Хрест як право бути з Богом

Тлумачі сенс свята Хрестовоздвиження зводять до розшифровки іконописного і богословського сюжету. Народ мало про це знає, але сам ставить хрести на просторах нашої Батьківщини. Сюжет, зображений на іконі, увійшов в нашу просту життя. Він ніби проріс крізь століття від пам'ятної події, яка сталася в Єрусалимі. Цілком очевидно, що мотивація побутового тиражування розп'яття на горах, водах і дорогах і в містах, зовсім інша, ніж богословське підґрунтя події.

Цілком очевидно, що мотивація побутового тиражування розп'яття на горах, водах і дорогах і в містах, зовсім інша, ніж богословське підґрунтя події

На наших автотрасах є місця, де без видимих ​​причин, особливо часто відбуваються жахливі аварії. І існує повір'я, що якщо в такому місці поставити хрест, то машини битися перестануть. Зрозуміло, статистику ніхто не веде, але деякі стверджують, що справді зникає це «прокляте» місце. Мається на увазі, що розп'яття при дорозі діє як випромінювач невидимою енергії. І біси під дією хвиль цієї енергії біжать від цього місця геть

Так чи інакше, але всі наші автомагістралі заставлені хрестами. І якщо справа так піде і далі, то незабаром ми будемо їздити серед суцільної стіни хрестів

Але хрести ставлять не тільки автомобілісти. Тисячі хрестів поставили помори на берегах Білого моря. У Соловків, в море, є острів Бабина Луда. Там, раніше, зупинялися паломниця, яких не пускали в чоловічий монастир. І що там стояло до трьох тисяч хрестів, споруджених благочестивими паломниками. Це в десять разів більше, ніж на знаменитій Горі Хрестів в Литві.

На Соловках, в будинку, де раніше жив Павло Флоренський, живе невтомний насельник Преображенського монастиря о. Георгій Кожокар, який встановив на остові десятки найкрасивіших нових хрестів.

Хрести стоять на Кавказьких горах, в Криму, в рязанських лісах, на незаселених островах Кузови, що в Білому морі. Вони стоять і в Польщі, і в Португалії, в Бразилії, і на Україні. У Литві - Саулюс, в Вірменії -хачкари, у Франції - Кальверо

Ставлять хрести на могили християн.

Справа, розпочата матір'ю великого імператора Костянтина Великого, не вмерло. Після неї хрести, ставилися, ставляться і будуть ставитися, якщо тільки християнство буде жваво. Так навіщо ж, цариця Олена розкопала цей хрест і яка була її мотивація? Навіщо, взагалі, вона його поставила і який сенс в нашому святі Хрестовоздвиження особисто для нас?

Я і сам, по молодості, спорудив сім великих хрестів в різних кінцях країни. Це був час, коли радянська влада ще не вмерла, а нова ще не народилася. Ставлячи ці хрести, ми з друзями думали, що тим самим ми запускаємо процес переформатування старого простору, ми ніби як змушував вмираючу радянську владу в її основі богоборства. З іншого боку, ми самі до кінця не розуміли, навіщо ми це робимо.

Деяких терзали сумніви, що ці акції були схожі на те, як в дикому світі, нове, що перемогло плем'я видаляє просторові мітки конкурентів і ставить свої. Інші запитували про те, навіщо потрібен інший хрест, замість справжнього, на якому був розп'ятий Господь. Хрест був і є один. Це знаряддя смерті Христа, з якого Він давно зійшов і древо якого лежить десь в шматках. Чи не розуміли, навіщо ця театральна імітація, близька до блюзнірства або благочестивому перфомансу простаків. І я не знав, що відповісти. В душі було відчуття правди, але воно було невимовним.

Згадуючи свої почуття тоді, коли хрест бував встановлений, я точно пам'ятаю, що вони ніяк не були пов'язані з радістю захоплення території. Ми раділи і обіймалися з співпрацівниками, як на Великдень і краще, що ми могли сказати, було одне:

Ми раділи і обіймалися з співпрацівниками, як на Великдень і краще, що ми могли сказати, було одне:

- Христос Воскрес!
- Воістину Воскрес!

Для кого-то може прозвучати дивно, але для мене скоєно природно, що радість - є супутниця і доказ істини. У грецькому архітектурному ордері є колонади. І якщо дивитися на колони від низу до верху, то вони здаються, рівними. Насправді, для того, щоб ці опори здавалися рівномірно звужуються до верху, приблизно в їх середині робилося спеціальне потовщення - ентазіс. На заняттях з опору матеріалів є такий досвід: кам'яний циліндричний стрижень стискають уздовж осі. І що ж? Він починає кришитися там, де давні греки влаштували цей ентазіс. Тобто, краса і спрямують виявилися пов'язаними. Ми не знаємо механізму зв'язку з цим, але дуже виразно існує.

І зовсім неспроста преподобний Серафим зустрічав відвідувачів зі словами:

- Радуйся!

