Навечір'я Богоявлення (Хрещенський святвечір). Проповіді в Оптиної Пустелі

В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Сьогодні, дорогі брати і сестри, ми з вами святкуємо свято Навечір'я Хрещення Господня. Це найбільша подія, коли Господь явив Себе світові, і явив Себе світові не просто людиною, а саме Богом. Друга назва сьогоднішнього свята - Богоявлення. Чому ж так? Тому що коли Господь Ісус Христос хрестився, і чули деякі люди глас Божий з небес: «Це Син Мій Улюблений». А Іоанн Хреститель бачив Духа Святого, який сходив від Бога-Отця до Бога-Ісуса Христа. В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа

Ікона Св. Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна в храмі Предтеченского ската Оптиної Пустелі

Важко для розуміння це людині, тому що за визначенням не можна поєднати одне і три. Начебто це не одне і те ж. Але наше богослов'я каже, що Бог один, і Він Свята Трійця - Бог-Отець, Бог-Дух Святий і Бог-Ісус Христос. Важко це зрозуміти людині розумом, але серцем можна. Блага воля Божа про людей така, що кожна душа - християнка. Один мудрець ще в другому столітті сказав, що кожна душа християнка. Тобто Господь всім нам призначив, щоб були християнами. Але чомусь з якихось причин не всі дотримуються цього повеління Божого. На превеликий жаль. Але наша мета, наше завдання не тільки ставати віруючими, але і нам теж проповідувати віру в істинного Бога, не соромлячись і не боячись.

Ось у нас зараз відбуваються страшні події в світі, в тому числі і в Сирії. А ви знаєте, що в тій же Сирії близько двох мільйонів православних християн. Багато людей по своїй неразумності кажуть: що ж там відбувається, чому ми там? Ми захищаємо своїх братів у Христі. Часто люди сумніваються і взагалі ставлять такі начебто дурні питання. Але для них вони не дурні. А питають вони: а Хто ж такий Бог або що є Бог? А чому ми повинні вірити Священному Писанню? А істинно воно? І чи можна довіряти тому, що кажуть священики?

Ще раз повторюю: розумом людини це зрозуміти неможливо. Це можна зрозуміти тільки люблячим серцем. Люблячим і віруючим серцем. Господь відкриває сьогодні всьому світу, Хто є Бог. І сьогоднішній кондак, який читали під час Божественної Літургії, каже: «З'явився єси днесь вселенній, і світло Твоє, Господи, прапор на нас в розумі співаючий Тебе. Прийшов єси і явився єси Світло неприступне ». Бачите, які слова - в розумі. Тобто ми не просто віримо в Бога, ми намагаємося зрозуміти, що ж відбувається. Що наша віра, що наше життя, для чого все це? Бо Богу можна служити, святкувати не бездумно, що не бездушно, не тільки дотримуючись зовнішні правила, але докладати потрібно своє серце.

Сьогодні, коли ми читали Святе Письмо, Євангеліє від Луки, говорилося там про те, як Іоанн Хреститель розмовляв з людьми, які приходили до нього на покаяння. Бо що таке покаяння? Весь Старий Завіт вів людини до покаяння. Бо прийняти хрещення можна, тільки істинно покаявшись. Ось навіщо навіть Святіший Патріарх Кирил сказав, щоб люди не просто хрестилися, приходили бездумно, бездушно, нічого не знаючи приходили до цього великого таїнства, а щоб проходили бесіди. Багатьом це не подобається, тому що багато людей ставляться, на превеликий жаль, до хрещення, як до чаклунства, яке їх захищає від бід, негараздів, поганого пристріту, від привороту і так далі. Це не так. Це дієвий явище, це чудо Боже. Ця дія, до якого не можна просто так ставитися.

Тому людина повинна зрозуміти, щоб прийняти хрещення, він повинен, перш за все, покаятися істинно у всіх своїх гріхах, прийняти покаяння. Чому навіть є таке веління святійшого Патріарха, що якщо доросла людина хреститься, він повинен пройти покаянну розмову зі священиком, щиросердечно розповісти про все, що було в житті його поганого. Нічого тут дивного немає. Людина, як в ті часи, в часи Іоанна Хрестителя, приходив і каявся Іоанну Хрестителю, а потім отримував святе хрещення у водах Йордану. Так і зараз нічого не змінилося в православної Церкви за дві тисячі років. Все як було і раніше. Тобто людина усвідомлює свої вчинки, усвідомлює свій гріх, усвідомлює свою неміч.

Що ж таке слово «гріх»? Ось недавно один чоловік розповів таку річ дуже навіть незрозумілу для нас. Ось ми християни православні Росії знаємо, що таке слово «гріх». А ось у великій освіченої країні Англії священик слово «гріх» замінює на проповіді іншим словом, тому що люди забули і не хочуть чути слово «гріх». Зате слово «стрес» вони розуміють. Яке падіння моралі! І ми ще хочемо на щось рівнятися на цей захід. Це ми знаємо, що таке «гріх». Навіть діти маленькі знають, що таке гріх, що це злочин. А там не хочуть знати цього слова навіть. Зате слово «стрес» там всім зрозуміло. І священик змушений говорити його зі сльозами на очах. Це розповідав чоловік, який розмовляв зі священиком. Тобто священик йому скаржився на те, що як падають звичаї людства. І як же ми щасливі, що слово «гріх» ми усвідомлюємо і що ми намагаємося його виправити. Гріх же виправляється боротьбою з пристрастями.

