Олександр Грін. Критика. Порівняння в творах А. Гріна

Т.Я. Бочковська

Якщо уважно придивитися до використання тропів в «біжить по хвилях» Олександра Гріна (1880-1932), то можна виявити, що порівняння - найбільш часто вживане письменником художній засіб. Перевага, що віддається Гріном порівнянь, не можна пояснити випадковістю або тим, що порівняння, за зауваженням Л. Тимофєєва, «є найпростішим, первинним видом стежка» (Тимофєєв Л. Основи теорії літератури. М., 1966. С. 213). Зупиняючи свій вибір на тому чи іншому порівнянні, письменник переслідував певні творчі цілі.

«Так як я пишу речі незвичайні, то тим суворіше, глибше, уважніше і логічніше я повинен продумувати внутрішній хід всього. Фантазія вимагає строгості і логіки. Я менш вільний, ніж будь-який битопісатель ...) »- говорив Грін (Спогади про Олександра Гріна. Л., 1972. С. 353). Іншими словами, прагнучи бути зрозумілим і прийнятим своїм читачем, Грін особливо ретельно підходив до відбору художніх засобів зображення.

Порівняння, що вводяться письменником в оповідну тканину «Що біжить», як правило, образні і точні. Наприклад: «День був гарячий, задушливий, як повітря над розжареною плитою»; Гарвей «відвідував Стерса і знаходив в ці відвідини безневинне задоволення, схоже на прохолоді компресу, прикладеного на хворе око»; «... невідомо де знаходиться Дезі була реальна, як рукостискання, що супроводжується усмішкою і привітом» (Грін А. С. Собр. Соч .: В 6 т. М., 1965. Т. 5; далі цитується це видання). Звернемо увагу, що подібні порівняння розраховані на знайомі читачеві відчуття, його чуттєвий досвід: хвилі гарячого повітря від розпеченої плити, прохолода компресу, тепле дружнє рукостискання. Письменник тут перемикає читацьку увагу зі сфери речової конкретики в область чуттєвого сприйняття навколишньої дійсності.

В інших випадках Гріну вдається зробити зримим і відчутним явище нереальне, фантастичне. Згадаймо Фрези Грант - дівчину-мрію, міф, легенду. Згадаймо епізод її загадкового появи в човні Гарвея, покинутого капітаном Гезом у відкритому морі. Таємнича незнайомка, йдучи від Гарвея, могла б просто розтанути, випаруватися, зникнути, як безтілесне створення хворого і враженої уяви, але вона, покидаючи човен, «піднявши руку, вдивлялася, як якщо б йшла від ліжка сплячого людини, побоюючись розбудити його необережним рухом ». Порівняння з ряду звичайних, повсякденних, впізнаваних життєвих ситуацій робить дівчину-легенду зримою, невигадані існуючої. І коли потім читач разом з Гарвеем бачить, «як швидко і легко вона біжить геть, - зовсім як дівчина в темній, величезною залі», він майже забуває про неможливість бігти по гребенях хвиль, але не забуває про це письменник, виявляючи в епізоді єдність мрії і реальності.

Протягом декількох сторінок роману письменника двічі знадобилося передати відчуття, яке виникає від зустрічі з несподіваним. Обидві ситуації пов'язані з «Що біжить по хвилях». У першому випадку Гарвей в тиші несподівано чує казна-звідки взявся жіночий голос: «... Та, що біжить по хвилях». Почуття враженої героя автор передає порівнянням: «Це було, як дзвінок вночі». Іншим разом Гарвей, весь у владі голоси таємничої незнайомки, прогулюючись безцільно по нічній гавані, раптом бачить на борту вітрильника ті ж, що позбавили його спокою дивовижні слова - «Та, що біжить по хвилях», і це сталося так раптово, «як той чоловік, схоплений ззаду ». Додатковий відтінок «безпорадною розгубленості», яким наділене це порівняння, точно передає стан героя, його здивування і радість.

