Наші невіруючі друзі і близькі

Чи є обов'язком християнина проповідь Євангелія і в якій мірі Чи є обов'язком християнина проповідь Євангелія і в якій мірі?

Звичайно є. Апостол Петро, ​​звертаючись до віруючих, каже: "Ви - царське свячення". Це означає, що кожна людина - як би священик за своїм народженням. Цар стає царем за народженням, тому що він народився в царській родині, так само і царське свячення. Людина повинна нести в світ проповідь християнства в тій мірі, в якій звичайній людині це даровано. Як він це буде робити - залежить від його підготовки, від його віри, від його гарячність, від його прагнення і любові.

Чи можна і як говорити з колегою про віру?

Це питання може вирішуватися по-різному. Якщо людина не сприймає, то потрібно пам'ятати Євангельські слова: "Не мечите бісер перед свинями" - говорити не потрібно. Якщо ж людина шукає Істину, сприймає, то, звичайно, можна і треба говорити. Уже з ходу спілкування буде зрозуміло про що і як потрібно говорити. Саме тут головне - постаратися послужити людині провідником до Церкви, найголовніше, щоб він в Церква прийшов.

Як пояснити людині, що треба виконувати заповіді? Адже багато, наприклад, не вважають порушення заповіді "Не чини перелюбу" -грехом.

Якщо людина сама не хоче каятися, то це пояснити дуже важко. Мирянинові це важче, ніж священика, адже людини щось гнітить, і він приходить в храм поговорити зі священиком. Він все-таки приходить - це дуже важливий момент: людина сама шукає відповіді на внутрішні проблеми, які його мучать. Тоді можна говорити багато про що: можна говорити про шляхетність, про честь, про те, що Господь створив людей саме так, що чоловік і дружина - це неповторне єдність. Як людина неповторна, так і сім'я неповторна, кожна сім'я абсолютно унікальна. Це можна продемонструвати на прикладі: ми живемо все, в основному, в стандартних двокімнатних квартирах, але заходиш в одну квартиру - свій світ, заходиш в іншу, точно таку ж квартиру, там зовсім інший світ - там інша сім'я живе. Коли людина шукає відповіді, нехай і не дуже усвідомлено, він часто виправдовується: «Все так живуть». На це можна заперечити: «Озирнись: в храмі коштує люди. НІХТО з них так не живе ». Саме тому священику в цьому відношенні легше: по-перше, тому що людина вже прийшов, по-друге, тому що є великий досвід. Пояснити людині, що потрібно виконувати заповіді .... Батьки це можуть пояснити дитині. А якщо це твій ровесник, якщо ваше становище приблизно однаково, то це дуже складно зробити. В першу чергу, потрібно смирення, тому що смиренність дає людині особливу духовну владу. Люди, які спілкуються зі смиренним людиною, бачать, що за ним правда. Це - духовний подвиг кожного християнина. Якщо він його здійснює, значить, він своїм життям, своїм виглядом проповідує Христа. Слава Богу. Людина смиренний стає провідником до того, щоб люди прийшли в храм, де з особливою силою, з особливою ясністю діє благодать Божа, яка звернена до кожної людини і прагне кожної людини врятувати, наставити на шлях істинний і очистити людину від усякої гріховної скверни, які б тяжкі гріхи не були ним вчинені.

Як і чи потрібно пояснити людині необхідність церковного життя, якщо він вважає, що можна бути хорошою людиною і без Церкви?

