Норми шаріату, пов'язані з народженням дитини

Однією з відмінних рис Ісламу є те, що він має безліч традицій і обрядів, пов'язаних з народженням дитини. Подальше виховання дитини йде відповідно до них.

1. Обряди і традиції при народженні дитини

Повідомлення про народження дитини та поздоровлення

Діти - дар і милість Всевишнього. Тому мусульманину бажано якомога швидше привітати батьків новонародженого і їх родичів. Також є сунной читати наступне дуа (благання): «О Аллах, допоможи батькові і матері виростити високоморального дитини і дай їм сили виховати його, тим, хто шанує Іслам».

Ці привітання і побажання наповнюють серця батьків радістю, зміцнюють братські відносини між мусульманами, в результаті чого міцніє згоду і дружні зв'язки в суспільстві.

Про важливість сповіщення та поздоровлення свідчить і те, що про це сказано в декількох місцях Священного Корану. Так, Всевишній сказав:

يا زكريا إنا نبشرك بغلام اسمه يحيى لم نجعل له من قبل سميا

«Про Закарійя! Воістину, Ми тішимо тебе звісткою про хлопчика (сина), ім'я якого буде Яхья ». (сура Марям: 7)

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) вітав батьків новонароджених і робив за них дуа.

Оскільки діти - дар Всевишнього Аллаха, сповістити батьків про народження дитини і привітати їх треба не тільки при народженні хлопчика, як це прийнято в деяких країнах, але і при народженні дівчинки. Від Джабіра ібн 'Абдуллах (нехай буде задоволений ним Аллах) передається, що він чув, як одного разу Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

من كان له ثلاث بنات, يؤويهن, ويكفيهن, ويرحمهن, فقد وجبت له الجنة البتة, فقال رجل من بعض القوم: وثنتين, يا رسول الله? قال: وثنتين

«Для того, хто є батьком трьох дочок, яким він надасть притулок, до яких буде проявляти милість, буде містити і видасть заміж, Рай стане обов'язковим». Потім його запитали: «А якщо він має двох дочок?». На це Пророк (мир йому і благословення Аллаха) відповів: «Навіть якщо має двох дочок». (Бухарі в «Аль-Адаб аль-муфрад», 78)

Батькові дитини також слід привітати свою дружину, благополучно вирішилася від тягаря і подякувати Всевишньому. У деяких сім'ях стало традицією дарувати квіти і робити подарунки батькам дитини. Це не суперечить духу і букві Ісламу.

Читання азана і ікамата

Бажано, щоб відразу ж після народження дитини батько прочитав в праве вухо новонародженого азан , А в ліве - ікамат . Це сунна.

Це сунна

Від аль-Хасана ібн 'Алі (нехай буде задоволений ним Аллах) передається, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

من ولد له مولود فأذن في أذنه اليمنى, وأقام في أذنه اليسرى رفعت عنه أم الصبيات

«Якщо у людини народилася дитина, і він сказав азан йому в праве вухо, а ік'ама - в ліве, то йому не заподіє шкоди джин на ім'я Умм ас-Сабій». (Байхакі, «Шу'аб аль-іман», 8254)

Також від Ібн Аббаса (нехай буде задоволений ними обома Аллах) передається:

أذن في أذن الحسن بن علي يوم ولد, فأذن في أذنه اليمنى, وأقام في أذنه اليسرى

«Пророк (мир йому і благословення Аллаха) в день, коли народився Хасан, прочитав в праве вухо свого онука азан, а в ліве - ікамат». (Байхакі, «Шу'аб аль-іман», 8255)

Сенс читання азана і ікамата в вуха дитини полягає в тому, щоб першими словами, почутими новонародженим в цьому світі, були слова звеличення і вихваляння Аллаха і його Посланника Мухаммада (мир йому і благословення Алла), а також заклик до служіння Аллаху, до благочестя і добру.

Крім того, слова свідоцтва єдинобожжя (Ла илахи ілла Ллах) проганяють проклятого шайтана і захищають дитину від його підступів.

Тахнік

Наступним суннат, пов'язаних з народженням дитини, є тахнік. Він полягає в протиранні ясен немовляти зліва і справа м'якоттю стиглого фініки. Якщо немає фініки, можна використовувати будь-яку солодкість: мед, цукерки, цукор.

Про бажаність цього свідчить хадис, який передав Абу Муса (нехай буде задоволений ним Аллах):

ولد لي غلام, فأتيت به النبي صلى الله عليه وسلم فسماه إبراهيم , فحنكه بتمرة, ودعا له بالبركة, ودفعه إلي

«Коли у мене народився син, я приніс його до Пророка ﷺ, який назвав його Ібрагімом, зробив йому тахнік з одного фініка, закликав на нього благословення і віддав його мені». (Бухарі, 5467)

Можливо, сенс тахніка в тому, щоб першим смаком, який новонароджений спробує в цьому житті, була гіркота, а солодкість - солодкість життя. Здійснювати цей ритуал, як і інші, краще довірити людині богобоязливий, чесному, доброму. Так більше надії на вплив його позитивних якостей на подальшу поведінку і характер дитини.

гоління голови

На сьомий день життя дитини йому голять волосся на голові. Волосся немовляти не слід викидати, їх треба зібрати і зважити. Батькам бажано роздати біднякам і нужденним в якості милостині кількість золота або срібла, відповідне вазі волосся. Потім волосся краще закопати в чистому місці.

