Нерозкаяний гріх тримає душу в стані смерті

Як підготуватися до першої сповіді і причастя, як відрізнити смертний гріх від дрібних проступків - з

Як підготуватися до першої сповіді і причастя, як відрізнити смертний гріх від дрібних проступків - з

Обдурити Бога неможливо

- Якщо людина вперше прийшов на сповідь, що йому робити - куди встати, куди грошики покласти?

- Це все не настільки важливо, особливо щодо грошиків. Головне - він повинен підійти до священика і запитати, як можна сповідатися. Якщо він прийшов під час служби і бачить, що йде сповідь, треба підійти до батюшки, який сповідує. Якщо багато бажаючих сповідатися, багато причасників, тоді краще дочекатися закінчення богослужіння і вже тоді поговорити з батюшкою. Помилка багатьох людей, які прийшли в храм вперше, - вони думають, що священик повинен все кинути і займатися тільки ними. Це не правильно. Якщо у вас є потреба в докладної бесіді зі священиком, краще прийти на вечірнє богослужіння, після якого можна спокійно поговорити з батюшкою і більш повно вилити свою душу.

- Буває, що говорити про свої гріхи дуже соромно. Що буде, якщо щось приховати?

- Найчастіше люди приховують гріхи через помилкового сорому. А якщо свідомо щось приховати на сповіді, то це буде сугубий, тобто ще більш тяжкий гріх, адже обдурити Бога неможливо. Чим глибше і досконально сповідь, тим більше очищаються серце і душа людини. Чим більше гріха вихлюпує із себе, тим більше благодаті Божої вміщуємо. Господь в нечисте не увійде. Чим більше очистимо своє серце, тим більше місця ми звільняємо для Господа.

- Багато хто говорить: я не вбиваю, чи не краду, в чому мені каятися? Про які гріхах потрібно говорити на сповіді? Як визначити, які гріхи важливі, а які дрібні, щоб не турбувати Господа через дрібниці?

- Ми схильні кваліфікувати гріхи як тяжкі смертні і дрібні житейські. Це велика помилка. Це людина придумала, щоб йому було зручніше себе самовиправдатися - все пліткують, все засуджують, тому я не гірше інших. Гріх - це злочин Закону Божого. Ось ми говоримо «смертні гріхи» - а чому вони так називаються? Тому що кожен нерозкаяний гріх тримає душу в стані смерті. Якщо людина з цим гріхом помре, він Царства Небесного НЕ успадкує, душа загине. Чим дрібні гріхи небезпечні - вони накопичуються, і збирається такий гігантський пласт, який розчавлює душу. І людина захворює - духовно і фізично.

В основі гріха - наш егоїзм

- Які ж гріхи Церква називає смертними?

- Коли ми порушуємо Заповіді Христові. Коли людина поклоняється Богові іншому, тобто Бога істинного змінює на поклоніння іншим богам - захоплюється забобонами, окультними науками. Коли порушуються заповіді «не вкради», «Не чини перелюбу", "не бажай чогось чужого", "не свідчи ложно» (тобто не обманюй). У житті найчастіше грішать проти сьомої заповіді - перелюб, на жаль, стає бичем нашого суспільства. А в основі будь-якого гріха, як вчать святі отці, лежить наша гординя, наш егоїзм. Адже ми хочемо, щоб все було для нас - як нам зручно. І людина, як в народі кажуть, злітає з котушок і думає тільки про себе. Тому і говорять, що православна людина повинна бути в духовному тверезості, зіставляти свої вчинки та задуми з Законом Божим і волею Божою. Це непросто, але православна людина черпає сили для такої роботи в церковних таїнствах сповіді і причастя.

- Як правильно каятися - потрібно просто називати свої гріхи: порушив сьому заповідь, восьму ... Або розповідати в деталях і подробицях?

- Якщо священик захоче дізнатися подробиці - як сама людина ставиться до скоєного гріха, виправляється він, він запитає про це. Зрозуміло, будь-які пікантні подробиці, як і називання імен-прізвищ, на сповіді абсолютно недоречні. Важливо назвати сам гріх, як людина його розуміє. Якщо той, хто сповідається приходить і каже: грішний у всьому! - це заяложена формулювання, яка показує, що він абсолютно не готовий до сповіді. Такого батюшка відправить підготуватися краще.

