Коли апостол Павло дійсно говорив про секс

Після нескінченних розмов про сексуальність, я вирішив ще раз звернутися до сьомої чолі Першого послання до коринтян

Після нескінченних розмов про сексуальність, я вирішив ще раз звернутися до сьомої чолі Першого послання до коринтян. Це - єдиною місце в Новому Завіті, де можна знайти якісь прямі інструкції по сексуального життя. Крім того, вони детально пояснені (на відміну від, наприклад, 1 Римлян, де згаданий якийсь «протиприродний» секс, і на відміну від 1 Коринтян 6 і 1 Тимофія 1, в якому є якісь невиразні слова, які можуть мати якесь відношення до гомосексуальної поведінки).

Християни, які вірять в патріархальний комплементарізм, часто з дескриптивних писань (наприклад, «чоловіком і жінкою сотворив їх») роблять прескриптивний. Але 1 Коринтян 7 відрізняється. Воно спочатку прескриптивних. І це єдині прескриптивний слова про секс у всьому Новому Завіті. А ще вони пропонують сексуальну етику, яка набагато більше відповідає Євангелію, ніж «згоду з гетеронормативності гендерної бінарної».

Звичайно, спочатку нам доводиться мати справу з тим, що і Ісус, і Павло вважали, що целібат - це більш високе покликання, ніж шлюб. Павло відкрито говорить, що його вчення про шлюб - «дозвіл, а не веління», тому що хоче, щоб усі утримувалися, як і він (1 Кор 7: 6). Він каже: «Говорю ж неодруженим і вдовам: добре їм залишатися, як я. Але ж не втримаються, нехай одружуються, бо краще женитися, ніж розпалюватися »(1 Кор 7: 8-9).

Тут мається на увазі, що ті, хто не утримуються, займаються сексом поза шлюбом. Чому Павло вважає це проблемою? Тому що цього вони «розпалюються». Зауважте: аргументи Павла прагматичні. Він не говорить, що секс поза шлюбом - нестерпно мерзенне і ганебне заняття, яке висміює Бога, і через якого ви перестаєте бути християнином, бо не дотримуєтеся правил. Він просто говорить, що «краще» обмежити сексуальну інтимність шлюбом. Спільнота, в якому всі сплять з усім, незабаром почне «розпалюватися», і все закінчиться руйнівною драмою. Як багато громад з вільною любов'ю збереглися до наших днів? Незалежно від того, чи вважаєте ви, що секс повинен бути обмежений шлюбом, я сподіваюся, що ви розумієте прагматичні аргументи Павла. Я брав участь у випадкових сексуальних зв'язках, які руйнували спільноти. Думаю, я розумію, про що говорить Павло.

Основний зміст 1 Коринтян 7 - це спроби Павла пояснити, чому утримуватися найкраще. Потрібно враховувати, що Павло вірить: кінець світу ось-ось настане, і пише, виходячи з цього. Але якщо відкинути страх апокаліпсису, то ми виявимо три головних посилу сексуальної етики, які можна і через дві тисячі років перенести в наш контекст.

1. «Я хочу, щоб були без турбот» (вірш 32). Павло пояснює, що через сексуальну інтимності люди починають «піклуватися про мирське», а не зосереджуються на «Господньому». Звичайно, в неправильних умовах секс розвиває безліч тривог. Багато тривоги нашого часу створені «монетизацією» сексу в маркетингу: дівчатка-підлітки дбають про свій розмір, хлопчики-підлітки думають, що не стануть чоловіками, поки не займуться сексом з жінкою. Будь-яка форма сексу, яка підкріплює наші тривоги, нездорова і нечестива.

2. «Я говорю це заради вашого блага, а не для того, щоб накласти на вас обмеження, швидше заради порядку ...» (вірш 35). Порядок. Іншими словами, Павло знову повторює, що безладні сексуальні зв'язки шкодять громаді. Секс - це не приватна взаємодія двох людей. Він неминуче впливає на інше співтовариство. І неважливо, хто це - сусід по кімнаті в гуртожитку, який не може зробити домашню роботу, тому що у тебе знову краватку на двері, або друг, який зустрічався з кимось, з ким зараз ти, і вони погано розлучилися. Я кажу це не щоб показати, що секс - це погано, а відносини ніколи не повинні бути складними. Я прошу вас визнати, що сексуальні відносини впливають не тільки на безпосередньо залучених, і тому добре б думати про «порядок» в співтоваристві.

3. «Невпинне служіння Господу» (вірш 35). Це - найскладніший критерій сексуальної етики Павла. Нам як християнам доводиться думати про те, як те, що ми робимо з нашими тілами, впливає на нашу зв'язок з Богом. Звичайно, критично важливий базовий принцип: секс повинен відбувається за повним взаємною згодою між двома людьми і на рівних. Але якщо ми думаємо про духовне зростання, цього недостатньо. Якщо моя мета - це єднання з Христом, то все, що я роблю, включаючи секс, має вести до цієї мети. А секс може до неї вести! Повна відсутність турботи про себе і прийняття будь-яких сексуальних практик може привести нас до більшого пізнання Бога, і це чудово. Але якщо ми погано використовуємо наші тіла, вони псуються і втрачають можливість доторкнутися до божественного. А якщо ви ніколи не торкалися, то і не зрозумієте, що втратили.

Свобода від тривоги, порядок і служіння Господу. Любов до себе, любов до ближнього, любов до Бога. Це - основа сексуальної етики, яка не вимагає, щоб людей запихали в вузькі коробочки. Це - етика, в якій різноманітність не демонізуватиметься. Коли ми опираємося на цих умовах, ми досягаємо куди більш глибокої святості. Вона заснована на аскетичному містицизмі, а не моральне легалізму. На підставі цих трьох критеріїв я не можу засудити сексуальні або гендерні відмінності. Швидше, я б радив людям краще розбиратися в своїй ідентичності, щоб жити життям без турбот, підтримуючи порядок і служачи Господу.

Мені як пастору здається, що абсолютно марно засуджувати якісь форми сексуальності без прив'язки до реальності. Я прийшов до того, що шлях до святості лежить через аскетичний містицизм. В одній з притч Ісус сказав, що Царство Боже подібно «скарбу, захованого в полі, яке, знайшовши, ховає його, і з радости з того йде, та й усе, що має, і купує поле те» (Матвій 13:44). Це описує мій досвід з аскетичним містицизмом.

Так що я б скоріше допомагав своїм учням дізнаватися про духовні практики, в яких вони можуть доторкнутися до Бога і дати і зрозуміти, як це дотик впливає на все інше. Що ж до сексу, то я вчу розглядати три критерії Павла і постійно шукати Божої мудрості через молитви. А якщо у вас не виходить, то просто знайте, що милосердний Бог просто хоче, щоб ми повністю пізнали радість його любові.

за матеріалами Patheos
Підготовлено спеціально для Nuntiare.org

Ще на цю тему:

Слідкуйте за нашими новинами!

Наша група VK
Наша група в Facebook

Чому Павло вважає це проблемою?
Як багато громад з вільною любов'ю збереглися до наших днів?