Весь Старий Завіт вів людей до покаяння. І що потрібно було зрозуміти людям, що самим людям без допомоги Божої неможливо виправитися. Тобто потрібна була якась надприродна нелюдська сила, яка змогла б виправити людини. І ось вся проповідь Іоанна Хрестителя була цьому присвячена. Що ж він сказав воїнам, які прийшли до нього? Він не сказав їм: киньте свою зброю і йдіть і оріть землю. Ні. Він же промовив: Не ображайте нікого, обмовляйте, бо людина, яка робить ці речі, позбавляється покриву Божого. Він же промовив: Не ображайте. Як не ображайте? Вони воїни, вбивають на війні ворогів, а тут написано: не обманюйте. Кого ж не ображати? А тих, хто не зі зброєю в руках. Скільки зараз твориться беззаконня. Люди здатні дуже легко і просто знищувати людей без зброї. Про що це говорить? Про те, що немає в серцях їх Бога. І усі їхні заклики до якогось іншого бога, це все брехня. Як можна закликати Бога і вбивати людей? Це неможливо, причому беззбройних людей.

До чого ж нас закликає Іоанн Хреститель? Перестаньте грішити, перестаньте думати, що ви обрані. Вибрані тільки ті люди, ті християни, які виконують заповіді Божі, які не тільки будуть хрещені, але покаються і принесуть плоди покаяння. Які ж плоди покаяння? Любов, милосердя, взаємну допомогу одна одній, неоклеветаніе і неосуд і багато, багато іншого. Скільки людей намагалося знайти в Івана Хрестителя і в Господа нашого Ісуса Христа що-небудь, за що йому можна було не вірити. Книжники і фарисеєві по п'ятах ходили за ним і намагалися знайти що-небудь, до чого можна було б причепитися в його проповідях і сказати: ось Ти не істинний Бог. Чи не знайшли вони нічого від Івана Хрестителя, ні у Господа Ісуса Христа. Нічого. Господь говорить: хто з вас може Мені докорити за гріх? І ніхто нічого не знайшов.

І як же Господь сказав про Свого великого Предтечу: Істинно кажу вам: Між народженими від жінок не було більшого над Івана Христителя Та найменший у Царстві Небеснім той більший від його (Мф. 11, 11) . Тобто, хто удостоїться Царства Небесного, буде вище того, ким був Іван Хреститель на землі, але не на небесах.

Наш час благодатне. Зараз такий час. Ось багато хто з вас, видно, що не молоді, пам'ятають двадцять, тридцять, сорок, п'ятдесят років тому, коли не було Євангелія. Коли переписувалися від руки Молитвослови, Євангелія листувалися. Все це зберігали, приховували, були гнані за це. І що зараз відбувається? Все відкрито, храмів, монастирів безліч. Люди в них ходять, але чомусь віри не так вже додається. А ті люди, які як раз пройшли вогонь і воду цих років, коли віра була топчуть тепер, до сих пір зберігають віру. І скільки зараз чую: «батюшка, ось взяли люди, і перейшли в іншу віру ...»

Для мене це взагалі якось немислимо. Як можна бути християнином і перейти в іншу віру. Це означає, що людина нічого не зрозумів, де він знаходиться, у чому він знаходиться і з ким він поруч знаходиться. Як можна все це кинути і зрадити. А зрадити це можна тільки тому, що саме сам нічого не зрозумів, і не увійшла в серце всепрощаюча любов Божа.

Зараз повна свобода. Куди хочеш, туди і йдеш, в кого хочеш - віруєш. Але чомусь не всім ця свобода корисна. Але ж нам, християнам, треба завжди пам'ятати про те, що кому багато дано, з того багато і спитають. Ми є проповідниками волі Божої. Ми повинні говорити людям про віру православну, ми повинні своїм життям, своїм прикладом показувати приклад усім іншим, особливо своїм дітям. Люди кажуть: я причащаюся, я молюся, що ще від мене треба? Начебто я все виконую. А немає у нас саме ось тієї самої жертовної любові, немає того покаяння, смирення, терпіння, якого від нас чекає Господь.

До любові закликав нас Господь. Тому святитель Іоанн Златоуст говорить: покайтеся, поки не пізно. Бог в священному Писанні дає знання про Себе. І дуже важливо, щоб ми пізнали цю віру свою, щоб ми навчилися любити її і навчилися передавати її іншим. А любити можна тільки те, що ти сам розумієш і знаєш. Любити можна те, чим дорожиш. І ось саме це все зробить наш шлях прямим, шлях Господа в наші серця, позбавить нас від того, щоб залишитися безплідними деревами, у яких тільки одна доля згоріти у вогні. Є інший вогонь - це боротьба з пристрастями. Господь сказав, що прийду на землю і принесу вогонь (Лк. 12, 49) . Що ж це за вогонь? Це і є боротьба з пристрастями.

І так уникнемо ми іншого вогню - вічного. Будемо зміцнювати у себе віру, щоб боятися цього вогню вічного і прагнути до того, щоб бути з Богом. До чого і закликає нас сьогодні святий Іоанн Хреститель. Амінь.

Ієромонах Силуан (Межинський)

Чому ж так?
Багато людей по своїй неразумності кажуть: що ж там відбувається, чому ми там?
А питають вони: а Хто ж такий Бог або що є Бог?
А чому ми повинні вірити Священному Писанню?
А істинно воно?
І чи можна довіряти тому, що кажуть священики?
Що наша віра, що наше життя, для чого все це?
Бо що таке покаяння?
Що ж таке слово «гріх»?
Що ж він сказав воїнам, які прийшли до нього?