Наділивши нас талантами, Господь говорить: «Робіть»

  1. І з'ясовується, що Спаситель не благословляє порожнечу неробства, страх, будь-яке бажання налагодити...
  2. Додаток, множення суть синоніми Божої повноти. Чи не віднімання, не розподіл, не заперечення, але...

Проповідь протоієрея Олександра Абрамова в неділю 15-у після П'ятидесятниці з книги «хто прагне, хай прийде. Бесіди на недільні та святкові євангельські читання », що вийшла у видавництві« Никея ».

Так само ж один, як людина, яка, вирушаючи в чужу країну, покликав своїх рабів і передав їм добро своє: І одному він дав п'ять талантів, а другому два, а тому один, кожному по його силі; І відійшов. Отримав п'ять талантів, негайно пішов і орудував ними, і набув він п'ять інших талантів точно так же і взяв два таланти придбав інші два; А той, що одного взяв, пішов та й закопав його в землю, і сховав срібло пана свого. За довгому ж часі вернувся пан тих рабів, та й від них зажадав обрахунку. І, підійшовши, що одержав п'ять талантів, приніс іще п'ять талантів і сказав: Пане мій п'ять талантів ти дав мені; ось іще п'ять талантів я придбав на них. Казав йому пан його: Гаразд, рабе добрий і вірний! в малому ти був вірний, над великим поставлю тебе, Увійди в радість пана твого. Підійшов же й той, що взяв два таланти, і сказав: Пане Два таланти мені передав ти, ось іще два таланти здобув я придбав на них. Казав йому пан його: Гаразд, рабе добрий і вірний! в малому ти був вірний, над великим поставлю тебе, Увійди в радість пана твого. Підійшов же і той, що одного взяв і сказав: Пане я знав тебе, що ти людина жорстока, жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не рассипáл, і я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землі; Ото маєш своє. Пан і сказав йому: Рабе лукавий і лінивий! ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не рассипáл; Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком; Візьміть же від нього таланта, і віддайте тому, що десять талантів, бо кожному, хто має дасться йому та й додасться, хто ж не має, заберуть і те, чтó має; А раба непотрібного до темряви зовнішньої буде там буде плач і скрегіт зубів. Це сказавши, закликав: Хто має вуха слухати, нехай слухає!

Мф. 25: 14-30

Проповідь протоієрея Олександра Абрамова в неділю 15-у після П'ятидесятниці з книги «хто прагне, хай прийде

Протоієрей Олександр Абрамов

Ця притча нам дуже добре відома. Ми знаємо, що двох рабів Господь винагороджує благословенням, а про третій каже: раба непотрібного до темряви зовнішньої буде там буде плач і скрегіт зубів.

Дуже багато проходили через такий життєвий етап, коли було прикро за цього раба, який отримав один талант від Господа, від свого пана, злякався, що той жорстокий, і побоявся розтринькати цей талант. Закопав його в землю, а в потрібний час повернув стільки ж, скільки взяв. І його пан не прийняв цього таланту, більше того, звинуватив раба в неробство: ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не рассипáл; Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком.

Ну як же так? Адже раб повертає пану те, що йому належало. Так, прибутку не сталося, а й збитку він не зазнав. А пана це абсолютно не влаштовує. І ми відчуваємо навіть щось на зразок симпатії до провинився рабу.

Але якщо уважніше придивитися до цієї притчу, то мова тут не про вино і, звичайно, не про жорстокість пана, а про те, як людині жити поруч з Богом. З Богом неспокійним, з Христом вимогливим і в той же час цілком довірливим по відношенню до людей.

У наш слововживання давно увійшли ці «таланти» з притчі. «Не марнуй своїх талантів», - кажуть люди один одному. «Не закопуй свій талант в землю, ти ж прекрасно займаєшся математикою». Про який талант йде мова?

Почнемо з того, що на Близькому Сході в античності «талант» - це дуже багато грошей, це значна грошова міра. І коли одного дали п'ять талантів, а другому - два таланти, а третьому - один, кожному з них дали дуже багато. Це «дуже багато» два раба звернули на користь, помножили капітал - звичайно ж символічний. Христос не втомлюється про це повторювати, коли спілкується з учнями притчами. Хто має вуха слухати, нехай слухає, - каже Він, щоб відвести навіть натяк на те, що мова буквально йде про гроші і про поведінку.

І ось, два раба помножили символічний капітал, даний їм, а третій приніс його таким, як було дано.

І з'ясовується, що Спаситель не благословляє порожнечу неробства, страх, будь-яке бажання налагодити з Собою ділові, договірні відносини. Чи не про договір йдеться.

Пан, виїхавши далеко, не знав, чи повернеться він, не знав, що зроблять раби. А ми знаємо з притчі, наприклад, про виноградарів, як по-різному може складатися доля пана. Але, наділивши талантами і залишивши нас в власної волі, Господь говорить: «Робіть». І до тих, кому це роблення вдалося, звернені поблагословить слова Христа: добре, рабе добрий і вірний! в малому ти був вірний, над великим поставлю тебе, Увійди в радість пана твого.

Що це за радість? Невже це радість від того, що збільшився і поповнився Його капітал? І так і ні. Ні - в тому сенсі, що Христу байдужі грошові скарби. Так - в тому сенсі, що радість Господа походить від того, що люди, які отримали задарма, не за власні заслуги, таланти, змогли в світ Божий додати нових фарб.

Додаток, множення суть синоніми Божої повноти. Чи не віднімання, не розподіл, не заперечення, але надлишок. Надлишок Царства Божого, надлишок талантів і обдарувань, надлишок радості.

Такий надлишок, який в Царстві Небесному перестає відчуватися як щось надмірне, але є радість і повнота, які виконували Давида, коли він скакав щосили перед Ковчегом Завіту [1].

Безплідність і обережність, бажання все розрахувати немислимі в стосунках з Христом. Христос не веде Себе обачливо з людьми, Він надходить прямо проти Свого трактованого по-земному інтересу, тому що у Нього немає цього інтересу. Його інтерес - це Царство не від світу цього, де таланти множаться, а рабе добрий входить в радість Господа свого, це образ пришестя Творця Всесвіту.

Доброго пришестя, що благословляє, який заперечує пустельність і насаджує рай. Рай, де кожному знаходиться місце, де людина щаслива, бо він був створений Господом в Раді Отця, і Сина, і Святого Духа для щастя.

[1] А Давид танцював з усієї сили перед Господом; одягнений же Давид був оперезаний лляним ефода. Так Давид та ввесь Ізраїлів дім несли Господнього ковчега з окриком та трубними звуками (2 Цар. 6: 14-15).

Ну як же так?
Про який талант йде мова?
Що це за радість?
Невже це радість від того, що збільшився і поповнився Його капітал?