Новий рік по-православному

  1. Відзначити Новий рік по-православному можна!
  2. Новий рік і Різдво Христове

Ви ставите питанням, як відзначити Новий рік по-православному? У цій статті протоієрей Олександр Авдюгін постарається відповісти на нього!

Відзначити Новий рік по-православному можна!

Слава Богу, що наближення Нового року серед тих, хто сповідує себе православним віруючим, хоч завжди і викликає масу питань, але обходиться без вопрошения: «У що одягатися в рік рудої миші?» Або «З ким знайомитися в найближчий рік півня?» Тут позиція у православних ясна і чітка: не можна принижувати образ Божий, тобто людини, до рівня несвідомої тварі, нехай красивою, потрібною і коханою, але все ж створеної в служіння людині.

Питання, який почнуть (вірніше, вже почали) задавати священикам на парафіях, яким зарясніли інтернет-форуми, газетні статті, радіо і телебеседи, буде іншого плану: «Як зустрічати Новий рік в Різдвяний піст ? »Причому у вирішенні цього каменю спотикання зимового періоду дуже часто вимагають ледь не соборного рішення Церкви, щоб не зруйнувати світ в родині і не чути претензії, що« невірний в малому і в великому невірний буде ».

Чи можливе поєднання того й іншого?

Адже, з одного боку, в «Правилах» Православної Церкви: «Аще хто прийде на свято язичницький або єретичний, і буде їсти лише дозволене, і тим лише спразднует, відлучений нехай буде ...», а з іншого, апостольське: «Нехай кожен за власною власною думкою тримається свого. Хто вважає на день, для Господа вважає, а і хто не вважає на день, для Господа не вважає. Хто їсть, для Господа їсть, бо дякує Богові і хто не їсть, для Господа не їсть, і дякує Богові »(Рим.14: 5-7).

Так як же поєднати, наприклад, обов'язкове, роками встановлений відвідування і привітання невіруючих родичів з аж ніяк не скоромної трапезою і необхідність виконання постових приписів? Як відповісти дитині на прохання покликати діда Мороза, так як він і до Тані, і до Оксани, і Петі, на цій площадці сходів живуть, обов'язково з подарунками прийде?

Дозволю собі не погодитися з вельми поважним пастирем і прекрасним проповідником отцем Дмитром Смирновим, який пропонує наступний вихід: «Якщо не хочете кривдити невіруючих домашніх - почніть пост на тиждень раніше. Потрібно зберігати тверезий погляд. Найсуттєвіше - любов ». Любов дійсно - «найсуттєвіше», але ж пост - теж вираження любові, причому любові до Бога. Міняти століттями встановлені «рамки» поста, значить йти на поводу протестантів, де благочестиві традиції не в честі.

Новий рік і Різдво Христове

Говорити ж сьогодні про перенесення дати початку Різдвяного посту або Різдва , Хоч би які були аргументовані ці пропозиції, спочатку немає сенсу. 7 січня, тобто 25 грудня за старим стилем, було і залишиться православним Різдвом. У той же час ігнорувати державне свято, та ще й повсюдно улюблений, - значить поставити себе в маргінальну позицію і, що ще гірше, впасти в гріх осуду і переваги. За негативними наслідками такого ставлення далеко ходити не треба. Ось одна з думок, яка була висловлена ​​в моєму інтернет-блозі, коли обговорювалася ця тема:

«Новий Рік - це пародія на Різдво Христове . Відомо, що грецьке слово "антихрист" означає не тільки "проти-Христос", але і "перш-Христа". Значить, неправославний світське свято, що пародіює Різдво Христове і попередній йому, що змушує простих людей порушувати як пісний режим, так і покаянний настрій поста - хлопавками, вогниками, салатами олів'є і пінистим шампанським - є "антихристовим" в чистому вигляді »

Ні багато ні мало - все ті, для кого Новий рік свято, відправлені в воїнство ворога роду людського. Послідовники настільки одіозної позиції аж ніяк не маргінальні і не рідкісні. Деякі православні видання засуджують новорічно-різдвяні привітання, що направляються священноначаллям державним структурам і керівникам, негативно сприймаються благодійні заходи Церкви, якщо вони пристосовуються до новорічних днях. Наводиться маса доводів про «неправославних» походження Нового року, про «язичницькому культі» Діда Мороза і Снігуроньки та ін.

