Молебень про благополучної вагітності і пологах

  1. Сорокоуст за упокій

Тихвинський ІКОНA Божої Матері в ризах   Вагітність - це час, коли не тільки змінюється тіло, а й душа просить якоїсь вищої їжі Тихвинський ІКОНA Божої Матері в ризах

Вагітність - це час, коли не тільки змінюється тіло, а й душа просить якоїсь вищої їжі. І саме в ці 9 місяців багато вагітних знаходять для себе відповіді в храмі. Відчуття, що у вагітності є якийсь першорядний «співавтор», що крім чоловіка і жінки в диво появи на світ нової людини бере участь щось більш високе, ніж просто людське єство, - стає ще більш виразним в храмі. А добре б, щоб такі усвідомлення проходили частіше, тому як тоді і вагітність, і пологи, і саме життя стає куди радісніше і благодатний!

З волі Божої людина приходить в цей світ, з ласки Божої розвивається під серцем матері, з Божою допомогою народжується і росте. Чуйна жінка ясно відчуває, що всі ці процеси далеко не вичерпуються фізіологічними законами, закладеними в її тілі.
Дух, як складова (і найголовніша!) Частина людського триєдності, часто вже не помічаємо до вагітності, раптом усвідомлюється як щось дуже значне і потребує уваги. А духовне життя неможлива без Бога.
І пошуки приводять нас до храму. І це, напевно, найбільший подарунок, який ми можемо зробити своєму малюкові ... І який робить нам ще не народжене чадо.
Тому не дивно, що в період вагітності, усвідомлюючи Чудо зародження нового життя, навіть невоцерковлені жінки намагаються звернутися до Бога, Пресвятої Богородиці і Святих угодників Божих за захистом і допомогою.
Коли ми молимося - ми розмовляємо з Богом. І робимо це не на самоті. Наш малюк - повний співучасник всього нашого життя протягом 9 місяців. І за цей час ми дуже багато чому його вчимо. Добре, якщо молитися його вчитимуть не майбутні труднощі майбутнього життя, а мама, повна подяки і довіри Творцеві, - в ці чудові 9 місяців, коли навчання відбувається на найглибшому рівні.
Молитися про благополуччя поточної вагітності і пологів можна в будь-який час і в будь-якому місці - головне, щоб молитва йшла від самого серця. Це так звана келійна молитва. У православному молитовнику можна знайти найкрасивіші молитви і читати їх.
Вище келійною молитви стоїть молитва соборна, тому що в Євангелії сказано: «Істинно кажу вам, що коли б двоє з вас на землі погодились про всяку річ, то коли вони будуть попросили, буде їм від Отця Мого Небесного, бо де двоє або троє зібрані в ім'я Моє, там Я серед них »(Мф. 18, 19-20)

Молбі - одна з форм соборної молитви. Це богослужіння, що здійснюється за особливою будь-якої нужді, громадської або приватної. На молебні священик, одягнений священицької благодаттю, разом з віруючими людьми, стоячи перед перед Богом, просить для всіх тих, хто молиться милості і благословення Божого. На молебні про благополучної вагітності і пологах до Бога звернені прохання благословити подружжя мирним, благодатним народженням чад.

Також ми молимося і про тих подружжя, які поки не мають дітей.

Ікона Божої Матері '' Помічниця в пологах '' Ікона Божої Матері '' Помічниця в пологах ''

