Не поспішай називати їх немусульманамі

Відомий достовірний хадис Пророка (мир йому і благословення Аллаха): «Мусульманина від немусульманина відрізняє вчинення намазу, і той, хто його залишає, виходить з релігії» Відомий достовірний хадис Пророка (мир йому і благословення Аллаха): «Мусульманина від немусульманина відрізняє вчинення намазу, і той, хто його залишає, виходить з релігії». Всі послідовники Сунни визнають цей хадис, але між ними є серйозна розбіжність в застосуванні цього хадиса до окремих людей.

На жаль, деякі мусульмани, озброївшись цим хадисом, поспішають в самостійному міркуванні, кого вважати віруючим, а кого - невіруючим. Простим мусульманам цього робити не можна ні в якому разі, бо виносити постанову про конкретну людину, що не читає намази, може тільки грамотний вчений. Саме вчений може вирішити, до якої з наступних категорій відносити ту чи іншу людину.

Люди, котрі залишають молитву, бувають чотирьох видів:
1) Люди, що не читають намаз і при цьому заперечують його обов'язковість.

2) Ті, хто залишив намаз через забудькуватість.

3) Ті, хто залишив намаз, визнаючи його обов'язковість, але відмовляються його виконувати через свою неприязнь до віри, до Аллаха і його посланнику нехай благословить його Аллах і вітає.

4) залишати молитву через лінь, недбалість або зайнятості будь-якими мирськими проблемами, але разом з тим, що вони визнають її обов'язковість.
1. Що стосується першого виду людей:
Така людина виходить з Ісламу відповідно до контекстами Корану і Сунни і одностайної думки вчених.
Сказав Ібн Джаз Аль-Малікі: «Якщо людина залишила молитву, заперечуючи її обов'язковість, то він став немусульманином згідно одностайною думкою вчених» Аль-фікх каунін, 45.

Сказав Уазір ібн Хабіру: «Вчені одностайні в тому, що той, на кого покладається обов'язок молитися, і він заперечує її обов'язковість, то він став немусульманином, заслуговує покарання» Аль-Іфсах, 101/1
Але є один нюанс. Ця постанова стосується тих, хто виріс серед мусульман. А що стосується того людини, яка виросла в віддаленому від мусульман місці або недавно увійшов в Іслам і не дізнався про постановах релігії, то для них є виправдання.
2. Що стосується другого виду (який залишив молитву через забудькуватість).
Сказав аль-Хаттаба: «Що стосується такої людини, то він не стає кафіром за одностайною думкою вчених» Ма'алім Сунан, 45/7
3. Що стосується третього виду людей, то про них вчені сказали: «Людина, який визнає обов'язок молитви, але відмовляється її дотримуватися через зарозумілості або ненависті до Аллаха і його посланнику нехай благословить його Аллах і вітає, кажучи:« Так, я знаю , що Аллах зробив її обов'язковою для мусульман », той він також стає немусульманином за одностайною думкою ісламських вчених».
Прикладом цього випадку може бути в першу чергу Ібліс: йому було наказано зробити земний уклін (саджда), але він відмовився і виявив зарозумілість.

Інший приклад - Абу Таліб. Він визнавав правдивість посланника, нехай благословить його Аллах і вітає, але не пішов за ним, боячись докорів свого народу.
Як сказав Всевишній: «Вони відкинули їх несправедливо і гордовито, хоча в душі вони були переконані в їх правдивості. Подивися ж, яким був кінець поширюють нечестя! »(Сура« Ан-Намль », аят 14).
4. І нарешті, четвертий вид людей, т. Е. Ті, хто залишає молитву через лінь, недбалість або через зайнятість мирськими проблемами.
Таких людей сьогодні найбільше. Кожен з них говорить: «Я знаю, що намази потрібно читати, я вірю, що це обов'язково, але у мене немає часу (або: я не встигаю, я не можу на роботі виділити для намазу час і т.д.)

Ось що говорили ранні вчені про них.

Як сказав імам Суфьян ібн 'Уйайна: «Той, хто залишить один із стовпів віри (з зарозумілості), то він перестане бути мусульманином, але той, хто залишить молитву через лінь або недбалості, то про нього ми говоримо, що це віруючий людина з неповним Іман »(Аль-Аджуррі, Шаріа, с.104).
Про це ж сказав імам Абу 'Усман Сабуні, хай помилує його Аллах, в своїй книзі «віровчення попередників і послідовників хадисів».

