Кава з сестрою Васса: Василь Великий і його непослідовність

Чи добре відмовлятися від своєї точки зору і робити поступки? Василь Великий часто надходив таким чином. Сестра Васса пояснює, чому він так робив.

Вітаю всіх! Я сестра Васса і я зараз п'ю каву тут, у Відні, Австрії.

Сьогодні ми поговоримо про один з найвпливовіших і улюблених святих всього християнського світу, святителя Василь Великому.

У візантійської літургійної традиції святитель Василь згадується щодня, тому що кілька відомих щоденних молитов написані ним, і 10 разів на рік ми здійснюємо божественну літургію святителя Василя Великого. День пам'яті Василя Великого святкується 1 січня, в день його кончини.

Ми говоримо сьогодні про нього з тієї причини, що ми повинні зараз надолужити багато пропущені в минулому році епізоди, коли я подорожувала. І якщо ви не помітили, ми повністю пропустили весь місяць січень.

Знаєте, ми плануємо зробити повний рік на DVD, щоб ці відео можна було легко використовувати вдома або в класі, наприклад, в церковно-парафіяльних школах. Насправді, ми закликаємо вас здобувати гуртки, тому що ми намагаємося зібрати кошти, щоб випустити ці DVD-диски. І поки ми зібрали набагато менше, ніж потрібно, щоб здійснити це. Так що замовте кухоль, якщо ви ще цього не зробили, і давайте поговоримо про Василя Великого!

Василь Великий народився в дуже благочестивою і багатій родині в Кесарії, в Каппадокії, що знаходиться в Малій Азії, близько 330 року. Між іншим, ми вже говорили про цю сім'ю в епізоді про святу Макрине, яка була старшою сестрою Василя Великого. Василь був другим за старшинством дитиною Василя Старшого і Емілії, які були канонізовані, як і деякі з їхніх дітей, в тому числі святитель Григорій Ніський і Петро Севастийский, молодші брати Василя Великого.

Василь був другим за старшинством дитиною Василя Старшого і Емілії, які були канонізовані, як і деякі з їхніх дітей, в тому числі святитель Григорій Ніський і Петро Севастийский, молодші брати Василя Великого

Василь народився в період великих змін і суперечок як всередині Церкви, так і в Римській Імперії. Приблизно за 17 років до народження Василя Великого імператор Костянтин Великий офіційно проголосив віротерпимість до християн на території Римської імперії в угоді зі своїм суперником, імператором Лицинием, в 313 році. Угода відомо як Міланський едикт. Костянтин сам прийняв християнську віру і цікавився церковними питаннями, в тому числі богословськими питаннями, які весь цей час дозрівали всередині або навіть в глибині піддається гонінням Церкви.

Всього за 5 років до народження Василя Великого, в 325 році, Костянтин скликав Перший Вселенський Собор в місті Нікея, недалеко від нової столиці Римської імперії, Константинополя. Цей Собор офіційно засудив вчення Арія, зване аріанством, яка заперечувала божественність Христа, стверджуючи, що Він був створений Богом Отцем, і, отже, не є предвічним і єдиносущним Отця.

Хоча Собор і відкинув це вчення і проголосив, що Христос дійсно є єдиносущним Отця, цей Собор тільки почав боротьбу з аріанством. Тому що, як з'ясувалося, більшість єпископів Сходу фактично вірили в якусь форму аріанства, хоча вони і підписали постанову Собору. Сам імператор також в кінцевому підсумку став на бік аріанства вже після Собору, як і кілька імператорів після нього.

Але давайте повернемося до святителя Василя. Він отримав найкращу освіту, яке можливо було отримати в той час, і не тільки в сфері християнської віри. Він навчався спочатку в Кесарії, а потім в Константинополі і Афінах поряд з іншими студентами, такими, як Григорій Богослов, який став його близьким другом. Василь дуже старанно вивчав риторику (мистецтво ефективної усної або письмової мови), граматику, філософію, астрономію, геометрію і медицину. Він пізніше знайшов хороше застосування цих дисциплін в своїх богословських роботах.

Коли він повернувся додому після навчання, як пише Григорій Ніський, Василь загордився своїми академічними досягненнями і почав прагнути до видатної кар'єри в області права і викладання риторики. Але, в основному під впливом своєї сестри Макрини, незабаром він вирішив відмовитися від своєї кар'єри і цілком присвятити життя Богові і стати ченцем. Він був хрещений в той момент, в 356 році, у віці 26 років в Кесарії. Як бачите, тоді не було прийнято хрестити немовлят.

