Не спокушай Господа Бога твого

Мені подарували книгу про   Івана Крестьянкіна Мені подарували книгу про Івана Крестьянкіна . В кінці цієї книги наводиться запис дивного старця, зроблена ним в момент особливого одкровення. Є там такі слова: «Будьте завжди і в усьому обережні». Я прочитав і задумався: як же це завжди і в усьому бути обережним, що це значить? Ну, неможливо ж, справді, у всьому і завжди стежити за собою?

Прочитав уважно ще раз і все думав, думав ...

Ось так, розмірковуючи, я зайшов в трапезну і сів обідати. Ще відзначив про себе, що комір на підряснику затісний, але не надав цьому значення. Взяв млинець, став жувати, досить поспішно, зробив ковток і раптом зрозумів, що шматок завеликий - застряг в горлі. Я спробував його проковтнути ... ще раз ... ще ... і раптом з жахом усвідомив, що подавився. Сльози виступили з очей, я став задихатися, хотів крикнути - але не міг. Жах опанував мною. Я став молитися!

На щастя, в кухні виявилася кухарка, жінка досвідчених в життєвих справах. Вже втрачаючи свідомість, я вбіг в кухню, махнув рукою, вказуючи на спину, і кухарка, миттєво зрозумівши, в чому справа, міцно стукнула мене пару раз кулаком між лопатками. Блін вискочив, я став дихати, приходячи в себе і розуміючи, що отримав безцінний урок: «Будьте завжди і в усьому обережні».

Точно в закріплення пройденого матеріалу, прийшовши додому, я прочитав коротку замітку на новинному сайті: «Німецький готельний магнат, торговець нерухомістю і предметами мистецтва Дітер Бок помер сьогодні у власному готелі, вдавившись шматком біфштекса ...» Ось так, дуже просто.

Потім я згадав, що і апостол Павло говорить про те ж: «Дивіться, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, бо дні лукаві» (Еф. 5: 15,16). Дні лукаві - це значить, що за нашу недбалість і безпечності вони можуть припинити в будь-який момент, і винен в цьому буде не Бог, «який допустив таке», не наш Ангел-Хранитель, а ми самі - які не захотіли уважно і серйозно поставитися до заклику «бути обережними».

Я привів цей випадок лише для того, щоб поговорити про ставлення сучасної людини (і, в першу чергу, молоді) до власного життя взагалі і до свого тіла, зокрема.

Дивним чином ставлення до тіла у нас (особливо в молодіжному середовищі) саме позбавлене розсудливості. Це відношення якось кидається від відвертого обожнювання плоті до зухвалого нехтування в поводженні з нею. І між цими двома крайностями - порожнеча.

І тут доречно сказати ось про що.

Вознесіння Господа Ісуса Христа , Яке ми святкували кілька днів тому, крім іншого, означає обоження людського єства, в тому числі і плоті.

Апостол Павло прямо називає тіло храмом Духа Святого, так що ставитися до нього потрібно з належною пошаною і відповідальністю. «Як хто нівечить Божого храма, того покарає Бог» (1 Кор. 3, 17) - говорить апостол про пристрасть блуду, але це відноситься і до всякого нерозсудливо і зухвалому поводження з власним тілом.

Ми знаємо, що смерть тіла сама по собі не страшна, але тільки якщо вона не обтяжена тяжкими, нерозкаяним гріхами. Господь так і каже: «Не бійтеся тих, що вбивають тіло, душі вбити не може» (Мф. 10, 28).

Ми знаємо також, що безліч мучеників, сповідників зазнали страждання, муки і насильницьку, жорстоку смерть. Але їхнє ставлення до тіла аж ніяк не було безрозсудним! Їх смерть була саме наслідком свідомого і твердого відкидання гріха заради Христа. Про таку смерті Господь говорить: «Що втратив душу свою ради Мене збереже її» (Мф. 10, 39).

Але в наш час все частіше зустрічається дивне ставлення молоді до свого життя, ставлення, на жаль, безбожне і безтурботне. Хлопчики і дівчатка точно грають в життя, не розуміючи, що за цей благодатний дар доведеться дати відповідь перед Богом. Що життя - це талант, який ми повинні примножити свідомої вірою, виконанням заповідей Божих, турботою про тих, хто потребує уваги, любові, розради, добре слово, молитви .... Так багато людей потребує нас, що Господь ще дві тисячі років тому сказав: «Жнива великі, та робітників мало» (Мт. 9,37). Адже не тільки Апостоли - великі і святі мужі - покликані до цього «роблення», а й усі ми, кожен з нас. Подивіться, скільки горя навколо, самотності, надломленности, страждань!

