Ісус - НЕ аватар, або Що таке Різдво

  1. Чому ми пам'ятаємо саме про це Дитятко? Тому що цей Немовля - Бог.
  2. Ісус і зараз, перебуваючи в славі, є людиною, членом людського роду, одним з нас, у всьому подібним...

Напередодні Різдва Христового публіцист і богослов Сергій Худієв нагадує про дійсний сенс цього свята і значенні боговоплощения для людства.

Насамперед, Різдво - це подія, яка сталася вже більше двох тисяч років назад в місті (ми б, скоріше, назвали його селом) Віфлеємі. Юна Дівчина народила Немовля. Це сталося в сім'ї бідних ремісників, і незабаром їм доведеться бігти, рятуючи життя Немовляти - численні сучасні карикатури, що обіграють тему «сім'ї близькосхідних біженців», звертаються саме до цього моменту.

Це сталося в сім'ї бідних ремісників, і незабаром їм доведеться бігти, рятуючи життя Немовляти - численні сучасні карикатури, що обіграють тему «сім'ї близькосхідних біженців», звертаються саме до цього моменту

Сергій Худієв

Сучасна атмосфера Різдва створює відчуття казковості - ангели, волхви, ялинкові прикраси ... але саме Різдво сталося не в якомусь казковому світі, а в нашому, звичайному, правителі, яких згадують євангелісти, добре відомі нам і з інших джерел. Цей світ був нітрохи не більше затишним - а у багатьох відношеннях і страшнішим, ніж наш.

Безжальні володарі воювали між собою, спустошуючи землю, розорені податками хлібороби йшли в розбійники і, якщо потрапляли до рук примітивною, але вкрай суворою правоохоронної системи, закінчували своє життя на хрестах.

Як століття до цього і століття після, люди народжувалися, страждали і вмирали.

Чому ми пам'ятаємо саме про це Дитятко? Тому що цей Немовля - Бог.

Тут нам треба уточнити, про що йде мова. У людей завжди були різні уявлення про божественне. Для язичників богів було багато - і вони не були ні всевідаючими, ні всемогутніми, ні благими. Кордон між світом богів і світом людей була нечіткою - боги могли вступати в зв'язок із земними жінками і мати від них дітей, особливо видатні люди - переживати «апофеоз», тобто ставати богами.

Але світ Біблії різко і категорично пориває з подібними уявленнями. Існує тільки один Бог, Творець всього існуючого, «неба і землі». Цей Бог «святий», тобто «абсолютно інший, відокремлений». Між ним і створеним світом лежить прірва.

Я спробую вдатися до аналогії - пам'ятаючи про те, що будь-яка аналогія шкутильгає. Уявіть собі роман з безліччю персонажів - наприклад, «Володар Кілець» Джона Толкіна . У ньому є істоти таємничі, загадкові і прекрасні, «інші» по відношенню до людей, наприклад, ельфи. Але всі вони - всередині роману. А ось автор - сам Толкін - поза ним. Він не входить в список персонажів. Він - якісно інший. Він, на відміну від персонажів роману, володіє реальним буттям.

Так і Бог Біблії - не "один з богів», не одна з сил, що діють в світобудові, нехай і найбільша. Він - інший. Він - Творець усього, як автор - творець роману або композитор - автор симфонії.

І ось в Ісусі Христі Бог приймає на Себе людську природу. Автор поселяється між своїми персонажами.

Тут нам треба відхилити ще одну можливу помилку. Ісус - НЕ аватар. У деяких релігіях Бог може втілюватися багато разів, щоб нагадати людям про втрачені ними істини. Це надихнуло авторів наукової фантастики (зокрема, відомого фільму «Аватар») на образ «сумного тіла», через яке можна діяти при необхідності, а коли така необхідність відпадає - відключатися. Смерть і страждання цього «підключеного» тіла означають набагато більше, ніж рани в комп'ютерній грі - в кінці кінців, в будь-який момент можна відключитися.

Але коли ми говоримо про боговтілення в Ісусі Христі, ми говоримо не про аватарі. Бог справді і назавжди став людиною. Це не тіло, яке Він взяв поносити; це Його тіло в тому ж сенсі, в якому наші тіла є нашими.

Ісус і зараз, перебуваючи в славі, є людиною, членом людського роду, одним з нас, у всьому подібним нам, крім гріха.

Треба сказати - тому що це іноді залишається незрозумілим - що Ісус не «суміш» Бога і людини, не "щось середнє» (це було б неможливо), Він, підкреслимо це ще раз, повністю Бог і повністю чоловік.

Навіщо Бог став людиною? Йому це нічого не додало - у Бога немає якихось потреб, які б це заповнювало. Він зробив це заради нас, як каже Символ Віри, «нас, людей, і ради нашого спасіння». Порятунку від чого? Євангеліє говорить - від гріха.

Людина - кожен з нас - створений Богом для життя вічного і блаженного. Але всі ми відпали від Бога в гріх. Все погане в цьому світі - смерть, страждання, туга, розпач - має своїм джерелом гріх. Не обов'язково особистий гріх страждальця - але гріх, що отруює весь Всесвіт.

Ми знаходимося в стані невтомного і руйнівного заколоту проти нашого Творця; і ось в Ісусі Христі Він приходить, щоб повернути нас Собі. У світ входить істинний Цар - хтось, як Волхви, робить тривалу подорож, щоб поклонитися Йому, хтось - як Ірод - намагається Його знищити, але Він вже тут. Він увійшов в наш світ - і залишився в ньому.

У день Різдва, як волхви, йдемо поклонятися Йому.

Читайте також:

Чому ми пам'ятаємо саме про це Дитятко?
Чому ми пам'ятаємо саме про це Дитятко?
Навіщо Бог став людиною?
Порятунку від чого?