П'ятнична хутба: Вітайте один одного!

Хвала Всевишньому Аллаху, просимо Його вести нас прямим шляхом і утримати від помилок Хвала Всевишньому Аллаху, просимо Його вести нас прямим шляхом і утримати від помилок.

У Своєму із знанням Всевишній закликає нас бути богобоязливими. Також Пророк Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, повідомляє в одному зі своїх хадисів: «Той, хто прагне стати благочестивим, дотримується запропоноване Аллахом і уникає засуджує, неодмінно потрапить в Рай».

Дорогі брати і сестри! Це життя ніщо в порівнянні з вічністю. Вона - лише можливість заслужити Рай. Всі наші добрі, благі, праведні справи ми робимо для своєї ж користі. Так давайте ж постараємося не опинитися в числі потерпілих збиток. Тим більше що Аллах по Своїй милості всіляко полегшив для нас вчинення благого. Пророк Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, не раз повідомляв нам про справи, легких для виконання і гідних великої нагороди. Про один з них і піде наша мова сьогодні. Це вітання «ассаламу алейкум», що означає: «Мир вам». В Ісламі воно займає почесне місце. Так вітають один одного мусульмани, ангели, а в майбутньому і мешканці Раю. Аллах велить нам: «... Коли ви входите в будинку, то вітайте себе (один одного) привітанням від Аллаха, благословенним, благим ...» (24:61).

Отже, увійшовши в чужий будинок, ми вітаємо господарів побажанням миру, повертаючись додому, бажаємо того ж членам сім'ї, навіть якщо вдома нікого немає, ми все одно вимовляємо вітання, як робив це Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає. У хадисі від Абу Дауда йдеться: «Якщо мусульманин зустріне іншого мусульманина, нехай привітає його, навіть якщо між ними сталася сварка».

Кожен з нас прагне потрапити в Рай. Але це завдання не з легких. Ми знаємо, що просте вітання «ассаламу алейкум» буде дуже важким на чаші добрих справ в День Страшного Суду. Але часом якісь сварки, образи чи інші неприємні моменти псують відносини мусульман, позбавляють їх можливості заробити велику нагороду Всевишнього - вони не вітають один одного. А в Ісламі є таке правило. Наприклад, мусульманин хоче зробити благої вчинок, який вимагає великих зусиль. Якщо він вирішить залишити справу через його складності, на ньому не буде гріха. Але якщо ж він, подолавши своє хвилювання, невпевненість, все ж зробить перший крок, то Сам Аллах допоможе зробити ще десять кроків на шляху до досягнення успіху. Так і з привітанням. Можливо, людині достатньо тільки намірився привітати брата по вірі, з яким вони посварилися, і Аллах допоможе зробити цей прекрасний вчинок і згодом заробити велику нагороду.

Хтось із мусульман, можливо, вважає, що привітання «ассаламу алейкум» доречно лише в мечеті. Нічого подібного! Так ми бажаємо миру іншим мусульманам, де б ми їх не зустріли - вдома, в мечеті, на вулиці, на роботі, по телефону ... У відповідь на таке вітання ми говоримо: «Уа алейкум-ссалі» (і вам мир) - це обов'язково . Але ще краще відповісти «Уа алейкум-ссаляму, уа Рахмат-ллах, уа баракятуху» (Мир вам, милість та благословення від Аллаха).

«Ассаламу алейкум» - це не прості слова або традиція, а благання до Всевишнього за людину, до якого ми звернулися з привітанням. А звернення до Аллаха завжди має бути щирим.

Ісламський вітання - велика річ, але в деяких випадках Аллах забороняє його вимовляти і відповідати на нього.

  1. У туалеті (тут неприйнятно згадувати ім'я Всевишнього).
  2. Під час п'ятничної і святкової проповіді (тут недоречні сторонні розмови).
  3. Дозволяється не вітати людини, яка зайнята читанням Корану. Але якщо в мечеті зібралося кілька людей, один з яких читає Коран, інший вивчає книги і т.п., то можна звернутися з привітанням відразу до всіх.

«Якщо два мусульманина, зустрівшись, привітають один одного, зітреться частина їх гріхів» -гласіт один з хадисів Пророка Мухаммада, хай благословить його Аллах і вітає.

Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: «Мусульманин увійде в Рай, поки щиро не увірує. І не увірує до тих пір, поки не полюбить свого брата. Чи не навчити мені вас тому, що сприяє виникненню любові між мусульманами? »На це сподвижники в один голос відповіли:« Так, про посланник Аллаха », на що Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав:« Частіше вітайте один одного » .

Багатьох цікавить таке питання: хто-то просто вимовляє привітання, хтось при цьому потискує руку або обіймає свого брата-мусульманина. Як краще робити? Давайте розберемося. Привітання словами - це Сунна. Так надходив Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, і ми слідуємо його прикладу. Потискати руку теж Сунна, якщо випадок сприяє цьому. Наприклад, мусульманин зайшов в приміщення, де проходить урок, і буде негарно, якщо він, перервавши заняття, стане вітатися з кожним за руку. Хоча це і Сунна, але в подібному випадку вона недоречна. Що ж щодо обіймів? В ісламських книгах згадується таке положення: якщо мусульманин повернувся з довгої подорожі або ви довго не зустрічалися, тоді Іслам не забороняє обійняти його в знак вітання.

Отже, вітання - це Сунна нашого Пророка, нехай благословить його Аллах і вітає, якої ми повинні дотримуватися. Аллах надав нам велику милість, вказавши на настільки легкий спосіб заробити величезну нагороду. Не нехтуйте ім. Давайте вітати один одного часто, як навчив нас Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає. Давайте намагатися стати істинно віруючими, заслужити милість і Прощення Всевишнього. Давайте прагнути стати мешканцями Раю!

Фаїз-хазрат Мухамедшин

Чи не навчити мені вас тому, що сприяє виникненню любові між мусульманами?
Як краще робити?
Що ж щодо обіймів?