Пасха і вихід євреїв з Єгипту

  1. Я виведу вас з єгипетської біди до Краю, що тече молоком та медом. (Ісх.3: 17)
  2. Він прийняв образ раба, щоб нам отримати свободу; зглянувся, щоб нам піднестися; помер, щоб врятувати....





Я виведу вас з єгипетської біди до Краю, що тече молоком та медом.
(Ісх.3: 17)

Чотириста років перебував єврейський народ в єгипетському рабстві. І ось прийшов час повернутися народу в землю своїх батьків. За велінням Божим, Мойсей повинен був вивести народ з Єгипту. Він і його брат Аарон з'явилися перед фараоном і від імені Божого зажадали відпустити євреїв з Єгипту.
Фараон-язичник не послухав словами Мойсея. Не бажаючи втрачати робочу силу, він наказав Мойсеєві повертатися до своєї роботи і не бентежити народ. Він звелів ще більше збільшити повинності євреїв, щоб у них не залишалося часу для безплідних мрій про свободу.
Але ніякої земної владика не в силах протистояти волі Владики Небесного. Мойсей силою Божою навів на Єгипет десять страшних лих, які отримали назву страт єгипетських. Ці лиха повинні були показати язичникам силу і могутність істинного Бога, якому підпорядковуються всі стихії землі.
Так, за словом Мойсея, вода в річках, озерах і колодязях перетворювалася в кров. Град і сарана винищували все живе. Страшне навалу жаб, отруйних комах, моровиця вражали Єгипет.
Як не важкі були всі ці лиха, але вони не зломили завзятості фараона. Тоді Господь піддав Єгипет найстрашнішої кари, десятої. Вона наступила вночі, і ця ніч стала останньою ніччю рабства для єврейського народу.
За велінням Божим, євреї повинні були спати цієї ночі і зробити урочистий обряд. Кожна сім'я повинна була заколоти однорічне ягня, спекти і з'їсти його з прісним хлібом і гіркими травами. Кров'ю агнця потрібно було помазати одвірок.
У цю ніч ангел Господній уразив усіх первістків в Єгипті, від людини до худоби. Він пройшов тільки мимо тих дверей, які були помічені кров'ю.
Засяють ранок освітило єгиптянам щось жахливе лихо, яке вибухнуло над ними в цю ніч. «І знявся великий зойк по всій землі єгипетській: бо не було дому, де не було мерця». Фараон в своєму палаці оплакував свого спадкоємця. Ангел смерті уразив усіх первістків єгипетських «від первістка фараона, що сидить на престолі, аж до перворідного полоненого».
Останнього удару не витримало перекірливе серце фараона. Дізнавшись про страшне лихо, він покликав Мойсея та Аарона і наказав їм і всього єврейського народу якомога швидше покинути межі його країни.
І народ рушив у дорогу. З Мойсеєм вийшло шістсот тисяч осіб, не рахуючи жінок і дітей. Євреї залишали країну, в якій чотириста років тому вони врятувалися від голоду. Але щоб їжа матеріальна не стала єдиною їжею в їх житті, щоб вони не забули істинну віру, вони повинні були покинути Єгипет. Їхній шлях лежав на схід, туди, де розташувалася земля обітована.
Господь у вигляді хмарного стовпа днем ​​і вогняного вночі супроводжував єврейський народ на всьому протязі його шляху. Цей шлях до землі обітованої розтягнеться на довгих сорок років. І всі ці роки Господь не покине Свій народ. Він створить настільки великі чудеса, що ні бачив буде важко повірити в них. Але настільки щедрий Господь, що Він не шкодує нічого для того, хто вірить в Нього.
День визволення євреїв від єгипетського рабства залишився пам'ятним для народу на століття. Цим днем ​​євреї починали новий рік, адже цей день відкрив для них нову еру, еру свободи. У цей день вони святкували своє головне свято, який отримав назву Пасхи, що означає «позбавлення», «проходження повз». Кожна єврейська сім'я заколювали і готувала пасхальне ягня. Його їли, як і в ніч звільнення, з прісним хлібом і гіркими травами. Святкування Великодня тривало сім днів.
Це велике свято був не тільки днем ​​пам'яті, але і днем ​​надії. Бо великодній агнець, кров'ю якого врятувалися єврейські первістки, прообразувала собою Спасителя світу, Господа Ісуса Христа. Він візьме на Себе гріхи світу і Його кров позбавить всіх віруючих від смерті.
Старозавітна Пасха прообразувала собою новозавітну, християнську Пасху. Тоді смерть пройшла повз жител євреїв, і зараз вона не владна над тими, хто вірує в Христа. Тоді дарована була євреям свобода, і зараз Христос дарує наступним за ним свободу від влади гріха і пекла. Тоді Господь припровадив єврейський народ в землю обітовану, і зараз тих, хто з'єднається з Христом, чекає справжня, вічна і нев'януча земля обітована - Царство Боже.

Він прийняв образ раба, щоб нам отримати свободу; зглянувся, щоб нам піднестися; помер, щоб врятувати.
Святитель Григорій Богослов

Подивитись відео "Пасха і вихід євреїв з Єгипту"