Молитва - зустріч, молитва - діалог

Про молитву: що таке молитва, навіщо ми молимося, коли потрібно молитися

МОЛИТВА-ЗУСТРІЧ

Молитва - це зустріч з Богом Живим. Християнство дає людині безпосередній доступ до Бога, Який чує людини, допомагає йому, любить його. У цьому корінна відмінність християнства, наприклад, від буддизму, де під час медитації молиться має справу з таким собі безособовим надбуття, в яке він занурюється і в якому розчиняється, але Бога як живу Особистість він не відчуває. У християнській молитві людина відчуває присутність Бога Живого.

У християнстві нам розкривається Бог, що став Людиною. Коли ми стоїмо перед іконою Ісуса Христа, ми споглядаємо Бога Воплоченого. Ми знаємо, що Бога неможливо уявити, описати, зобразити на іконі або картині. Але можна зобразити Бога, Який став Людиною, - такого, яким Він з'явився людям. Через Ісуса Христа як Людину ми розкриваємо для себе Бога. Це розкриття відбувається в молитві, зверненій до Христа.

Через молитву ми дізнаємося, що Бог бере участь у всьому, що відбувається в нашому житті. Тому бесіда з Богом повинна бути не фоном нашого життя, але її головним змістом. Між людиною і Богом існує безліч бар'єрів, які долаються тільки за допомогою молитви.
Часто запитують: навіщо потрібно молитися, просити у Бога щось, якщо Бог і так знає, що нам потрібно? На це я б відповів так. Ми молимося не для того, щоб у Бога щось випросити. Так, в якихось випадках ми просимо в Нього конкретної допомоги в тих чи інших життєвих обставин. Але головним змістом молитви має бути не це.
Бог не може бути лише "допоміжним засобом" в наших земних справах. Головним змістом молитви повинно завжди залишатися саме предстояние Богу, сама зустріч з Ним. Молитися потрібно для того, щоб побути з Богом, стикнутися з Богом, відчути Присутність Бога.

Однак зустріч з Богом в молитві відбувається не завжди, Адже навіть зустрічаючись з людиною, ми далеко не завжди можемо подолати розділяють нас бар'єри, зійти в глибини, часто наше спілкування з людьми обмежується лише поверхневим рівнем: Так і в молитві. Часом ми відчуваємо, що між нами і Богом - немов глуха стіна, що Бог нас не чує. Але ми повинні зрозуміти, що цей бар'єр поставлений не Богом: ми самі своїми гріхами споруджуємо його. За словами одного західного середньовічного богослова, Бог завжди поруч з нами, але ми буваємо далекі від Нього, Бог завжди чує нас, але ми не чуємо Його, Бог завжди всередині нас, але ми - зовні, Бог в нас вдома, але ми в Ньому чужі.
Будемо пам'ятати про це, коли готуємося до молитви. Будемо пам'ятати про те, що всякий раз, встаючи на молитву, ми стикаємося з Богом Живим.

МОЛИТВА-ДІАЛОГ

Молитва - це діалог. Вона включає в себе не тільки наше звернення до Бога, але і відповідь Самого Бога. Як і у всякому діалозі, в молитві важливо не тільки висловитися, виговоритися, а й почути відповідь. Не завжди відповідь Бога приходить безпосередньо в хвилини молитви, іноді це відбувається дещо пізніше. Буває, наприклад, що ми просимо у Бога негайної допомоги, а вона приходить лише через кілька годин або днів. Але ми розуміємо, що це сталося саме тому, що ми в молитві випросили допомоги у Бога.

Через молитву ми можемо багато чого довідатися про Бога. Молячись, дуже важливо бути готовим до того, що Бог нам відкриється, але Він може виявитися іншим, ніж ми Його собі уявляли. Часто ми робимо помилку, приступаючи до Бога з власними уявленнями про Нього, і ці уявлення затуляють від нас реальний образ Бога Живого, який Сам Бог може нам відкрити. Нерідко люди в своїй свідомості створюють якогось ідола і цьому ідолу моляться. Це мертве, штучно створений ідол стає перешкодою, бар'єром між Богом Живим і нами, людьми. "Створи себе помилковий образ Бога і спробуй молитися йому. Створи собі образ Бога немилостивого і жорстокого Судді - і спробуй молитися йому з довірою, з любов'ю "- зауважує митрополит Сурожский Антоній. Так ось, ми повинні бути готові до того, що Бог відкриється нам не таким, яким ми Його собі уявляємо. Тому, приступаючи, до молитви, потрібно відмовитися від всіх образів, які створює наша уява, людська фантазія.

