Надання в борг

Давати в борг людям є бажаним дією, брати ж в борг є дозволеним Давати в борг людям є бажаним дією, брати ж в борг є дозволеним. Аллах говорить в Корані (сенс): «Якщо хто-небудь позичить Аллаху прекрасний позику, то Він збільшить його багаторазово. Аллах утримує і щедро обдаровує, і до Нього ви будете повернуті »(сура« Корова », аят 245). Під «позику Аллаху» маються на увазі милостиня або борг, що даються людям. Також Аллах говорить (сенс): «О ті, які увірували! Якщо ви укладаєте договір про борг на певний термін, то записуйте його »(сура« Корова », аят 282).

На дозволеності боргу вказують слова і справи Пророка (мир йому і благословення Аллаха). Так, він сказав: «Аллах віддасть борги за того, хто бере гроші у людей, бажаючи повернути їх, а того, хто бере гроші, бажаючи тільки розтратити їх і не маючи наміру повертати, Аллах погубить» (Аль-Бухарі).

В угодах з боргами брав участь сам Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), його сподвижники, табиинов (послідовники сподвижників) і наступні покоління, а ісламські вчені в усі часи були одностайні щодо дозволеності боргових угод.

Коли борг стає забороненим або обов'язковим?

Бажаність дачі в борг є основою. Однак в деяких випадках положення дачі в борг може бути іншим. Так, якщо кредитор знає, що позичальник хоче витратити майно, яке він бере у нього в борг, на заборонне, то в такому випадку надавати йому борг заборонено.

Якщо ж позичальник сильно потребує грошей, наприклад, від цього може залежати життя людини, і йому більше немає звідки чекати допомоги, то в такому випадку надати йому борг є для кредитора обов'язковим. Аллах говорить в Корані: «Допомагайте один одному в благочесті і богобоязливості, але не допомагайте один одному в гріху і ворожнечі» (сура «Трапеза», аят 2). Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Того, хто позбавить віруючого від однієї з печалей світу цього, Аллах позбавить від однієї з печалей Дня воскресіння, тому, хто полегшить становище неспроможного боржника, Аллах полегшить його власне становище і в світі цьому , і в іншому світі, а того, хто покриє мусульманина, Аллах покриє і в світі цьому, і в іншому світі, і Аллах буде надавати допомогу своєму рабові, поки сам раб надає її братові своєму »(Муслім).

Мудрість законності надання майна в борг

Шаріат забороняє лихварські угоди (риба) і при цьому закликає мусульман до взаємодопомоги. А оскільки в кожної складної ситуації є скрутним робити подарунки, шаріат дозволяє борг як форму підтримки людьми один одного. В одному з хадисів навіть міститься вказівка ​​на перевагу дачі в борг над безоплатною передачею майна, оскільки борг, як правило, береться в ситуації крайньої потреби.

Від боргів краще відмовитися

Незважаючи на дозволеності брати в борг, від цього все ж краще відмовитися. На це вказує Сунна. Оскільки мусульманину краще не залежати від людей і покладатися на Аллаха.

В одному з хадисів повідомляється про декілька померлих людей, для здійснення заупокійної молитви яким звернулися до Посланця Аллаха (мир йому і благословення Аллаха): «... Через деякий час принесли треті ноші, і люди знову звернулися до Пророка (мир йому і благословення Аллаха) з проханням: «Помолися за нього». Пророк (мир йому і благословення Аллаха) запитав: «Чи залишив він що-небудь?» Люди відповіли: "Ні". Пророк (мир йому і благословення Аллаха) запитав: «А чи є у нього борги?» Вони відповіли: "Він залишився винен три динара", і тоді пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Помоліться ви за свого товариша». Почувши це, Абу Катада сказав: «Помолися за нього ти, про Посланник Аллаха, а я зобов'язуюсь сплатити його борги», і Пророк (мир йому і благословення Аллаха) здійснив за нього заупокійну молитву »(Аль-Бухарі).

Цим Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) хотів показати, що мусульманину краще утриматися від влізання в борги.

Складові і обов'язкові умови боргу

Вони збігаються з складовими і обов'язковими умовами договору купівлі-продажу, про які ми говорили в статті «Фикх всеосяжний». Таким чином, давати в борг можна все, що можна продавати і обмінювати.

Майно, що віддається в борг, обов'язково має бути відомим. Повинен бути відомий його вага, обсяг або кількість, оскільки в іншому випадку неможливо буде повернути його еквівалент. Якщо ж в борг буде передана невідома сума або продукти невідомого ваги або обсягу, то така угода буде недійсною.

