Патріарх Кирило: Спілкування з Богом - головна цінність для людини

25 грудня 2011 року, в неділю 28-у після П'ятидесятниці, святих праотців, і день пам'яті свт. Спиридона Триміфунтського, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі вмч. Микити в Старій Басманний слободі в Москві, повідомляє Патриархия.ru . Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом: 25 грудня 2011 року, в неділю 28-у після П'ятидесятниці, святих праотців, і день пам'яті свт

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці, брати і сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з недільним днем, який іменується мовою церковного Уставу тижнем праотців. В цей день, вступаючи в підготовчий період до святкування Різдва Христового, ми згадуємо тих, хто передував Спасителю, хто був Його праотцем по крові, - згадуємо святих старозавітної Церкви.

Також в цей же день, 25 грудня за новим стилем, ми святкуємо пам'ять святителя Спиридона Триміфунтського, чудотворця, відомого своїм особливо сильним заступництвом перед лицем Божим. Як святитель Микола шанується на Русі, так Святий Спиридон - в Греції, і обидва ці святителя близькі російської душі.

До святителю Спиридону ми вдаємося в різних життєвих обставинах. Буквально вчора ввечері мені розповіли по телефону, як Святий Спиридон допоміг комусь вийти з катастрофічної сімейної ситуації: люди позбавлялися даху над головою, але він дав їм можливість знайти своє житло, тому що вони з гарячою молитвою зверталися до нього. Багато з тих, хто займається комерцією, хто бере на себе відповідальність за економіку країни, також свідчать, що святий Спиридон допомагає і у вирішенні питань економічного характеру. Цей угодник Божий добре відомий багатьом російським паломникам, які, відвідуючи Барі, на зворотному шляху нерідко бувають на острові Корфу, де покояться його нетлінні мощі. Десниця великого святого побувала і в нашій країні, і багато вклонилися їй.

І ось виникає питання: що ж відбувається з людиною, коли він раптом стає відмінним від інших? Коли ця відмінність помічають ті, хто з ним спілкується, а після смерті виявляють, що звернення до нього з молитвою приносить просимое? Чому хтось із земнородних стає святим, як це відбувається?

«Немає людей, іже живий буде і не згрішила», говориться в чудовій молитві, яку ми читаємо на заупокійному богослужінні. Це означає, що і святі грішили, і немає жодної людини безгрішного, крім Господа Ісуса Христа і Його Пречистої Матері, - всі інші несуть на собі печать гріха і множать його своїми помилками, своїми власними гріхами.

Що ж означає тоді людська святість? Яким повинен бути орієнтир в житті, щоб досягти цієї духовної висоти? Деякі вважають, що це неодмінно зречення від усього, що в світі: затвор, великі подвиги, катування плоті ... Але це зовсім не так. Дійсно, ми знаємо багато прикладів того, як самітники, подвижники, преподобні отці, - ті, хто приборкував голос плоті жорстким впливом своєї волі на інстинктивне людське начало, - досягали святості. Але ж святості досягали і інші - великі князі і полководці, святителі і багато мирян.

Сьогоднішнє читання з Євангелія від Луки (Лк. 14: 16-24) допомагає нам зрозуміти, як потрібно жити для того, щоб бути з Богом. А бути з Богом - це і означає йти по шляху духовного вдосконалення, вершиною якого є людська святість. Ви чули сьогодні чудову притчу про покликаних на вечерю. Один не міг прийти, бо він одружився; інший - тому що купив п'ять пар волів і потрібно було їх випробувати; третій - тому що купив землю ... І тоді пан, який запрошував на весілля, велить своєму рабу піти на вулиці і в провулки і запросити перших зустрічних - калік, жебраків, кульгавих, сліпих, і наповнився весілля ...

А чому саме це Євангельське читання допомагає нам зрозуміти, може бути, найголовніше, що потрібно мати на увазі тим, хто бажає сходити по сходах досконалості? А тому, що в Євангелії дуже ясно говориться, що Бог повинен бути для людини основною домінантою життя. Бога ні на що і ніколи розмінювати не можна. Зв'язок з Ним, молитовний зв'язок, спілкування з Ним є найбільшою цінністю людського буття, і більшої цінності немає, тому що Бог - джерело життя. Він Промислитель роду людського, людської історії і буття цілому світові, і немає більш великої справи, ніж мати спілкування з Богом.

Іноді нам здається, що найважливішою справою є спілкування зі світським начальником, від якого залежить наша доля. Чого ми тільки не робимо, щоб догодити цьому начальнику: і подарунки, і знаки уваги, і намагаємося дисципліновано виконувати його вказівки, і шикуємося в струнку, і очі горять, коли на нього дивимося! І якщо потай запитати таку людину, що для тебе найголовніше, він скаже: це і є найголовніше, адже від начальника залежить моє майбутнє, моє особисте благополуччя, добробут моєї родини, можливість просуватися по службовій драбині; тому я все роблю для того, щоб догодити йому.

