Іоанн Предтеча - ангел Заради істини

11 вересня Православна церква згадувала усікновення глави святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Того, про кого Сам Христос засвідчив: "... Між народженими від жінок не було більшого над Івана Христителя" (Мф. 11:11). Його загибель від руки Іродові прислужників страшна і трагічна, але в той же час - вона славна. Славна, тому що найбільший з вісників Волі Божої в той день вознісся в Небесне Царство і стоїть на правиці Христа - Свого Бога, а по Людству Ісуса - і родича ... 11 вересня Православна церква згадувала усікновення глави святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

Та настав день, коли Ірод, з нагоди [дня] народження Ірод справляв був бенкета вельможам своїм, і тисячникам, і галілейській, - дочка Іродіади увійшла, і сподобалася Іродові та тим, що сиділи з ним; цар промовив до дівчини: Проси в мене, чого хочеш, і дам я тобі! І поклявся він їй: Чого тільки від мене попросиш, дам я тобі, хоча б і півцарства мого. Вона вийшла, і спиталася матері своєї: Чого маю просити? А та відказала: Голови Івана Хрестителя. І вона зараз квапливо вернулась вона до царя і просила, говорячи: Я хочу, щоб ти дав мені на полумиску голову Івана Христителя. І засмутився цар, але через клятву та при столі з ним не схотів їй. І цар зараз послав вояка, і звелів принести Іванову голову. Він пішов, і стяв у в'язниці Івана, і приніс його голову на блюді, і віддав її дівчині, а дівча віддало її своїй матері. (Євангеліє від Марка)

Цю історію знають, напевно, все Цю історію знають, напевно, все. Розповідь про те, як танець Соломії змусила царя Ірода втратити голову і дати обіцянку виконати будь-яку її прохання, нерідко призводять повчальним прикладом - ось, мовляв, чого жінка може створити з чоловіком. Смерть Іоанна, якого ненавиділа дружина Ірода, Іродіада, за постійні викриття в незаконному шлюбі (Іродіада була дружиною брата Ірода, Філіпа, і залишила чоловіка, щоб зійтися з Іродом), смерть видатного пророка, Предтечі Христа, здається перемогою хитрості, підступності, мстивості і жорстокості. Але, як це нерідко буває, ураження обернулося перемогою, смерть - вічним життям, а ті, хто радів Іванове кари на бенкеті, багато плакав після.

До своєї смерті Іоанна довелося якийсь час побути в ув'язненні, але навіть у в'язниці пророк думав і міркував не про своє долі, а лише про Того, Хто йшов за ним. Владика Антоній Сурожский одного разу сказав про Івана Хрестителя чудові слова. Митрополит говорив про страждання Предтечі в Ірода темниці, спираючись на викладений в Євангелії розповідь. В тому то кажуть, як Іоанн, вже будучи в ув'язненні, послав своїх учнів до Ісуса з проханням остаточно підтвердити - Месія Він чи ні.

Читайте також: Іоанн Предтеча: життя як диво

"... Розтопилась найсильніша душа, яка коли-небудь була на землі, - пише Владика Антоній. - І Христос не відповідає йому. Христос не забирає у нього повноти подвигу віри і подвигу вірності до кінця. Запитував Його учням Христос каже: перекажіть Іванові, що ви бачите, - сліпі бачать, криві ходять, убогим звіщається Добра блаженний той, хто не спокуситься через Мене ... Слова, колись, століттями до цього, написані пророком Ісаєю, і учні повертаються з цим словом. Залишається Іоанну увійти всередину себе і поставити перед собою питання: коли він був в порожній не один перед лицем Божим, правда це була чи внутрішня брехня? Коли він вийшов з пустелі проповідувати, і потрясав людей, оновлював їх життя, приводив їх до нового життя, до новизни, до весни духовної - правда це була чи ні? Коли він побачив Христа і прозрів в Ньому Того, Хто прийде - правда це була чи ні? ... і Іоанн помер у вірі і в безумовній вірності ".

Як вірному і майже непохитному слузі Бога, Предтечі випала непроста місія - прийняти мучеництво за Месію на переломі Старого і Нового Завітів, коли Син Божий ще не прославився на Землі, а сила старої, за словами апостола Павла, смертоносної букви (2 Кор. 3: 7) була колосальною. Іоанн, син священика Захарії, не мав нічого з того, що розглядалося як земне благо в старозавітний період. Ні вдома, щоб прихилити голову, ні майна, навіть десятини, належної йому як потомкуколена Левія, ніжени. Він добровільно позбавив себе всього згідно зі Словом Божим в той час, коли як такої чернечого, віддаленої від світу, аскези не існувало. Лише поодинокі приклади в дусі житія великого Іллі Іллю, від якого прийняв пророче спадкоємство Іоанн (адже не дарма Господь пізніше ототожнив цих двох своїх пророків (Мф. 11:14)), могли втішити скорботну душу в її сумнівах.

