Молитва не повинна бути обтяжливим обов'язком

Частина 2.

Читайте Частина 1 « До молитви потрібно ставитися творчо »

Молитися чи дітям молитися за «дорослому» молитвослову? Як готуватися до Причастя? Як зрозуміти, що молитва - діалог, а не монолог? Про що молитися своїми словами?

Ми продовжуємо розмову з протоієреєм Максимом Козловим про молитву.

- Батько Максим, якщо під час молитви своїми словами виникають якісь вдалі слова, які хочеться записати і по ним потім молитися, чи можна так зробити?

- Запиши і молись, звичайно - Запиши і молись, звичайно! Молитви, які ми читаємо в молитовнику, створені великими святими, так і народилися. Вони цими словами як своїми молилися. І хтось, вони або їхні учні, колись записали ці слова, і вони потім з особистого досвіду стали досвідом Церкви.

Ми здебільшого не можемо претендувати на те, що наші удачі отримають широке церковне поширення, але, скажімо, недавно виникла, стала дорогою для багатьох православних християн, молитва Оптинський старців, молитва святителя Філарета, деякі з молитов святого Іоанна Кронштадського - саме так і з'явилися. Не потрібно цього боятися.

- Багато батьків говорять про те, що дітям і підліткам деякі з вечірніх молитов абсолютно незрозумілі і не близькі. Як ви вважаєте, чи могла б мати сама скласти своїм дітям якесь молитовне правило?

- Це було б дуже розумно. По-перше, тому що в інших випадках мова йде про гріхи, яких діти не знають, і чим вони пізніше їх дізнаються, тим краще. По-друге, це молитви в значній мірі співвідносяться з досвідом людини, вже минулого неабиякий шлях життя, що має якісь поняття про духовне життя, про власну неміч і про невдачі, які в духовному житті у нас бувають.

Головне, що ми повинні прагнути виховати в дітях - це бажання молитися і радісне ставлення до молитви, а не як до чогось такого, що необхідно робити з-під палки, як тяжкий борг, від якого відкрутитися не можна. Головним в цьому словосполученні буде слово «тяжкий». До дитячого правилом потрібно ставитися дуже і дуже делікатно. І нехай краще діти моляться менше, але з полюванням. З маленького паростка може з часом вирости велике дерево. Але якщо ми засушити його до стану скелета, то навіть якщо це буде щось велике, життя в ньому не буде. І потім доведеться з працею все створювати заново.

- Батюшка, а якщо під час читання последования до Причастя перші десять хвилин читаєш і дійсно відчуваєш, що молишся, а потім чисто читання йде?

- По-перше, потрібно зауважити, регулярно чи це з нами відбувається. І якщо до цього є деяка тенденція, то розсудливо буде постаратися правило до Причастя розподілити на кілька днів. Дійсно, багатьом важко зосереджено прочитати спочатку три канону, потім канон до Причастя, потім правило до Причастя, десь ще помістити вечірні або ранкові молитви - це, як правило, більше регулярної норми людини. Ну що б ті ж три канону не розподілені по двом-трьом дням, які слідують перед Причастям? Це допоможе нам шлях говіння, приготування пройти більш свідомо.

Те ж саме: канон до Причастя прочитати ввечері, молитви перед причастям - вранці. Дробити на більшу кількість частин - в цьому немає нічого страшного.

- А якщо людина причащається щотижня, то як, по-вашому, потрібно готуватися?

- Я сподіваюся, що питання про міру приготування до Причастя стане однією з тем відповідної комісії міжсоборної присутності . Багато з священнослужителів і мирян усвідомлюють, що неможливо перенести механічно ті норми, які склалися в XVIII-XIX столітті при досить рідкісному причасті мирян - раз на рік або в чотири багатоденні пости, або трохи частіше - рідко хто з мирян, в тому числі дуже благочестивих , причащався тоді частіше. Не хочу сказати, що це неодмінно було погано, але така була тодішня практика духовної і таємниче життя мирян.

