Люди грішать. Хворіють. Вмирають. А де ж тоді Христос? - Лекція професора А.І. Осипова

Пропонуємо увазі читачів лекцію професора МДА Алекея Ілліча Осипова про значення свята Різдва Христового.

Багато хто задається іноді простим питанням про те, в чому ж значення свята Різдва Христового. Народився Христос. А що Він за великим рахунком приніс в наш світ? Що Він дав? Звичайно ж, у істинно віруючих такого питання не виникає. Але люди різні, і подібні питання у них є.

Давайте припустимо, що ці люди думають. Дійсно, навіщо Христос потрібен? Кажуть: «Христос - це наш Бог, це наш Спаситель!». А якийсь з виразкою запитує: «Так? А від чого Він врятував? Від гріха? А що це таке? Перестали грішити? Грішать. Від смерті врятував? Перестали вмирати? Вмирають. Так що ж Він зробив? А подивіться, скільки страждань в світі! Це ж просто не перелічити! Які жахи кояться в світі! Скільки ще мільйонів від голоду просто вмирає! А вже якщо говорити про війни, про хвороби, то тут навіть і уявити неможливо, до чого це страшно! »

І ось Христос народжується. І Церква готується до цього. Ми тримаємо пост, молимося, особливо готуємо душу і тіло. Адже піст - це не просто неяденіе чогось скоромного, а особливе утримання всіх почуттів: і почуттів тіла, і почуттів душі. Що значить «почуттів душі»? Церква закликає подивитися в себе. Хочете дізнатися хто ви насправді? Це не складно. Треба подивитися, якими думками ви живете, яким цілями, надіями, бажаннями.

Зазвичай як людина думає: «Я знаю, чого я хочу. Я хочу бути багатим, здоровим, успішним, я хочу всім подобатися. А про себе мені все ясно ». А виходить, що ми хочемо досягти ідеалу життя паразита аскариди, яка копається в шлунку у всіх благах, які їй потрібні. Достаток всіх благ земних - для неї. Виявляється, ось чого ми хочемо і до чого прагнемо. А ще чого-небудь хочемо? А не хочемо подивитися на себе і дізнатися як далеко ми від дійсного ідеалу?

Людина, якщо бажає подивитися на себе, то він за своїми думкам, бажанням, почуттям, намірам, цілям побачить, хто він. Хто він є по суті, а не по цим зовнішнім формам поведінки, діяльності, звернення, тому що ми ж знаємо, що дуже часто фасад будівлі зовсім не відповідає тому, що всередині самої будівлі знаходиться.

А який найчастіше питання ми задаємо Богу? Виявляється - «За що». Навіть у воцерковлених людей такі питання виникають: «За що мене Бог покарав? Чим я гірше інших? ». Ми часто боїмося зізнатися навіть самі собі в таких питаннях і думках. А дійсно, як же зрозуміти пришестя Христа? Для чого Він народився, якщо Він нічого зовнішнього не зробив? Адже Він же міг би народитися сином імператора і стати імператором, в кінці кінців. І міг би дійсно людству великі блага принести. І в матеріальному відношенні, і в соціальному, ну скасував би рабство, хоча б! Чи не скасував. Чи не скасував, ви подумайте тільки!

А вже нагодувати-напоїти-то вже всіх - і говорити нема чого, тоді б християнство все взяли. Але якщо подивитися на історію, ми побачимо, скільки було гонінь на християнство. Скільки виникло єретичних рухів, скільки було переворотів, в тому числі палацових, скільки воєн. У людей, які цікавляться Церквою виникає питання: «Що дало християнство людству?». Все здається як і раніше. Світ такий же кровожерний, кров ллється. Так само народжуються убогі, інваліди, все виконано того, від чого так жадає звільнитися людина. І раптом кажуть - Спаситель.

Але найстрашніше рабство - це не рабство тіла, Христос сказав: «Робить гріх є раб гріха» Але найстрашніше рабство - це не рабство тіла, Христос сказав: «Робить гріх є раб гріха». Один з істориків першого століття нашої ери, Епіктет, так говорив: «Хто вільний тілом (те, про що зараз говоримо -« права людини »,« свободи людські ») але не вільний душею, той раб. І навпаки, хто хоча не вільний тілом, але вільний духом, той істинно вільний ». Ісаак Сирин пише пізніше: «Неосвічена свобода». Для нас це дуже важливо, коли поставлено питання про те, що ж зробив Христос і що Він приніс людині.

