Любов і турбота до людини - не привід виправдовувати його гріх

Священик Стефан Домусчі

Любов, як відомо і «довготерпить», і «не рветься до гніву» ... І ще вона «ніколи не перестає». Я, наприклад, знаю одного священика, який в молодості захоплювався хард-роком і дуже любив групу Металіка. І ось, він давно вже священик і давно не слухає хард-рок, але Металлику в образу не дає. І не тому що він вважає співаків хорошими добрими християнами, а тому що він їх просто любить. І адже таке відчуття знайоме кожному.

В той чи інший явище може бути багато чогось неправильного, помилкового, того, що кидається в очі дивиться без любові і що майже зовсім не помічається і прощається тим, хто дивиться з любов'ю. Люблячий погляд завжди дивиться не на гріх, що не на помилку або спотворення, він часто знає про них, але каже: «Так, знаю, але він до цього не зводиться, він краще, глибше, це не головне, а головне подивися який людина» !

Саме так, дивився на людей Спаситель: Він любив в кожному найголовніше, любив самої людини ... Полюбити ближнього як самого себе - це ж і означає любити його безпосередньо, його самого, і не зводити його до зовнішніх проявів або вчинків. Христос саме за те і засуджував фарисеїв, що вони не бачили за дисципліною самої людини.

Дуже примітно, що в той же день, коли було опубліковано лист, на літургії в євангельському читанні Христос закликає любити всякого. Це означає, що якщо ти хочеш дивитися на світ очима Христа, для тебе жодна людина не може бути ворогом, але всякий - улюблене чадо Боже. Адже ніхто не скаже, що Батько перестав любити сина, коли той пішов на сторону далеко ... Так і кожна людина як людина гідна любові і турботи.

У той же час, з Євангелія очевидно, що для Христа, любов до людини, означала любові або навіть поваги до всього, що він робить. Він хвалить самарянку за чесність, а не за те, що вона розміняла п'ятого співмешканця, а його слова «І я не суджу тебе», сказані жінці взятої в перелюбстві, навряд чи можна розглядати як виправдання того, що вона робила. Христос дійсно встав на захист праведних, а грішників. Навколо нього було багато ображених і гнаних, всіма знедолених грішників. Але вони були з Ним не тому що вони грішники, а тому що вони теж люди і гідні любові Божої.

Ісус Христос і самарянка. фото ocl.org

Відомі слова з Євангелія від Матвія про те, що якщо людина не послухав ні тебе, ні інших християн, ні Церкви, - то нехай буде тобі як язичник і митар в контексті життя Самого Христа набувають іншого сенсу, ніж той, який їм зазвичай надають. Господь любив митарів і не відмовляв язичникам допомоги. Людина не послухав Церква, тяжко хворий, але це означає, що він потребує ще більшої уваги і турботи, а не в тому, щоб його викинули геть. І все ж ... І все ж любов і турбота - це не те ж саме, що виправдання. Людина може бути як завгодно хорошим, щирим і чесним, він може бути близьким другом, але це не означає, що він має рацію. Мабуть, це перше, що треба пам'ятати, коли мова йде про будь-яких людей, в тому числі і про тих, хто зараховує себе до т.зв. ЛГБТ спільноти.

Однак є й друга.

Ні для кого не секрет, що християнська традиція сприймає гомосексуалізм як тяжкий гріх. Деякі вважають, його більш важким, ніж інші блудні гріхи, тому що він суперечить самому задумом Божим про тіло. Я говорю зараз саме про традиції. Джерел багато: можна цитувати Старий Завіт, можна апостола Павла, можна правила соборів ... З тим, що традиція саме така, не сперечаються, здається, і самі учасники гей-руху і ті сучасні богослови, які їх виправдовують.

Є, звичайно, спроби інтерпретації біблійних текстів, які стверджують, що малося на увазі «не те», але, на мій погляд, вони є явним насильство над текстом. Набагато більш чесної, хоча від цього не набагато більш вірною, виявляється спроба стверджувати, що ці норми застаріли, як наприклад норми стосуються рабства або дискримінують жінок.

Ідеї ​​свободи людини, поваги до його особистого життя, з'єднані з «доказами» того, що тут замішані фізіологія і генетика, роблять нейтральне ставлення до ЛГБТ спільноти дедалі поширенішим. «Що ж поробиш, якщо людина таким народився?», - говорять багато.

Однак, коли я чую міркування про свободу, право, і особливо, про фізіологію і генетику, мені пригадуються слова старого рекламного ролика: «А мужики-то не знають!». Наївні перелюбники сумно відходять від аналоя, почувши від священика, що якщо вони не повернуться до дружини з дітьми, то причащатися їм не можна ... Взяли б і застосували до себе ту ж логіку.

