Офіційний сайт професора МДАіС Осипова Олексій Ілліча ††† У лекціях в контексті православної віри розглядаються питання: Про сенс людського життя. Чи є Бог і хто Він? Православ'я та інші релігії. Чому ми віримо в Христа? Любов, шлюб, сім'я та ін.

  1. Жертва Христа Спасителя
  2. Євхаристія
  3. Життя з Євангелієм. Коментарі до Євангелія від Матвія
  4. Любов, шлюб і сім'я
  5. таїнство Хрещення
  6. Бог
  7. Чому зникли старці? Як не помилитися у духовному наставнику

Жертва Христа Спасителя


Релігійне поняття «жертва» має два різних сенсу. Один з них притаманний юридичній, іудео-язичницькому свідомості, де жертва є знаком примирення Бога (богів) за гріхи або засобом подяки Його і прохання про допомогу. Це розуміння жертви виходить з елементарного антропоморфіческого уявлення про Бога, Якого, як земного царя, можна і роздратувати, і умилостивити, і Який тому вимагає Собі жертв від людини. Друге значення жертви відкривається в святоотеческом розумінні Жертви Христової, як акту нескінченної любові Самого Бога до людини.

10658 читати

Євхаристія

10658   читати   Євхаристія

Православне розуміння, як відомо, виражено літургійним терміном «metabolh» »(преложение), в той час як католицьке вчення говорить про« transsubstantiatio »(пресуществлении). Але відмінність між ними не стільки в термінах, скільки в принципово різних поглядах, пов'язаних з ними. Якщо за поняттям метаволі варто початкове вчення Церкви про Євхаристію , То вчення про пресуществлении є абсолютно новим, що виникли в надрах схоластичного богослов'я Римсько-католицької церкви і потім догматізірован нею в 16 столітті. Воно не було відомо Церкви Православної протягом, фактично, понад півтори тисячі років.

454 читати

Життя з Євангелієм. Коментарі до Євангелія від Матвія

454   читати   Життя з Євангелієм

Кілька моїх виступів по телеканалу «Союз» з коментарями до окремих місцях Євангелій від Матвія і від Марка викликали значний інтерес слухачів. Так виникла думка про пропоновану тепер брошурі за Євангелієм від Матвія. Вона не претендує на широке охоплення питань, що виникають при його читанні, і розглядає не кожен його вірш, але в основному ті, які здалися більш значущими для сучасного віруючої людини.

У брошурі була врахована прохання викладати матеріал по можливості коротко, сучасною мовою, уникаючи специфічних богословських термінів і церковно-слов'янських понять і слів. Основна увага при цьому в ній було приділено святоотцівському розуміння не завжди ясним словами і притч Спасителя, подіям в Його життя.

Звернення до святих отців в даний час є особливо нагальним, враховуючи, з одного боку, пряме вторгнення в нашу середу ліберально-модерністського духу західного конфесійного богослов'я, який наполегливо намагається підкорити останній бастіон християнства - Православ'я, з іншого - поява у нас т. Н. «Прозорливих старців», які проповідують своє розуміння Євангелія, своє вчення. Однак апостол Павло відповів на всі часи тим і іншим: Але якби й ми або Ангол із неба зачав благовістити вам не те, що ми вам благовістили, нехай буде проклятий (Гал. 1: 8).

завантажити ::: PDF | АУДІОКНИГА

98903 читати

Любов, шлюб і сім'я

98903   читати   Любов, шлюб і сім'я

«Любов, шлюб і сім'я» - тема, що охоплює, можна сказати, саму серцевину земної, "горизонтальної" сторони життя людини, в сучасних умовах набуває особливої ​​гостроти. "Горизонтальність" ця може сходити до повноти єдності в шлюбі, але може і занурюватися в глибини розбещеності, протиприродність і зрад. Ці вектори у величезній мірі визначаються вже в юні роки життя людини. Відомий російський філософ кінця XIX століття Володимир Соловйов дуже точно помітив: "І пекло, і Земля, і Небо з особливою увагою стежать за людиною в ту фатальну пору, коли в нього вселяється Ерос". Ерос - античний бог кохання. Але чому час, коли в людини "вселяється Ерос", філософ назвав "фатальним".
завантажити ::: PDF (З ілюстраціями) | PDF | АУДІОКНИГА

124761 читати

таїнство Хрещення

124761   читати   таїнство Хрещення

У брошурі дається коротке пояснення всіх основних питань, пов'язаних з православним розумінням таїнства Хрещення і умов його прийняття в Руської Православної Церкви.

завантажити ::: PDF | АУДІОКНИГА

8225 читати

Бог

8225   читати   Бог

Уявлення про Бога є одним з тих питань, що всю історію поділяв народи і релігії. В даний час він набуває нової гостроти в зв'язку з ідеєю створення єдиної всесвітньої релігії і триваючої атеїзація т. Н. цивілізованого суспільства. У книзі порушені багато питань, пов'язаних з православним розумінням цієї великої теми.

Книга розрахована на широке коло читачів.

завантажити ::: PDF | АУДІОКНИГА

177324 читати

Чому зникли старці? Як не помилитися у духовному наставнику

177324   читати   Чому зникли старці

Здавалося б, так багато вже сказано про душевредним «псевдостарчества», але явище це виявилося на рідкість живучим. І ми бачимо, як не тільки початківці, а й люди, не перший рік знаходяться в Церкві, знову і знову наступають на ті ж «граблі» під назвою «гра в старці-послушники». Святитель Ігнатій (Брянчанінов) ще 150 років тому писав, що духоносних старців в наш час немає. І щоб вилікувати хворобу, треба спробувати зрозуміти, чому в наші дні багато віруючі прагнуть знайти собі для керівництва саме «старця», чого вони чекають від нього, чи розуміють, хто такий «старець».
завантажити ::: PDF

43247 читати