Що ж становить суть людини? Що в ньому є найголовнішим? Що є в людині найголовнішим? В людині йде постійна боротьба двох начал. Ще Тютчев писав: «Ах, дві душі живуть у грудях моєї, і рвуться нарізно, і жадають поділу». Як багато ми говоримо про зовнішні війнах! Скільки копій ламаємо, хто правий, хто винен! Скільки звинувачень, згод, незгод! Тут ми борці. І зовсім дивимося на те головне, що породжує всі ці зовнішні речі - та боротьба, яка відбувається всередині людини. Достоєвський добре сказав: «Диявол з Богом бореться, а поле битви - серця людей».

Плоть - це не тільки тіло. Під плоттю зрозуміло вся сукупність життєвих запитів тіла, перш за все, і потім душі. А душа дуже багато чого просить. Вона теж просить свого комфорту, так само як і тіло. Ще б! У чому полягає комфорт, якщо говорити про чисто естетичних параметрах? Це естетичний комфорт, по-перше. Щоб моє око, мої почуття, мій слух, мій зір знаходили задоволення, задоволення. І це стосується особливо душевних потреб, щоб до мене ставилися добре, всюди панувала справедливість, благожелательством, ввічливість, культура. Це вже не тіла стосується, здається, це стосується вже душевного стану.

Що тут поганого чи хорошого? З одного боку, це природне прагнення людини сидіти не на якому-небудь пні кострубато, а на хорошому кріслі. Це природне прагнення людини до зовнішніх зручностей тіла і душі. І в цьому сенсі я навіть не можу сказати, що це добре чи погано. Це просто природно. Добре чи погано, що ми дихаємо? Ми ж хочемо, щоб повітря все-таки був чистим. Але це природне прагнення, виявляється, тільки до пори до часу природне, де є якась межа, перейшовши яку воно стає протиприродним.

Так, протиприродним. Мені природно поїсти, але ... Природно випити, але ... Природно одружитися, але ... Хіба ми не знаємо, скільки «але» тут? Мені природно, щоб було зручно в будинку, але ... Меблів не повинно бути? Повинна, але яка? І так далі, без кінця. Цьому немає кінця і не буде. Для світських людей безпідставним було б говорити іншим чином, що, виявляється, можна перейти грань того, що дійсно для мене корисно, а що для мене може бути і шкідливо. Є - це необхідно і корисно. Але об'їдатися - вибачте, і лікарі все, медики прямо скажуть: «Треба їсти все-таки нормально!». А що таке нормально? Як виміряти нормальність? Я пам'ятаю, одна людина лежав у лікарні, йому сказали: «Необхідно п'ять разів на день їсти». А іншому сказали протилежне, пити тільки сік. Для цього хворого протиприродно їсти бутерброд, інакше його слабкий організм не витримає. На святоотеческом мовою ці відхилення від того, що дійсно людині необхідно, ці протиприродні для нього речі іменуються гріхом.

Гріх - це те, що шкодить. Випити - можна, але напитися - ні? Є - можна, але не об'їдатися. Але ми ж не можемо зупинитися! Саме правильне харчування яке: зупинитися в той момент, коли відчуваєш, що ще трохи хочеться їсти. Потрібно зупинитися в цей момент. Але людський організм влаштований так, що йому хочеться запасатися, про запас. І ось цей запас, коли ми в себе все вливаємо або ковтаємо, виявляється важким надлишком. Те ж саме і з душею. І гріх, виявляється - це будь-яка дія, проти того, що властиве моїй людській природі. Ось що є гріхом. Те, що протиприродно, тобто шкідливо. Те, що ранить мене.

«Що таке гріх, - часто думають люди, - Ось Бог дав якийсь закон, просто дав, і все. Якщо ми його порушуємо, ми грішить проти того закону, який Він дав, тобто проти самого Бога, і тепер за це - чекайте розплати ». Ні, виявляється, гріх - це зовсім інше. Іоанн Богослов про це пише: «Гріх є беззаконня». Ми порушуємо природу нашу людську, влаштовану як Богом - закономірно влаштовану ». «Не порушуйте закони, інакше ви собі пошкодите!». Ось у чому гріх. Не проти того, що Бог встановив ось цим двоногим, щоб їм не дуже добре жилося на землі, немає! Наша природа вся закономірна, прекрасна, чудна - НЕ порушуй її! Коли ми порушуємо, що ми робимо? Ми приносимо собі рану, ми себе калічимо, ми себе спотворюючи, виявляється. А Бог що? Давайте уявимо, спробуємо: а що з Богом відбувається? І ми бачимо два абсолютно різних погляду: один дійсно право-славний, інший глибоко помилковий.

