Ключ до Раю

Про сенс і значення найбільшого для всіх християн події розмірковує священик Костянтин Камишанов.

розмірковує священик Костянтин Камишанов

Слово «Пасха» походить від єврейського «пейсах» - свята іудеїв, встановленого в пам'ять позбавлення від єгипетського полону. Зіставляючи Пейсах з Великоднем не можна не помітити різний масштаб подій. Великдень - має відношення не до приватного епізоду історії окремого народу, а до глибинного перебудови всього космосу, в який включено чоловік. У цьому сенсі слово «пейсах» є лише тільки блідою тінню події, багаторазово його перевищує. У певному сенсі, це навіть невдале порівняння, кілька применшує сенс події грандіозної події втручання Бога в порядок світоустрою.

Сама подія Боговополощенія і воскресіння одно за масштабом тих подій, які мали місце під час створення світу. Головним підсумком Пасхи було створення Богом нової форми буття, що почала творити в акті втілення Христа і завершилася Його воскресінням. Великдень лежить якраз посередині цього творчого акту. Ця нова форма буття пов'язана з новою можливістю співіснування людської і божественної природи.

В єдиній Божественній особистості Ісуса Христа поєднані дві природи: Божественна і людська. Людина ж була створена за образом і подобою Божою. Людська природа, відображаючи в собі властивості природи Божественної, покликана до саморозвитку в єднання з Богом, уподібненням Йому. У Христі ця мета повністю здійснюється: Його людська природа уподібнюється природі Божественної. У Ньому відбувається синтез Божественного і людського.

Ісус Христос - це здійснений задум Бога Творця про людину. Здійснений таким чином, що не тільки Бог зволив і зміг перейти кордон світів і прийняти на себе людську природу, але сама людина, при наявності бажання і любові до Бога, з Його допомогою, тепер сам може зробити крок в інше буття.

У практичному плані підсумок Боговтілення - реалізована можливість обоження людини поза Рая. В результаті, людині, що існує поза, Рая надана можливість реалізувати властивість, закладене в нього Богом, не в Раю, а вже на Землі. Це властивість описується словами книги буття:

І сказав Господь Бог: Ось став чоловік немов один із Нас, щоб знати добро і зло ...

Задумом Бога про людину завадив вільний вибір Адама на користь гріха, який зруйнував колишні умови співіснування Бога і людини.

Хіба важко Богу, жаліючи людини, швидко відкоригувати відхилилася природу Адама і відновити Рай в новій версії? Варто внести деякі корективи в набір ДНК, додати якісь безумовні рефлекси і отримати ... зомбі. Божественний ризик відпадання людини від Бога в результаті вільного вибору - є умова здійснення відносин любові між Богом і людиною. Немає свободи - немає любові. Робот любити не вміє, і він не вписується в задум Бога про людину, належним бути подібним до Бога.

Протягом тисяч років Господь терпляче вирощував нову галузь людей, які розуміють, що любов - це головне в світі. Ці люди, з Його допомогою, чудесним чином зуміли зберегти в собі пам'ять про люблячого Бога. Вони вміли розмовляти з Ним, слухаючи Його, кажучи Йому. Так тривало до тих пір, поки в Ізраїлі не знайшлася одна надзвичайно чиста душа Божої Матері і дванадцять апостолів. Заради цієї жменьки людей тисячі років існувало все людство.

Ці тринадцять чоловік змогли відновити між собою і Богом безпосереднє спілкування. Коли говорять про великих людей, то згадують Толстого, Бетховена або Ейнштейна. Всі вони разом узяті хороші і чудові люди, але проти цих тринадцяти вони ніщо. Уміння знаходити Істину не як предмет, а як Особистість - це найбільш цінний талант для людства. Якби не було цієї геніальної жменьки апостолів, людство досі б бігало з списами і палицями, змінно то б'ючи цими палицями один одного по голові, то копаючи ними землю і мало чим відрізнялося від звірів.

Головне, що було повідомлено на Великдень дванадцятьох Своїх учнів і Божої Матері - це таїнство Євхаристії. Грандіозність цього таїнства, не йде ні в яке порівняння з будь-яким подією земної історії. Воно стало точкою, в якій зімкнулося небо і земля. І ця подія відбулася не де-небудь, а в серці людини. Саме таке серце і готував собі Бог протягом дуже тривалого часу. Апостоли стали першими з людей, випробувати результат Причастя, і, захопившись результатом, вони поділилися ним з усім іншим світом.

Звернемо ще раз увагу, Бог чекав чистих сердець.

Таким чином, євангельська історія, закінчується Великоднем і Воскресінням стала доповненням Шестоднева, а ми продовжуємо залишатися свідками і учасниками переформатування світу. Зайві або пошкоджені кластери віддаляються геть, цілі та робочі залишаються в Книзі життя, яку пишуть ангели. Головним критерієм відбору є особливий стан серця, здатне вмістити в себе Бога.