Уже за радянських часів склалася практика, при якій значна частина наших мирян стала причащатися часто або дуже часто, до щотижневого причастя включно. Зрозуміло, що, якщо людина причащається щотижня, тиждень йому говіти неможливо, його життя буде цілком постом. Жодним чином не пропонуючи це як норма для всіх, виходячи з порад досвідчених священиків, яких я знав у своєму житті, і з якоїсь оцінки користі для людей на парафіях, в яких довелося служити, мені видається, що якщо людина в неділю причащається , то п'ятниця і субота будуть достатніми днями говіння для долучається Святих Христових Таїн. Є канонічні проблеми з суботою, але все ж дивно було б скасовувати посаду напередодні недільного причастя. Добре б не пропустити вечірнє богослужіння напередодні в суботу ввечері, якщо життєві обставини скільки-небудь це дозволяють.

Скажімо, для матері з дітьми це, напевно, не завжди реально. Можливо, необхідності так часто причащатися немає, але є прагнення, а бути присутнім на вечірньому богослужінні не виходить. Або для людини, яка багато працює, батька багатодітного сімейства. Часто буває, що така людина не може скасувати роботу в суботу, але душа його просить Причастя. Я думаю, він має право прийти причаститися і без вечірнього богослужіння. Але все ж якщо він вважав за краще в суботній вечір в кіно сходити або ще куди-небудь - то він вважав за краще дозвілля. Все ж відвідування кіно, театру або навіть концерту - не думаю, що можуть бути шляхом приготування до прийняття Святих Христових Таїн.

Вже точно ніхто не повинен ніяк скасовувати канон і молитви перед Святим Причастям. А ось інші - те, що ми говорили про три канонах та інше - напевно, можуть за порадою з духівником якимось чином розподілятися по днях, замінюватися іншим збільшенням молитов.

Головне завдання молитовного правила до Причастя - щоб у людини хоча б маленький, але був відрізок життєвого шляху, в якому головним його орієнтиром було б приготування до прийняття Євхаристії. Який в його конкретних життєвих обставинах буде цей відрізок - на сьогодні визначається скоріше індивідуально самою людиною разом з духівником. Якісь більш виразні орієнтири, я сподіваюся, соборний розум Церкви дасть в результаті праць Міжсоборної присутності.

- Питання від нашого читача: «Христос говорив не уподібнюватися поган в багатослівності молитви, а у нас все-таки молитви досить довгі».

- Господь говорив це, перш за все, для того, щоб ми не молилися багатослівно напоказ. Господь в цьому фарисеїв значною мірою викривав.

При безлічі слів, які ми бачимо в наших молитвослів'ях, ці молитви мають три головні цілі - покаяння, подяку і хвалу Богу. І якщо ми на цьому будемо себе зосереджувати, то це буде добрий намір молитви.

Багато ж слів часто потрібно по одній простій причині: щоб ми з дев'яноста - дев'яноста п'яти відсотків, які для нас виявляться рудою, п'ять відсотків алмазів для душі все ж знайшли. Рідко хто з нас вміє так підійти до молитви, щоб знаючи, що вона буде тривати три хвилини, ці три хвилини відсікши все життєві піклування зосередитися і увійти у внутрішні серця свого. Потрібен деякий розгін, якщо хочете. І тоді протягом цього скільки-то протяжного молитви буде кілька вершин зосередження, якогось руху душі і серця. Але якщо не буде цього шляху, то не буде і вершин.

- Коли обговорюється творче ставлення до молитовного правила, більшість людей ставиться до цього болісно. Це стосується і посади, і багато чого іншого в церковному житті. Як ви вважаєте, чому це відбувається?

- Є деяка тенденція, наша російська, яка є зворотним боком іншої позитивної тенденції - це тенденція до обрядовірством. Відомо, що, за словами святителя Григорія Богослова , У греків при загальному богословсько-споглядальному напрямку складу душі народу зворотним боком цього було марнослів'я про високий. Відома фраза святителя, що не можна на ринок прийти рибу купити, щоб не почути міркування про дві природи і про співвідношення іпостасей. У нас у російських такої схильності до богослов'я до виникнення епохи інтернету ніколи не було. Але була схильність скоріше до священного, сакрального, піднесеного, воцерковленному буття, ну і побуті одночасно, в якому б все поєднувалося в Церкві, все було б церковно. Той же Домострой в цьому сенсі дуже показова книга.

