Монофизитская єресь. Вірменська церква

Монофизитская єресь. Вірменська церква

Православне віровчення сповідує у Христі дві скоєні і різні природи, людську і божественну. При цьому ми віримо в єдине Особа Христа Спасителя, в Своєї Іпостасі або Особи з'єднало дві природи. Під природою або сутністю мається на увазі єдине узагальнююче і видообразующего початок. Під іпостассю або особою - конкретний індивід, що володіє властивими тільки йому особливими рисами. Вчення про Богочеловечестве Христа догматизоване соборно і вважається непорушним для всіх православних християн.

Ухваленню догмату передували роки запеклої богословської полеміки, несторианское оману, монофизитская єресь і церковна смута, підсумком якої став розкол, який відокремив від Православ'я частина Давньосхідних церков. Давайте більш детально розглянемо ці події.

На початку V століття уми східних богословів хвилювало питання повноти Божественної і людської природ Христа. З'явилося вчення архієпископа Константинопольського, Нестория , Який стверджував, що Діва Марія народила не Бога, а звичайну людину, в якого в момент народження вселився Бог. За Несторію виходило, що єдність особистості Спасителя було лише видимим, зовнішнім, насправді ж у Христі окремо мешкали дві особистості, людська і Божественна. Ці особистості були розділені між собою, Божество мешкало в людині, як в посудині або храмі.

Наслідком помилки Несторія стало заперечення Богочеловечества Христа, применшення Його спасительного подвигу, адже раз Божественного і людського єдності не існувало, значить людська природа не отримувала дару обоження і порятунку. У 431 році, III Вселенський Собор засудив вчення Константинопольського архієпископа, як єресь.

Головним опонентом Нестория виступав свят. Кирило Олександрійський . Він сформулював вчення про ипостасном єдності людської і Божественної природ Христа, про їх взаємному спілкуванні і взаємному проникненні. На жаль, в його вченні була присутня недостатня точність термінології, він не робив розмежування між поняттями «природа» і «іпостась». До того ж, він ввів вираз «єдина природа Бога-Слова, втілена», згодом перетолковав фанатиками-єретиками в контексті винятковості Божественної природи Спасителя.

У середовищі фанатичних послідовників вчення свят. Кирила Олександрійського пізніше і зародилася монофизитская єресь. Прагнучи захистити православний світ від крайнощів богослов'я Нестория, монофізити впали в крайність йому протилежну. Якщо несториане вважали Христа людиною, применшуючи Його Божественне достоїнство, монофізити, навпаки, вчили про божественність Спасителя, на шкоду Його людству. Монофізити називали Спасителя людиною, але вони не розглядали людське начало самостійним і повноцінним.

Незважаючи на те, що III Вселенський Собор засудив Несторія, на Соборі не вдалося, в повній мірі, розкрити вчення про Особі Христа. Через 20 років, IV Вселенським Собором була викрита монофизитская єресь, але знову не було дано чіткого визначення в розумінні єдиної Іпостасі Спасителя, чи є це єдина іпостась Бога Сина або це іпостась, що з'явилася за допомогою з'єднання двох іпостасей, людської і Божественної. Недомовленість формулювань дала привід апокрифам помилково інтерпретувати орос IV Собору в Несторіанські стилі і оголосити його єретичним.

У V столітті монофизитская єресь стрімко поширювалася, чому сприяли невдалі спроби богословів того часу об'єднати ідею про єдину Іпостасі Христа з ідеєю про повноту двох природ Спасителя. Повнота природи мала на увазі і окрему особистість, цієї природі притаманну. Тому визнання двох повноцінних природ Христа означало, на думку монофізитів, визнання і двох особистостей Спасителя, що загрожувало ухиленням в несторіанство. З православної ж точки зору, монофизитское применшення людської природи Христа, було запереченням Його единосущия роду людського і обесценивало рятівний подвиг Боголюдини, а це вже вело до евтіхіанству, крайнього течією монофизитской єресі.

Рішенням проблеми повноти двох природ Спасителя, стало введення в VI столітті нових богословських термінів. За допомогою праць великих богословів свого часу Іоанна Граматика Кесарійського, Леонтія Візантійського , Леонтія Єрусалимського з'явилися такі поняття як «воіпостазованою», або «воіпостазованою сутність (природа)». За допомогою цих термінів вдалося сформулювати вчення про можливість існування складних іпостасей, що складаються з декількох природ. Кожна з них зовсім не повинна мати власну іпостассю, а може проявляти себе в складі єдиного складного особи. Наприклад, іпостась людини складається з двох природ, духовної та тілесної, кожна з яких окремо не може існувати самобутньо. Так і в Христі, людська іпостась існувала не як самостійна особистість, а як воіпостазованою. «Ми говоримо, що людство Спасителя не існувало в своїй власній іпостасі, але з самого початку існує в іпостасі Логосу, оскільки« Він, сприйнявши (плоть) в власну іпостась, наділив її обличчям »(свят. Леонтій Іерсалімскій). Людська іпостась отримала своє Я, стала особистістю в Особі Христа, Він жив і діяв через Божественну і через єдиносущну нам людську природу.