У чому полягає православний, правильний погляд: Бог завжди біля нас Є. Це Лікар, який стоїть, Який сказав нам: «Не робіть ось цього, ви собі пошкодите». Заповідь - це що таке: «Не робіть цього! Ви будете страждати ». Ми робимо. Ну, подумаєш, Лікар сказав: «Не роби цього», а мені хочеться! Виявляється, Бог - це тільки Лікар, Який заповідав нам як жити, якщо ми хочемо бути здоровими, щасливими, нормальними, заповідає нам: кожним гріхом, виявляється, ми ранимий себе. Бог не змінюємо, Він є Любов, це є Лікар, Який, що б ми не робили, Він стоїть і чекає, не звернемося ми до Нього за допомогою. Яка це допомога? З чим це ми повинні звернутися? Це називається на християнському мові покаянням. Прости, Господи, знову я по цвяхах пішов. Ти говорив, попереджав мене: «Не ходи, тут цвяхи стирчать! Вбиті цвяхи, і гострі. Не ходи босоніж ». Знову я пішов! Господи, допоможи, прости!

Господи, допоможи, прости

Лікар! Він стоїть, присутній: "Аз Єсмь з вами до кінця віку», як сказав Христос. «Я сьогодні днесь і Той же на віки», варто і готовий прийняти найменше наше почуття покаяння. , Причому треба врахувати, що коли православ'я говорить про це, то воно говорить не тільки про цю грубятіне, якої я наводжу приклади, говорить про речі куди більш серйозних і тонких. Яких же?

Християнство попереджає: якщо Бог сказав, що це гріх, значить знає - ти цим ранішь себе. Наприклад, всі ми когось засуджуємо. Знаємо, що гріх, але не можемо стриматися, щоб хоча б злегка когось не засудити. А коли когось засуджуємо, ми проти волі думаємо: «Я то так не роблю, я краще». Виявляється, коли я засуджую іншої людини, я себе кимось великим вважаю. Святитель Феофан виголосив приголомшливу фразу, я трохи її переробив для кращого звучання: «Сам дрянь поганню, а все твердить: я не такий, як інші человеци». Чуєте? Православ'я звертає увагу на душу, на стан нашої душі. Каже, навіть в думках не дозволяйте себе якийсь неприязні до іншої людини. Тому що ця неприязнь - це є не що інше, як бумеранг. Будь-який гріх справою, словом, думкою проти іншої людини - це є не що інше як удар по своїй душі. Ох, якби ми це зрозуміли і прийняли!

Євангеліє - основний закон - що є? Ми відповідаємо: «Не« що є », а« Хто є ». Хто ж Цей основний закон? І раптом читаємо там приголомшливі просто слова: «Бог є любов». Ось він, закон нашої природи людської. Ось на якому шляху, тільки максимально зберігаючи це в своїй душі, не дозволяючи відступати від цього принципу життя, не дозволяючи своїм думкам, почуттям, бажанням, відносинам, почуттям, вже не кажу - справах, тільки не дозволяючи це, ми можемо зберігати свою цю природу в цілісності і можемо дійсно придбати то благо, яке набуває будь-яка людина. Заради цього і народився Христос! Уявіть собі, людина тяжко захворів - і раптом одужує. Яка радість! Які були болі, які переживання - і раптом одужує. Виявляється, прихід Бога, який є Любов - це, перш за все, зцілення від наших нещасних пристрастей і пристрастей, якими ми мучимо і караємо самі себе.

Тільки Любов'ю все це можна перемогти. І наш духовний стан визначається ступенем перебування в нашій душі цієї самої любові. Тобто, ступенем благожелательства до світу, до людства, до всього що оточує. Це наше природне стан, а ступінь нашої або запеклості проти всього на світі, або, навпаки, любові, - це стан, який обов'язково впливає на наше життя і формує її відповідним чином.

З Різдвом Христовим!

А що Він за великим рахунком приніс в наш світ?
Що Він дав?
Дійсно, навіщо Христос потрібен?
А якийсь з виразкою запитує: «Так?
А від чого Він врятував?
Від гріха?
А що це таке?
Перестали грішити?
Від смерті врятував?
Перестали вмирати?