Міст між наукою і релігією, або Теорія великого вибуху

Наскільки віра сумісна з наукою? Як Церква ставиться до теорії еволюції? На ці та інші запитання відповідає владика Антоній - митрополит Бориспільський і Броварський, Керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київських духовних академії і семінарії.

На ці та інші запитання відповідає владика Антоній - митрополит Бориспільський і Броварський, Керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київських духовних академії і семінарії

- Владико, як Церква ставиться до теорії еволюції?

- Слово «еволюція» має латинське походження. Дослівно воно означає «розгортання». Але в даному контексті, звичайно ж, мається на увазі теорія біологічної еволюції. Вона передбачає, що жива природа пройшла (і продовжує проходити) природний процес розвитку, який супроводжується утворенням і вимиранням різних видів живих істот. Суть цієї теорії в тому, що генетичний склад популяцій, що існують в живій природі, постійно змінюється, і це тягне за собою перетворення як екосистем, так і біосфери в цілому. Йдеться про дарвінізм - вченні англійця Чарльза Дарвіна, якого критикували і католики, і протестанти, і православні. Адже ця теорія сприймалася як серйозний удар по традиційному християнському світосприйняттю. Еволюціоністи стверджували, що поява життя на землі і розвиток живих організмів - природний процес. Тим самим фактично відкидалося біблійне вчення про створення світу і людини. Тому взаємини Церкви з теорією еволюції почалися з жорсткого конфлікту. Але в ХХ ст. ситуація змінилася: в науці з'явився напрям - так званий Теїстичний еволюціонізм: його представники намагаються узгодити біблійні тексти з теорією еволюції. До сих пір в християнському світі немає єдиної думки з цього питання. Католицькі вчені все більше схиляються до офіційного визнання теорії теистического еволюціонізму. Також значна частина протестантських теологів підтримують цю теорію. У той же час серед протестантських деномінацій є чимало прихильників так званого «біблійного буквалізму», які принципово відкидають будь б то не було компроміси з теорією еволюції. У Православній Церкві теж є і прихильники, і противники еволюціонізму.

- Ви вжили термін «Теїстичний еволюціонізм». Що це означає?

- Це переконання в тому, що віра сумісна з науковим знанням про біологічної еволюції. Послідовники цього напряму вірять в Бога як Творця нашого світу. Вони приймають біблійне вчення про те, що Господь створив Всесвіт і всі види життя всередині неї. Але при цьому вони вважають, що інструментом, за допомогою якого були створені різні види тварин, є процес еволюції.

- Давайте звернемося до Біблії. Книга Буття починається знаменитими словами «Спочатку створив Бог небо і землю. А земля була пуста та порожня ». Весь подальший текст глави викликає масу питань. Наприклад, як Бог міг створити світ за шість днів, якщо Сонце і Місяць, за допомогою яких тільки й можливо вести відлік днів, з'явилися на четвертий день творіння?

- У ХХ ст. досить поширеною стала точка зору, що під шістьма днями творіння не можна розуміти наші звичайні земні дні. Буквальний переклад староєврейського слова «іом» означає не «день», а «закінчений період часу». Саме так зазвичай і розуміють сьогодні біблійний текст. Йдеться про певні етапах творіння, кожен з яких має закінчений характер. Але скільки часу тривав кожен з цих етапів, ми не можемо сказати.

- В днях творіння є послідовне ускладнення створюваних об'єктів: від простого до складного. Спочатку матерія, потім - світила, рослини, птахи, риби, вищі ссавці і, нарешті, людина. Чи не є це відображенням теорії еволюції? Чому Всемогутній Бог не створив його відразу, одномоментно, з нічого? Навіщо були потрібні етапи творіння?

- Виходячи з наших обмежених уявлень про Бога, важко зрозуміти: чому Всемогутній Господь вирішив створити світ саме таким способом. Єдине, що ми можемо сказати: Бог є Любов. Він наділяє Своє творіння свободою. Це проявляється, наприклад, в тому, що Господь не рятує нас без нашого бажання і без нашого сприяння. Точно також і процеси створення світу - творча дія Бога. Але в той же час матеріальний світ ніколи не виступає лише як сліпе знаряддя Божественних дій. Кожен новий вид живих істот створюється за сприяння вже існуючої матерії. Наприклад, Господь велить воді зробити плазунів, а землі - тварин. При цьому автор Книги Буття спеціально підкреслює, що Творцем є саме Бог, а не вода і земля, які виступають як Його співробітники в справі творення світу. І це дуже важливо з християнської точки зору.

Святитель Григорій Ніський, розмірковуючи над Книгою Буття, писав: кожне нове творіння як би включає в себе всі попередні форми життя. Спираючись на цю особливість біблійного тексту, прихильники теорії еволюції якраз і намагаються знайти компроміс між християнським вченням про створення світу і теорією розвитку видів.

- Але ж на цьому проблема не закінчується. Як відомо, Церква і науковий світ зовсім по-різному підходять до питання віку нашого світу. За православним календарем зараз 7525 рік від створення світу. Однак вчені називають інше число: від 12 до 15 мільярдів років. Як «примирити» ці дані?

