Кому поклонялися слов'яни-язичники, яким богам поклонялися східні слов'яни?

  1. шанування богів
  2. Сучасне язичництво в більшій силі.

Коли виникає питання про те, кому поклонялися слов'яни-язичники, ми відразу думаємо про щось божественне. Але не варто забувати і про інших невидимих ​​істот і духів. Йдеться про домовиків, лісовиків, водяних, про душах предків та інших. Сказати, що їм слов'яни поклонялися, було б не зовсім правильно. Однак їх теж поважали, намагалися якось задобрити, особливо злих духів. Це робили для того, щоб вони не шкодили і не капості. Що стосується духів покійних, то для них проводили спеціальні дні. Накривали на стіл, згадували все хороше про цих людей. Слов'яни вважали, що душі предків можуть допомогти людині, але можуть і нашкодити. Тому з ними потрібно «складатися» в хороших відносинах.

Але, зрозуміло, що найбільш важливим і масштабним в слов'янських віруваннях було поклоніння саме богам. Яким богам поклонялися древні слов'яни? Почнемо з того, що богів у слов'ян було дуже і дуже багато. Взагалі існував цілий божественний пантеон, зі своєю ієрархією і «повноваженнями». У ньому були як чоловічі (по більше частини), так і жіночі боги. Тому були там і дружини, і чоловіки, і батьки, і діти, і брати. При бажанні можна скласти подобу генеалогічного древа слов'янських богів.

Яким же богам поклонялися східні слов'яни? Звичайно, неможливо перерахувати їх всіх. Але ось основні і найшанованіші з них:

  • Перун - покровитель грому, дружини.
  • Хорс , Ярило, Дажбог - боги зимового, весняного та літнього Сонця відповідно.
  • Стрибог - бог і покровитель повітряної стихії, вітру.
  • Макошь - богиня домашнього вогнища , Покровителька заміжніх жінок і матерів.
  • Велес - бог мудрості, поезії, покровитель худоби.
  • Рід - бог-творець, творець всього світу. Він - батько інших богів.
  • Сварог - бог неба, бог-коваль. Він захищає, творить, об'єднує.

Залежно від того, яким богам поклонялися слов'яни, можна було зробити багато висновків. Адже у кожного з них була своя сфера життя або природне явище, за які вони «відповідали». Наприклад, якщо людина поклонявся Перуну, то він, напевно, воїн або дружинник. Жінки ж частіше зверталися за допомогою або з вдячністю до богиням: Ладі, Макоші.

шанування богів

Іноді можна почути таку фразу, що слов'яни богів не поклонялися, а славили їх. Напевно, це твердження має право на життя. Адже наші предки називали себе дітьми богів. А як можна поклонятися батькам?

Боги в слов'янському язичництві, можна сказати, були певним уособленням природи або благодійників (якщо не розглядати «негативних» божеств типу Чернобога). Отже, звернення до них було зверненням, проханням або вдячністю до самої природи.

Для того, щоб показати свою повагу до богів, слов'яни будували спеціальні храми - капища і святилища. Причому вони були окремими для кожного божества, відповідно до природним ландшафтом, географічними особливостями. Наприклад, капища на честь бога Велеса завжди споруджували в низинах густого хвойного лісу. Також нам достеменно відомий той факт, що слов'яни приносили всілякі жертви, або треби. Так вони намагалися задобрити бога або віддячити йому. В якості жертв могли виступати їстівні продукти, напої, квіти, цінності та інші подарунки. Це все залежало від того, якого боги вони приносилися і з якою метою. Деякі вчені припускають, що мали місце бути і людські жертви.

Повернемося до язичницьких храмів. Зазвичай в центрі їх ставили дерев'яну статую бога, для якого власне і побудовано капище. Цю статую називають кумиром, або ідолом. Часто можна бачити і чути поняття «ідолопоклонство». Деякі вважають його синонімом язичництва. Однак таке ототожнення дуже однобоко і не зовсім коректно. Були у древніх слов'ян особливі люди. їх називали волхвами, або жерцями. Вони були своєрідними провідниками між богами і людьми.

Ще одним елементом в шануванні богів були свята. Вони відзначалися в конкретні дні, широко і весело. Найбільш часто свято було приурочено до якогось природного події (дні сонцестояння і рівнодення) або до землеробським роботам (збір або посадка врожаю). Наприклад, прихід весни завжди був пов'язаний з Масницею. А уособленням весняного Сонця був бог Ярило. Саме він і ставав покровителем свята.

Також у кожного бога був свій символ, а у деяких - навіть своя руна - знак давньослов'янської писемності (наприклад, у Даждбога). Ці символи вважалися захисними, а також привертають достаток і удачу. Їх носили в якості оберегів, вишивали на одязі і рушниках, вирізали на дерев'яних виробах. Таким чином, слов'яни робили все, щоб заручитися підтримкою своїх богів, показати їм свою глибоку повагу і шану.

Сучасне язичництво в більшій силі.

Поділіться з друзями

Яким богам поклонялися древні слов'яни?
Яким же богам поклонялися східні слов'яни?
А як можна поклонятися батькам?