питання священику

Для пошуку введіть слово:

хмара тегів

хмара тегів



Кількість записів: 23

17 грудня 2012

Привіт, мені сьогодні знайома задала питання, на який мені самій стало цікаво отримати відповідь. Чи треба освячувати Біблію, яка куплена в магазині, а не в храмі? Дякуємо.

Віра

Привіт Віра! Ні, освячувати Біблію не треба.

ієрей Володимир Шликов

17 грудня 2012

Привіт батюшка. У мене таке питання: Що потрібно робити, щоб життя було праведної і після смерті увійти в царство Боже?

Максим

Шановний Максим, Ви задали дуже хороший і дуже просте питання. Відповіддю на нього може стати Ваше життя, прожите по-Православному. Пам'ятайте бесіду Ісуса Христа з багатим юнаком? Евангаліе від Матфія глава 20 вірші 16-18 «І ось один, приступивши, каже Йому: Учителю благий! Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне? Він же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим? Ніхто не є Добрий, крім Бога Самого. Якщо ж хочеш увійти в життя, то виконай заповіді. Каже Йому: Які саме? Ісус же сказав: Не вбивай, не прилюбодій; Не кради; не свідкуй неправдиво 19 Шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себя.18 питає Його: Які? Ісус же сказав: Не вбивай, не прилюбодій; Не кради; не свідкуй неправдиво 19 Шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себе. 20 Говорить до Нього юнак: Це я виконав все ще змалку; Чого ще бракує мені? 21Іісус сказав йому: Коли хочеш бути досконалим, піди, продай добра свої та й убогим роздай, і матимеш скарб на небесах; і приходь і йди за Мною. Прожити життя гідну звання Християнина - це вже подвиг, вінцем якого є Царство Небесне, де «вірний в малому буде поставлений над великим».

ієрей Олександр Бабушкін

17 грудня 2012

Привіт, батюшки. З недавнього часу працюю науковим співробітником, але переконався в тому, що цей вид діяльності зводиться до пошуку і обробці теоретичного матеріалу, і ніякої практичної частини, а найгірше полягає в тому, що я нічому не вчуся. Порадьте мені, будь ласка, що робити?

Володимир

Володимир, я б порадив перенести акцент в духовну сферу: робота - роботою, а життя душі забувати не можна. Вникайте в святоотцівський досвід, почитайте "Ліствиця" або "Повчання" авви Дорофея, займіться Ісусовою молитвою, і Ви відчуєте, що перед Вам відкривається цілий світ - духовний світ. І інтерес до життя повернеться.

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Привіт, шановні батьки! Дуже вдячна вам за вашу працю, і в черговий раз хочу звернутися до вас за порадою. В Євангеліях від Матвія і Луки описується родовід Ісуса Христа. В Євангелії від Луки налічується близько 80 пологів до народження Христа. Чи можна припускати, приблизно підрахувавши період цього часу, припустимо, взяти в середньому вік, навіть якщо з грубим підрахунком 50 років на одне покоління, що перша людина була створена близько 6 тисяч років тому (4 тис.до РХ і 2 тисячі після РХ) ? Або в родоводі згадуються далеко не всі, а тільки деякі покоління з роду Ісусового? Або не виключено, що, як кажуть вчені, що досліджують розкопки, що першій людині багато мільйонів років? Ще хочу прояснити невелике непорозуміння з приводу молитовного правила. Графік на роботі склався такий, що по суботах я працюю, як і в усі робочі дні, до 8 вечора. Тобто відвідувати всеношну, сповідатися з вечора я не можу. Якщо готуюся до участі в Таїнствах Церкви, все це припадає на неділю, а готуватися і до Сповіді, і до Причастя потрібно в суботу після роботи. Дається це важко. Не завжди після такої підготовки наважуюся приступати до Таїнств. Хотіла я розв'язати це питання з нашим батюшкою. Питаю, чи можна готуватися не прямо напередодні, а протягом тижня, або хоча б останніх трьох днів, читати по 1 канону, а в суботу вже, після вечірніх молитов, - Послідування. Батюшка відповів, що на канони і Послідування йде ну максимум 35 хвилин, вам же, каже, головне вловити думку, а не так, щоб прочитав друге речення, а перше забув. Потрібно, каже, готуватися напередодні. Я думаю, ну напевно, батюшка прав. Намагатися треба головне молитовне почуття в собі пробудити. Але якось я привчила себе молитися уважно, намагаючись відчути кожне слово молитви, 30 хвилин я здійснюю тільки ранкове правило, але з увагою і, дійсно, молитвою. І ось тепер думаю, як же все-таки правильно молитися? Спасибі Вам велике за Ваші настанови, за Ваші молитви, допомагай Вам Господь!

Олександра

Олександра, перші люди жили набагато більше 50 років, наприклад, Адам прожив понад 900. Наступні покоління теж складалися з довгожителів, тому порахувати так просто у нас не вийде. До того ж час - категорія майже суб'єктивна, воно може розтягуватися і стискатися. Не кажучи вже про те, що у Бога час одне, де один день - це тисяча років, а у нас - інша.
Відносно молитовного правила питання ставилося вже неодноразово, і особисто моя думка - якщо не виходить готуватися напередодні, можна розподілити правило на тиждень, а для прочитання напередодні залишити щось найголовніше.