Юридичні наслідки надання в борг

Якщо були дотримані всі умови угоди з боргом, то після її ув'язнення і після того, як позичальник візьме майно в свої руки, право володіння переданим в борг майном переходить від кредитора до позичальника.

Тут виникає питання: чи має кредитор право вимагати повернення боргу до закінчення обумовленого часу?

На думку більшості вчених, в числі яких ханафіти, шафіїти і ханбаліти, кредитор може вимагати погашення боргу в будь-який час, в тому числі і до закінчення обумовленого періоду, а позичальник повинен виконати його вимогу. Вчені, які дотримуються цієї думки, грунтуються на тому, що надання в борг є актом доброї волі з боку кредитора і він може повернути своє право в будь-який момент. Якщо ж він тим самим порушить умова про термін боргу, то це, на думку більшості вчених, буде невиконанням обіцянки і гріхом, проте не матиме правових наслідків.

На думку маликитов, дотримання обумовленого терміну є обов'язковим і кредитор не має права вимагати погашення боргу до його закінчення. Цю думку також вибрали шейху-ль-іслам Ібн Таймійя і його ученікІбн аль-Кайім, а також сучасний вчений-фахівець з фикху Мухаммад Мухтар аш-Шанкіті.

Аллах говорить в Корані (сенс): «О ті, які увірували! Будьте вірні зобов'язаннями »(сура« Трапеза », аят 1). Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Мусульмани дотримуються умови, про які вони домовилися».

Як повертається борг?

Якщо позичальник не вчинив зі взятими в борг майном дій, які змінили його, і з цим майном не пов'язані будь-які зобов'язання по відношенню до третьої особи, то він може повернути безпосередньо узяте в борг майно. В іншому випадку він повинен повернути його еквівалент.

Наприклад, якщо людина взяла в борг бика і зарізав його, то він повинен повернути подібного бика.

Якщо повернути майно, подібне взятому в борг, є складним, то повертається його вартість на момент отримання позичальником взятого в борг майна після укладення угоди. Оскільки саме після отримання відбувається перехід прав на власність. Наприклад, позичальник взяв в борг автомобіль і угода відбулася у вересні, проте забрав він машину тільки в листопаді. Якщо він продасть машину і повернути подібну виявиться скрутним, то йому треба буде повернути вартість автомобіля в листопаді.

Винагорода за надання в борг

Встановлювати штраф за затримку погашення боргу заборонено шаріатом. Також заборонено умова повернення боргу з надбавкою.

Тут же виникає питання: якщо позичальник поверне борг кредитору і додасть ще що-небудь зверху, не обмовляється в договорі, в якості подяки у вигляді подарунка, чи буде це дозволеним, або це буде риба?

Такий подарунок буде дозволеним і не буде ставитися до риба, оскільки він не обговорювався в договорі. Передається, що Джабір ібн Абдуллах сказав: «Одного ранку я прийшов до Пророка (мир йому і благословення Аллаха), який знаходився в мечеті, і він сказав мені:« Зроби молитву в два раката ». А він був винен мені, і після цього Пророк (мир йому і благословення Аллаха) не тільки розрахувався зі мною, але і додав »(Аль-Бухарі). Також передається, що Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Хто не дякує людям, той не дякує і Аллаха».

Однак якщо в суспільстві прийняті такі подарунки, і вони зазвичай очікувані сторонами, то така добавка буде небажаної згідно шариатскому правилом: «Те, що прийнято в суспільстві, подібно обумовлених договором».

Гарантії виконання договору

Кредитор має право вимагати заставу (в наступних статтях ми докладно поговоримо про норми, пов'язаних із заставою), присутність свідків, письмове підтвердження договору і інші законні способи гарантії виконання договору.

Аллах говорить в Корані (сенс): «О ті, які увірували! Якщо ви укладаєте договір про борг на певний термін, то записуйте його <...> Якщо ви опинитеся в поїздці і не знайдете писаря, то призначте заставу, який можна отримати в руки. Але якщо один з вас довіряє іншому, то нехай той, кому довірено, поверне довірена йому і боїться Аллаха, свого Господа. Не приховуйте свідоцтва. А у тих, хто приховує його, серце вражене гріхом. Аллаху відомо про те, що ви робите »(сура« Корова », аяти 282, 283).

Коли борг стає забороненим або обов'язковим?
Пророк (мир йому і благословення Аллаха) запитав: «Чи залишив він що-небудь?
Пророк (мир йому і благословення Аллаха) запитав: «А чи є у нього борги?
Тут виникає питання: чи має кредитор право вимагати повернення боргу до закінчення обумовленого часу?
Як повертається борг?