НОВИЙ ПРОЕКТ: "БОГИ", ЯКИХ НЕ БУЛО У СЛОВ'ЯН

  1. Боги створені в ранньомодерний час
  2. Re: Боги створені в ранньомодерний час
  3. Re: Боги створені в ранньомодерний час

аааа))) 0 осяяний, кому ж тепер класти треби сістемщікам', тирнетчікам', дізігнерам' ?? !!!! =))))

як мій знайомий сисадмін - серверному)))

Як - кому? Біллу Гейтсу! :)

У інглінгів: Бог Ладаад, Бог Удрзец, Бог Числобог (згаданий), Бог Волх, Бог Рамхат, Бог Ра-М-Ха, Бог Ингл, Бог височини і Бог Кришень (згадані), Бог Індра, Бог Один, Бог Тор, Бог Купала, Бог Семаргл, Бог Коляда, Бог Ладо-бог, Бог Яро-бог, Бог Патер Дій, Бог Хміль, Бог Вій, Бог Ній, Бог Прові, Бог Агні, Бог Траян, Бог Насолода. Богиня Тара, Богиня Дзевана, Богиня Мати Сиру Земля, Богиня Валькірія, Богині Желя і Карна, Богині Частка і Недоля, Богиня Діва-Додола, Богиня Веста, богиня Баба-Йога, Богиня народжувати, Богиня Джива.

(Deleted comment)

по мені так автор каментах не в тему ще більше.
це називається - його в двері, а він у вікно.
кличу до модераторів.

Правила спільноти в даному повідомленні порушені не були.
Росіяни: Сидимо-дивимося ©

Я не можу приєднувати зі зрозумілих причин нові записи, тому пишу Вам. Якщо вважаєте за потрібне - додайте питання. Питання таке: ламали чи недавно сайт "Велесова Слобода"? Питаю ось чому: http://community.livejournal.com/antisecta/37881.html

Ну йшлося, наскільки я зрозумів, про те, яких богів не було у слов'ян. Або тільки про вигаданих?

(Deleted comment)

А, ок. Матиму на увазі. Дякуємо.

Тара, Агні, Індра
Бог на Русі, до речі, троян. Траян - це римський імператор)))

(Deleted comment)

Однак нічого тролльного істота в даному посту не надряпав.

Ідея хороша, але над концепцією, думаю, потрібно попрацювати.
З Кришень і Числобогом зрозуміло, але що робити з деякими спірними для академічної науки образами не ясно.

аааа))) 0 осяяний, кому ж тепер класти треби сістемщікам', тирнетчікам', дізігнерам' miling_k

не дасть збрехати - цю тему ми вже давно обговорювали (хоча все-таки трохи пізніше, ніж Мошіньскій, який приділив їй велике значення в своїх працях), більш того, у свій час я збирався зайнятися їй як діссера, але передумав - занадто неприємна для дослідника тема, имхо. Тому ілюстраціями тут не обійдешся :)
А взагалі в чергу на розвінчання я б поставив Святовита, Хорса (другий Солнцебог вже зайвий), Радегаста, і м.б. Сварога (як двійника Перуна). Персонажів фольк-хистори типу Кришня, Вишня і інших можна мусолити нескінченно, а толку буде мало - асовскім і хіневічскім хомячкам хрін що доведеш, та й доводити нічого, в общем-то.

> Я б поставив Святовита,
Видно слуга Єгови. Або ж явний невіглас. Безумовно треба розвінчати в pagan_inquisit - що є погань СВЯТА Поточні-інквізиторського всіх світлих богів, змусити слов'ян поклоняться чорним богам.

ух який злий :)

Це кілька непрофільно. Можна б додати їх окремим розділом. а моя ідея - пройтися по голімий вигадкам - а не по засвідченим джерелами образам спірного значення.

Теж добре, тим більше з голімий вигадками простіше буде.
А як справи з реалізацією?

From:From:  nazar_ukr nazar_ukr

2009-12-15 7:24 pm (UTC)

Боги створені в ранньомодерний час

А ще не було Лади, Леля, Полеля, Купала.

Щодо Лади і Лелі не був би я так впевнений. Так, джерела про них відносяться до 15 століття, і що ж з того? язичників ще в кінці 14 вистачало. а що про них в більш ранніх джерелах мало говориться, теж зрозуміло - боролися в першу чергу не з божками родючості і сімейного вогнища, а з верхужкой пантеону.

