Мантра - медитація


семінар " Мантра-медитація ", 6 лекцій. Слухати записи лекцій
Медитація являє собою дуже важливий аспект діяльності для того, хто бажає знайти щастя і звільнитися від всіх страждань і тривог.

Медитація означає "уявне споглядання", але у споглядання повинен бути об'єкт. Об'єкт завжди потрібно виберать якомога піднесеним. Вищим об'єктом медитації повинен бути Бог і медитувати потрібно саме на Нього або на Його святі імена.

У Господа, як кажуть різні релігійні Писання, багато імен: Крішна, Єгова, Рама, Аллах, Будда і ін. Повторення імен Господа надає очисну дію і піднімає людину з матеріального рівня на духовний. В Індії протягом тисячоліть люди повторюють імена Господа в формі мантр. На санскриті (ман) означає "розум", а (тра) означає "звільнення". Таким чином, мантра є комбінація трансцендентальних звуків, яка звільняє наш розум від тривог.

Мантра - це поєднання певних енергій у формі звуку, її повторення пробуджує ці енергії всередині і зовні. Кожна мантра являє собою комбінацію особливих букв, слів, значень, ритмів і мелодій. Мантри написані на самому давньою мовою - "деванагарі" (мовою Богів).

Мантpа - це дуже могутня і в той же самий час ємна і компактна форма звуку. Її можна порівняти з молитвою, але вона не завжди є простою молитвою. У стародавні часи це була ціла наука, за допомогою якої можна було створювати дивовижні речі або навіть знищувати що-небудь. Мантри були створені мудрецями, що знаходяться в глибокій медитації, для певних цілей, але є мантри, які спливли безпосередньо з духовного світу і не мають з матерією нічого спільного. Повторюючи їх, людина швидко одухотворяється. Але більшість мантр направлено на отримання чогось матеріального: здоров'я, красивої дружини, здібностей, сили, багатства і т.д. І, відповідно, плоди, отримані від повторення цих мантр, тимчасові, як і весь матеріальний світ. Повторення ж мантр, які прийшли до нас з духовного світу, дають вічне благо, так як в духовному світі все вічно, блаженно і виконано знання. Дух стоїть вище мертвої матерії. Повторюючи духовні мантри, ми отримуємо духовне просування і одночасно можемо виконати будь-які свої бажання, за умови, що дуже сильно захочемо.
Все Ведические мантри (які відбуваються з - Ріг, Сама, Яджур і Атхарва Веди), такі як Брахма-гаятри, є вічними звуковими вібраціями духовного походження. Веди - це апаурушейа, вони не складені якоюсь людиною в певний момент нашої історії. Вважається, що вони прийшли з духовного світу і були повідав перед початком творіння матеріальної всесвіту Брахмі, першого живої істоти у Всесвіті.


Мантри діють на рівні розуму, тому також здатні впливати на розум і почуття . Почуття вище грубої матерії, розум вище почуттів, а розум вище розуму. Впливаючи на розум за допомогою мантр, ми можемо змінити розум і очистити почуття. Завдяки повторення різних мантр можна домогтися певного стану розуму і почуттів, і сприймається світ відкриє себе в правдивому світлі. Так, наприклад, повторюючи мантру, яку дав гуру, учень може позбутися всієї небажаної, поганої карми і неправильних вражень, які ми накопичили в минулих життях. Брамани запалювали вогонь виключно силою мантр. І це можливо, так як сила звуку володіє величезним могутністю. Ще 150 років тому, один махараджа Джайпуру проводив жертвоприношення, на яке були запрошені наймогутніші брахмани. Вони запалювали вогонь виключно силою мантр.


У стародавні часи мантри використовували в лікуванні, захист від "зла", "псування", "злих духів", нейтралізації несприятливого впливу планет. У Атхарва-веде описані ті з них, які викликають дощі, зупиняють кровотечі, нейтралізують прокляття різних видів, активізують внутрішню силу людини, позбавляють від отрути змій і скорпіонів. Певні мантри при правильну вимову впливали і зачіпали всі сфери життя, такі як бізнес, довголіття, здоров'я, родючість, військове мистецтво та інші. Щоб досягти результату від повторення мантр необхідно повторювати їх у певному ритмі і тональності, знати її значення, без цього неможливо досягти переслідуваної мети.
Повторення мантр швидко дозволить вам отримати бажаний результат в досягненні різного роду здібностей, таких як Лагхіма-сиддхи , Аніма-сиддхи , Прапті-сиддхи і т.д. На початку творіння завдяки звуку створювалося різноманіття у всесвіті. Це підтверджує Ведична література. Завдяки проголошенню звуку ОМ Брахма зрозумів, як творити і облаштовувати все всередині цієї Всесвіту. Все, що ми використовуємо в цьому світі, так чи інакше пов'язано зі звуком, він є основою всього творіння. Найчистіше звук виходить від Бога. Веди були дані людям Господом, і тому вони вважаються Його звуковим втіленням. В Індії їм поклоняються на вівтарі, вважаючи їх невідмінним від Самого Бога. В даний час далеко не всі можуть користуватися силою мантр. Веди стверджують, що в цю епоху необхідно повторювати мантри, що містять імена Бога, тоді кожна людина може швидко досягти бажаного духовного прогресу. Багато історій з Пуран оповідають про це. Я наведу лише одну з них, описану в IV томі Шрімад Бхагават.