Але зворотним боком є ​​сакралізація до крайності обряду і всього, що пов'язано з буквою. Покійний професор Московського Університету Андрій Чеславович Козаржевскій любив говорити на своїх лекціях ще за радянських часів, що якщо в Церкві священик раптом скаже не "Отче наш» а «наш Отче», то його вважатимуть єретиком. Це правда так, для багатьох це може виявитися якимось викликом. Інша справа, з чого б священик так говорив, але навіть на рівні якоїсь обмовки - порахують, що це дуже і дуже дивна і небезпечна тенденція. Так що я б це пов'язав із загальним будовою нашого російського менталітету.

З іншого боку, тут якесь розуміння того, що не потрібно коливати того, що міцно стоїть (цитую святителя Філарета), щоб перестроювання не звернути в руйнування. Людина, яка шукає доброго улаштування своєї молитовного життя, завжди повинен прагнути до граничної чесності перед Богом і розуміти, що він піклується про молитву, а не про її скорочення. Про її наповненні, а не про те, щоб себе пошкодувати, що не творчо щось шукати, а просто менше молитися. В цьому випадку треба чесно собі сказати: так, моя міра не та, яку я собі уявляв, а ось ця - зовсім маленька. А не те, що «я знайшов це шляхом творчого молитовного пошуку».

- Як можна відчути, що молитва - чи не монолог, а діалог? Можна тут на якісь свої відчуття орієнтуватися?

- Святі отці вчать нас не довірятися емоціям на молитві. Емоції - не найкращі надійний критерій. Згадаймо хоча б євангельську притчу про митаря і фарисея: задоволеним своєю молитвою, правильним відчуттям свого внутрішнього улаштування пішов не той, хто був більш виправданий Богом, як нам Христос-Спаситель говорить.

Молитва впізнається по плодам. Як покаяння впізнається за результатами - по тому, що з людиною відбувається. Чи не з того, що я сьогодні пережив емоційно. Хоча кожному з нас дороги сльози на молитві і теплота душі, але не можна молитися так, щоб викликати в собі сльози або штучним чином розігріти теплоту душі. Її потрібно вдячно приймати, коли Господь її дає як дар, але не почуття, а наші відносини з Богом повинні бути метою молитви.

- А якщо під час молитов відчуваєш втому?

- Амвросій Оптинський каже, що краще сидячи подумати про молитву, ніж стоячи про ноги. Але знову ж таки - тільки чесно. Якщо втома настає після тридцятої секунди молитви, якщо значно краще у нас виходить молитися сидячи в кріслі або лежачи на подушці, то це вже не втому, а внутрішнє лукавство. Якщо у людини п'ятковий нерв защемлений - ну так нехай сидить, бідний. Мама вагітна - ну що її мурижити з дитиною, на 6-7 місяці? Нехай лежить, як може.

Але потрібно пам'ятати: людина - істота душевно-тілесне, психофізичне, і саме по собі положення, улаштування тіла під час молитви має значення. Я не буду говорити про високі речі, про які ніхто з нас поняття не має - про те, як зосередити увагу в верхній частині серця, наприклад. Я навіть не знаю, де верхня частина серця знаходиться і як там зосередити увагу. Але те, що чухання в вусі або колупання в носі відбивається на тому, як ми молимося - це, я думаю, розуміють навіть не такі піднесені містики.

- Як бути з молитвами для початківців? Є спеціальні молитовники для них, але там не більше зрозумілі молитви, ніж в звичайних.

- Мені здається, новоначальних потрібно, перш за все, ось чому навчити - щоб для них молитви стали зрозумілі. І тут хорошу роль можуть виконувати молитовники а) тлумачні і б) з паралельним перекладом на російську мову. В ідеалі, щоб це поєднувалося: щоб це був і переклад на російську мову, і якесь тлумачення.

Скажімо, до революції виходила серія по двунадесятих свят Н.А.Скабалановіч, де був весь слов'янський текст служби свята, паралельний переклад на російську мову і пояснення сенсу того, що іноді недостатньо перевести. Я думаю, що якщо людям зробити текст молитви зрозумілим, то це зніме багато труднощі. А вже розмір молитовного правила - це справа така, яке швидше за індивідуально має визначатися.

- Можна людині, тільки-тільки зацікавився церковним життям, порадити молитву Оптинський старців, наприклад, в якості молитовного правила?

