Клайв Льюїс: Коли здається, що Бог нас не чує (+ Аудіо)

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту», - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/11/lewis.mp3

Якось вранці, кілька років тому, я зібрався в перукарню, тому що вдень мені треба було їхати в Лондон. Однак з першого ж листа, який я відкрив, я дізнався, що їхати туди не треба. Тоді я вирішив відкласти і стрижку.

Тоді я вирішив відкласти і стрижку

Клайв Стейплз Льюїс

Але тут в своїм серці щось настирливо заговорило, майже зазвучало: «Іди до перукаря ...» Не в силах це витримати, я пішов. У перукаря мого було багато негараздів, і мені іноді вдавалося допомогти йому.

Не встиг я відкрити двері, як він вигукнув: «Ох, я так молився, щоб ви сьогодні вранці прийшли!» І справді, прийди я на день пізніше, я б не зміг йому допомогти. Я був вражений; дивуюся і зараз. Звичайно, безперечним доказом це служити не може. Бувають збіги. Напевно, є телепатія.

Стояв я біля ліжка хворої, буквально з'їдженої раком. Посунути її хоча б трохи могли тільки три людини відразу. Лікарі обіцяли їй місяці життя; сестри (яким завжди видніше) - лічені тижні.

Одна хороша людина помолилася про неї. Через рік вона ходила по крутих стежках, а рентгенолог говорив: «Ні, це просто чудо!» Можливо, і диво, але не доказ.

Всі медики згідні з тим, що наука їх - не з точних. Медичні прогнози часто-густо не виправдовуються і без чудес. Словом, якщо хочете, ви маєте право не повірити в зв'язок між молитвою і зціленням.

Мимоволі виникає питання: «Яке ж свідчення безперечне?» Відповідь проста: на відміну від науки, тут таких свідчень немає і бути не може. Деякі явища доводяться одноманітністю нашого досвіду. Закон тяжіння - це закон, тому що ніхто з нас не бачив, щоб тіла йому не підкорялися. Однак якби навіть трапилося все, про що моляться люди, це ніяк не довело б того, що зветься силою молитви.

Молитва - це благання, прохання. Сама суть прохання, що відрізняє її від наказу, в тому, що можна їй слухати, можна і не слухати. Коли Всезнаючий чує прохання досить безглуздих сотворінь, Він, звичайно, може їх не виконати. Незмінний «успіх» молитви не був би свідченням на користь християнства. Це швидше чаклунство, магія - здатність деяких людей прямо впливати на хід подій.

Безсумнівно, в Євангелії є слова, на перший погляд, що обіцяють, що виповниться всяка наша молитва. Але є там і інше. Найкращий з тих, що молилися просив, щоб чаша Його минула. Вона не минула Його. Після цього треба б забути уявлення про молитву як про «вірний засіб».

Багато явища і закони доводити не досвідом, а дослідами, штучно підстроєні перевірками, які ми звемо «експериментом». Чи можна провести експеримент з молитвою? Не буду говорити про те, що справжній християнин не стане в цьому брати участь, бо йому ясно сказано: «Не спокушай Господа Бога твого». Добре, це заборонено; але реально це?

Уявімо собі, що якась кількість людей (чим більше, тим краще) погодяться між собою молитися шість тижнів про всі хворих лікарні А і не молитися про хворих лікарні Б. Потім підрахують результати, і побачать, що в першій лікарні більше зцілень, менше смертей. Заради наукової строгості можна повторити цей досвід кілька разів, в декількох місцях.

Але я не розумію, як молитися в таких умовах. «... Слова без думки до неба не доходять», - каже король в Гамлеті. Промовляти слова молитви і молитися - зовсім не одне і те ж; інакше для експерименту годилися б навчені папуги. Якщо мета наша - не зцілення, ми не зможемо молитися про нього.

За межами експерименту, в царстві молитви, немає ні найменших причин бажати зцілення одним хворим, але не іншим. Ви читаєте молитви не з жалю, а з наукової цікавості. Що б не робили язик ваш, губи, коліна, ви не молитеся. Таким чином, ніякої експеримент нічого не доведе і не спростує. Це не так вже й сумно, якщо ми пригадаємо, що молитва - благання, і порівняємо її з іншими проханнями.

Ми молимо і просимо не тільки Бога, але і ближніх. Просимо передати нам сіль, додати платні, годувати нашого кота, поки ми у від'їзді, відповісти на нашу любов. Іноді випросити вдається, іноді - не вдається. Однак і в разі успіху зовсім не просто довести з науковою суворістю причинно-наслідковий зв'язок між проханням і згодою.