Детальніше можете повернутися до наступних джерел:
«І'тік'аду аімматіль аль-хадис», 65-66 стор., Шейха Ісма'ілі
«Ібанату ссугра» шейха Ібн Батта, 183 стор.
«Та'зиму кадри салят», шейха Марвазі 2 т., 956 стор.
«Рісаляту уафіяту чи мазхаби ахлю-суннат філь і'тікад уа усуль ддіянаті» шейха Абу 'Амра ад-Дані, стор. 177-248
Таким чином, більшість вчених-послідовників Сунни дотримуються наступної думки про людину, що не читає намази через будь-яких мирських причин (лінь, недбалість, зайнятість і т.д.): ця людина не зробив той вид невіри, який виводить з Ісламу . При цьому така людина зробив великий гріх за те, що пропустив намази. На цій думці ряд ранніх мусульманських вчених як Макхуль, аз-Зухрі, Хаммад ібн Зайд, УАКІ ', Абу Ханіфа, Малік, аш-Шафі'і. Також це мазхаб у ханафитов, маликитов, шафі'ітов. Крім того, деякі ханбаліти також порахували цю думку більш правильним, як Ібн Кудама.

Доводи.

Дуже багато доказів наводять вчені на підтвердження своїх слів.

Зокрема, це слова Всевишнього: «Воістину, Аллах не прощає, щоб йому надавали в співтовариші і прощає інше, крім цього, кому забажає» (Сура «ан-Ніса», аят 48).
Місце докази: залишає молитву надається бажанням Аллаха, так як він не надав Аллаху співтоваришів. Тому він не виходить з Ісламу.
Також слова посланника, нехай благословить його Аллах і вітає: «Воістину, Аллах зробив забороненим Вогонь того, хто скаже« Ля іляха илля Ллах »(немає нікого, гідного поклоніння, крім Аллаха) бажаючи при цьому лику Аллаха».
Місце докази: в хадисі не сказано, що молитва є умовою для порятунку від Вогню.
А найсильнішим аргументом цього мазхаба є хадис: «Наводиться від 'Убада ібн саміту, нехай буде задоволений ним Аллах, що він сказав:« Я чув, як посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: «П'ять намазів зробив Аллах обов'язковими для своїх рабів. Той, хто їх буде виконувати, не нехтуючи жодним з них (тобто, не ставлячись легковажно до їх прав), у того буде договір з Аллахом, що Він введе його в Рай. А той, хто не виконав їх, то не буде йому від Аллаха договору, і якщо Він побажає, покарає його, а якщо забажає, введе його в Рай »(Хадіс привів Малик в« Муатта »)
Цей хадис явно вказує на те, що той, хто залишив молитву через лінь або недбалості надається бажанням Аллаха. Це означає, що він є мусульманином, але ніяк не навпаки.
Цей хадис назвали достовірним багато вчених. Серед них: Ібн 'Абдульбарр в «Тамхіде» (288-289 / 23), Нававі в «Хуласа» (246/1), Ібн Хаджар в «Фатх аль-Барі» (203/12), Сахаві, Суюті, Мухаммад Насируддін і багато інших.

Нехай Господь благословить Аллах нашого пана Мухаммада, його рід і його сподвижників і пошле їм світ!

Абу Бакр Татарстані.

Від редакції:

Хотілося б відзначити, що мета цієї статті полягає зовсім не в тому, щоб принизити важливість намазу. Ні, адже згідно хадисам, саме про намаз буде насамперед спитали людина в Судний день. Мета ж цієї статті - спростувати вкорінені помилки про те, що мусульманами потрібно вважати тільки тих, хто читає намази, а якщо хтось не робить намазів, то їх потрібно вважати тільки немусульманамі. Як ми побачили, в цьому питанні не все так однозначно, але є безліч подробиць. Тому таке серйозне питання потрібно залишати на рішення великим вченим, а не займатися «суддівством» самостійно, вирішуючи, кого з оточуючих людей можна називати мусульманином, а кого - ні.

На жаль, саме питання ставлення людей до намазу став найчастіше використовуватися для «такфіра» - необгрунтованого обвинувачення мусульман в невірі і причислення їх до немусульман. Для того, щоб не потрапляти в такфір, потрібно засвоїти дві речі:

Перша. Судження про конкретних людей, котрі не читають намази, повинні виносити саме судді (кадий) або заміщають їх вчені, але ніяк не прості мусульмани.

Друга. Перш ніж звинуватити мусульманина в невірі, вчений (суддя) розглядає, чи володіє той чоловік необхідними знаннями в повному вигляді, чи не залишилося у нього неясностей, до якої категорії людей він відноситься, не здійснюючи намази (з неприязні, з зарозумілості, з недбалості) . Прості ж мусульмани саме через відсутність належних знань не можуть провести таку роботу (роз'яснення доводів, відведення заперечень, розбір приватних ситуацій) самостійно.

Тому всім нам не слід поспішати, називаючи немусульманином лише на тій підставі, що якась людина не робить намази. І ще раз поглянемо на цей важливий хадис: «П'ять намазів зробив Аллах обов'язковими для своїх рабів. Той, хто їх буде виконувати, не нехтуючи жодним з них (тобто, не ставлячись легковажно до їх прав), у того буде договір з Аллахом, що Він введе його в Рай. А той, хто не виконав їх, то не буде йому від Аллаха договору, і якщо Він побажає, покарає його, а якщо забажає, введе його в Рай ».