Потім він подорожував по різних чернечих центрів на Сході, бачив різні форми чернецтва і виявив, що його приваблює громадська чернече життя. Так він оселився на віддаленому ділянці, що належала його родині, недалеко від Аннесі разом з групою монахів-однодумців.

Хоча святитель Василь прожив лише 5 років в цій чернечій громаді, саме тут він написав дуже важливі правила по чернечій громадського життя, які вплинули на розвиток традицій чернецтва не тільки на Сході, але і на Заході.

У 364 році Василь був викликаний місцевим єпископом в Кесарії, був висвячений на священика і допомагав єпископу в управлінні єпархією, боротьбі з різними формами арійської єресі і направляв всі зусилля на досягнення церковної єдності в умовах дуже складної церковно-політичної обстановки. Коли місцевий єпископ помер, святитель Василь був обраний його наступником і присвячений в сан єпископа Кесарі в 370 році у віці 40 років.

Сучасники характеризували Василя Великого як іноді запального і владного, але також великодушного і дуже жалісливого єпископа. Наприклад, він побудував комплекс за межами Кесарії, який включав богадільню, притулок і лікарню. І ми знаємо з його листів - у нас збереглося багато його листів, - що він особисто займався виправленням і перевихованням розпусти і розбійників.

Він також був дуже відомим і палким проповідником, проповідуючи кожен ранок і вечір в своїй церкві. Він також продовжував, будучи єпископом, працювати над досягненням церковної єдності і займатися написанням богословських праць, які дуже сприяли формуванню вчення Церкви про Святу Трійцю.

Святитель Василь помер в 379 році у віці 49 років.

Давайте замислимося про найбільш разючий, на мою думку, як святителя Василя - знаєте, якому? Про його непослідовності.

Будучи дуже точним в питаннях богослов'я і безкомпромісним щодо істини і віри, він часто демонстрував дивовижну непослідовність в області літургійної та канонічної практики заради церковної єдності. Тобто він не наполягав на своїх поглядах і діях, коли ними можна було поступитися, які не зраджуючи при цьому істину.

Наприклад, можливо, це здасться дивним декому з нас, але він не став наполягати на тому, щоб перехрещувати тих єретиків, які були прийняті в Церкву, коли він дізнався, що інші єпископів не перехрещували таких єретиків. Ви могли читати про це в першому Каноні Василю Великому.

Незважаючи на те, що сам Василь, як він пише, не був згоден з такою політикою, і це була не його політика, але він не став порушувати церковну єдність і прийняв політику цих єпископів.

Таким чином, можна сказати, що Василь Великий був непослідовним. І це є здоровим якістю, якщо задуматися про це. Тому що, насправді, абсолютна послідовність або вчинене слідування логікою не є характеристиками якої розсудливої ​​людини, але швидше за божевільного. Як пише Г.К. Честертон, «Божевільний - це не людина, яка втратила свій розум. Божевільний, - це людина, яка втратила все, за винятком свого розуму ».

Знаєте, ми іноді хочемо думати, що історія Церкви дуже проста, з дуже чіткими, чорно-білими правилами, яких дотримуються великі отці Церкви. Але якщо ми бачимо історію Церкви таким чином, то ми не знаємо історію Церкви.

Василь Великий не дотримувався неухильно правилами Церкви, які він розумів. Він швидше за ніс своє служіння, своє священство в згоді зі Святим Духом. Адже здатності Василя Великого як церковного діяча, в кінцевому рахунку, прийшли не з якихось правил або зовнішніх форм, але від Бога, від Святого Духа. Це знаходиться у веденні Святого Духа, про що і пише апостол Павло: «... наша здібність від Бога. Він дав нам здатність бути служителями Нового Заповіту, не букви, а духа, бо буква вбиває, а дух животворить »(2 Кор 3: 5-6).

Звичайно, правила мають своє місце і свою основу, і апостол не закликає нас до анархії! Проте, давайте пам'ятати, що в нашому житті, в Церкві Святого Духа, саме Він керує встановленням правил, а не навпаки.

Чи добре відмовлятися від своєї точки зору і робити поступки?
Давайте замислимося про найбільш разючий, на мою думку, як святителя Василя - знаєте, якому?