Немає нічого омерзительнее заздрості

  1. Всі революції заквашен на заздрості
  2. Тричі слава Богу за те, чого у мене немає!
  3. Всі успішні шахраї нещасні

Чому заздрість - це погано? Як з нею боротися? Відповідає протоієрей Артемій Владимиров, настоятель храму Всіх Святих в Червоному Селі.

Всі революції заквашен на заздрості

- Дорогі друзі! Якщо багато людські пристрасті діють непомітно і до пори до часу плоди їх приховані, кінці їх як би йдуть в воду (наприклад, людина блудного поведінки , Розгульного способу життя не відразу стає потворний зовні, але буває гарний якоюсь особливою, диявольською красою Дон Гуана або Мерилін Монро), то заздрість видає себе відразу, як вітрянка, кір або навіть чорна віспа.

Людина, піддався почуттю заздрості, тобто не доброзичливості сусідові в його поступ, вимовляє разом з пушкінським Сальєрі: "Заздрю, болісно заздрю!", Зовні миттєво змінюється. За його особі спочатку розливається блідість, потім жовтизна, зіниці звужуються і стають, як у отруйної змії. Чи не кліпаючи, він дивиться холодним, прищуленим поглядом на предмет власної заздрості і "закінчується жовчю", ціпеніє, як ящірка, захоплена негодою на холодному камені.

Якщо ми вдумаймось в характер і атмосферу минулих епох, то зможемо переконатися, що революційні бунти були заквашен виключно на заздрості. Так, наприклад, на початку XX століття, коли Петро Аркадійович Столипін розробив і вельми успішно здійснював програму передачі селянам земель, соціалісти всіх мастей подорожували по губернським містам і селам і порушували заздрість не у працьовитого населення, а серед п'яниць і нероб, яких завжди вистачає в будь-якій державі.

Згодом Ленін, піднявшись на броньовик, підхопить диявольський гасло "Грабуй награбоване!". У більшовиків була психологія кримінальників. Не випадково багато хто з них, перш ніж отримали портфелі ЦК партії, займалися грабежами і рейдерськими захопленнями.

Тричі слава Богу за те, чого у мене немає!

Але не будемо тривожити минулу епоху, а краще подумаємо, як самим уникнути розжарених стріл лукавого духу. Мені здається, немає нічого підлі та омерзительнее заздрості. Вона начисто позбавляє людину благородства, великодушності, доброзичливості, того мудрого досвіду миритися з оточуючими обставинами, який був вельми характерний для нашого патріархально налаштованого православного народу. Заздрісник стає, як Юда, посудиною сатанинським. Це протвережує, чи не так?

Але є й інші обгрунтування боротьби із заздрістю. "Великий же зиск, то благочестя із задоволенням" (1Тим.6: 6), - говорить апостол Павло. Подячний розташування до Бога є основою спокою серця, душевного миру, радісної усмішки, які відвідують нас кожен Божий день, коли ми встаємо вранці з ліжка і осіняємо себе хрестом в ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Щоб не впадати в почуття незадоволеності, не перетворюватися на ослика, що біжить в пустелі за морквиною, рукою Mass media підставленої до носа користувача, мені здається, потрібно зігрівати в собі подяки стан духу, благодушествовать, як говорили за старих часів.

Ось вам коротка, але надзвичайно мудра молитва: "Слава тобі, Господи, за те, що у мене є, і тричі слава Тобі за те, чого у мене немає" ... Коли ми дякуємо Богові і за відсутні блага, до нас приходить мудрість, світло стає милий і хліб солодкий. Вміти оцінити по достоїнству наявне, дякувати за те, що є, і не мріяти про те, чого немає, - справжня мудрість, мудрість благодатна.

Всі успішні шахраї нещасні

Часто священика запитують: як бути, якщо навколо злодії і ті, кого ми називаємо шахраями і шахраями, процвітають і розкошують, в той час як ми, займаючись чесною працею, не можемо звести кінці з кінцями? Не можна, дорогі друзі, бути настільки наївними, щоб почитати людей, які вміють влаштовувати своє життя всупереч заповідям Божим, щасливими. О ні! Бог осміяний бути не може! Є Суд, воістину "недоступний дзвону злата" ...

У глибинах власного серця людина срібролюбиві, патологічно жадібний, не зупиняється перед моральним злочином, а іноді й чуда чинить на ділі смертний гріх людиновбивства, хворий і хворий важко. Немає серед процвітаючих нечесним і нечистим шляхом справді щасливої ​​людини.

На Святій Русі завжди казали: "Бідність не порок" ... Наш мудрий і багатостраждальний народ, який вважав за краще жити в бідних халупах і хижах, споруджував Богу кам'яні храми, прикрашаючи ікони самоцвітами. Біблія свідчить, що нам необхідно зовсім небагато для життя: хліб, вода, одяг і дах над головою.

Сьогодні, вдивляючись в обличчя героїв радянських кінофільмів, дивуєшся милою наївності, простоті, скромності і дивовижну красу героїв минулого століття. Може бути, біда деяких наших сучасників полягає в тому, що вони, багато всього побачивши і багато дізнавшись, шукають надмірностей?

"Як мало пройдено доріг", як багато пережито кожним з нас! Винищувати заздрість потрібно так само, як з дерев'яного будинку господиня викидає геть палаючу головешку, підкладену туди її недругом. Чи не зволікати ні хвилини! Рятуйся, хто може!

Заздрість абсолютно винищується, коли біля хреста і Євангелія в таїнстві сповіді ми засуджуємо себе за те, що пристрасть увійшла в нашу душу і стала її мучити. Причастя Святих Христових Таїн сповна винагороджує того, хто кається, бо Сам Господь свідчить: "Збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. Бо де скарб ваш, там буде і серце ваше" (Мф.6: 20-21). Філософія Плюшкіна і Скуперфильда, зневажливу ставлення до імущим - доля людей, далеких християнству.

Христос - скарб наше неоціненне, бісер дорогоцінний. Хто має благодать Святого Духа царює над народами і країнами, як святитель Миколай Чудотворець. Благодать Божа вчить нас осягати свою міру. Якщо серед нас є люди, які в таємниці серця визнають себе заздрісними, давайте, друзі, ще не дійшовши до храму, покаємося в цьому. Бог нас хай вибачить, та примирить, нехай дасть розум з вдячністю рухатися стезёй життя, допомагаючи від своєї убогості, але не докладаючи до свого маєтку на шкоду нашим ближнім!

Підготував Леонід Виноградов

Православ'я і світ - 16.09.2013.

Читайте інші публікації розділу Християнське благочестя. Життя у Христі
Як з нею боротися?
Це протвережує, чи не так?
Може бути, біда деяких наших сучасників полягає в тому, що вони, багато всього побачивши і багато дізнавшись, шукають надмірностей?