Радість на Великдень - це, перш за все, радість про самих себе. Це не Христу, після боротьби, було відкрито небо на Великдень, а нам. Бог сам господар неба і землі і Йому ніщо і ключі Ада, і узи смерті. Святкуючи Великдень, ми дякуємо Богові, проломив для нас шлях крізь смерть і Пекло. У зв'язку з цим незвичайним явищем Бога і проходженням Їм дивного і страшного шляху, може скластися хибне враження, що існувала сила ворожа Богові і що може ставити Йому серйозні перепони. Це не так. Богу ніхто не сміє протистояти. Ще один не зовсім коректний термін існує в богослов'ї: «спокута». Бог не має потреби викуповувати нас у ворога роду людського. Сатана не сміє з Ним торгуватися про людину. Він тремтить одного імені Господа, одного згадки Хреста. Перепони існували для полеглої людської природи. Бог через Себе залишив перевірене і продемонстроване засіб їх подолання - Свій хрест. Умовно кажучи, дав нам засіб ухилення від уз ворога роду людського і тим самим Христос, як би, повів нас від нього.

І ще одна важлива деталь. Оскільки людство виявилося роздробленим, то і відновлення повноти задуму Бога про людину повинно відбуватися не в приватному порядку, а соборно. Таким загальним тілом Христа стала Церква, в якій і відновлюється задум. А так як настав час взяти на спадок Господа вже не один народ, все людство, то сталося живцювання єрусалимського храму, подібно до того, як розмножується добре дерево. І ще одна креатура - новий храм, на відміну від єрусалимського, став місцем більш високого рівня відносин Бога і людини.

Якщо в старозавітному храмі людина приносила жертви Богу, а Отець Небесний брав, то в новому християнському храмі відбулося якісно нова подія - принесення жертви стало взаємним. У Літургії людина і Бог одночасно приносять жертву любові. Адже любов - це і є взаємне прагнення, взаємне радість і жертва любові. Якщо раніше обраний народ володів арифметикою, то тепер став володіти вищою математикою. Любов у порівнянні з законом - це інтеграл або рівняння Шредінгера в порівнянні з таблицею множення.

Отже, напередодні Великодня, людство отримало ключ в Рай. У Сіонській Світлиці на Землю була зведена закваска, яке підняло нове тісто. Богом були залишені Божественні Дари, що вплинули на фундаментальне пристрій створеного світу. Ці Дари знову, як колись в Раю, відкрили людині Бога. Відкрили таким чином, що людина змогла безпосередньо прийняти Бога в свою душу, а Бог зміг, за бажанням людини, увійти в неї. Більш того, якщо раніше Великдень балу одним днем ​​і кілька днів віддання, то тепер події, що відбулися в Сіонській Світлиці - переломлення хліба, і причастя стало подією щоденним. Великодній бенкет, повертався до блудного сина, Господь влаштовує щодня. Також щодня ми, його нинішні учні, ми можемо лежати з Ним і мати з Ним частина від божественних щедрот, чого раніше не тільки не було, але і про що не можна навіть було подумати. Великдень розтягнулася на всі дні року і дні нашого життя.

Великдень, це найменше пам'ять про результат Ізраїлю з Єгипту. Вона день пам'яті нашого божественного спорідненості. У цей день душа повинна тремтіти, усвідомлюючи те, що вона створена так, що причетна Божеству. Замислимося над тим, що ми є Божественне творіння і самі причетні Божественній природі. Ми - частина родини Трійці. Наше серце - це маленький будинок, в якому може мешкати Сам Святий Дух. Як це трепетно ​​для серця:

І сказав Господь Бог: Ось став чоловік немов один із Нас

Сьогодні замість імені Адама ми можемо підставити наші імена. Сьогодні двері Раю відкриті доброї душі вже на землі. Тут і зараз. Люди Рая живуть серед нас, а ми поруч з ними і це привід задуматися: а чому ми самі не входимо в Рай? Пасхальна радість, горіння серця в цю святу ніч - лише тінь радості заради якої ми створені. Ми, християни, на Землі як іноземці. Наше життя лише тільки відрядження з особливим Божим дорученням. Нас чекає наш справжній небесний будинок, подарований нам Самим Богом і вічна Великдень.

Можна сказати ще раз, що охрестившись і увірувавши, ми абсолютно переконалися в тому, що Ісус Христос - це здійснений задум Бога Творця про людину. А простіше і веселіше:

- Христос Воскресе!

- Воістину Воскрес!

- Воістину Воскрес

Хіба важко Богу, жаліючи людини, швидко відкоригувати відхилилася природу Адама і відновити Рай в новій версії?
Люди Рая живуть серед нас, а ми поруч з ними і це привід задуматися: а чому ми самі не входимо в Рай?