Історія про те, як Аллах нагодував голодну сім'ю

  1. текст хадиса
  2. джерела хадісу
  3. тлумачення хадісу
  4. Уроки і настанови

Опубліковано 30 Лис, 2014 о 10:51 | Переглядів 11 105 | 2 коментарі

Ця історія про двох праведних дружин, які сильно голодували. Дружина звернулася до свого Господа з гарячою благанням про те, щоб він послав їм їжу, втамував їх голод і позбавив від потреби. Як говориться в хадисі, прожиток стало їм самим чудесним чином.

текст хадиса

У збірнику «Аль-Аусат» ат-Табарані, а також у збірнику «Даляілю ан-нубувва» аль-Байхакі повідомляється зі слів Абу Хурайри:

«Один чоловік, опинившись в сильній нужді, вийшов за межі селища, а його дружина сказала:« О Аллах, дай нам те, з чого можна було б зробити тісто і випекти хліб ». Коли її чоловік повернувся, таз був сповнений тесту, в печі смажилося м'ясо, а жорна мололи. Він запитав: «Звідки це?», Дружина відповіла: «Це доля від Аллаха». Тоді він став підмітати борошно навколо жорен. Якби він залишив їх, то вони оберталися б до Дня Воскресіння ».

джерела хадісу

Шейх Насируддін аль-Альбані привів цей хадис в своїй праці «Сільсіля аль-ахадіс ас-Сахих» (6/1051), номер хадісу 2937, з посиланням на наступні збірники хадисів: «Аль-Му'джам аль-Аусат» ат-Табарані , «Ад-Даляіль ан-нубувва» аль-Байхакі, «Аль-Муснад» імама Ахмада, «Аль-Муснад» аль-БАЗЗАР. Також він навів слова аль-Хайс в його праці «Муджама 'аз-заваід» щодо цього хадиса: «Цей хадис привели Ахмад, аль-Баззар, ат-Табарані в книзі« Аль-Аусат »та інші. Передавачі цього хадиса фігурують серед передавачів «Ас-Сахих» (аль-Бухарі), за винятком безпосереднього передавача аль-БАЗЗАР (т. Е. Шейха, безпосередньо від якого він взяв даний хадис) і безпосереднього передавача ат-Табарані, але і вони є надійними передавачами (Сіко) ».

тлумачення хадісу

Посланник Аллаха повідав нам історію про праведних дружин, які відчували сильну потребу і голод. Чоловік не міг перебувати вдома і відправився на пошуки чогось їстівного, а дружина звернулася до Аллаха з проханням дати їм муку, з якої вона могла б замісити тісто і спекти хліб. Аллах відповів на її благання.

Коли чоловік повернувся додому, то побачив, що таз для замісу тіста сповнений, жорна обертаються самі собою, і з них сиплеться мука, а в печі багато прекрасного м'яса, підготовленого для смаження.

Він запитав: «Звідки це?», Дружина відповіла: «Це доля від Аллаха».

Деякі люди заперечують такі історії, стверджуючи, що розум відкидає подібне, але вони забувають, що це доля від Аллаха, за допомогою якого Він надає повагу деяким зі своїх праведних рабів. Адже Аллах може все, і немає для Нього нічого неможливого.

За життя Посланника і його сподвижників траплялося багато подібних чудес у вигляді дарів від Аллаха. Бувало, що Аллах створював велику кількість їжі з декількох шматочків їжі і збільшував обсяг води з малого її кількості. Численна армія сподвижників наїдалася і напивалися тим, чим спочатку могли б наїстися і напитися тільки кілька людей.

Уроки і настанови

  1. Чудеса Аллаха, які з'являються в житті праведників, це істина. На це вказують багато аяти Корану і хадіси Пророка (мир йому і благословення Аллаха). Віра в чудеса праведників є одним з аспектів переконання Ахлі Сунна ва аль-джамаа.

Але треба враховувати, що божественні чудеса даруються тільки праведним богобоязливим і наближеним до Аллаха людям. Що ж до всіляких фокусів і надприродних уявлень, то їх влаштовують навіть найзапекліші грішники - наприклад, такі як Даджаль, про який нам повідав Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха).

Тому не слід розповідати про чудеса, які сталися з кимось із рабів Аллаха, якщо тільки звістка про це не дійшла через надійного, правдивого людини, який бачив це особисто своїми очима.

Навколо того, що пов'язано з чудесами, буває багато брехні і обману, шарлатани грають з розумом людей, створюючи всілякі ілюзії і вводячи їх в оману. Так вони хочуть змусити людей повірити, що це божественні чудеса, які підтверджують істинність їх призову чи святість їх вчителі.

  1. Благання, звернена до Аллаха, - це велика справа. Аллах відповів на прохання цієї бідної жінки, адже він сказав: «І сказав ваш Господь:" Кличте до Мене з молитвою, і Я відповім вам "» [1] .
  2. Праведні люди існували серед представників колишніх народів.
  3. З цього хадиса видно, що люди з найдавніших часів вміли готувати тісто і пекти хліб, вони вміли молоти борошно на жорнах. У них були великі тази для того, щоб місити тісто, і були печі, в яких вони пекли хліб і смажили м'ясо.

З книги «Достовірні пророчі розповіді»
Автор: Умар ібн Сулейман ібн Абдулла Аль-Ашкар
Переклад: Абу Ясін Руслан Маліков
Коректор тексту: Р.Г. Тамкін
Канонічна редакція: М. Карімов
Для сайту «Чому Іслам» - www.whyislam.to

  • [1] Коран, сура 40 «Гафір» ( «прощає»), аят 60.

Він запитав: «Звідки це?
Він запитав: «Звідки це?