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Як подолати скам'яніння серця, байдужість на молитві, на сповіді і причастя? Раніше все було, але кудись пішло.

Валерій

Валерій, подолати скам'яніння серця і байдужість на молитві можна, по-перше, тільки терпінням, перетерпівши цю спокусу, а по-друге, возогреваніем в собі віри і бажання духовно трудитися, спогадом загробного долі праведників і грішників.

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Скажіть, що це було? Я був маленький, і навесні пішов у ліс за зморшками, в кутку лісу під ялинкою я побачив ікону жовтого кольору, мати тримає дитину на правій руці, я злякався і втік, прийшовши додому, я розповів про це бабці, ми знову пішли в ліс, але там уже нічого не було.

Миколай

Микола, можливо, то була справжня ікона, можливо - бачення. Тепер вже розібратися неможливо. Та й крім Вас всіх подробиць ніхто не пригадає.

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Привіт, батюшки. А чи всі цілителі народні служать демонам, або є такі, які від Бога, і кому служить цілитель Віктор Громов, якого показували в передачі "Говоримо і показуємо", Богу чи ворогові Божу?

Катерина

Катерина, на жаль, не дивився передачу, про яку Ви згадали, і тому не можу сказати конкретно про Віктора Громова, але звичайний досвід підказує, що зараз такі обдарування цілительства в переважній більшості випадків мають не божественне походження, а якраз навпаки. Це можна сказати просто на основі досвіду спілкування з людьми і знання сучасної ситуації в суспільстві.

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Доброго дня! Мій чоловік скоїв суїцид, його НЕ відспівували, я взяла гріх на душу і під час похорону поклала йому на груди його натільний хрест, а в руки вклала образок, хрест і рукописання. Скажіть, чи можна його відспівати заочно, так як він зі своїм захворюванням лежав в лікарні ім. Алексєєва? Документів з цієї лікарні у мене немає, так як я забирала його під свою відповідальність і від довідок відмовилася. Як мені бути в цій ситуації? Я зверталася до церкви, однак священик мені сказав, що у нього немає часу зі мною розмовляти. Заздалегідь Вам спасибі за відповідь!

Оксана

Ксенія,
Вам необхідно відновити виписки з лікарні, з ними звернутися до єпархіального управління і отримати благословення на заочне відспівування. Після цього можливо зробити заочне відспівування.
Допоможи Господи.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Добридень! У моєї дочки було кілька спроб суїциду. На її тілі безліч шрамів (лезом, розпеченим ножем, цигаркою сама себе каліцтва). Їй майже 18 років, вона не наркоманка. До 7 класу була відмінницею і т. Д. Проблеми вже третій рік. Вона хрещена. Але вважає себе агностиком, були друзі, які "грали" в сатанізм, роки 2 тому вона і сама вважала себе "готічкой". У храм не ходить. Спроб суїциду півроку вже немає. Але стан її нестабільно. Депресії, не хоче вчиться і працювати, не любить людей, їй нічого не цікаво, не бачить сенсу в своєму існуванні. Вона хоче змінити стать на чоловічу. Вважає, що жіноче тіло - це помилка, вважає себе чоловіком. Майже немає друзів. Моя мама в селі зверталася до цілительки, яка детально описала її і мій стан, не знаючи ні її, ні мене. Вона сказала, що на нас обох наведена порча, ще коли дочка була в моїй утробі "на смерть обох" і що вона зможе і готова нам допомогти. Потрібно їхати якомога швидше в село в Ставропіллі, мама родом звідти (ми живемо в Москві). Багатьом в селі, за словами моєї мами, вона вже допомогла. Мені говорили, що ворожки, цілительки черпають інформацію від бісів і "допомогу" приходить теж від бісів. Позбавлять від однієї біди, прийде інша. Чи це правда? Адже були і люди від Бога, які допомагали людям у зціленні? Як зрозуміти, від Господа або від бісів? Не піду я проти Господа, якщо поїду туди, намагаючись зняти порчу з нас? Порадьте, як бути, будь ласка. Своїми силами я не справляюся. Заздалегідь дякую Вам. Якщо відповідь зможе допомогти комусь зі схожою проблемою, то можете його опублікувати.

Марина

Привіт Марина! Звертатися до ворожок і цілителів не можна ні в якому разі! Це - смертний гріх! Порушення Першої заповіді - Та не буде в тебе богів інших. Будь-які "гри" з сатаною закінчуються великими проблемами. Потрібно возити доньку по святих місцях, до чудотворних мощів і ікон, а не до цілителів. Існують і в наш час старці (такі яким був Іоанн Крестьянкин), але знайти справжнього угодника Божого і не помилитися дуже складно, тому краще звертатися за духовною допомогою до нашої Матері Церкви і її рятівним Таїнств. Вам самій добре б посповідатися. Моліться за дочку, материнська молитва дуже сильна. Допоможи Вам Господи!