Відповідь Бога може приходити різним чином, але молитва ніколи не буває без відповіді. Якщо ми не чуємо відповіді, значить, щось не в порядку в нас самих, значить, ми ще недостатньо налаштувалися на той лад, який необхідний, щоб зустрітися з Богом.
Є прилад, званий камертоном, його використовують настроювачі роялів; цей прилад дає чистий звук "ля". І струни рояля повинні бути натягнуті так, щоб звук, який вони видають, знаходився в точній відповідності зі звуком камертона. До тих пір, поки струна "ля» не натягнута належним чином, скільки б ви не били по клавішах, камертон буде мовчати. Але в той момент, коли струна досягає необхідного ступеня натягу, камертон, цей металевий неживий предмет, раптом починає звучати. Налаштувавши одну струну "ля", майстер потім налаштовує і "ля" в інших октавах (в роялі кожна клавіша вдаряє по декільком струнах, це створює особливу об'ємність звучання). Потім він налаштовує "сі", "до" і т.д., одну октаву за одною, поки, нарешті, весь інструмент не буде налаштований відповідно до камертоном.

Так повинно відбуватися і з нами в молитві. Ми повинні налаштовуватися на Бога, налаштовувати на Нього всю свою жизнь, всі струни своєї душі. Коли ми налаштуємо своє життя на Бога, навчимося виконувати Його заповіді, коли Євангеліє стане нашим моральним і духовним законом, і ми почнемо жити відповідно до заповідей Божих, тоді ми почнемо відчувати, як душа наша в молитві відгукується на присутність Божу, подібно камертону, який відгукується на точно натягнуту струну.

КОЛИ ТРЕБА молитися?

Коли і як довго слід молитися? Апостол Павло говорить: "Моліться без перерви» (1 Сол. 5:17). Святитель Григорій Богослов пише: "Згадувати про Бога потрібно частіше, ніж дихати". В ідеалі все життя християнина має бути пронизана молитвою.

Багато біди, скорботи і нещастя відбуваються саме через те, що люди забувають про Бога. Адже є й серед злочинців люди віруючі, але в останній момент скоєння злочину вони не думають про Бога. Важко уявити собі людину, яка пішла б на вбивство або крадіжку з думкою про всевидючому Бога, від Якого ніяке зло не можна приховати. І всякий злочин відбувається людиною саме тоді ,, коли він про Бога не пам'ятає.
Більшість людей не здатне молитися протягом всього дня, тому потрібно знаходити якийсь час, нехай навіть короткий, щоб згадувати про Бога.
Вранці ви прокидаєтеся з думкою про те, що має бути зроблено в цей день. Перш ніж ви почнете працювати і поринете в неминучу суєту, присвятіть хоча б кілька хвилин Богу. Встаньте перед Богом і скажіть: "Господи, Ти дав мені цей день, допоможи мені провести його без гріха, без пороку, охорони мене від усякого зла і нещастя". І покличте благословення Боже на що починається день.

Протягом усього дня намагайтеся частіше згадувати про Бога. Якщо вам погано, зверніться до Нього з молитвою: "Господи, мені погано, допоможи мені". Якщо вам добре, скажіть Богу: "Господи, слава Тобі, дякую Тобі за цю радість". Якщо ви хвилюєтеся про кого-то, скажіть Богу: "Господи, я турбуюся про нього, мені боляче за нього, допоможи йому". І так протягом усього дня - що б з вами не відбувалося, звертайте це в молитву.

Коли день підійде до кінця, і ви будете готуватися до сну, згадайте минулий день, подякуйте Богові за все хороше, що відбулося, і принесіть покаяння за все ті негідні вчинки і гріхи, які ви в цей день зробили. Попросіть у Бога допомоги та благословення на майбутню ніч. Якщо ви навчитеся так молитися протягом кожного дня, ви скоро помітите, наскільки більш повноцінною буде все ваше життя.

Часто люди виправдовують своє небажання молитися тим, що вони занадто зайняті, перевантажені справами. Так, багато хто з нас живуть в такому ритмі, в якому не жили люди давнини. Іноді нам доводиться протягом дня робити безліч справ. Але в житті завжди є якісь паузи. Наприклад, ми стоїмо на зупинці і чекаємо трамвая - три-п'ять хвилин. Їдемо в метро - двадцять-тридцять хвилин, набираємо телефонний номер і чуємо гудки - "зайнято" - ще кілька хвилин. Використовуємо хоча б ці паузи для молитви, нехай вони не будуть втраченим часом.

Друкується за виданням: Ігумен Іларіон (Алфєєв). Про молитву. Клин, 2001..

Словник "Правміра" - Молитва

Часто запитують: навіщо потрібно молитися, просити у Бога щось, якщо Бог і так знає, що нам потрібно?
КОЛИ ТРЕБА молитися?
Коли і як довго слід молитися?