- Так, найчастіше новоначальних потрібно швидше обмежувати від передозування. Мій досвід свідчить швидше про інше: початківці в неофітським завзятті прагнуть взяти більше, ніж вони можуть. Їм швидше потрібно сказати: «Читай ось це і все, миленький, потім коли-небудь будеш більше молитися. Не потрібно трьох кафизм читати ».

- Питання від нашого читача: у нього складні відносини з батьком, вони ніколи не спілкувалися особливо близько. Після воцерковлення він відчув, що він не може розмовляти з Богом як з Батьком з великої літери.

- Це якийсь специфічний духовний комплекс, я б сказав. Важко говорити по відношенню до людини, якого я не знаю, тим більше виносити якісь судження, які можуть критично говорити про його внутрішньому улаштуванні, але нехай він задасть собі питання: чи не відбувається у нього певного роду абсолютизація особистого досвіду на масштаб Всесвіту? Тобто, чи не виходить так, що якщо я в межах мого горбка і купини мав якийсь негативний досвід, то не можу себе ніяк навчити дивитися в іншій перспективі, крім як з цієї купини і з цього горбка?

За цією логікою, діти, яких мати кинула, не можуть або не повинні навчитися любити Пресвяту Богородицю ... Мені здається, тут неготовність прийняти той важкий, але для чогось Богом попущенія цій людині досвід, а не тільки невдалі стосунки з власним батьком. Але повторю: я так міркую по трьом рядкам цього питання, проблема може бути значно глибшою, потрібно більше людини знати, щоб сказати.

- Батюшка, про що маємо молитись своїми словами? Іноді кажуть: не проси смирення, тому що тобі такі скорботи пошле Бог, що ти сама не рада будеш.

- Молитися треба про єдиний на потребу. Чому, власне, не просити смирення? Неначе нас в небесній канцелярії підслуховують, і якщо ми щось таке скажімо, то нам відразу: ах ти попросив, ось тобі палицею по голові, тримай. Але якщо ми віримо в Промисел Божий, а не в якесь небесне КДБ, що відстежує неправильні слова, то боятися просити правильного ми не повинні.

Інша справа, що в інших випадках потрібно усвідомлювати ціну молитві. Скажімо, мати, яка просить про позбавлення від пристрасті наркоманії свого сина, повинна розуміти, що це найменше ймовірно відбудеться так, що завтра він прокинеться аки агнець, який забув про свої пристрасті, працьовитий, помірний і любить своїх ближніх. Швидше за все, просячи про позбавлення сина, вона просить йому скорбот, хвороб, тих чи інших дуже непростих життєвих обставин, з якими син може зіткнутися - може бути, армії, в'язниці.

Ціну молитви потрібно усвідомлювати, але молитися, тим не менше, потрібно про правильне і не боятися Бога. Ми віримо в Отця нашого Небесного, Який Сина свого Єдинородного послав, щоб віруючі в Нього не загинули, а не щоб їх усіх приструнити якимось правильним чином.

- А в чому взагалі сенс яка просить молитви, якщо Господь і так знає, що нам потрібно?

- Бог знає, але чекає від нас благого зволення. «Бог спасає нас не без нас», - ці чудові слова преподобного Петра Афонського в повній мірі відносяться і до молитви. А ми рятуємося не як кубики, які переставляються з місця на місце, а як живі особистості, як іпостасі, що вступають у відносини любові з Тим, Хто нас рятує. І ці відносини мають на увазі наявність вільної волі і морального вибору від людини.

Читайте Частина 1 « До молитви потрібно ставитися творчо »

Як готуватися до Причастя?
Як зрозуміти, що молитва - діалог, а не монолог?
Про що молитися своїми словами?
Батько Максим, якщо під час молитви своїми словами виникають якісь вдалі слова, які хочеться записати і по ним потім молитися, чи можна так зробити?
Як ви вважаєте, чи могла б мати сама скласти своїм дітям якесь молитовне правило?
Батюшка, а якщо під час читання последования до Причастя перші десять хвилин читаєш і дійсно відчуваєш, що молишся, а потім чисто читання йде?
Ну що б ті ж три канону не розподілені по двом-трьом дням, які слідують перед Причастям?
А якщо людина причащається щотижня, то як, по-вашому, потрібно готуватися?
Як ви вважаєте, чому це відбувається?
Як можна відчути, що молитва - чи не монолог, а діалог?