Це знову-таки дуже важко. Хоча багато людей приходять до Церкви, хрестяться, вінчаються, далеко не всі вкорінюються. У мене улюблене порівняння таке: приходять молоді вінчатися, питаєш: «У Бога віриш?» - «Так», звичайно, раз прийшли »; - «А в Церква ходиш?» - «Ні, навіщо, у мене Бог в душі». «Дуже добре, - кажу, - ти свою наречену любиш?» - «Так» - «Ти свого нареченого любиш» - «Так» - «Ось давай тебе на Північний полюс, а тебе на Південний, і любіть один одного в душі. І по телевізору можете один на одного дивитися і по телефону розмовляти, і в душі любите скільки хочете! ». "Не подобається?! Ось і Господь захотів, щоб люди не просто в душі вірили. Для того і Церква створена, тому що Богу так завгодно ». Чи не тому що хтось придумав - ніяке людське улаштування дві тисячі років протриматися не може. Але коли людина приходить до храму, він не завжди бачить має обстановку. Створення такої обстановки залежить від священика, від приходу. Пріснопам'ятний о. Гліб Каледа чудово говорив, що найнадійніша і постійна антирелігійна пропаганда - це та, яку віруючі ведуть своїми гріхами. Так що, якщо людина зустрічає хамство за свічним ящиком, всередині храму штовхаються, права качають - це страшно. Ось про це треба завжди пам'ятати, про те, що кожен з нас, християн, може відштовхнути від Церкви людини.

А як переконати людину, яка розчарувався в Церкві, через лицемірства священнослужителів, шиплячих бабусь і т.д.?

Переконувати ... У нас закладено прагнення всюди переконати, проявити щось. Не можна людину просто так переконати. Спробуй будь-якого з нас переконати. Всі вперті - нічого не вийде. Але ось вважають, що, мовляв, якщо Я візьмуся, то Я-то зможу переконати. Де ж смиренність тоді, якщо весь час «Я». Звичайно, істинне смирення активно. Тільки воно мудре. Ця активність мудра, Богом зазначена. Виховання - це дуже тонка справа. Ось приклад. Хресна моєї дружини - я з нею був знайомий задовго до знайомства зі своєю дружиною - виключно мудра людина, святого життя, винятковий педагог. Математик, вона досягла великих успіхів, але коли вийшла заміж і у неї народилися діти, вона залишила науку. У неї були дивовижна ясність мислення, прекрасну освіту, чіткість формулювань. Коли вона щось пояснювала, все було природно, ненав'язливо, м'яко, по-материнськи. І ось розповідає, а потім як би навіть і замовкає, зраджує ініціативу тобі, а ось так вже все розкладено, що тобі потрібно сказати: «Ось так: ..» - «Молодець, як ти ось добре все зрозумів!». Це високе мистецтво. Вона вміла переконувати. Це - сплав духовного життя, віри, освіти, педагогічного таланту і особливого такту, вміння відійти в сторону. Вона щиро раділа, що ось додумався, хоча вона сама просто все розжувала, а тобі дала лише зробити висновок. Ось це від нас вимагається. Тоді і можна переконати. Але це не слова, які не експресія, а твоя власна життя, яка повинна бути активною. І хрещена моєї дружини була дуже смиренним людиною і дуже активним.

А якщо один з подружжя невіруючий, але не проти вінчання: «Ну, якщо хочеш, можемо повінчатися».

Про це треба було думати до шлюбу. Якщо ставиться така умова, тобто можливості привести людину до Бога.

Тоді краще не вінчатися в такому випадку?

Це все конкретно, індивідуально. Але якщо люди хочуть вінчатися, священик повинен їх повінчати. Але про віру треба, звичайно, думати до вступу в шлюб.

Чи годиться зустрічатися з невіруючим або невоцерковлених молодою людиною, щоб його згодом привести до віри? Або головний критерій це - віра?