Не дивно, що деякі не в міру запопадливі охоронці «переказів старовини глибокої» вносять до переліку безсумнівних гріхів новорічний феєрверк, ялинкові прикраси та маскарадні костюми, причому страждають від цього насамперед діти.

Скажіть, як поставиться в майбутньому до Православ'я і Церкви дитина або підліток, який, бачачи щасливі очі і радісні обличчя своїх однолітків, чутиме від «воцерковлених» батьків лише заборони, докори і осуд?

Безсумнівно, кожен свято має бути побожний і не нести собою гріховне начало. Необхідний принцип: «що надміру - то від лукавого». Адже не секрет, що нині будь-яке святкування обов'язково супроводжується посиленим споживанням напоїв аж ніяк не сприяють моральному початку.

«Ти що, вже з ранку святкуєш?» - стало повсюдною фразою, як, втім, і сверхбойкая торгівля спиртним напередодні будь-яких загальних урочистостей. Поєднання поняття «свято» з нестримним розгулом - біда давня, але боротися з ним лише забороненими заходами - собі ж на шкоду. Принцип «заборонений плід солодкий» спрацьовує завжди.

Шукати ж десь на стороні, в інших конфесіях або релігійні вірування принцип симфонії народного або державного свята з православною традицією не треба. Він у нас у самих присутній.

Всі ми прекрасно знаємо, що, наприклад, свято Різдва Іоанна Предтечі встановлене церквою в день стародавнього свята Івана Купали . Встановлено промислітельно і з абсолютно чіткою метою: позбавити цей день язичницького змісту. І адже це вдалося. Незважаючи на стрибки президентів деяких пострадянських країн через багаття, Іван Купала став лише етнографічним подією, так костюмованим маскарадом.

Прямуючи шляхом фарисейства буквоїдства, ми відбиваємо у близьких і неблизьких будь-яке бажання і прагнення переступити церковний поріг. Більш того, абсолютно не береться до уваги і відкидається вказівку апостола Павла, що «Їжа ж нас до Бога: бо, чи їмо ми, нічого не здобуваємо; чи не їмо, нічого не втрачаємо »(1 Кор. 8: 8).

Сенс посту не в тому полягає, щоб не з'їсти чогось скоромненького. В іншому він, сенс цей - в пам'яті, що перед Богом ходимо. Боюся, що ні тішимо ми Божу любов своєї насупленістю, забороненими заходами і прагненням створити з себе праведників-спостерігачів, які зверхньо і з осудом спостерігають за святом більшості наших близьких. «Любов вище поста», - говорив святитель Тихон Задонський. Не розуміти цього - значить простувати по шляху тих, хто сьогодні закопав себе в Пензенській області в яму і з гордістю кричить через земляну діру про свою праведність і «істінноправославності».

Треба служити іншим, а не займатися самим собою. Якщо через твого поста плаче дитина, то в майбутньому, як би ти не намагався, він не буде прихожанином Православної Церкви, а твої рідні між собою, що б ти не чув (вони ж тебе люблять), обов'язково зроблять висновок: «Ось до чого попи довели ».

Різдвяний піст - встановлення святоотеческое і він, безумовно, потрібен і необхідний в справі нашого особистого спасіння, але не буде «толку» в справі власного духовного вдосконалення, коли пост наш принесе горе і озлобленість.

Можна і потрібно поєднувати новорічні урочистості і наше скромне очікування Різдва Христового.

Як?

Та дуже просто.