From: nazar_ukr

2010-01-18 4:37 pm (UTC)

Re: Боги створені в ранньомодерний час

На жаль все, хто хочуть сказати щось правдиве про минуле стають заручниками історичних джерел. Джерел то по більш раннього періоду немає. Тому може бути Ви і праві, а може бути і немає. Якщо ж згадати все таки про письмових джерелах, то мої суб'єктивні і неоригінальні висновки такі.
Як відомо, найбільш ранні згадки про Ладу, Леле, ПОЛЕЛЬ опублікували польські вчені Олександр Брюкнер (1856 - 1939) (1892 рік), а після - Станіслав Урбанчик (1909 - 2001) (1947 рік). Вони відносяться до першої третини XV століття. Їх потім відтворив російською мовою Борис Рибаков у "Язичництво древніх слов'ян".
Ось вони:
Статут провінційний коротко (1420-ті рр.)
"Забороняємо також танці і пісні, в яких призиваються ймення бовванів Lado, Yleli, Yassa, Nya [Ладо, Леля, Єшаю, Ния], що зазвичай роблять під час свята Трійці".
Ченстоховська рукопис Яна з Міхочіна (1423 г.).
"[...] У ці три дні [...] сходяться старої, жінки і дівчата, але не в храм, чи не на молитву, а на танці, не Бога, а диявола, тобто Ysaya, Lado, Yleli , Ya Ya [Єшаю, Ладо, Леля, Ния]. Такі, якщо не покаються, та підуть з «Yassa, Lado» до вічного прокляття ".
Рукопис польського гуситів (початок XV ст.).
"І так поляки понині на Трійцю шанують ідолів Alada, gardzyna Yesse [Про Ладо, герой Іеші] в їхнє свято. І, на сором, цим ідолам виявляється поганими християнами велика честь в цей час, ніж Богу: дівчата, які цілий рік не приходять до церкви почитати Бога, в той час звикли ходити для поклоніння ідолам ".
На думку польського славіста А. Брюкнера, поява імені Лади пояснюється бездумним приспівом «Ой, Ладо» і «Лада, лель-люлі» в народних піснях. Ладо із закінченням на -о, - це кличний форма від Лада і так звали свого улюбленого / кохану. Ксьондзи-іноземці, які погано розуміли слов'янську мову, зробили з такого приспіву особливого бога. Це добре видно в "Історії Польщі" (між 1455 - 1480 рр.) Яна Длугоша. Ось цей фрагмент (вибачте, але російською під рукою немає):
"[...] Відомо, что з качана своєї з'явилися среди других народів поляки були ідолопоклоннікамі й вірілі в багатьох богів и богинь, а самє: в Юпітера, Марса, Венеру, Плутона, Діану, Цереру, Створення заблуджень других племен и народів, и поклонялися Їм. Юпітера смороду на життя без мові називали Ієсшою (Yeszam або Iessem). Від цього найвелічнішого з богів всі часові блага и всі як нещасні, так и щасливі випадки, як вірілі, отримувалася, и Йому більші, чем іншім богам, вшановування справлялися и щедріші даруй приносилися. Марса називали Лядо (Lyadam); его вігадкі поетів огол ошувалі верховодити и богом Війни. ЙОГО просили даруваті перемоги над ворогами и розлютовуваті дух, вшановуючи его жорстокости обрядами. Венеру називали Дзедзілілею (Dzydzilelya). Смороду вважаю ее богинею шлюбу й просили, щоб вона дарувала Їм велику Кількість потомства й чисельність Синів та доньок. Плутона називали Ния (Nya), его вважаю богом підземного світу, зберігачем и сторожем душ, что покинули свои тела, и просили у него после смерти провести в Кращі місця в пеклі, и поставили Йому головне святилище в городе гніздо, куди сходилися люди з усіх міс ь ".
Як бачимо у Длугоша Лядо (Lyadam) стає аналогом римського бога війни Марса.

From:From:  lydota lydota

2010-02-04 9:25 am (UTC)

Re: Боги створені в ранньомодерний час

Дик начебто справжніх олімпійцефф у греків було те всього з дюжину + Геракакал. Інші боги у них були местячковие або прислуга. А ось де взяти ссилочьку де мона знайти наших Конкретних-основних (Бажано не більше 20 а лутше - менше) з характеристиками. У мене тут начебто ідея з'явилася стрянная - як оформіцца ​​поделюсь.Правда ось трохи не збігається з * київським пантеоном * Вірніше зберігає * Центр * і * 4 касти *. струму в об'ємі. Ефу ти - недорікуватість моє !!!! Загалом довбануло в голову якось - схему бачу а кого туди впехтеріть не знаю. Наліпили млинець богів !!! А по мені енто єресь. Треба порядок наводити.
(А Семарьгл не може бути узагальненням - начебто Сім'я Ярила ??? Тока не бийте - я просто запитав !!!!!!! Цілком нормально для попів одним словом відразу двох-трьох назвати штоп не перераховувати і не закликати * бісів * )

