Христос і Антихрист

1999

<Образ Христа

Образ Ісуса Христа - Спасителя світу в картинах Глазунова вражає щоразу глибоким почуттям. Адже не випадково радянська критика організовувала цькування художника, називаючи його художником церковним і містично православним, «не допомагає будувати комунізм". Христос у Глазунова - з блакитними очима, русявим волоссям, незбагненний і вражає. Він в творах художника - Спаситель і Утішитель Миру. Безперечно, що Образ Христа - це Образ Православ'я, яке створило поняття Святої Русі. Для Глазунова Христос і Новий Завіт - це Святе Апостольське Православ'я. Не випадково свою книгу, сколихнула багатьох людей, художник назвав "Росія розіп'ята". За розп'яттям слід воскресіння. Це і є незбагненне диво історії. Про зображеннях Христа у Глазунова важко писати, їх треба бачити. Їх треба зрозуміти. Але що пише про Глазунова мимоволі згадує слова іншого великого художника, В. М. Васнецова: "Все моє мистецтво - є свічка, возожженная перед ликом Божим". Логічно додати, що кожна картина Глазунова - це вираз його розуміння православного народу.

Картина "Вигнання з раю" - одна з найнесподіваніших за своїм рішенням, глибині і неосяжного духовному змісту, який завжди супроводжує творчості Глазунова. Трагічні і нещадно самотні фігури Адама і Єви, вигнаних з раю і приречених жити в муках і стражданнях, в гріховному світі, що лежить у злі. Знаючи героїчне служіння художника Росії, яка сьогодні знаходиться в агонії найстрашнішої російської смути, розумієш, чому він побачив в російській березі райське дерево, обвиті кільцями змія-спокусника - сатани, малюнок, на шкірі якого витканий з п'ятикутних кривавих зірок. Перед вигнаними з раю Адамом і Євою розстеляється всесвітня імла з несущимися по небу, немов клуби диму, важкими хмарами. Страшні кінець світу цього і сам сатана, який схиляється, немов запрошуючи Вигнаних вступити в його світ - живе за його законами зла і спротиву добра. За сатаною ми бачимо фігуру зрадника з чорним німбом. Це - Іуда. Немов випромінюванням чорного німба пронизані необмежений височіють будинки-коробки сучасних міст, над якими ми бачимо розп'ятого Христа.

Але, незважаючи на безпросвітність і морок, що відображають сучасне життя, картина виконана великої надії в перемогу добра і розради: над усім кошмаром світу, немов прориваючи космічний морок, ми бачимо диво.

Ілля Глазунов - єдиний художник, проілюструвати повне зібрання творів великого російського письменника Ф. М. Достоєвського. Роман "Брати Карамазови" є одним із самих найбільших творів Федора Михайловича Достоєвського. І не випадково цей роман, осмислюється не тільки долю Росії, але і долю світу, багато критики називають заповітом великого мислителя і письменника. Особливо важкою для розуміння є "Легенда про Великого Інквізитора", розказана атеїстом Іваном Карамазовим своєму братові Альоші, носію ідеї Православ'я, за задумом Достоєвського.

За цією легендою Христос, який був Великому Інквізитор, слившему шаленим гонителем єретиків, був за його наказом заточений в темницю. На полотні зображений драматичний момент їх напруженого діалогу. &quot;Навіщо ж ти прийшов нам заважати? - запитав Христа Інквізітор.- Ти нам не потрібен, а потрібно тільки ім'я твоє". Ось цей-то головний момент розмови в темниці Христа Спасителя і Великого Інквізитора, з властивим Глазунова проникненням в розуміння філософії російського письменника, і зображений на картині "Великий Інквізитор". Чи не в ілюстрації, а на картині, тому що мова йде про глибинну сопережіваемості Глазуновим творів Достоєвського.
На картині "Христос в Гефсиманському саду" художником відображений образ Спасителя в той таємний момент, коли вернувся він від своїх учнів в глиб саду і схиливши коліна, молився: "Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене втім, не як Я хочу, а як Ти ". Тричі молився Христос; душевна скорбота і страждання Його були такі великі, а молитва настільки завзята, що кривавий піт стікав на землю. А через сад вже насувалася озброєний натовп, ведена Іудою ...

Загальновідомо, що до образу Спасителя Світу зверталися протягом багатьох століть художники різних країн і поколінь. І. С. Глазунов створив образ Христа, сина Божого, що відрізняється від всіх інших, створених до нього. Художник вважає, що про Христа свідчить знаменита Туринська плащаниця, візантійські і російські ікони, і орієнтувався на них. Картина "Христос в Гефсиманському саду" нікого не може залишити байдужим і є свідченням молитовного, глибоко особистісного переживання художника. Бездонне нічне небо з міріадами зірок. Скорботний лик Спасителя, який входить на шлях Голгофи. Ті, хто хоче його смерті, вже близько - їх веде один з його учнів, який через зрадницьку цілування прирече Вчителі на смертні муки. Картина "Христос в Гефсиманському саду" виконана ніби кровоточить серцем художника.

Як завжди, зображуючи, здавалося б, відому подію з Нового Завіту, Ілля Сергійович вражає глядача гостротою композиції і особливим прочитанням сюжету. Одного разу на запитання одного американського журналіста, що для нього найстрашніше в житті, Глазунов відповів: "Зрада".

"Поцілунок Іуди" вирішене Глазуновим як велика космічна трагедія зла. Гнітюча і сповнена зловісною ознакою тьма, серед якої ми бачимо проникливий і лагідний лик Спасителя Світу і зрадницький поцілунок Іуди.


Коли картина "Гімн героям" була виставлена ​​в 1984 році, вона приголомшила глядачів і викликала люті нападки радянської критики. Картина сповнена глибокого філософського сенсу і навіть для Глазунова незвичайна по композиції: це дійсно гімн героям. Її треба зрозуміти, відчути, як героїчну музику Бетховена або Вагнера.

Ілля Глазунов розуміє життя як невпинну боротьбу добра і зла. Сьогодні, в такий важкий, апокаліптичне час, утвердження ідеалів нашої християнської цивілізації є подвигом. Любити Росію і висловлювати самосвідомість російського народу також є подвигом. Однак існує і войовниче безбожництво, яке все ж безсило перед світлим ликом Христа. Багато хто стверджує, що третє тисячоліття буде царством беззаконня, царством Антихриста. Отці церкви говорили, що Антихрист - син диявола - буде зовні наслідувати синові Божому, що ми і бачимо, дивлячись на картину, в якій з нещадною сміливістю Ілля Глазунов розкриває, то - чого не робив ніхто до нього в образотворчому мистецтві: узагальнюючий образ Добра і зла - Христа і Антихриста.>

http://www.glazunov.ru/ - Ілля Глазунов


Quot;Навіщо ж ти прийшов нам заважати?