Яке широке поле для докладання зусиль, яка благословенна можливість віддати себе на служіння, на радість іншим!

Але замість цього, від безглуздої неробства, від егоїзму і небажання зайняти себе чимось дійсно добрим і важливим - тисячі молодих людей грають в «російську рулетку» з Богом, ризикують не тільки тимчасової життям, а й вічністю, яку так легко втратити за своєю запеклої і впертою безпечності. Скільки хлопців гине безглуздо, нерозумно, і ця смерть, на жаль, не випадкова: вона - прямий наслідок безбожного, безтурботного ставлення до дару Божого - до своєї душі; наслідок самолюбства з його спрагою «гострих відчуттів», нігілізмом і зневагою не лише до власного життя, а й до життя інших людей.

Зі швидкістю епідемії зростає захоплення екстремальними видами спорту, в яких реальний ризик для життя - обов'язкова умова. І про те, що життя може в частку секунди обірватися за його ж вини, людина якщо і замислюється, то вже точно граючи, саме спокушаючи Господа Бога свого.

І про те, що життя може в частку секунди обірватися за його ж вини, людина якщо і замислюється, то вже точно граючи, саме спокушаючи Господа Бога свого

Акростріт, фріран, роуп-джампінг, роллерблейдінг, серфінг, фрірайд, даунхіл, каньонинг, фристайл, могул, сноубординг, рафтинг, бейсджампінг - всі ці «невинні захоплення» в лічені секунди здатні ввергнути душу в вічну муку. Адже ріскуюшій своїм життям заради «припливу адреналіну» людина забуває про необхідність служіння іншим. Загинувши, який він дасть відповідь про своє життя, про її сенс і зміст, про те, як він скористався безцінним і непоправних Божественним даром ?! Страшний питання. А ще страшнішим буде момент, коли доведеться дати відповідь на це питання безсторонньому Судді.

Так, смерті (в сенсі скоєногоприпинення життя) немає. У Бога всі живі! Тільки є ті, хто живуть на землі і ще владні якось вплинути на своє майбутнє. І є ті, хто від земного життя відійшли у вічність і нічого змінити в своїй долі вже не можуть. І як же болісно, ​​безрадісно стан тих, хто свідомо знехтував своїм життям!

Загиблим так страшно - з власної безпечності - можуть допомогти посилені молитви. Але родичі цих нещасних повинні уважно переглянути своє життя, стати християнами не по імені тільки, а по суті, щоб молитви їх були почуті і благотворно вплинули на долю передчасно пішли у вічність рідних людей.

Так хочеться, щоб віра, відповідальність і молитва входили у наше життя не після страшних трагедій, а за часів благоденства. Щоб наші діти дізнавалися якомога раніше про святого призначення життя і не витрачали цей безцінний дар так безтурботно!

Зараз все частіше можна чути про моральну, духовну альтернативу «пропалювання життя» - про рух волонтерства. Ось велике поле для доброї діяльності душі, ось можливість наповнити свою душу високим сенсом і змістом!

І радісно бачити, що в Церкві організовуються громади, де молодь має можливість свідомого і плідного застосування своїх сил. Це так важливо! І нехай таких громад не багато поки, але, юні люди, повні сил і енергії, озирніться навколо, подивіться, як ви потрібні в цьому світі, як багато ви можете зробити для інших! І навіть якщо життя пройде як одна мить в цьому служінні, навіть якщо вона згорить, як метеор, то це горіння обігріє і осяє життя багатьох людей, стане воістину тієї «загибеллю душі» заради Христа, яка служить лише передвістям благодатній і радісною вічності.

Я прочитав і задумався: як же це завжди і в усьому бути обережним, що це значить?
Ну, неможливо ж, справді, у всьому і завжди стежити за собою?
Загинувши, який він дасть відповідь про своє життя, про її сенс і зміст, про те, як він скористався безцінним і непоправних Божественним даром ?