Є, правда, ще одне пастирське слово про страждання Хрестителя Господнього, належить великому ритору Церкви, блаженному Феофілакту Болгарському. Воно в цілому не суперечить судженням Владики Антонія, але начебто розкриває внутрішню силу святого з іншого боку : "Іоанн, бажаючи показати їм велич Христа і то, наскільки він (Іоанн) відстоїть від Нього (Христа), і дорогу наступне: не робить учням ніякого відгуку про Ісуса, а, представляючись незнаючим, посилає їх, щоб вони, побачивши чудеса, з самих справ увірували, що вельми велика відстань між Господом - Ісусом і рабом - Іоанном. бо не думай, ніби Іван дійсно не знав про Христа і тому послав своїх учнів із запитанням. Він ще перед народженням, в утробі матері, здригнулася, як пізнав Його і на Йордані свідчив про Нього, як про Сина Божого ".

Це вже віра вчиненого ангела, а не земного людини. Тому Господь, передбачаючи долю Іоанна, через пророка Малахію називає цього чоловіка за небожителя, що передвіщає прихід Спасителя (Мал. 3: 1). З тієї ж причини на одній з канонічних ікон Предтеча зображується у вигляді ангела, одягненого у волосяницю. Своїм покровителем святого сина праведних Захарії і Єлисавети вважають монахи, трудяться в ангельському чину. Саме його зречення від світу і себе самого заради Бога, пустельницького подвижництво, яке не знає собі рівних за суворістю і смирення, є для них зразком.

Читайте також: Сімдесят апостолів Ісуса Христа

Святий Пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн помер не тільки заради Всевишнього, щоб і життям, і смертю відкрити пророчу стезю Владиці Боголюдини, але і правди заради. Деякі люди дивуються: навіщо йому потрібно було викривати Ірода, який все одно б не покаявся і тільки позбавив угодника Божого життя? Але в цьому і полягало непросте служіння пророків, побивали в Єрусалимі камінням за правду - викривати зло скрізь, де воно мабуть діє. Пророча місія завжди була діалогом з людським сумлінням, - бесідою, яку треба вести, навіть якщо та, до якої звернена проповідь, вперто мовчить ...

Іоанн знав, наскільки йому належить впокориться, до ступеня, майже нереальною для людини. Як проповідував митрополит Антоній Сурожський: "Його применшення, його сходження нанівець дійшло майже до межі. Його взято до в'язниці за правдиве, чесне слово. Христос залишився на свободі, Він проповідує, до Нього перейшли учні Іванові, Він оточений Своїми учнями, Він виріс в повну міру Свого земного покликання ". А Предтечу тепер чекали тільки ненависть і, врешті-решт, смерть. Від рук тих, які насправді мізинця його не заслужили на.

Іноді злість може мабуть восторжествувати над словом Істини, вводячи багатьох у спокусу і відчай: ну як же так? Чому Господь не врятував Пророка? Але, якщо придивитися уважніше, то можна побачити, що тріумф зла вельми і вельми ілюзорний. Нечестива Саломія, попросивши за танець голову Іоанна Хрестителя на блюді, за переказами останню свою танець закінчила під річковим льодом, який відтяв їй голову, в той час, як задубілі ноги сіпалися в конвульсіях. Її мати Іродіада, напоумив дочка на блюзнірську прохання, разом зі своїм беззаконням коханцем Іродом загинула під землею. А голова Пророка, за переказами, вже після смерті відкривши уста і повторити своє прижиттєве викриття: "Ірод, і не годиться тобі мати жінку Филипа, брата твого", сколота в помсту за це голками і закопана в відхоже місце, тепер виділяє зцілення всім, хто додасться до неї з вірою.

У Господа адже все справедливо. І все в свій час ...

Підписуйтесь на канал "Айя Софія" про релігію в Яндекс.Дзен

Вона вийшла, і спиталася матері своєї: Чого маю просити?
Коли він вийшов з пустелі проповідувати, і потрясав людей, оновлював їх життя, приводив їх до нового життя, до новизни, до весни духовної - правда це була чи ні?
Коли він побачив Христа і прозрів в Ньому Того, Хто прийде - правда це була чи ні?
Деякі люди дивуються: навіщо йому потрібно було викривати Ірода, який все одно б не покаявся і тільки позбавив угодника Божого життя?
Іноді злість може мабуть восторжествувати над словом Істини, вводячи багатьох у спокусу і відчай: ну як же так?
Чому Господь не врятував Пророка?