Хто обіцяє кінець світу?

Американський проповідник-шарлатан Гарольд Кемпінг, якому зараз 90 років, покаявся в своїх помилках, а адже ще недавно його рекламні щити висіли в різних містах Росії, в тому числі і Пермі

Американський проповідник-шарлатан Гарольд Кемпінг, якому зараз 90 років, покаявся в своїх помилках, а адже ще недавно його рекламні щити висіли в різних містах Росії, в тому числі і Пермі. Він відкрито визнав, що у нього «немає нових свідчень, які вказують на швидкий кінець світу».

У зверненні до своїх послідовників Кемпінг написав, що все пророки називають різні дати, і він втратив до цього інтерес. Розчарованим учням, які, почувши його «пророцтвам», звільнилися з роботи і пожертвували йому всі свої заощадження, не було передано ні вибачень, ні кровних коштів ...

Якщо поглянути на відрізок часу, минулий від Різдва Христового, то можна скласти значний список не відбулися «Кінців Світу».
Наприклад, одна з найбільш бузувірських сект Свідки Єгови передбачала кінець світу в 1914, 1915, 1925 і 1975 роках. Потрібно зауважити, що засновник даного культу Чарльз Рассел вийшов із секти адвентистів.
По суті, на помилкових прогнозах про кінець світу виникла і секта адвентистів, назва якої від латинського adventus означає «прихід». Фермер і засновник цього руху Вільям Міллер (в минулому баптист) зібрав навколо себе чимало послідовників, які, повіривши Міллеру, розпродали все своє майно і в білому одязі в нестямі чекали кінця світу в 1843 р Потім були й інші дати. Як не дивно, нездійснені прогнози послужили поштовхом ні до розвалу, а до подальшого розвитку секти, що, втім, надалі не завадило їй почати дробитися на різні нові псевдорелігійні течії ...
Відшумілі за кордоном кінця світу непомітним чином перекочували і в нашу країну, - наприклад, Біле Братство призначали день «Страшного суду» на листопад 1993р. На даний момент в Пермі і Пермському краї дуже активно розвивається нове окультне рух «останнього пророка» Леоніда Маслова і його помічниці Ольги Скрипник. Ними вже відкриті десятки філій в районних і міських центрах нашого краю., Вони обіцяють «вірну загибель» всім, хто не приймає їх ідеї і не перераховує гроші на їх відкритий розрахунковий рахунок. Дата кінця світу призначена «останніми пророками» на грудень цього року.

Характерно, що будь-який новорелігіозное рух, що знаходиться на території нашого краю (найвідоміші: «Новий Завіт,« Нове Покоління »і« Світло Істини »), так чи інакше спекулюють цією темою. Що вийшли з великими труднощами з цих «священних гулагів» люди згодом відчувають серйозні психологічні труднощі, очікуючи, що з ними або з їх близькими відбудуться нещастя. У зв'язку з цим, згадується одне із зарубіжних досліджень, присвячених роботі механізму впливу і утримання адептів в деструктивних сектах. Секрет тоталітарної машини «бездоганно» працює на трьох китах: ОБМАН, ЗАЛЕЖНІСТЬ, СТРАХ.

Шантажуючи послідовників страшним скорогрядущім армагеддоном, керівництву секти стає легше маніпулювати своїми адептами і збирати з них «небесну данину», тобто грошові кошти. Це, в принципі, і зрозуміло: для будь-якої секти, якими б гучними і позитивними гаслами вона не прикривалася, на першому місці завжди залишаються меркантильні міркування правлячої верхівки.

Православна Церква підходить тверезо до цього питання. Ось, що наприклад каже протоієрей Олександр Ільяшенко:
Православна Церква підходить тверезо до цього питання Господь наш Ісус Христос на питання учнів про кінець світу відповів, що «про день той й годину не знає ніхто, ні ангели небесні, а тільки Отець Мій Один». (Мф. 24,36).
В історії вже не раз «передбачали» кінець світу, «передбачали» дуже впевнено, «обґрунтовано», «достовірно». Але, як ми бачимо, передбачення не справдилися, а історія людства триває. Точно також потрібно ставитися і до пророкувань про кінець світу в 2012 році: це чергова дута «сенсація», розтиражована ЗМІ.
Православна Церква напередодні Великого поста також нагадує своїм чадам про кінець світу, про Страшний Суд. Одну з неділь перед початком посту так і називається - тиждень про Страшний Суд. Навіщо? Тому що християнин повинен жити так, щоб в будь-який момент бути готовим померти, постати перед судом Божим, дати відповідь за своє життя. Навіть в одній з молитов, що читаються щодня перед сном є такі слова: «Господи, невже мені одр цього труну буде?». Християнин не повинен боятися смерті або кінця світу - адже після цього ми очікуємо воскресіння мертвих і життя будучого віку - життя з Христом в Царстві Небесному.
Отже, не потрібно вірити черговим «пророцтвам» про кінець світу, але жити потрібно з Христом, виконуючи заповіді Божі, щоб ми могли сказати разом з апостолом Павлом: «Бо для мене життя - Христос, і смерть - придбання».

джерело: Місіонерський Відділ Пермської єпархії РПЦ (МП)

Навіщо?
Навіть в одній з молитов, що читаються щодня перед сном є такі слова: «Господи, невже мені одр цього труну буде?