Мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини. Проповіді в Оптиної Пустелі

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Д орогена брати і сестри, горе всім нам. У важке, важке і небезпечне час ми живемо. Під час, в яке знищується сам інститут сім'ї, знищуються всі основи сім'ї. Знищуються всі принципи не те що державності, а існування людства. Антихристово час. Батьки не піклуються про дітей, діти не піклуються про батьків, плодяться дитячі будинки, будинки для людей похилого віку. І взагалі не зрозуміло, що відбувається в світі? Куди все котиться?

І ось серед цього загального хаосу, жаху, кошмару продовжують жити жінки, які зберігають своєю любов'ю, своєю чистотою, своєю вірою в Бога то крихке мирне спокій, яке ми спостерігаємо зараз. Це в основному завдяки їм - нашим матерям, дружинам, сестрам, які повторюють святий подвиг святої рівноапостольної Марії Магдалини, чию пам'ять ми сьогодні здійснюємо.

Підходить жінка і каже: була в Ізраїлі, зайшла в магазин і побачила картину, коли діти руйнують магазин, поводяться погано. І матері поруч стоять і нічого не роблять. Вона підходить до них і каже: зупиніть своїх дітей. І що вона чує у відповідь: Не можна, тому що за законом ось цей поліцейський, який стоїть в магазині, ввечері прийде до нас додому і відбере наших дітей, тому що ми жорстоко поводилися з цими істотами. Що це таке твориться? Тобто батько не може виховувати своїх власних дітей. Так, у нас дітей відбирають і хочуть виховувати так, як завгодно кому-то для кого-то, але не для нас.

Ми ж дітей маємо, і нам Господь дає дітей для того, щоб ми їх приводили до Бога. І серед усього цього страшного жахливого світу є жінки, є сім'ї, які не бояться всього цього, не бояться покарань, а виховують своїх дітей так, як годиться - в любові в лагідності, в смиренні, в слухняності, в мирному спокої духу і так далі .

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа

І ось свята рівноапостольна Марія Магдалина явила собою приклад. Її шанують другий після Божої Матері. Всі ми знаємо, є жінки-мироносиці. А чи всі з вас назвуть всіх їх по іменах? Але Марію Магдалину назве кожна людина, практично кожен. Тому що всі пам'ятають за переказами совершившееся диво з нею, коли вона прийшла зі звісткою про Воскресіння Христове до імператора Тиберія і почала йому говорити про Воскресіння Христове, Він запитав: як я можу повірити? І ось вона дає йому біле яйце, і зі словами «Христос Воскрес!» Яйце стало червоним. Тому у нас прийнято в пам'ять про цю подію на Великдень христосатися червоними яйцями. Так це зараз називається. І ось її приклад, її любов. Просто уявіть собі грішницю, з якої Сам Господь вигнав сім бісів, злих бісів. І вона пішла за ним.

І з нас Господь виганяє бісів. Як вчив преподобний Амвросій Оптинський, не треба цього боятися. Згрішив чоловік - увійшов в нього біс. Прийшов на сповідь - вийшов з нього біс. І так і живемо. А в який момент Господь нас застане, коли ми будемо з бісом або без, це вже залежить від нас, наскільки ми прагнемо бути з Богом. І ось свята рівноапостольна Марія якраз своїм життям, своєю виправленої життям, своїм бажанням жити по-іншому, а не так, як весь світ навколо неї. Всі знають, що вона була блудницею і розкаялася, і пішла за Панам. Вона прийшла перша на гріб Господній, і побачив Ангелів. Вона була настільки вражена і була в таких почуттях. Якщо можна так сказати, вона була без розуму, коли людина не знає, що робити. Вона побачила Ангелів і навіть не зрозуміла, що це Ангели. І запитала: а куди поділи тіло Пана мого? Побачила Господа, але не впізнала Його. Вона подумала, що це садівник. Звернулася до Нього: де тіло мого Пана? Він їй сказав тільки одне слово: Марія! (Див. Ін. 20, 11-16 )

І ось це слово Господь говорить кожній жінці, звертаючись до неї по імені. І кожна жінка це чує, але не всі відгукуються. І ось дай Бог, щоб молитвами рівноапостольної Марії навчилися ми це робити, відгукуватися на тихий заклик Бога, після якого змінюється вся наша життя, і не тільки наше життя, але і життя наших дітей. Бо яка мати, такі і діти. Яблуко від яблуні далеко не падає. І ось як треба жити і виховувати? З любов'ю. Тільки любов вміє вчити ласкаво без грубості, строго без жорстокості, діяльно неквапно та повільно без лінощів. Тільки з любов'ю можна виховувати дітей. І ось свята Марія нам залишила приклад, якою ж має бути жінка-християнка, що навіть коли навколо все погано, якщо зі мною Господь, то мені добре, і моїм дітям добре, і всім моїм близьким добре, тому що з нами Господь.

Молитвами святої рівноапостольної Марії Магдалини, Господи, спаси і сохрани нас усіх грішних.

Амінь.

Ієромонах Силуан (Межинський)

І взагалі не зрозуміло, що відбувається в світі?
Куди все котиться?
Що це таке твориться?
А чи всі з вас назвуть всіх їх по іменах?
І запитала: а куди поділи тіло Пана мого?
Звернулася до Нього: де тіло мого Пана?
І ось як треба жити і виховувати?