Молитва до Божої Матері

З лово прп. Никона Оптинського, сказане на святкування Тихвінської ікони Божої Матері
Потрібно бути добрим християнином і по життю своєю, і за словами, і за молитвами своїм.
Хто вчора уважно слухав читання канону і акафісту, той міг помітити, як багато там вкладено прекрасних, піднесених почуттів і думок, особливо в каноні. Перш за все, церковний письменник, укладач цих церковних піснеспівів молить Господа Бога, щоб Господь Бог напоумив його і дав йому слово, як повинно співати, як треба молитися.
З цього ясно, що ми самі по собі, без Божественної допомоги і помолитися-то не в змозі: Ми не зможемо ввійти молитися як слід і не знаємо як, і про що молитися. <...>
Усвідомлюючи свою негідність, що може відбитися в який складають молитвах, письменник пісень церковних просить Господа Бога, щоб не зогидив Господь Бог і Мати Божа які складаються і приносяться молитвами і прийняв би старанність наше, так як бажання, з якими приноситься молитва, щирі і святі, предмет молитви святий. "Усно смиренними прінесох Ті препростое це, Всепетая, спів, понеже грубий єсмь Я. і недостойний достойно оспівати Тебе, але старанно на Твоя щедроти надіючись, яко Спасителя цього світу народила еси: Твоїх, Царице, прийми це і спаси мене" (Останній тропар 9-й пісні канону).
Але далі, як би на додаток цього, чуємо: "... яко чистота, стриманість і молитви серцеві угоднее Тобі більше хвали єдиних точию вуст" (9-й ікос акафісту іконі Скорботної Божої Матері). Добре, якщо ви віддасте похвали Божої Матері, але це недостатньо, Божої Матері угоднее вчинення на ділі самих чеснот, а не хвали тільки одних вуст.
Якщо ви говорите і моліться про чесноти, треба, щоб це залишалося на устах тільки, але щоб слова і молитви про чесноти переходили в справи, в саму життя. А то говорити адже можна багато, але без толку.
Старець о. Амвросій одного разу сказав одній людині, який просив у нього багато слів повчання, що "потрібних слів дуже небагато", бо Царство Боже не в слові, а в силі. Іноді з одного слова душа замиловується духовне і сповнюється самими святими почуттями, бажаннями та намірами. Тому і просимо ми, щоб не слова одні тільки залишалися у нас, а, якщо ми співаємо і говоримо про чесноти, то повинні і здійснювати ці чесноти, інакше слова будуть не для науки, а в обтяження слухають і самим собі.
Бо, дійсно, як може людина невоздержанний вчити стриманості? У нього немає на це відваги. Або як може ласун говорити про піст? Він не має відваги, слово його буде пусте, безсиле.
Так взагалі і всі ми, якщо хочемо бути справжніми християнами, то повинні бути ними не мовою тільки, а на ділі, т. Е. По життю своєю. Тоді не будуть спокушатися на нас інші люди, які не будуть ганити Христове вчення і життя християн за те, що життя наше погане, негідне імені християнського. А то і турки-мусульмани, і всякі іновірці, і сектанти, і просто люди невіруючі, бачачи неподібне житіє наше, кажуть, що вони краще, нравственнее по життю, ніж люди, які хваляться, що вони православні християни, що вони знають Істинного Бога і Йому служать. Сумно чути це, а чути це доводиться і навіть неодноразово.
Тому, щоб не хулилося ім'я Боже гріхів заради наших, возревнуем про чесноти на ділі, а не на словах тільки, постараємося виправити життя нашу, принесемо справжнє покаяння. <...>
Помолимося ж Божої Матері - Цариці Небесній, щоб Вона принесла Свою молитву до Господа в заступництво і перед тими, і напоумлення наше. І будемо завжди молитися Цариці Небесній, як плодовитий Матері нашої, яка усиновила нас біля хреста Сина Свого. Вона любить нас, вона дуже любить нас, як чад Православної Церкви, створеної Сином Її, Господом нашим Ісусом Христом. Вона опікується і молиться про всякому християнинові.
Щоб нам не опинитися негідними Її милості і не відхилити від себе Її допомоги Божественної, постараємося не робити нічого такого, що відганяє від нас благодать Божу. Хай допоможе же нам в цьому Господь. Амінь.
26 червня 1926 р

Бо, дійсно, як може людина невоздержанний вчити стриманості?
Або як може ласун говорити про піст?