Не кидайте перлів перед свинями

«Не мечите бісеру перед свиньми» - більш відомий варіант цього вислову «Не мечите бісеру перед свиньми» - більш відомий варіант цього вислову.

Його Першоджерело - Святе Письмо Нового Завіту.

У сьомому розділі Євангелія від Матвія, в Нагірній проповіді Ісуса Христа говориться: «Не давайте святого псам, і не кидайте перел своїх перед свиньми, щоб вони не потоптали їх ногами своїми, і, обернувшись, щоб не розшматували й вас».

Спаситель закликає Своїх учнів утримуватися від зайвої поблажливості до слухачів проповіді про християнство. До тих, хто вперто не хоче чути слово Боже. Не потрібно давати вороже налаштованим те, що свято, якщо вони не здатні це усвідомити і прийняти.

У російській мові цей вислів стало популярним, часто приймаючи різні словесні конфігурації.

Наприклад, в пословічно формі його можна знайти у Дениса Фонвізіна в комедії «Недоросль»:

«Чи подавав до консисторії челобитье ... На що і милостива резолюція незабаром НАСТУПНІ, з позначкою:« Такого-то де семінариста від будь-якого вчення звільнити: писано бо є, не мечите бісеру перед свинями, щоб не поперут його ногами ».

Заклик не метати бісеру перед свиньми вкладений в уста героїв творів багатьох поетів і письменників: Пушкіна, Грибоєдова, Гончарова Чехова, Горького.

У цьому виразі інтерес представляє не тільки його значення, а й ті образи, які використовує Господь, щоб донести до учнів важливу думку. Авторитетні тлумачі, в числі яких і святитель Іоанн Златоуст, під псами розуміли людей, що живуть без бажання стати краще, а під свинями - тих, хто живе не утримався і марнотратно. Всі вони недостойні почути Слово Господа, бо не зрозуміють його або більш того - використовують на шкоду тому, хто намагається його донести з благими цілями.

Слово «бісер» увійшло в російську мову з церковнослов'янської мови. Це те саме, що і перли.

У своєму новозавітному значенні вираз «Не мечите бісеру перед свиньми» дійшло до наших днів. Не потрібно витрачати час, слова і зусилля на людей, які не можуть оцінити і зрозуміти їх. Вони їм недоступні або нецікаві. Не варто намагатися робити кому-небудь того, до чого він поки не готовий.