На жаль, але вилікувати церковний розкол, викликаний єрессю, вдалося не відразу. Десятиліття Східну і Західну церкви роздирала смута. Єретиків підтримували деякі імператори. Були спроби примирити православних і монофізитів компромісним шляхом і силою. На жаль, до віронавчальний розбіжності, з часом, додалися політичні мотиви. Околиці Візантійської імперії прагнули відокремитися від неї і стати самостійними, як територіально, так і релігійно, монофизитская єресь використовувалася як привід для відділення.

Варто сказати, що монофізитство складалося з декількох течій, представники яких відрізнялися, як вкрай радикальними поглядами ( евтіхіанство ), Так і помірними ( северіанство ). Євтихіаном сповідували два єства у Христі до Втілення і одне єдине після нього. Северіану ж визнавали у Христі одну іпостась, що складається з двох сторін, людської, єдиносущній нам і Божественної. Людську сторону вони мали в положенні, підпорядкованому до Божества. Згодом монофизитское рух розкололося на безліч сект, помилки яких брали зовсім безглузді форми. так аффартодокети вважали Тіло Христа нетлінним, а агноіти стверджували, що Христос міг не знати деяких речей, як цього не знають звичайні люди.

Більшість цих релігійних течій, заплутавшись в тонкощах свого віровчення, розпалося ще в VI столітті. Але деякі з помірних монофізитських напрямків існують і зараз. До них відносяться, що не визнали рішень IV Вселенського ( Халкідонського ) Собору і зберегли апостольське спадкоємство деякі Давньосхідні церкви. Ми називаємо їх Орієнтальної сім'єю Древнеправославних церков. Це Вірмено-Григоріанська Апостольська церква, Коптська Православна церква, Сиро-яковитский церква та ін.

У висновку, хочеться трохи докладніше торкнутися віровчення близькою нам за духом Вірмено-Григоріанської Апостольської церкви. Вірменська церква, хоч і не визнає діянь IV Халкідонського Вселенського Собору, але, в той же час, вона не вважає себе монофизитской, засуджуючи крайній прояв монофизитства - евтіхіанство.

Основною відмінністю віровчення Вірменської церкви від Православного є сповідування вірменами однієї загальної і єдиної Богочеловеческой природи Христа і однієї волі, в той час, як Православні, сповідують дві природи Спасителя, «неслитно, незмінно, нероздільно, нерозлучно» ( Халкидонський орос ) З'єднані в Його Особі і дві волі, Божественну і людську, яка не суперечить Божеству, а що знаходиться в гармонії з ним. Крім доктринальних, між нами існують і деякі обрядові розбіжності. Наприклад вірмени хрестяться зліва направо, в той час як у нас прийнято хреститися справа наліво.

Незважаючи на догматичні помилки, буде невірно називати представників Вірменської церкви монофізитами. Монофізитство, це заперечення единосущия нам Христа по людству. Вірменська церква, так само, як і Православна, не сумнівається в Богочеловечестве Христа, вона визнає Спасителя як істинним Богом, так і єдиносущним нам, повноцінною людиною.

З V століття ми не маємо євхаристійного спілкування з Вірменською церквою, тобто ми не можемо причащатися з вірменами з однієї чаші. Вірмени, які бажають розпочати Православним Таїнств повинні попередньо пройти спеціальний чин приєднання. Існує три види чинопослідування приєднання, через Хрещення, через Миропомазання і через Покаяння.

Приєднання вірмен здійснюється третім чином, через Покаяння. Третій чин відбувається над усіма представниками тих християнських течій, в середовищі яких було збережено апостольське спадкоємство свячень, але віровчення їх в деякій мірі ухилилося від Православного. Таїнства Хрещення і Миропомазання таких церковних спільнот вважаються дійсними і в лоні Православної Церкви.

Хочеться сподіватися, що з часом догматичні перешкоди з нашими вірменськими братами у Христі вдасться подолати і багатовікової церковний розкол буде подолано.

Ірина Праслова

схоже