Сенс і мета гоління голови немовляти полягає в наступному:

- воно зміцнює волосся і шкіру голови; при цьому одночасно поліпшується зір, нюх і слух;

- роздача садака дозволяє підтримати нужденних; в цьому проявляється соціальна солідарність між мусульманами;

- гоління волосся на сьомий день після народження означає очищення і кладе початок виконання Сунни.

Про бажаність гоління голови йдеться в хадисі, переданому від Алі ібн Абу Таліба (нехай буде задоволений ним Аллах):

عق رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الحسن بشاة , وقال: يا فاطمة, احلقي رأسه, وتصدقي بزنة شعره فضة,

«Посланник Аллаха ﷺ зарізав Акіко за Хасана і сказав:" Про Фатіма, побрей йому голову і роздай бідним милостиню сріблом за вагою його волосся "». (Тірмізі, 1519)

На превеликий наш сором і жаль, сьогодні багато мусульман не мають жодного уявлення про те, як надходив кращий з синів Адама, наш Пророк Мухаммад (мир йому і благословення), після народження дитини. Ті ж, хто знає це, часто вже не дотримуються цих суннат.

Дотримання цих обрядів, незважаючи на те, що вони є лише бажаними діями, вважається дуже важливим і богоугодною справою. З ними пов'язані подальші успіхи в вихованні дитини і його поведінка.

Складне починається з простого, велике - з малого, обов'язкове - з бажаного. Тому, якщо ми не будемо уважними до бажаних дій, то це неминуче і закономірно призведе до недбалості і в обов'язках.

Будемо ж дотримуватися норм Ісламу не тільки на словах, а й у вчинках!

2. Ім'янаречення і його правила.

Ім'янаречення - дуже важливе і знаменна подія в житті новонародженого немовляти. Ім'я - складова частина як особистості, так і душі людини. Тому в Ісламі приділяється дуже велика увага цьому питанню. Всі норми, які стосуються надання ім'я, мають своє пояснення і практичну користь. Наведемо деякі з них.

час имянаречения

Від 'Абдуллаха бін' Амр бін аль-'Аса (хай буде задоволений ними обома Аллах) передається:

أن النبي صلى الله عليه وسلم أمر بتسمية المولود يوم سابعه , ووضع الأذى عنه, والعق.

«Пророк ﷺ велів давати ім'я дитині, голити йому волосся і приносити жертву на сьомий день після народження». (Тірмізі, 2832)

З цього хадиса випливає, що дати ім'я дитині слід на сьомий день. Але є і хадіси, які свідчать, що можна назвати немовля в перший же день після народження.

Але є і хадіси, які свідчать, що можна назвати немовля в перший же день після народження

Так, зі слів Анаса (нехай буде задоволений ним Аллах) передають, що Посланник Аллаха ﷺ сказав:

ولد لي الليلة غلام فسميته باسم أبي: إبراهيم صلى الله عليه وسلم

«Сьогодні вночі у мене народився син, і я назвав його по імені мого батька Ібрахіма (хай благословить його Аллах і вітає)». (Муслім, 2315)

3. Ритуал Акіко і його норми.

Акіко - це принесення в жертву за новонародженого однієї або двох овець і роздача м'яса бідним і нужденним.

Про бажаність цього ритуалу йдеться у багатьох хадисах. Так, передають зі слів самурая бін Джундуба (нехай буде задоволений ним Аллах), що Посланник Аллаха ﷺ сказав:

كل غلام مرتهن بعقيقته, تذبح عنه يوم السابع, ويحلق رأسه ويسمى

«Кожен новонароджена дитина залежить від жертвопринесення (Акіко), яке відбувається за нього на сьомий день після народження, коли йому слід також збрити волосся і дати ім'я». (Ібн Маджа, 3165)

Також від Айши (нехай буде задоволений нею Аллах) передається:

أمرنا رسول الله - صلى الله عليه وسلم - أن نعق: عن الغلام شاتان, وعن الجارية شاة

«Посланник Аллаха ﷺ звелів принести Іванову в жертву (зробити Акіко) за хлопчика двох баранів, а за дівчинку - одного». (Ібн Маджа, 3163)

Бажаний час для Акіко

Як вже зазначалося в вищенаведених хадисах, принести в жертву (зробити Акіко) за немовляти найкраще на сьомий день від народження дитини. Однак вчинення Акіко не обмежується тільки цим днем.

Принести в жертву вівцю однаково бажано як при народженні хлопчика, так і при народженні дівчинки. Але при народженні хлопчика переважно різати дві вівці, а при народженні дівчинки - одну. Допускається і за хлопчика зарізати одну.

Небажано розбивати кістки зарізаного тварини.

При оброблення туші зарізаною вівці, приготуванні м'яса і під час їжі необхідно піклуватися про те, щоб не розбити кістки жертви. Кожну кістку треба відокремити від іншої по суглобу.

Норми, пов'язані з Акіко

Необхідно, щоб вівця, призначена для жертвопринесення (Акіко), була однорічною. Також необхідно, щоб вона була здоровою, цілою, неушкодженою, без вад і недоліків.

Не допускається, щоб вівця була сліпою, кульгавий, беззубою або Безух. Але дозволяється приносити вівцю в жертву, якщо у неї є маленькі недоліки, наприклад, зламані роги або мітка на вухах, незначна кульгавість.

Користь від Акіко

Акика - це жертвоприношення заради Всевишнього за новонародженого в перші ж дні його існування в цьому світі. Воно служить виразом вдячності Аллаху, що дарує блага.

Це свого роду спокута за дитини з метою уберегти його від бід і спокус, це прояв радості при народженні немовляти, зміцнення любові та злагоди, соціальної гармонії між різними верствами суспільства.