- На папірці можна гріхи записати?

- Можна, причому не тільки літнім людям, а й усім. Часто буває, що віруючий продумає і оплачують свої гріхи і вже знає, що буде говорити на сповіді, а, підійшовши до священика, відчуває, що в голові порожньо. І гріхи залишаться нерозкаяним. А шпаргалочка допоможе їх згадати.

Таємниця сповіді священна

- Наскільки зберігається таємниця сповіді?

- Правило таємниці сповіді дотримується свято і неухильно. Священик, який порушив таємницю сповіді, вивергається з сану.

- А якщо покаявся злочинець, замишляє злу справу? Якщо священик повинен порушити таємницю сповіді заради порятунку інших людей, хіба він цього не зробить?

- Таке питання розглядалося на архієрейському соборі в 2000 році, коли розроблялися основи соціальної концепції Російської православної церкви. Таке питання було піднято. І священноначалля прийшло до висновку: якщо священик на сповіді дізнається, що готується вбивство, теракт, насильство по відношенню до інших людей, то він має право звернутися до відповідних органів. Але при цьому він не називає людини, від якого стала відома ця інформація. У цьому випадку, коли на шальках терезів людські життя, порушення таємниці сповіді не буде. Але це умоглядна ситуація. Мені доводилося приймати сповіді ув'язнених. Якщо закоренілі вбивці в чомусь і каються, що вже в скоєних гріхах, а не в майбутніх.

- Іноді сповідатися важко, тому що люди стоять близько і все чують.

- Зазвичай батюшка просить відійти людей на крок-два назад. І сповідається просить говорити тихіше. Не хвилюйтеся, сторонні зайвого не почують - їм сам Господь вуха закриє.

- Краще сповідатися в одного і того ж батюшки або до кого потрапиш?

- Святі отці вчать, що краще вибрати духівника, але якщо його немає, то нічого страшного, якщо ви будете сповідатися у різних священиків. Якщо отримаєте у якогось священика розраду, можна попросити його стати вашим духівником.

До причастя - натщесерце

- До причастя потрібно приходити тільки натщесерце?

- Якщо ви прийшли тільки на сповідь і причащатися в цей день не будете, то натще не обов'язково. Але якщо після сповіді будете причащатися, то тоді приходьте натще. Втім, і для причасників є винятки. Якщо людина страждає, наприклад, діабет і вчасно не поїсть, він може і свідомість втратити. Таким людям по немочі їх дозволяється перекусити. Зрозуміло, не шашликом і не яєчнею з беконом, а чимось простіше - з'їсти шматочок хліба з чаєм. Але на сповіді потрібно обов'язково про це сказати батюшці.

- Чи правильно вважається, що якщо ви вирішили вранці йти до причастя, то напередодні після 12 ночі вже не можна ні їсти, ні пити?

- Так, є така традиція, що після опівночі - ні ковтка води. Але це, звичайно, якщо здоров'я дозволяє.

- Ще кажуть, що навіть зуби не можна чистити.

- Зуби перед причастям чистити можна. А ось після нього в цей день від чищення зубів потрібно утриматися. Людина повинна зберегти в собі прийнятого Христа і фізично, і духовно. У цей день причетний не можна лаятися, скандалити, проявляти якусь нестриманість.

читаємо правила

- Чому потрібно спочатку відстояти вечірню службу, хіба ранкової недостатньо?

- Тому що у нас добовий коло богослужінь. Літургія - апофеоз добового богослужіння, вечірня і ранкова служби передують віруючих до служіння Божественної літургії, до святого причастя. У добовому колі богослужінь укладено все Святе Письмо. Те, що було до Різдва Христового, саме Різдво і все життя Христа, все її події - все символічно закладено в цьому богослужбовому колі, в тих обрядових діях, які здійснюють священики на вечірній і уранішній службі. Якщо ви прийшли на вечірню і ранкову служби, ви стаєте співучасником всіх біблійних подій.

- Але ж потрібно ще і вдома готуватися до таїнств Сповіді та Причастя, правила вичитувати.