Історія
У царя Утанапади мав дві жінки, суніти і Суруч, і у них було по синові. Суруч була його улюбленою дружиною. Одного разу цар Утанапада посадив сина своєї коханої дружини собі на коліна. Побачивши це, Дхрува, син суніти, теж спробував сісти на коліна свого батька, але Суруч це не сподобалося і вона дуже гордовито сказала: «Дитя, ти не заслуговуєш того, щоб сидіти на колінах свого батька, так як ти не з'явився з мого черева ». Почувши це, Дхрува був укушений змією гніву, сльози навернулися йому на очі. Маленький хлопчик подивився в очі свого батька, шукаючи підтримки, але той нічого не сказав, так як Суруч була його улюбленою дружиною. Ображений Друва прибіг до своєї матері і розповів їй те, що сталося у царського трону. Почувши розповідь свого сина, суніти, не в силах винести цю біль, дала волю своєму горю. Вона була подібна до листу, охопленому полум'ям. Згадуючи слова, сказані інший дружиною царя, вона ридала, і по її ясному лотосоподобному обличчю котилися сльози. Зрештою, суніти заговорила: «Mой хлопчик, все, що сказала тобі Суруч, чиста правда, оскільки цар, твій батько, не визнає мене своєю дружиною або навіть служницею і соромиться мене. Тому тобі доведеться примиритися з тим, що ти з'явився на світ з утроби нещасної жінки і її молоком був вигодуваний. Якщо ж ти хочеш досягти великих привілеїв і будь-якого положення, ти повинен відправитися в ліс і медитувати на Бога, здійснюючи покаяння. Тоді ти зможеш досягти всього, чого бажаєш, так як тільки Господь може зробити неможливе.


Хоча Дхрув було всього лише п'ять років, він вирішив в щоб те не стало отримати краще царство, ніж має його батько. Сповнившись величезною рішучістю, Друва відправився в ліс здійснювати покаяння. Знаючи його сильне бажання досягти досконалості в покаянні, великий мудрець Нарада прийшов до Друве, щоб дати йому настанови. Щоб Друва досяг швидкого досконалості і виконав те, що він задумав, мудрець Нарада дав йому особливу мантру, що складається з дванадцяти складів. Повторюючи цю мантру, Дхрува здійснював покаяння.
Протягом першого місяця Дхрува їв тільки фрукти і ягоди один раз в три дні, щоб підтримувати своє життя, весь інший час він займався медитацією на Бога. Весь другий місяць він їв тільки суху траву і листя один раз в 6 днів. Протягом третього місяця він пив воду один раз в 9 днів, повністю відмовившись від їжі. На четвертий місяць він став досконалим в дихальних вправах і робив вдих один раз в 12 днів. До початку п'ятого місяця Дхрува, син царя, навчив ся управляти своїм диханням так добре, що міг стояти на одній нозі нерухомо, як колона, повністю зосередивши розум на Бога. Досягнувши досконалості в йогичеськой медитації, Дхрува Mахараджа почав роздивлятися способу Особистості Бога в своєму серці. Блискуча форма Господа, на якій Дхрува, який досяг досконалості в йозі, повністю зосередив свій розум, раптово зникла. Це збентежило йога і вивело його зі стану медитації. Та тільки-но він відкрив очі, як побачив, що той же самий Верховний Господь, якого він щойно споглядав в своєму серці, варто перед ним. Коли Дхрува Mахараджа побачив перед собою Верховну Особу, його охопив природний в таких випадках трепет. З благоговінням він дивився на Господа. Дхрува почав вихваляти Господа прекрасними молитвами. Господь подарував Дхрув цілу планету, яку називають Полярна зірка. Хоча вона існувала і раніше, у неї не було правителя. Дхрувалока, або Полярна зірка, знаходиться в самому центрі небесної сфери. З цієї історії ми можемо зрозуміти, що люди минулого володіли величезною рішучістю в досягненні своєї мети. Дхрува отримав те, що хотів і крім цього досяг дивного духовного прогресу, повністю усвідомивши себе і Бога. Ця історія сталася кілька мільйонів років тому, але мантра, яку Друва повторював, була духовною, тому вона діє навіть зараз, і буде діяти вічно. Вона безпосередньо спливла з духовного світу, і, повторюючи її, людина може швидко досягти своєї мети і духовно просвітитися, повністю усвідомивши себе як духовну іскру. Ось ця мантра, за допомогою якої поклоняються Верховному Богу:
«Ом намо бхагавате Васудеви» (Я висловлюю свою повагу Верховної Особи, кращою серед усіх живих істот). Якщо ви будете повторювати цю мантру щоранку хоча б 15-20 хвилин, результат не забариться прийти. У кожного він буде різним, але в будь-якому випадку ви помітите хороші зміни в собі. Те, що важко досягається, вдаватиметься легко, через рік такого повторення люди будуть залучатися такою людиною, його внутрішньою красою і будуть помічати, що в ньому є щось чудове. Я не буду перераховувати все, чого можна досягти за допомогою цієї мантри, так як список буде занадто великий. Просто спробуйте повторювати, і ви відчуєте її силу, її благотворний вплив на вас вже в перші 15 хвилин вашої практики.

Інші Мантри:

Ом намо Нараяной
Ом намо бхагавате Нарасімха
Ом намо бхагавате Рамачандра

Якщо ви хочете познокомится з темою мантри більш докладніше, прослухайте диск А. Мередова "Мантра-медитація"