Молитви звернені до Пресвятої Богородиці, її ікон "Тихвинська", "Казанська", "Помічниця в пологах" - яким споконвічно моляться про дітей і сімейне благополуччя; святим праведним Йоакима і Анни - батьків Пресвятої Богородиці, дуже довгий час залишалися бесчаднимі; св.прав Єлисаветі і св. пророку Захарії - батькам Іоанна Предтечі, також стали батьками дуже пізно, після старанних молитов; святителю Миколаю, єпископу Мір Лікійських Чудотворцю - швидкому помічникові у всіх наших справах; святому преподобного Сергія Радонезького, святому цілителю Пантеліімону, святителю Луці Войно-Ясенецькому, нашому святому сучасникові, лікаря, хірурга; покровителям шлюбу - святих благовірних Петра і Февронії.
Святі є нашими молитвениками і покровителями в небесах. Перш за все, вони, найближче стоячи перед престолом Божим, просять Бога про нас, звичайних людей, що просять під час молитов їх заступництва. «Святі можуть допомагати нам не в силу достатку своїх заслуг, але в силу обретаемой ними духовної свободи в любові, яка досягається їх подвигом. Вона дає їм силу заступництва перед Богом у молитві, а також і в діяльної любові до людей. Бог дає святим, поряд з ангелами Божими, здійснювати Свою волю в житті людей діяльної, хоча зазвичай і невидимої, допомогою. Вони суть руки Божі, якими Бог робить працю Свою. Тому святим і за гранню смерті дано творити справи любові не як подвигу для свого порятунку, яке вже скоєно, але, дійсно, для допомоги в порятунку інших побратимів. І допомога ця дарується Самим Господом у всіх наших життєвих потребах і переживаннях за молитвами святих. Звідси і святі - покровителі тих чи інших професій або заступники перед Богом в тих чи інших життєвих потребах. Благочестива церковна традиція, грунтуючись на Житія святих, приписує їм дієву допомогу своїм земним побратимам в різних ситуаціях.
Ну і звичайно, не можна не сказати про вищу всіх ангел і архангел Пресвятої Богородиці, що стоїть на чолі сонму святих. Вона є покровителькою материнства. »

Дуже правильним було б перед молебнем прочитати житія (життєпису) тих святих, на чиє заступництво перед Богом ми сподіваємося. Адже все це реальні люди, які прожили реальні життя, в результаті досягли святості і тому зараз майбутні перед престолом Божим і моляться про нас. Якщо ми в своїй молитві звертаємося, наприклад, до реальних Йоакима і Анни, знаючи всю їхню життєву історію, розуміючи, що це реально існуючі Особистості, то ця молитва куди сильніше, ніж якби ми зверталися до абстрактних імен, маючи про них самі загальні уявлення ...

Молебень носить і місіонерський характер: священик роз'яснює все, що відбувається; розповідає простою, доступною мовою про церковне життя, про Таїнствах, про трепетне ставлення Церкви до вагітних. По можливості всім присутнім видаються спеціальні татка з текстами тропарів, заспівів і молитов - за якими можна буде стежити за ходом молебню, більше розуміти і глибше брати участь у спільній молитві.

Всім бажаючим даруються брошурки про таїнства Сповіді і Причастя. Під час молебню вагітні жінки можуть сидіти - спеціально для них приносяться стільці.

Після молебню всі присутні по черзі підходять до батюшки, отримують благословення і кроплення святою водою; прикладаються до чудотворних ікон.

Проходить молебень перед чудотворною Тихвінської іконою Божої Матері (саме її, за переказами, тричі обвозілі на літаку навколо Москви, коли німці були на підступах до столиці, і Москву відстояли). Тихвинська ікона споконвіку вважається покровителькою сім'ї та материнства, і незліченно число її чудесної допомоги людям по їх молитвам. Спеціально на молебень виноситься старовинна ікона «Допомога дружинам від важкого народження», з Афона привезена «Годувальниця», і рідкісна ікона святих праведних Іоакима і Анни, що тримають за руки дівчинку - Пресвяту Богородицю.

Після закінчення молебню для всіх бажаючих проводиться заняття з підготовки до пологів. Заняття проводить прихожанка храму, психолог, співробітниця Академії Медико-Біологічних наук, понад 9 років займається підготовкою до пологів. Тема заняття вибирається присутніми на занятті. Найбільш часта тема: «Природні методи гармонізації родової діяльності, зниження болю, активації динаміки пологів».

Сорокоуст за упокій

невсипущий псалтир