- Літочислення «від створення світу» було вироблено в Візантії в IV ст. Надалі воно зазнавало деяких змін. Найменування даної хронології є не цілком точним. Це літочислення бере за точку відліку НЕ момент створення світу, а момент створення людини. Воно починається лише з шостого дня творіння, коли був створений перший чоловік. Візантійські вчені прагнули обчислити момент створення людини, взявши за основу грецький текст Біблії (Септуагинту): вона призводить тривалість життя древніх патріархів, починаючи від Адама. В результаті вийшло, що Адам був створений приблизно за п'ять з половиною тисяч років до Різдва Христового. Однак в різних списках Біблії можна знайти істотно різні цифри тривалості життя стародавніх вождів єврейського народу. Наприклад, в Західній Європі існувала система літочислення, яка спирається на латинський переклад Біблії - Вульгату. Якщо слідувати її тексту, то виходить, що Адам був створений приблизно за 4000 років до Різдва Христового.

Древнє церковне літочислення не претендує на те, щоб встановити вік Землі. І, як ми бачимо, навіть вік людства в різних варіантах церковного літочислення може істотно різнитися. Сьогодні в церковному побуті літочислення «від створення світу» практично не вживається. Воно витіснене літочисленням від Різдва Христового.

- Чи може теорія великого вибуху, що говорить про відправної точки в існуванні світу, стати містком, який з'єднає наукове і релігійне світогляд? Адже в релігійному уявленні теж був момент, з якого все почалося: «І сказав Бог: так буде світло».

- Теорія великого вибуху набула великої популярності в другій половині ХХ ст. Вона передбачає, що в кінцевий момент часу в минулому розміри Всесвіту дорівнювали нулю або, як кажуть фізики, вона була стиснута в точку. Потім відбувся певний «вибух», після якого стає можливим спостерігати матерію. Все, що було до «великого вибуху», не може бути описано методами сучасної науки. Після «вибуху» Всесвіт постійно розширюється і в ній йде освіту різних форм існування матерії.
Ця теорія, звичайно ж, нічого не говорить ні про Бога, ні про розумність організації Всесвіту. Тим не менш, вона була сприйнята позитивно і в католицькій, і в протестантській, і в православному середовищі. Адже в ній йдеться про те, що Всесвіт має початок. І те, що було до цього початку, не може бути досліджено доступними нам засобами. Богослови побачили в цьому можливість узгодити дані науки з Божественним одкровенням. Я пам'ятаю, як серед православних богословів ще в радянську епоху ця теорія була популярною: вона ставила під сумнів марксистсько-ленінську теорію про вічність і нескінченність матерії.

Проте, Церква ніколи не поспішає повністю приймати ту чи іншу наукову гіпотезу. Адже завтра вчені можуть відмовитися від цієї теорії, винайти нову. Ми не повинні переформатувати своє традиційне вчення під з'являються нові наукові теорії. Але можемо свідчити, що та чи інша теорія вступає (або не вступає) в протиріччя з християнським світоглядом.

- Що Ви можете сказати про походження душі в людині? Науковий світ цим терміном позначає сукупність вищих психічних явищ, а також свідомість окремої особистості. Чи не всі наважуються визнати душу окремої субстанцією, здатної існувати окремо від тіла: вважають, що душа - якась функція людського тіла і його мозкової активності. Що говорить Книга Буття про душу людини?

- Про душу йдеться як про створеної Богом нематеріальної сутності: І створив Господь Бог людину з пороху земного, і вдихнув у ніздрі її дихання життя, і стала людина живою душею (Бут. 2: 7). У цьому біблійному вірші ясно сказано, що ми складаємося з нематеріальної душі і тіла, яке єдиносущне цього матеріального світу. Людина тим і відрізняється від решти світу, що Господь вдихнув у нього душу живу. З точки зору Біблії, саме душа повідомляє людині життя. Душа - суб'єкт бажань і емоційних станів людини.

Добре про це сказав преподобний Іоанн Дамаскін: «Душа є сутність жива, проста і безтілесна, за своєю природою невидима для тілесних очей, розумна і мисляча, яка не має форми, яка користується забезпеченим органами тілом і що повідомляє йому життя, зростання, відчуття і силу розмноження; має розум не як щось інше в порівнянні з нею самою, але як найчистішу частину її ... ». Таким чином, душа отримала буття за своєю природою від благодаті Творця її.

Тіло і душа утворюють єдиний склад людини. Тому в старозавітних книгах часом слово «душа» тотожне слову «людина». Особливо часто ми зустрічаємо це в законодавстві Мойсея. Наприклад, в сьомому розділі Книги Левіт читаємо: Якщо А душа, а нечисть, буде їсти з м'яса мирної жертви Господньої, то буде вона винищена з народу свого (Лев. 7: 20). Зрозуміло, що тут мова йде, власне, не про душу, а про людину - як єдності тіла і душі. Оскільки душа нематеріальна, то не можна сказати, що вона знаходиться в якомусь конкретному місці людського тіла. Швидше, душа соприсутствует всьому тілу, повідомляючи йому життєву силу.

Церковна православна газета

Наскільки віра сумісна з наукою?
Як Церква ставиться до теорії еволюції?
Владико, як Церква ставиться до теорії еволюції?
Що це означає?
Наприклад, як Бог міг створити світ за шість днів, якщо Сонце і Місяць, за допомогою яких тільки й можливо вести відлік днів, з'явилися на четвертий день творіння?
Чи не є це відображенням теорії еволюції?
Чому Всемогутній Бог не створив його відразу, одномоментно, з нічого?
Навіщо були потрібні етапи творіння?
Як «примирити» ці дані?
Чи може теорія великого вибуху, що говорить про відправної точки в існуванні світу, стати містком, який з'єднає наукове і релігійне світогляд?