Але порівняння у Гріна не такі прості, як може здатися з першого погляду. Якщо одні з них розраховані на знайомі відчуття, відомий життєвий досвід, що допомагає читачеві увійти в «країну уяви», то інші вже вимагають від нього вміння міркувати, домислювати прочитане. Ось Грін пише про Гарвей, який потрапив в круговерть карнавалу: він «був загублений, як камінь, що впав в воду». Паралель «людина в натовпі - камінь у воді» тримає у фокусі читацької уваги картину самотності і загубленості грінівського героя в натовпі, поглощенности безліччю собі подібних. Але глибинний сенс порівняння в іншому: Гарвей чужий веселиться карнавальної натовпі, він в ній сам по собі, не розчиняється в ній, як камінь у воді.

Неоднозначність обираються Гріном порівнянь підтверджує епізод розслідування обставин загибелі капітана Геза. Письменник з протокольної сухістю зображує позу, вид убитого, ніби мова йде про випадковий, рядовому подію. «Він лежав на спині, біля столу, посередині кімнати, навскіс до входу. <...> растекшуюся по обличчю і підлозі кров посувалася, відображаючи, як калюжа, сусідній стілець». В одному ряду особа убитого і підлогу (розтеклася по обличчю і підлозі кров), підкреслено знижує опис деталь: кров, як калюжа, відображає сусідній стілець. Банальна для опису такого епізоду калюжа крові подана в формі порівняння кров, як калюжа, що містить в собі моральну оцінку убитого капітана Геза.

Цікавий матеріал для аналізу творчої манери письменника, його поетики дають спостереження над функцією порівнянь в цьому романі. З їх допомогою змальовані портрети героїв, їх характери, дана оцінка їх вчинків. Ось як передається складний, суперечливий характер капітана Геза. «Його флегма зникла, - пише Грін, - як злетівши від вітру завіска». При максимальній економії словесного матеріалу передані швидкість і несподіваність духовної зміни в людині і одночасно дана характеристика людини двоїстої натури: флегма, як завіса, приховувала його суть. Гез виходить з каюти, «нахиливши голову, як якщо б боявся стикнутися чолом», запитує, «повільно вимовляючи ... слова і як би розглядаючи їх перед собою», налаштовуючись грати на скрипці, задумливо розглядає Гарвея, як якщо б той «був нотним листом », в сказі від невдачі кинувся на Бутлера,« як відбитий від стіни м'яч ».

Характеризують Геза порівняння малюють натуру мінливу, несподівану. Це особливо рельєфно проглядається при зіставленні засобів, за допомогою яких створюється образ Біче Сеніель: ясний, цілісний, спокійно впевнений, холоднуватий. У натовпі людей «суєтного, що рве день на клаптики світу», Бічі сприймається як «прихильна маленька рука, опущена на голову кудлатого пса».

Гарвей для доктора Філатра, людину практичну і тверезого розуму, був «немов різновид тюльпана, наділена ароматом». Щира, проста серцем Дезі відчувається Гарвеем, «як теплий вітер в обличчя».

Показовими як засіб індивідуальної характеристики порівняння, що вживаються в мові самих персонажів. Бічі виражається докладно, образно, без труднощів: «Мені було не так весело, щоб я захотіла чіпати ще раз що-небудь сиплються на голову». Безпосередність Дезі, її дитяче простодушність проривається в усіченої, але повної емоцій фразі, якої вона намагається передати свою переповненість враженнями: «... хочеться ходити так, щоб не розсипати». У сцені розслідування Бутлер, груба і звична до подібних ситуацій натура, буденно пояснює поліцейському, що пістолет убитого Геза йому, Бутлеров, знаком, «як кавник - кухареві».

Як ні в кого іншого, у А. Гріна мовні художні засоби служать цілям оформлення вигаданого. Його порівняння в «біжить по хвилях» образні, многооттеночни, різноманітні за своїми функціями, і, мабуть, тому вони настільки сильно впливають на читача, викликаючи відчуття і асоціації, що допомагають проникнути в авторський задум. Гріновські порівняння коректують політ фантазії, утримують вигадка на відстані, доступному читачеві.

Л-ра: Русская речь. - 1990. - № 6. - С. 15-18.

Твори

Ключові слова: Олександр Грін, що біжить по хвилях, критика на творчість Олександра Гріна, критика на твори Олександра Гріна, аналіз творів Олександра Гріна, скачати критику, скачати аналіз, скачати безкоштовно, російська література 20 століття