Немає волі Божої на наше самотність - відповідь священика читачці сайту

Священик Сергій Круглов відповів на крик душі читачки «Правміра» - Олени з Санкт-Петербурга - яка просила допомогти їй радою, як перестати хотіти дітей і сім'ю. Ми нагадуємо, що ви також можете поділитися своїм досвідом подолання таких складних життєвих випробувань, написавши нам за адресою [email protected]

До редакції «Правміра» надійшов лист: Я не можу зрозуміти задум Бога про cебе. Кому потрібне моє нещастя? Мені скоро буде сорок років, живу в невеликій квартирі з мамою. У мене цікава робота, багато друзів, співаю на криласі, викладаю в недільній школі. Зовнішність у мене звичайна, синім панчохою в чорній хустці ніколи не була - беру участь в заходах компанії і т.д. Але я не замужем, навіть нареченого ніколи не було, як і дітей. І, напевно, вже не буде .... Читати далі…

Здрастуйте, Олено.

Як перестати хотіти сім'ю і дітей, питаєте ви , Як змиритися з самотністю?

Священик Сергій Круглов відповів на крик душі читачки «Правміра» - Олени з Санкт-Петербурга - яка просила допомогти їй радою, як перестати хотіти дітей і сім'ю

ієрей Сергій Круглов

Думаю, ніяк. Змиритися з цим неможливо, тим більше, слово «смиренність» в християнському сенсі зовсім не означає «махнути на все рукою і здатися ворогові». Самотність - один з ликів нашого ворога, смерті, того ворога, якого і переміг Христос Господь своєю смертю і Воскресінням, в перемозі над яким покликані взяти участь всі ми. Боротьбі з самотністю присвячено все наше християнське роблення - виходу з себе, з шкаралупи свого «я», до ближнього, Богу, впізнавання і єднання з ними в любові. Любов - найголовніша Божа заповідь людині, прагнучи до неї, людина долає самотність.

Ваші слова: «Як прийняти волю Божу про себе?» Я вважаю в даному контексті невірними. Немає волі Божої на те, щоб ми були самотні і страждали, Його воля - в тому, щоб ми були щасливі. Кажу щиро, і зовсім не тому, що у священика, мовляв, робота така - «вигороджувати» Бога. Бог нашого захисту не потребує, тим більше, коли ми кояться біду пояснюємо Його волею, валимо все на Нього. У тому, що серце ваше не приймає різних православно-штампованих відповідей на болючі питання, бачу прояв волі Божої. Адже, Господь кожному з нас дає сили і здібності розуму, серця і тіла, щоб боротися за своє щастя.

Християни повинні саме боротися за щастя, а не тільки «догоджати Богу». У нашому уявленні, що своїми постами-молитвами-сповіддю-причастям-деланием добрих справ ми повинні «догодити Богові», є, без сумніву, здорове зерно. Адже для дитини радісно зробити приємно татові і мамі. Але буває і перекіс: по-перше, якщо ми вважаємо все це самоціллю, а не лише засобом для чогось більшого.

По-друге, якщо для нас Бог не стільки любить нас і співпереживав нам Батько, скільки грізний Пан і Начальник, то догоду перетворюється в рабське роблення з-під палки, тобто в абсолютно протилежне тому, чого Бог хоче від нас.

Чому ми нещасні, чому за щастя, тобто виконання Божої заповіді про любов і подолання самотності, доводиться боротися - боротися іноді тяжко, болісно, ​​до крові? Тому що ми народилися в занепалий світі, повному зла, гріха, недосконалості та небезпеки. Життя таке, що не щадить нікого, їде по нам байдуже і сліпо, не звертаючи уваги на чиїсь крики і стогони, хрускіт кісток праведників або грішників під колесом.

Те, що ми, всупереч мільйону небезпек, до сих пір живі, можна вважати справжнім дивом, дивом прояви піклування Божого про нас.

Він пішов заради нас на хрест і завжди підставляє Свої руки під ті удари життя, які осягають нас. Чому і за що все це зло - питання безглуздий, сенс має те, що Бог створив, а зло сенсу не має. Доречний інше питання - що з цим злом робити і як з ним боротися.

Як вам, Олена, боротися за своє щастя? Я, зрозуміло, не даю жодних порад, тим більше що знаю про ваші обставини тільки те, що ви самі розповіли в листі, тут заочні поради, які ми часом легко і охоче роздаємо один одному направо і наліво, можуть бути «мимо цілі», просто шкідливі. Подання, що священик знає точні відповіді на всі питання, в корені невірно. Життя, на жаль, ставить набагато більше питань, ніж дає відповідей. Але і важливо задатися правильно поставленими питаннями. Прочитавши Вашого листа, питання можуть бути такими:

«Я звикла у всьому покладатися на« волю Божу »- звучить православно, але чи не означає це насправді, як воно нерідко, на жаль, буває: я хочу, щоб Бог, Вищий Авторитет, вирішував за мене, керував мною - але без моєї участі, що я боюся взяти на себе відповідальність за своє життя?