Але скажемо чесно, хіба ми можемо уявити собі лист собору від спільноти перелюбників, які просять «благословити таку їх сексуальність» ?? Більш того, в цьому випадку їх прохання виглядали б навіть більш ґрунтовними. Тут можна було б згадати, що в Старому завіті до певного моменту дозволялася полігамія. Можна було б згадати вчених, які стверджують, що полігамія є варіант норми ... А вже скільки людей, що руйнують чужі сім'ї могли б розповісти про свої страждання.

Насправді ми знаємо, що такі відносини можуть бути сповнені і любові, і трагедії, і пекучого почуття провини, і відчуття повної безвиході ... Люди часто говорять, що люблять так, що просто фізично не можуть інакше. І серце кров'ю обливається, коли думаєш про їхнє життя і їх трагедії, але сказати, що вони мають рацію в своєму виборі, не можеш. Тому що при всіх словах і трагедіях розумієш, що це саме вибір. Літати людині або не літати - це не вибір, це даність, а жити з чужими чоловіком / дружиною або не жити, це саме вибір, і нічого з цим не поробиш.

Багато хто відзначає, що гомосексуалізм згадується апостолом Павлом в низці гріхів, які є перешкодою на шляху до Царства Божого. У цій низці і ідолопоклонство, і перелюб, крадіжку, і пияцтво ... Ймовірно, до кожного з цих вчинків-станів можна привести фізіологічне підставу, просто тому, що засмутившись після гріхопадіння, людське єство так чи інакше боляче. Всі хвороби нашого єства, все пристрасті трагічні і дуже сумні, як сумний і трагічний всякий гріх. Але при всьому жаху п'яниці, життя якого летить в тартарари, через його безсилля перед обличчям власного тіла й власної психіки, неможливо визнати алкоголізм варіантом здоров'я.

Приклад з алкоголізмом гарний ще й тим, що пристрасть до чужої дружини може пройти, як проходить всяке мана, а алкоголізм залишається назавжди. Не буває вилікувалися алкоголіків, бувають ті, хто невпинним зусиллям волі йде проти «потреби» свого тіла, тримає його в узді, не дивлячись ні на які внутрішні страждання. З гомосексуалізмом відбувається саме так: сама по собі орієнтація є звичайним спокусою, таким же як спокуса вкрасти, змінити і так далі Поки воно не реалізовано, воно не є гріхом і дозволяє людині жити повноцінним церковним життям. Якщо ж людина погоджується реалізовувати свою сексуальність - він грішить. Можна доводити це богословськи, а можна просто повірити Письма. Другий шлях аж ніяк не є чимось примітивним, вірити Біблії не соромно.

Є, правда, ще й третє.

Багато хто говорить, що християнин покликаний дивитися на себе, а не на іншого. Заборона на осуд і нагадування про те, що колись треба побачити колоду в своєму оці ... Все це, звичайно, вірно. Людини, дійсно, не можна засуджувати. Але засуджувати гріх можна і потрібно. Більш того, сказати людині, що він неправий, нас спонукає Сам Спаситель. І говориться все це повинно, звичайно, не зверхньо і не зневажливо, але з турботою про спасіння і бажанням допомогти. Але бажання допомогти виправитися і бажання схвалити - різні речі. Головне не брати на себе можливість судити про порятунок або смерті такої людини, тому що «перед своїм Господом стоїть він і падає, і Бог має силу поставити його».

Ікона «Притча про сучку і колоді». фото tuzemicon.ru

Втім, подобається це комусь чи ні, Господь, Один має владу прощати гріхи, дав Церкві можливість говорити про те, що є гріх, а що чеснота. Мова не йде, звичайно, про те, що кожен священик безпомилковий і може виступати від свого імені. Однак є норми, виражені соборним розумом, норми не пов'язані з тимчасовими традиціями або дисципліною, але вкорінені в самому задумі Божому, Який створив тіло саме таким, яким створив і благословив саме чоловіка і жінку бути «одним тілом». І якщо говорити, виходячи з норм як Писання, так і Передання, вираз «ЛГБТ-вірні (тобто вірні чада Церкви)» настільки ж абсурдно, наскільки абсурдно «вірні перелюбники» або «вірні розбійники».

І четверте.

Опублікований лист свідчить про одне дуже важливий нюанс: про неспокій совісті авторів, про відчуття ними своєї трагедії. Тільки трагедія може бути різною за змістом: можна визнавати своє безсилля в боротьбі з гріхом, а можна шкодувати про загальну відсталості і небажанні прочитувати Письмо по-твоєму.

Якщо мова йде про перший, то ця стурбованість совісті та серцевий біль стане полем, на якому зможе діяти зцілювальна благодать Божа. Якщо ж мова про другий - нам не залишається нічого, крім молитви. Молитви про напоумлення і виправлення.

І наостанок, варто пам'ятати, що людина, уважно слухає Христа, не може радіти чиєї б то не було смерті або страждання. Тому молитися варто не тільки про виправлення гріха одних, а й про зцілення багатьох сердець, наповнених ненавистю.

«Що ж поробиш, якщо людина таким народився?