Може бути, ваш сусід і сам годував би кота, навіть якби ви забули про це попросити. Може бути, ваш начальник просто боїться, як би вас не переманили. Що ж до любові, чи впевнені ви, що стали б просити, якби прекрасна дама давно не обрала вас?

Друг, начальник, дружина можуть сказати вам і навіть думати, що надійшли так, а не інакше, тому що їх попросили; ми можемо не сумніватися в правдивості їх і правоті. Але зауважте - впевненість наша не базується на наукових дослідах. Вона породжена особистими відносинами. Ми знаємо не "щось про них» - ми знаємо їх.

Ми знаємо не щось про них» - ми знаємо їх

Переконаність у тому, що Бог завжди чує, а іноді - виконує наші молитви породжується точно так же. Той, хто добре знає цю людину, краще зрозуміє, через прохання чи з іншої причини він зробив те, чого ми хотіли. Той, хто добре знає Бога, краще зрозуміє, у відповідь на молитву Він послав мене до перукаря.

Крім того, ми невірно ставимо питання, немов молитва - це чаклунство або якийсь автомат. Насправді вона - або чистий самообман, або особисте спілкування між неповним, як зародок, створенням і досконалим Творцем. Молитва-благання, молитва-прохання - лише мала частина такого спілкування. Знищення - його поріг, благоговіння - його святилище, радість про Бога - його трапеза. Коли ми спілкуємося з Богом, відповідь Його на благання - лише наслідок, і не найважливіше.

І все ж молитва-благання дозволена нам і заповідана: «Хліб наш насущний дай нам днесь». Тут все непросто. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемілостлівий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минаючи хліборобів і пекарів, дати знання, минаючи вчителів, дати віру, минаючи проповідників.

Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думка нашу, і волю. «Бог, - каже Паскаль, - встановив молитву, щоб дарувати Своєму витвору високу честь: бути причиною». Не тільки молитву - цю честь Він дарує нам у всіх наших діях. Дивно, що моя молитва може впливати на життя; нітрохи не менше (і не більше) дивно, що на неї можуть впливати мої вчинки.

Мені здається, Бог не робить Сам того, що може доручити нам, людям. Він велить робити незграбно і повільно то, що він зробив би блискуче і швидко. Він попускає нам нехтувати Його веліннями і терпить, якщо ми не зуміємо їх виконати. Ймовірно, ми дуже слабо уявляємо собі, як співпрацює кінцева, хоча і вільна воля, з волею Всемогутнього. Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.

Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Бути може, це просто справа Творіння, що відбувається на наших очах? Ось так, саме так Бог творить щось - так ні, творить богів! - з нічого.

Сам я схильний в це вірити. Але в кращому випадку це - лише модель або символ. Що б нам не сказали, все - лише подібність, лише притча. Істина як вона є недоступна нашому розуму. Задовільняємося малим, розвіємо погані подоби і притчі.

Молитва - не машина. Молитва - не магія. Молитва - не порада Богу. Як і будь-яке наше дію, вона пов'язана з дією Божою, без якого нічого не значать всі земні причини. Ще небезпечніше вважати, що ті, чиї молитви виконуються, - фаворити Господні, впливові при Його дворі. Одне лише благання про чашу доведе, що це не так.

Досвідчений і добрий християнин сказав мені суворі слова: «Я бачив багато виконаних молитов і багато чудес, але вони зазвичай даруються початківцям - перед зверненням, відразу після нього. Чим далі ти пішов за християнським шляхи, тим вони рідше ».

Значить, Господь залишає без відповіді найкращих Своїх друзів? Що ж, Кращий з кращих закричав: «Для чого Ти Мене покинув?» Коли Бог став Людиною, Людина цей був втішений менше нас, менше всіх. Тут - велика таємниця, і, якби я зміг, я б все одно не посмів розгадувати її.

Зробимо інше: коли, всупереч ймовірності і надії, виконуються молитви таких, як ви і я, не будемо пишатися. Стань ми сильніші і доросліші, з нами поводилися б не так дбайливо і ніжно.

Клайв Стейплз Льюїс. "Сила молитви"

аудіофайли надані "Бібліотекою Переказ"

Мимоволі виникає питання: «Яке ж свідчення безперечне?
Чи можна провести експеримент з молитвою?
Добре, це заборонено; але реально це?
Що ж до любові, чи впевнені ви, що стали б просити, якби прекрасна дама давно не обрала вас?
Бути може, це просто справа Творіння, що відбувається на наших очах?
Значить, Господь залишає без відповіді найкращих Своїх друзів?
Що ж, Кращий з кращих закричав: «Для чого Ти Мене покинув?