Ось я написала, що я не синя панчоха в чорній хустці, буваю в компаніях, але не згадую про тих чоловіків, які були разом зі мною в цих компаніях, взагалі про тих, які мені зустрілися в житті. Невже я живу на якійсь фантастичній планеті, де зовсім немає чоловіків? Чи не може бути такого, що чоловіки все ж зустрічалися, але з ними «не склалося»? І якщо дійсно так, то чому не склалося?

Ще раз нагадаю: я не кажу саме про Вас, Олена, але тільки даю вам інформацію до роздумів. З питаннями, подібними вашій, в храм приходить багато жінок, і лейтмотив їх скарг приблизно один: хочу мати чоловіка, але такі мужики, які зустрічаються, мені не підходять, один інфантильний, інший любить випити, з третім немає душевної близькості. Що робити?

Якщо відставити убік сльози і скарги, то реальних шляхи - два. Або не розмінюватися і наполегливо чекати свого бажаного, такого, який малюється в мріях. Але тоді потрібно тверезо сказати собі: я готова чекати і терпіти роками, можливо, все життя, але без справжнього кохання жити не згодна. Господи, допоможи мені!

Або другий шлях: згадати, що Бог заповідав любити реальних, а не вигаданих ближніх, і що головний спосіб отримати любов - почати любити самому. І вийти заміж за того, хто є, хто реально зустрівся з життя, нехай він і не ідеал. І сказати собі тверезо: я готова робити все, що любить робить для улюбленого, народити йому дітей, бути йому вірною, не судити і не відривати його від себе за його гріхи. Готова допомогти йому від них позбутися, не чекаючи при цьому, поки разом зі справами любові прийдуть і почуття. Господи, допоможи мені!

І той, і інший шлях - це хрест. Не те, що ви назвали «хрестом» в листі, а саме це: хрест ми несемо за прикладом нашого Вчителя і Спасителя, а Він прийняв хрест усвідомлено і добровільно. Мука ж і страждання небажане, недобровольное, яке тільки і норовить скинути з плечей - вже не хрест. І користі від таких мук і страждань немає.

І користі від таких мук і страждань немає

Що ж я виберу - продовжувати сидіти, скорчившись в шкаралупі своїх нереалізованих бажань, нидіти у своїх образах і болячки, в паніці спостерігаючи, як йдуть роки, як незадоволеність і зневіру переростають у важку депресію? Або взяти і зробити посильні для мене кроки? Кожен вирішує сам. Тільки в першому випадку - Бог не може пробитися до нас крізь шкаралупу самотності, яку ми самі посилюємо своєю бездіяльністю, а в другому - допомагає нести хрест, і життя набуває сенсу.

Тому що кожен хрест, пронесена разом з Христом, в міру своєї віри, закінчується не будуть вони забиті, а воскресінням. Довести цього прямо зараз я не можу - але можу засвідчити, що зустрічав і тих, хто в терпінні дочекався таки свою любов, і тих, хто в будні, день за днем, виростив її з того, що було під рукою.

Звичайно, життя повне нюансів, і на ділі все буває набагато складніше, ніж в моїх роздумах. У будь-якому випадку, бажаю Вам, Олена, не зневірятися, і вірю, що все у вас буде добре. Легко? Ні, легко - це навряд чи. Все справжнє, кровно важливе, в житті завжди завойовується. У боротьбі з самим собою - в першу чергу, зі своїми пристрастями, ілюзіями, фобіями, страхами, маловір'ям. Так, в боротьбі є реальний ризик отримати рани і покалічитися, але є і реальний шанс перемогти, тому що Бог - за нас.

Кому потрібне моє нещастя?
Ваші слова: «Як прийняти волю Божу про себе?
Чому ми нещасні, чому за щастя, тобто виконання Божої заповіді про любов і подолання самотності, доводиться боротися - боротися іноді тяжко, болісно, ​​до крові?
Як вам, Олена, боротися за своє щастя?
Невже я живу на якійсь фантастичній планеті, де зовсім немає чоловіків?
Чи не може бути такого, що чоловіки все ж зустрічалися, але з ними «не склалося»?
І якщо дійсно так, то чому не склалося?
Що робити?
Або взяти і зробити посильні для мене кроки?