ПРОДОВЖЕННЯ
Думка Брюкнера в 1913 році розвинув і Микола Гальковский: «Доведено, - писав він, - що божества Лади не існує. Це - вигадка наших книжників пізнішого часу. Звідки взялися нові боги Лада, Лель? Вважаємо, що в результаті нерозуміння. Лада, лель-люлі - це приспіви пісень. Лада має один корінь зі словами лад (згоду), ладнає, лади. У «Слові о полку Ігоревім» ладо означає чоловіка. В сучасних великоруських піснях слово лада означає - дружина, наречена. «Я шукаю себе ладу милу». Що стосується Леля і Полеля, то ми думаємо, що обидва цих слова походять від приспіву люлі, а останній в формі «ай-люлі» міг виникнути в результаті викривлення богослужбового слова «алілуя». Неправильно засвоєно на слух, це слово могло потрапити і в світську пісню як приспів »[Гальковский Н. Боротьба християнства із залишками язичництва в Київської Русі. - Т. ІІ: Стародавні слова та повчання, спрямовані проти язичництва в народі // Записки Імперського Московського археологічного інституту. - М., 1913. - Т. 18. - С. 295]. Для мене найвірогіднішою все-таки видається думка, що від нерозуміння слов'янами-полуязичніков слова «алілуя» такі міфологічні істоти, як Лада або Лель, дійсно могли виникнути і об'єктивно існувати під час пізнього середньовіччя і ранньомодерного часу на рівні так званого «народного християнства» (у випадку з Ладою це підтверджується і багатьма фольклорними джерелами), а не лише в уяві церковних хроністів. Серйозні сумніви може викликати лише віднесення таких персонажів до рівня богів. «Ранг» все-таки, мабуть, у них був нижче - це рівень демонічних істот (духів). Все це говорить про незнищенність процесу міфотворчості простонародним свідомістю і в християнський період. Але поряд з цим йшов і паралельний процес «кабінетного міфотворчості», коли священики або вчені-хроністи від нерозуміння ситуації в сфері народних вірувань або вигадували богів (як у випадку з Длугошевим - Yesza), або ж простонародним віруванням в сили природи приписували статус богів.
За радянських часів традицію Брюкнера і Гальковский продовжили розвивати Микола Толстой і Юрій Лотман. Вони вважали, що боги Лель і Полель - це творіння пізньої «кабінетної міфології» вчених, у давніх слов'ян їх не було. На їхню думку, назви цих богів походять від пісенного приспіву «алілуя», який часто використовувався в християнському обряді. Десемантізірованних і фонетичним чином видозмінене «алілуя» і його модифікації «люлі-люлі», «люлі-люляшенькі», «hej, leluja», «ой, ляле, ляле» відомі також і у вигляді приспіву до колядок, веснянок та обрядовим пісням. [Славянские древности. Етнолінгвістичний словник в п'яти томах. - М .: Міжнародні відносини, 1995. - Т. 1. - С. 100-102].
Таким чином, висновок про те, що богів Ладо, Лель, Полель не було має вагомі підстави. Слов'янське напівязичеської свідомість десь близько XIV століття початок творити з незрозумілих християнських слів духів (демонів), які так і не стали богами. Слова "лада", яке зустрічається в "Слові о полку Ігоревім" (і ніде більше в давньоруській літературі) може, крім усього іншого, свідчити і про більш пізнє походження самого "Слова", ніж кінець ХІІ століття (за аналогією зі словом "русич "в інтерпретації Зіміна).

Вчора був в книжковому магазині. Знайшов там книжечку "Слов'янські боги". Відкрив ...
1-й розділ, яка кинулася в очі "Рожаниці і Ситіврат".
Відклав. Зрозумів що це за "міфологія" ...

Напевно у Вас очепятка, глибоко вибачаюся, але творець Іванов - Всеволод ...

Валентин Іванов, про який тут мова - це не автор "Русі Початковою"?

Питання таке: ламали чи недавно сайт "Велесова Слобода"?
Або тільки про вигаданих?
А як справи з реалізацією?
Так, джерела про них відносяться до 15 століття, і що ж з того?
А Семарьгл не може бути узагальненням - начебто Сім'я Ярила ?
Звідки взялися нові боги Лада, Лель?
Валентин Іванов, про який тут мова - це не автор "Русі Початковою"?