Так істина породжує радість, а радість - істину. Згадуючи якість тієї радості біля основи спорудженого хреста, можу сказати, що ця радість відносилася не переформатування простору, а до його оновленню або відновленню. Цариця Олена не так намагалася відтворити етнографічну обстановку часів правління Тиверія цезаря, скільки простір втраченого єднання з Богом.

Цариця Олена не так намагалася відтворити етнографічну обстановку часів правління Тиверія цезаря, скільки простір втраченого єднання з Богом

Ми всі прагнемо до Бога і в Його сад радості. Ми, живучи тут, ретельно шукаємо місця нашого дотику з Господом. Молячись словами, ми зустрічаємося з Ним подумки. А хочеться бачити чуттєво. Як в Пісні Пісень. Душу коханої героїні цієї пісні радує все, що пов'язано з Улюбленим. Пахощі мастей, оздоблення, палати, кучері, колір очей, гарячий вітер, прохолода гори фіміамовой, букет миррове гілок - все це у відсутності господаря створює Його світ, відроджує атмосферу його простору. Тут не важливі ці предмети простору самі по собі. Вони цінні тільки частина його особистості, розлитої в його просторі, як його еманація. Все це, разом зібране, як би непряме дотик до відсутнього господаря. Так Тетяна Ларіна сиділа в кабінеті Онєгіна і читала його книги.

Так і з хрестами на горах і доріг. Само по собі спорудження хреста, як цінність в сама в собі, має, в кращому випадку характер дизайнерського елементу ландшафту. Якщо тільки таке тиражування хреста взагалі доречно. Нам воно цінне тільки в канві наших зусиль по обожіванію світу, в нашій спробі зробити небо ближче, підтягнути його до себе. Цей процес ніяк не пов'язаний із заміною міток комуністів. Він відбувається в іншій площині

Про жадобі душі зустріти Христа усіма почуттями писав о.Павел Флоренський, коли описував необхідність літургії не тільки в просторі звуків молитви, але і в вимірах всіх інших чувств.Он добре підмітив, що літургія наповнена не тільки голосом, а й світлом свічок і лампад, запахом ладану, світлом з вікон і відблисків від золота ікон і теплотою розведеного вина преподносимого причасникам в кінці літургії

У Пісні над піснями, кожне почуття, кожна клітина тіла прагне до Бога, тобто, знаходиться в інших формах молитви, якщо молитву розуміти як форму єднання з Богом. Таким чином, хрест - це як молитва для ока.

Свято Хрестовоздвиження - це емоційний порив земної частини нашої особистості до Бога. Найближче місце сходу горішнього і долішнього світу - це хрест, як двері переходу зі світу в світ. Ці двері відкривається любов'ю, яка прагне до жертви любові - до взаіморастворенія. Тому, стоячи поруч з новосоруженним хрестом, душу захоплює пасхальна радість розчинення в Бозі. Але в даному випадку вона йде не глибин внутрішнього життя, а стимулюється зовнішнім чином пречистого Хреста. Висловлюючись технічно, відбувається зворотна індукція.

З цього випливає висновок, що матерія, в ідеалі, не є ворогом духу, а вони все разом, при правильному підході, служать Творцеві. Матерія є красою і добротою. Дух - благодаттю і любов'ю. А хрест на горі - зоровий образ вінця природи і нагадування про те, що вінець світу - Христос. А також нагадування того, що ми причетні до Хреста разом з Богом. Хрест - як право плоті бути з Богом, як нагадування нам на право цієї радості. Порожній хрест, який я сам поставив на острові Німецький Кузов в Білому морі - це нагадування мені про моє місце. Порожні хрести, які бачу всюди на полях моєї Батьківщини - це те ж чиїсь хрести. Хрести людей, які шукають хрест. І тепер мені вони вже не здаються перфомансом для простаків

Коли я хочу влаштуватися на роботу, то пишу заяву на папері. А коли я хочу влаштуватися на небо, то пишу заяву в формі хреста на грудях або на горі. Цим я говорю Богу:

- Моє серце зміцнилося готове. Подивись на мене. Дай мені Свої хрест і силу. Візьми моє життя

Тому не варто тиражувати образ Господнього хреста всує на запорошених дорогах, поставляючи його серед придорожньої бруду і кинутого сміття. Він не магніт святості і не прожектор х-променів. Хрест не для того, щоб позначити місце аварії.

Хрест - хранитель всієї вселенної; Хрест - краса Церкви; Хрест - царів держава; Хрест - вірних твердження; Хрест - ангелів слава і демонів виразка ...

Він місце сходу світів. Місце йому - кращі місця нашої землі, там, де небо стає ближче, а голос його чути. Крестовозвіженіе триває не один день в році, все дні протягом тисячі семисот років. І дай, Бог, нехай продовжиться до останніх днів, коли засурмить ангели і небо Сов'єт як сувій.

І дай, Бог, нехай продовжиться до останніх днів, коли засурмить ангели і небо Сов'єт як сувій

Так навіщо ж, цариця Олена розкопала цей хрест і яка була її мотивація?
Навіщо, взагалі, вона його поставила і який сенс в нашому святі Хрестовоздвиження особисто для нас?
І що ж?