Люблячих Христа добродійство, не зламати: страждання Софії і її дочок

Протоієрей Андрій Ткачов розкриває глибину подвигу святих мучениць, чию пам'ять шанує Православна Церква в цей день.

страждання мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії відомі, головним чином, за двома яскравим особливостям. Це те, що їх мучили по черзі, починаючи зі старшою до молодшої (а років їм було - 12, 10 і 9). І те, що відбувалося все це на очах у матері, яку не мучили, як дочок, справедливо вирішивши, що саме видовище страждань її дітей перевершить всі інші муки.

Мучителям всіх часів головним чином необхідно деморалізувати, залякати, зламати дух своїх катованих супротивників. Всі прекрасно розуміють, що вбити - не означає перемогти. Убитий, але не зломлений людина в дусі виявляється переможцем. Звідси всі жорстокості і витонченості, на які здатна людина-мучитель, і якими наповнені історичні хроніки, і романи, і архіви спецслужб, і житія.

Отже, видовище страждання старшої сестри мало, як Стінобитне знаряддя, зробити пролом в душах молодших сестер і матері і розслабити їх страхом і жалістю Отже, видовище страждання старшої сестри мало, як Стінобитне знаряддя, зробити пролом в душах молодших сестер і матері і розслабити їх страхом і жалістю. Якщо цього не відбудеться, то борошна другий сестри мали досягти мети щодо матері і найменшою з дівчаток.

Нарешті наймолодша, більше за інших схильна за віком до істерики, непритомності, панічного жаху, повинна була напевно змусити мерзнути материнське серце.

Але сталося зовсім інакше. Всі троє померли терпляче, що не відвертаючи очей від видовища смерті своїх сестер. І матір стояла як статуя, не проявляючи очікуваних емоцій, лише тільки страждаючи всередині серця, від чого вона і померла незабаром, не зронивши ні слова.

Христос і Його Царство, очевидно, не були для мучениць чимось лише попереду очікуваним. Вони вже вступили в іншу реальність, і тільки тілом належали землі. Христос вже жив в них, і вони більш жили Христом, ніж звичними людськими почуттями і поняттями. Інакше страждання зломило б їх.

Воно б усіх зломило, в кого Христа немає. В цьому відношенні спосіб страти був обраний безпомилково. І кого тільки не ламали в минулому 20-му столітті, від кого тільки не домагалися будь-яких (!) Зізнань, лише натякаючи про можливість взяття під варту рідних і близьких, не кажучи вже про муках на очах рідні!

У церковному році у нас є пам'ять святих, як би відкриває завісу над стражданнями Софії та її дочок. це - мученики Маккавеи . Там теж сімох братів, по низхідній від старшого до молодших, на очах у матері піддали страшним мукам. Дамо місце цитат:

«Позбавленого всіх членів, але ще дихаючого, (цар) велів віднести до багаття і палити на сковороді;  коли ж від сковороди поширилося сильне випаровування, вони разом з матір'ю вмовляли одне одного мужньо перетерпіти смерть, кажучи: Господь Бог бачить і по істині змилосердиться над нами, як Мойсей сповістив у своїй пісні перед лицем народу: «і над Своїми рабами» «Позбавленого всіх членів, але ще дихаючого, (цар) велів віднести до багаття і палити на сковороді; коли ж від сковороди поширилося сильне випаровування, вони разом з матір'ю вмовляли одне одного мужньо перетерпіти смерть, кажучи: Господь Бог бачить і по істині змилосердиться над нами, як Мойсей сповістив у своїй пісні перед лицем народу: «і над Своїми рабами». Коли помер перший, вивели на наругу другого »(2 Мак. 7: 5-8).

Третій, «на вимогу дати мову - негайно виставив його, безстрашно протягнувши і руки, і мужньо сказав: від неба я отримав їх і за закони Його не шкодую їх, і від Нього сподіваюся отримати їх. Сам цар і ті, що з ним здивовані були таким мужністю юнака, як він ні в що ставив страждання. Коли ж помер і цей, таким же чином терзали і мучили четвертого ».

«Найбільш же гідна подиву мати, яка бачачи, як сім її синів вбиті протягом одного дня, благодушно переносила це в надії на Господа. Вона заохочувала кожного з них на вітчизняному мовою і говорила їм: Я не знаю, як ви з'явилися в утробі моїй; Не я дала вам дихання і життя; не я утворився склад кожного. Отже Творець світу, Який утворив природу людини і влаштував походження всіх, знову дасть вам дихання і життя з милістю, так як ви тепер не жалієте самих себе за Його закони »(2 Мак. 7: 20-23).

Так говорила вона аж до останнього, самого юного. І йому, останньому з синів, вона сказала: «Син! Зглянься на мене, яка дев'ять місяців носила тебе в утробі, три роки живила тебе молоком, вигодувала і виростила і виховала тебе. Благаю тебе, моя дитино, поглянь на небо й землю і, бачачи все, що на них, пізнай, що все створив Бог з нічого і що так стався і рід людський. Не бійся цього вбивці, але будь гідним братів твоїх і прийми смерть, щоб я по милості Божій знову придбала тебе з братами твоїми ».

Коли помер останній з братів, сказано, що «після синів померла і мати». Тобто, не потрібно більше мук для матері після всього побаченого і пережитого. Слідом за дітьми йде в інше життя і вона.

Ми можемо читати і розлого цитувати цю історію сьогодні, оскільки вона пояснює нам внутрішнє страждання Софії і терпіння її дочок.

Церква непереможна саме мужністю і терпінням подібних обраних судин, людей, що носять в нашому смертельному тілі переізбиточествующую благодать Божу. І ми зміцнюємося в вірі, шануючи їх, і приходимо в пізнання своєї немочі, порівнюючи їх рясну благодать зі своєю убогістю.

Серед болів народжені в життя тимчасову, і болями мук разом з матір'ю ввійшли в вічне життя, та пом'януть і нас нині святі мучениці перед Престолом воскреслого Христа, що дав їм не тільки в Нього вірувати, але і за Нього страждати (див. Фил. 1: 29).

Читайте також:

Віра, Надія, Любов та матір їх Софія - коли мучениками ставали діти

Віра, Надія, Любов, Софія і Христос

Віра. Надія. Любов, кохання. Софія. Паломництво в Ешо (+ фото)