- Правило до Святого причастя складається з чотирьох канонів і молитов до Святого причастя. Початківцям важко все це правило за один вечір виконати. Мирській людині можна розбити підготовку на кілька днів і вичитувати за каноном за вечір. Якщо є духовні сили - можна і в один день.

- Це обов'язкова підготовка, без неї ніяк не обійтися?

- Можна і не молитися, але тоді який сенс підходити до церковного таїнства? Для початківців це важко, безперечно. Тому візьміть благословення у священика - якщо бракує сил прочитати молитовні правила цілком, нехай батюшка дозволить вам прочитати хоча б один покаянний канон. Краще скоротити з благословення священика молитовне правило, ніж прочитати його повністю, але так, що ні в розумі, ні в серці нічого не залишиться. Але потім, поступово, в міру духовного зростання, прийти до того, щоб готуватися до таїнств як годиться.

Перед чашею, щоб христити

- Як підходити до чаші?

- Коли священик виносить чашу і читає молитву «Вірую Господи і визнаю», причастники стоять і цю молитву слухають. Коли ви підходите до чаші, руки потрібно хрестоподібно скласти на грудях - в знак смирення в очах Божих. Перед чашею вже не хрестяться і не кланяються. Коли підійшли до чаші, називаєте ім'я, дане при хрещенні. Причастившись Святих Христових Таїн, потрібно поцілувати низ чаші (потира), як би цілуючи ребро Спасителя, яке було пробито списом і з якого закінчилися кров і вода. І потім причастники йдуть «на запивкою».

- Це що за традиція?

- Вона йде з візантійської Церкви. Після таїнства потрібно обполоснути рот, щоб там не залишилося частинки Тіла Христового. Тому в ковшец наливають вино, розведене водою, і пропонують причасникам разом зі шматочком антидора (особливого хліба). Символічно це називається «омити уста». Після цього причастник може прикладатися до ікон і хреста.

Таїнство за цукерку - неправильно

- Як підготувати дитину до першої сповіді, як пояснити, в чому каятися?

- Це не просто. Потрібно дитині довести до свідомості, що будь-який кепська справа, яку він робить, будь погане слово, яке він вимовляє, - це те, що може Бога розсердити. А якщо Господь розсердиться, то буде погано і незатишно і дитині, і його батькам. Не можна перетворювати таїнство сповіді в формальність. Не можна говорити: ти сповідайся, причастися, а я тобі за це куплю солодощі, іграшку або зводжу в кіно. Це все можна потім зробити. Але головне, щоб дитина спочатку отримав духовну радість від відвідин храму. Не можна ставити на одну чашу терезів матеріальні речі і таїнство.

- Як пояснити звичайній світському дитині, навіщо потрібно сповідатися і причащатися?

- Думаю, що тут потрібно зіграти на бажанні дитини вирости хорошим, здоровим, гідною людиною. Щоб хлопчик виріс справжнім, міцним, здоровим чоловіком, він повинен не тільки добре вчитися і займатися спортом, але ще бути духовно міцним, улюбленим Богом. А якщо він не буде любимо Богом, то у нього мало що вийде. І дівчатка теж хочуть вирости гарними, розумними, вийти заміж за хороших хлопців, щоб потім їх любили чоловіки і радували діти. Всі ми ходимо під Богом, все, що маємо, - це від Бога. Тому давайте Богу дякувати і радувати. Чим? Так ось тим, що ми будемо над собою працювати духовно. Якщо ми щось погане зробили, згрішили, то треба у Бога в першу чергу просити вибачення.


Що буде, якщо щось приховати?
Багато хто говорить: я не вбиваю, чи не краду, в чому мені каятися?
Про які гріхах потрібно говорити на сповіді?
Як визначити, які гріхи важливі, а які дрібні, щоб не турбувати Господа через дрібниці?
Ось ми говоримо «смертні гріхи» - а чому вони так називаються?
Або розповідати в деталях і подробицях?
На папірці можна гріхи записати?
А якщо покаявся злочинець, замишляє злу справу?
Якщо священик повинен порушити таємницю сповіді заради порятунку інших людей, хіба він цього не зробить?
Краще сповідатися в одного і того ж батюшки або до кого потрапиш?