Не бійся, тільки віруй!

У неділю 24-у після П'ятидесятниці - Лк 8: 41-56 (зач. 39):

І ось прийшов муж, Яір на ім'я, що був старшим синагоги; Він припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його, тому що у нього була одна дочка, років дванадцяти, і вмирала вона.

А коли Він ішов, народ тиснув Його. І жінка, що страждала кровотечею дванадцять років, яка, витратити на лікарів увесь маєток, ні одним не міг її, підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його; і хвилі тієї спинилася їй кровотеча. І сказав Ісус запитав: Хто доторкнувся до Мене? Коли ж відмовлялися всі, то Петро відказав колишні: Учителю! народ коло Тебе он і тіснить, - і Ти кажеш: «Хто доторкнувся до Мене?» Але Ісус сказав: доторкнувся до Мене хтось, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене. А жінка, побачивши, що вона не втаїлася, з трепетом підійшла і, пав перед Ним, і призналася перед усіма людьми, чому доторкнулась до Нього, і як хвилі тієї одужала. Він сказав їй: Дочко, твоя віра твоя спасла тебе; Іди з миром.

Коли Він ще говорив це, приходить ось від старшини синагоги та говорить: Дочка твоя вмерла, Не труди Вчителі. Але Ісус, почувши це, сказав до нього: Не бійся, тільки віруй, і врятована буде. Прийшовши ж до дому, не дозволив увійти нікому, крім Петра, Іоанна та Якова, та батька дівчати, та матері. Всі плакали та голосили за нею. Але Він сказав: Не плачте, вона не померла, але спить. І насміхалися з Нього, бо знали, що вона померла. Він же, виславши всіх геть і взявши її за руку, скрикнув, говорячи: Дівчатко, вставай! встань. І вернувся їй дух, хвилі тієї вона ожила, і звелів дать їй їсти. І здивувалися батьки її. А Він наказав їм нікому не розповідати про те, що сталося.

Сьогодні ми здійснюємо святкування Архистратигу Божу Михайлу і всім ангельським війську . Ми знаємо, що ті ангели, які залишилися вірні Богу і не пішли за Зоряниці в його гордовите падінні, - ці ангели світлі і святі. Вони вірні служителі Триіпостасного Божества, точно і старанно виконують Його волю. Їм дослідно невідомі гріх і пристрасть, хвороба і смерть. Вони справді блаженні.

Але, як каже апостол Павло, «приймає Він не Анголів, але Авраамове насіння» (Євр 2:16). Чи не з ангельською природою з'єднується Бог, але з людським єством. Бажаючи виправити гріх, скоєний прабатьками, бажаючи зцілити пошкоджену цим гріхом людську природу, Син Божий стає Сином Діви, приймаючи від Неї плоть і кров, робиться подібним нам в усьому, крім гріха.

І ось - Бог виявляється серед людського страждання і болю. І ми знаємо, що Син Божий не пробуває в якомусь відчуженому олімпійському спокої. Ні, всім своїм люблячим серцем Він відгукувався на прохання тих, хто приходив до Нього зі своїми скорботами. Відгукувався - але незмінно ставив віру в якості єдиного умови для чудесної допомоги стражденним.

У неділю 24-у після П'ятидесятниці - Лк 8: 41-56 (зач

Веронезе Паоло. "Зцілення кровоточивої"

І сьогодні ми стаємо свідками двох чудес: зцілення кровоточивої жінки і воскресіння дванадцятирічної дівчинки. Про кровоточивої сказано, що вона все своє майно витратила на лікарів, але нічого не досягла, а лише прийшла в ще гірший стан (Мк 5:26). Здається, не в осуд медичної науки говорять про це євангелісти, але бажаючи засвідчити: бувають в житті людини моменти, коли всі земні засоби вичерпані і залишилася надія лише на Бога.

Що ж стосується дівчинки, то її батько, начальник синагоги Яір, відправився до Ісуса просити допомоги, коли дочка була при смерті, - але тут же дізнається, що та померла. Зрозуміло, що і тут медицина безсила.

Зрозуміло, що і тут медицина безсила

В. Д. Полєнов, "Воскресіння дочки Яіра"

Здійснюючи зцілення і воскресіння, Христос допомагає Яіра і жінці перемогти страх. Кровоточива боялася доторкнутися до нього, знаючи про свою (з точки зору Закону - Лев 15: 19-33) нечистоті . Але Христос не дорікає її в тому, що вона все-таки доторкнулася до краю Його одягу, - немає, Він підбадьорює її і хвалить її віру. Яір - в страху перед доконаний смертю, перед силою, якій нездатний протистояти людина. Але Христос говорить: «Не бійся, тільки віруй, і врятована буде!», Входить в будинок, бере її за руку - але ж за Законом (Чис 19:11) доторкнеться до небіжчика нечистий сім днів! - і воскрешає, перемагаючи тим самим і смерть, і страх.

Своїми чудесами Спаситель, всемогутній Бог і співпереживав Людина, долає страх, і хвороба, і смерть. Але разом з цим долає він і час створеного Ним світу. Бо лише в Царстві Отця, після кінця світу сього, не буде ні хвороби, ні печалі, ні зітхання. Але вже тут, вже зараз, до своєї смерті і повстання з гробу, до загального воскресіння Христос перемагає тління, властиве людській природі. Як це відбувається? По одному чи божественному всемогутності? Ні, Богу тут допомагає чоловік, його віра.

Це та сама віра, яка може не тільки переставляти гори, а й робити щось набагато більш чудове, потрібна і важлива: являти тут і зараз Царство, яке прийшло в силі, - являти його посеред світу, у злі лежить, серед людей, схильних до гріха і тління. Як сказав сучасний богослов, «увірувати - значить дати Богу доступ до себе».

Саме тому Христос завжди вимагає віри від тих, хто звертається до Нього за допомогою. Якщо ти сподіваєшся на себе, на щось земне, то нічого не вийде. Сам по собі людина - ніщо. Але якщо людина відкрита Богу, якщо він здатний впустити Бога в своє життя, якщо зуміє відступитися і дати діяти своєму Творцеві і Спасителеві, - тоді людина стане свідком і учасником великих і чудових справ Божих.

Читайте також

Зцілення кровоточивої та воскресіння дочки Яіра

І сказав Ісус запитав: Хто доторкнувся до Мене?
Народ коло Тебе он і тіснить, - і Ти кажеш: «Хто доторкнувся до Мене?
Як це відбувається?
По одному чи божественному всемогутності?