Але Господь притчею, яку ми сьогодні чули, переконує нас, що найголовніша справа в житті - це прагнення догодити Богові, відгукнутися на Його заклик, побудувати своє життя за Його законом. Немає більшої цінності - все інше не на порядок, а на сотні порядків нижче; і ті, хто розуміє це, ті, хто таким чином вибудовує своє життя, і стають святими.

Не слід розуміти цю притчу так, що Спаситель засуджує покупку землі, або п'яти пар волів, або одруження. Чи не говорить пан бенкету: погано, що ти купив землю; не треба було купувати волів, та й одружуватися не слід було. Немає таких слів в Євангелії! Але Господь вибудовує пріоритети і каже: купуючи землю, працюючи на ній, отримуючи освіту, виховуючи дітей, будуючи собі будинок, роблячи свою кар'єру, не забувайте, що найголовніше - це відгукнутися на Божественне запрошення стати учасниками весільного бенкету, відгукнутися на заклик Бога бути з Ним, вірити в Нього, і цій вірі підпорядковувати своє життя.

Коли ми вступаємо на цей шлях, нам, звичайно, не стає легше в подоланні своїх особистих слабкостей, помилок, спокус. Має бути боротьба. Але віруюча людина, що віддає свій розум і своє серце Богу, довіряє Йому. Він чує Божественне слово, він намагається втілити в життя Божий закон, Божественні заповіді. А коли для втілення Божественного приречення не вистачає сил, віруюча людина звертається до Господа з покаянням, з благанням про допомогу, і у відповідь на ці зусилля Господь схиляє Свою милість і допомагає віруючому знайти те, що без Бога знайти неможливо.

Варто сказати про дуже прості і таких важливих словах, які ми чули сьогодні в посланні апостола Павла до Колосян: «Залиште всякий гнів, лють, злобу, лихослів'я вуст ваших, і не говорите один одному брехні» (див. Кол. 3: 8- 9). Якби люди виконали цей заповіт апостола, як змінилася б наше життя! Хіба говорили б ми про корупцію, про бездушності чиновників? Хіба говорили б ми про потоках наклепу і брехні в громадському просторі, в Інтернеті? Хіба жахалися б ми всього того, що відбувається сьогодні з людською особистістю, коли блюзнірська злоба зводиться чи не в ідеал? Нічого цього б не було, якби ми залишили всю скверну, як це нам пропонує апостол. Але залишити ми не можемо, адже ми заклопотані про землю, про волів, про те, що влаштувало життя, про зарплату, про кар'єру - чим тільки ми ні стурбовані!

Святитель Іоанн Златоуст говорить пронизливі слова, що людина, що живе так, що поклоняється багатьом своїм потребам і прагненням, втрачає свою свободу, тому що служить не одному, не двом, не трьом панам, а нескінченного безлічі панів, адже кожна його потреба стає паном, окуповувавши людську свідомість і направляючи волю до зла.

Але святим стає той, хто знаходить свободу - в першу чергу свободу від зовнішніх обставин, від поневолення зовнішньої щоденній метушні, від служіння мамоні, від служіння всьому тому, що реально поневолює людину. Бути святим - означає бути вільною людиною, яким неможливо маніпулювати, який не є рабом гріха, який, живучи простим людським життям, маючи, може бути, і землю, і волів, і дружину, і сім'ю, і автомобіль, і роботу, і гроші на рахунку, залишається вільною людиною, тому що він підпорядковує себе волі Божій, а все інше вторинне. І найпростіший людина отримує можливість стати святим, і у нього немов виростають крила - тільки тому, що він в першу чергу схиляє голову свою перед Богом і приймає Його закон життя.

Згадуючи святих праотців, святих старозавітної Церкви, згадуючи святого Спиридона Триміфунтського, ми прославляємо сьогодні святих угодників Божих, які відгукнулися на Божий заклик, пам'ятаючи, що головною цінністю для людини є спілкування з Богом і життя з Ним. Нехай приклад цих святих угодників, слова Євангелія і апостольського послання допоможуть і нам в наш неспокійний і часто так страшно помиляється вік не втрачати Божої правди, а разом з нею і свободи, яка супроводжує людину в його шляху до Бога. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

І ось виникає питання: що ж відбувається з людиною, коли він раптом стає відмінним від інших?
Коли ця відмінність помічають ті, хто з ним спілкується, а після смерті виявляють, що звернення до нього з молитвою приносить просимое?
Чому хтось із земнородних стає святим, як це відбувається?
Що ж означає тоді людська святість?
Яким повинен бути орієнтир в житті, щоб досягти цієї духовної висоти?
А чому саме це Євангельське читання допомагає нам зрозуміти, може бути, найголовніше, що потрібно мати на увазі тим, хто бажає сходити по сходах досконалості?
Хіба говорили б ми про корупцію, про бездушності чиновників?
Хіба говорили б ми про потоках наклепу і брехні в громадському просторі, в Інтернеті?
Хіба жахалися б ми всього того, що відбувається сьогодні з людською особистістю, коли блюзнірська злоба зводиться чи не в ідеал?