Як правило, якщо зустрічатися з невіруючим хлопцем, то це призводить зовсім до віри. Це дуже тонке питання, особливо для сучасних умов, коли так мало віруючих людей і так важко зустріти хорошу людину, це просто така сумна особливість нашого сучасного життя. Так важко зустріти надійного нареченого. Господь так вже влаштував, що жіноча природа більш чуйна до віри, більш релігійна, ніж чоловіча. Якщо людина нерелігійна, якщо він не кається, то наслідком цього є зниження вимог до себе, до життя, тому і виходить таке життя, яку ми зараз спостерігаємо. Святитель Іоанн Златоуст говорив, звертаючись до сучасних йому і до сучасних нам людям: «Якщо тобі доведеться померти за дружину, - не відмовляйся». Таке лицарське ставлення виходить з того, що чоловік - єдиний для єдиною. Ніяких інших можливостей бути не може. Цей союз настільки міцний, що навіть смерть не може його зруйнувати. Митрополит Антоній (Блюм) в одній зі своїх проповідей, згадуючи слова Старого Завіту «Любов як смерть міцна», сказав, що Новий Завіт вніс поправку: «Любов сильніша за смерть». Так що тут потрібно бути делікатним і цнотливим, діяти тільки з благословення, якщо спілкуватися з молодою людиною, тому що дуже легко помилитися.

Батюшка, як все строго ....

Життя таке, варто подивитися навколо і стільки горя, стільки справжнього неперебутнього, абсолютно незаслуженого горя. Чому так страждають? Тому що живуть не по-християнськи, гріховно. Гріх - він як паровий каток. Він все зносить. Якщо хочеш, щоб за тобою паровий каток пройшовся ... А якщо є можливість застерегти, звичайно, Церква повинна це зробити.

Чи слід хреститися перед іконами в чужому домі?

Якщо в будинку є ікони, значить там - люди віруючі, тому можна. Але якщо люди невіруючі, виникає незручна ситуація, то краще не хреститися, щоб не бентежитися і оточуючих не бентежити.

У себе вдома чи потрібно молитися перед їжею з гостями-іновірцями? Чи потрібно перед трапезою молитися в гостях у людей нецерковних?

"У чужий монастир зі своїм статутом не лізуть". Якщо люди нецерковні, то можна про себе помолитися і подумки їжу перехрестити. А якщо у себе гостей приймаєш, то вони у тебе вдома, ти - господар і ти молишся, просиш, щоб Господь благословив трапезу.

Як поводитися на роботі при непристойних розмовах і жартах? Чи можна і як говорити з колегою про віру?

Тут можна тільки поспівчувати. Це найдосконаліше неподобство - непристойні розмови, особливо при дівчатах. Це - повна втрата уявлення про чоловічу гідність, про честь. Не може чоловік, який покликаний бути лицарем, вести непристойні розмови. Тим більше, не дивлячись на те, хто поруч сидить. Способів поведінки багато, але, як правило, краще за все при цьому мовчати і посилено молитися. Ось о. Гліб Каледа, який пройшов фронт, (а в окопах-то матюкалися без всяких обмежень), говорив, що якщо молишся, то ставати незручно тим, хто лається, і вони потихеньку відходять. Так що молитва величезну силу має.

А які молитви читати?

Ісусову молитву можна. Будь-які молитви. Головне, щоб це було щирим зверненням до Бога. Ісусова молитва хороша тим, що вона проста і не вимагає великої напруги пам'яті - НЕ зіб'єшся. Або просто "Господи помилуй", головне -від душі. Звичайно, треба молитися і про те, хто лається, наприклад, "Господи, помилуй творіння Твоє".

Чи є обов'язком християнина проповідь Євангелія і в якій мірі?
Чи можна і як говорити з колегою про віру?
Як пояснити людині, що треба виконувати заповіді?
Як і чи потрібно пояснити людині необхідність церковного життя, якщо він вважає, що можна бути хорошою людиною і без Церкви?
У мене улюблене порівняння таке: приходять молоді вінчатися, питаєш: «У Бога віриш?
» - «Так», звичайно, раз прийшли »; - «А в Церква ходиш?
«Дуже добре, - кажу, - ти свою наречену любиш?
Не подобається?
Тоді краще не вінчатися в такому випадку?
Чи годиться зустрічатися з невіруючим або невоцерковлених молодою людиною, щоб його згодом привести до віри?