Пам'ятайте: «Ось і дідусь Мороз, він подарунки нам приніс» Пам'ятайте: «Ось і дідусь Мороз, він подарунки нам приніс»? А хіба святитель Микола подарунки потрібні не дарував? Загнали ми нинішнього Діда Мороза в Лапландію, а він щось з Миколи Чудотворця списаний. Або ялинкові новорічні гірлянди: вони нині в кінці грудня замигають різнобарв'ям, саме тоді, коли зірочка Віфлеємська напередодні Різдва запалилася. Дитячі хороводи (та й дорослі теж) перед ялинкою - чим же вони гірше ангельського співу «Слава в вишніх Богу»? Або в словах керівництва державного в передноворічних зверненнях не буде почуте прохання: «І на землі мир, і в людях благовоління»?

Розумне святкування допустимо, якщо воно несе радість людям. Головне, щоб в міру все, по тому визначенню, яке преподобний Амвросій Оптинський запропонував: «Дивись, Мелітона, - тримайся середнього тону; візьмеш високо, буде нелегко, візьмеш низько, буде слизько; а ти, Мелітона, тримайся середнього тону ».

Чи не в святі гріх, а в тому, як святкувати. І якщо в новорічну ніч ти спочатку будеш благати, а в нашому граді молебні співи в храмах і цієї ночі відбуваються, постараєшся пробачити всіх і ні на кого зла не тримати, то, потім сміливо можна і з Новим Роком привітати, і келих з шампанським пригубити, і часточку мандаринки з'їсти. Бачачи радісні обличчя наші, і Господь буде радіти.

Замість же мирського тосту рекомендую ось ці слова митрополита Антонія Сурозького прочитати:

«Новий рік перед нами знову стелиться як ще нічим не зачеплена можливість. Внесемо в цей рік натхнення, увійдемо в цей рік з тим, щоб творчо пройти прямим шляхом весь рік. Будемо йти разом, будемо йти дружно, будемо йти сміливо і твердо. Зустрінеться важке, зустрінеться і радісне: те й інше нам дає Господь. Важке - тому що саме темне, гірке, болісне нам посилає Господь, щоб принести в це світло, радість, тишу; і світле - щоб і нам долучитися світла, бути дітьми світла.

Будемо йти разом, дбайливо, не забуваючи один одного, і тоді до кінця року, коли ми оглянемося, виявиться, що прокладена одна пряма стезя, що ніхто не впав на краю дороги, ніхто не забутий, ніхто не обійдений, і що у багатьох в нашій малій громаді і через нас - у всьому світі - любов, світло, радість ».

І це буде по-православному!

Ви прочитали статтю Новий рік по-православному. Читайте також:

свято

Священик Дмитро Шишкин

Ось уже років двадцять, як немає в моєму житті Нового року. І навіть не тому, що свято це «не лише православному», немає. Вже задовго до мого воцерковлення від Нового року залишилися тільки «ріжки та ніжки»: сльотава суєта останніх днів, класичне обжерливість, отупляющая строкатість екрану, китайська канонада - салют Піднебесної - і ... все.

Новий рік: відзначити так, щоб назавтра не мучила совість

Протоієрей Олександр Ільяшенко

Відзначати чи Новий рік в самий розпал посту? Як відзначити це свято? Чи відзначають Новий рік священики? Що робити, якщо застільні бесіди не цілком благочестиві? Вітати чи колег і друзів-католиків з католицьким Різдвом?

» Або «З ким знайомитися в найближчий рік півня?
Чи можливе поєднання того й іншого?
Так як же поєднати, наприклад, обов'язкове, роками встановлений відвідування і привітання невіруючих родичів з аж ніяк не скоромної трапезою і необхідність виконання постових приписів?
Як відповісти дитині на прохання покликати діда Мороза, так як він і до Тані, і до Оксани, і Петі, на цій площадці сходів живуть, обов'язково з подарунками прийде?
«Ти що, вже з ранку святкуєш?
Як?
Пам'ятайте: «Ось і дідусь Мороз, він подарунки нам приніс»?
Дитячі хороводи (та й дорослі теж) перед ялинкою - чим же вони гірше ангельського співу «Слава в вишніх Богу»?
Або в словах керівництва державного в передноворічних зверненнях не буде почуте прохання: «І на землі мир, і в людях благовоління»?