Молитовне правило Серафима Саровського, преподобний Серафим Саровський, Серафим Саровський фото, молитва

Молитву преподобний Серафим Саровський вважав для життя настільки ж необхідною, як повітря Молитву преподобний Серафим Саровський вважав для життя настільки ж необхідною, як повітря. Він просив і вимагав від своїх духовних дітей, щоб вони невпинно молилися, і їм наказав молитовне правило, що залишився під ім'ям "Правило отця Серафима".

Прокинувшись від сну і ставши на обраному місці, всякий повинен захистити себе хресним знаменням і, читати ту рятівну молитву , Яку людям передав Сам Господь, тобто "Отче наш" (тричі), потім "Богородице Діво, радуйся" (тричі), і, нарешті, одного разу Символ віри. Зробивши це ранкове правило, кожен християнин нехай відходить на свою справу і, займаючись будинку або перебуваючи в дорозі, повинен читати тихо про себе: "Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного".

Якщо ж оточують люди, то, займаючись справою, говорити тільки розумом: "Господи, помилуй", і так продовжувати до самого обіду. Перед обідом зробити ранкове правило.

Після обіду, виконуючи свою справу, всякий повинен читати тихо: "Пресвятая Богородице, спаси мене грішного", що продовжувати до самої ночі.

Коли ж трапиться проводити час на самоті, потрібно читати: "Господи Ісусе Христе, Богородицею помилуй мене грішного", а лягаючи спати на ніч, кожен християнин повинен повторити ранкове правило, і після нього з хресним знаменням засипати.

При цьому св. старець говорив, вказуючи на досвід св. отців, що, якщо християнин буде триматися цього малого правила, як рятівного якоря серед хвиль мирської суєти, зі смиренням виконуючи його, то може досягти високої міри духовної, бо ці молитви суть підставу Християнства: перша - як слово Самого Господа і поставлена Їм в зразок всіх молитов, друга принесена з неба Архангелом як вітання Пресвятій Діві, Матері Господа. Остання ж укладає все догмати віри.
Хто має час нехай читає Євангеліє, інші молитви, акафісти, канони. Якщо ж комусь неможливо виконувати і це правило - слузі, підневільного людині - то мудрий старець радив виконувати це правило і лежачи, і при ходьбі, і при справі, пам'ятаючи слова Писання: "Всяк, іже покличе Господнє Ім'я, той спасеться".