ієрей Володимир Шликов

17 грудня 2012

Доброго час доби, чи можна охрестити онука, 9 років, не привертаючи хресних батьків?

Олексій

Привіт, Олексій! Для дев'ятирічну дитину бажано, щоб були хрещені, хоча б хрещений батько. Тому що хресні батьки - це ті люди, які навчають свого хрещеника православній вірі, Закону Божого, молитви, водять дитину в храм і, найголовніше, моляться за нього. Не позбавляйте свого онука такої допомоги і підтримки.

ієрей Володимир Шликов

17 грудня 2012

Питання ігумена Никона. Батюшка, благословіть! Мене в храмі попросили передрукувати листок дивитись на дівчину Пелагеї Рязанської. Я подивилася в інтернеті і була здивована суперечливими відгуками про її пророцтвах. Підкажіть, будь ласка, чи можна виконати прохання?

Олена

Олена, я думаю, що навколо імені Пелагеї дуже багато придуманого і перебільшеного, а ми, як чада Церкви, повинні керуватися церковної оцінкою цього явища - а Церква досі не дала цього ніякої позитивної оцінки.
Мені сподобалися слова отця Іоанна Крестьянкіна на тему книг і описів подібних чудес. Він утримує нас від читання неперевіреною, скоростиглої літератури. Я думаю, це - дуже здорова і розумна позиція. Ось його слова: "У відношенні Пелагії Рязанської повинен Вам сказати, що я не знав її, і те, що пишуть про мої стосунки з нею, - досконала неправда". Думаю, на цій підставі, що і решта, багато іншого, яке приписують їй, є вигадка "письменника". Так що будьте обережні в своїх симпатіях і краще керуйтеся Святий Матір'ю Церквою і читайте літературу репринтного видання, а не сучасну, де багато фантазії і навіть брехні, та ще без цензури видану ". ( http://www.pravoslavie.ru/put/biblio/pisma/pisma06.htm ).

ігумен Никон (Головко)

17 грудня 2012

Доброго дня! Багато, думається, вже до неврозів доходять після прийняття закону про введення ювенальної юстиції. Одна людина порадив мені знати всі свої права, прізвища керівництва органів опіки, а також контакти місцевих ЗМІ, знаючи з власного досвіду, що розголос може допомогти. Що ви думаєте з приводу ювенальної юстиції в нашій країні? Чи справді вона так серйозно загрожує простим російським сім'ям з невеликим достатком?

Людмила

Добрий день.
Наскільки мені відомо, закон про введення ювенальної юстиції в Росії поки ще не прийнятий. Отже, судити про його дії передчасно. Але, безумовно, про свої права та обов'язки повинен знати кожен батько. Якщо Ви потрапили сюди у важкій життєвій ситуації, Ви завжди можете звернутися в найближчий храм, де Вам повинні надати підтримку. Російська Православна Церква співпрацює з державою у вирішенні питань охорони материнства і дитинства. Ви можете прочитати про це, перейшовши за наступним посиланням: http://www.diaconia.ru/news/tserkov-i-upolnomochennyjj-po-pravam-rebenka-podpisali-soglashenie-o-vzaimodejjstvii/ .
Бережи Господь.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Привіт, батюшка! У храмі, в який я стала недавно ходити, мені подобається один батюшка, я йому сповідаюся, зустрічаємося в особистій бесіді, коли у мене виникають різні питання. Як мені в такій ситуації бути, говорити йому прямо, як є, хоча вважаю це незручним? Я йому обережно говорила, що мені з ним дуже добре, спокійно, що начебто завжди його шукала, але завжди з посиланням на те, що він мені допомагає і дає потрібний рада. На що він мені відповів, що ми все завжди повинні пам'ятати, що не повинно виникати душевної прихильності до батюшок і що вони, батюшки, тільки допомагають прийти до церкви і зрозуміти якісь питання, і що в житті вони звичайні люди; ходите, каже, до мене на служби, читайте церковну літературу, питайте, якщо що буде незрозуміло, а потім, може, вийде що ще. Як правильно зрозуміти його слова? Дякуємо.

Людмила

Привіт, Людмила.
Очевидно, священик мав на увазі Ваше воцерковлення і просування по шляху духовного життя. Часто так буває, що з часом дівчина знаходить духовного батька, який благословляє її або на чернечий постриг, або на церковний шлюб.
Не слід дивитися на священика, як на чоловіка-мирянина, аналізувати свою прихильність до нього і визнаватися йому в своїх почуттях.
Священики не носять обручок, т. К. Вони заручені церкви, і після висвячення на священика шлях для появи нових мирських прихильностей для них закритий.
Бережи Господь.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Привіт, батюшка! Підкажіть, як правильно робити. Читати Псалтир за упокій порадили 40 днів, так як потім буде Страшний суд і вирішується, куди душа покійного потрапить, в рай чи пекло. Чи потрібно читати його і після, ставити свічки за упокій, замовляти служби? Якщо так, то для чого, якщо все вже вирішилося на 40-й день? Напоумити, батюшка. Дякуємо.

Людмила

Привіт, Людмила.
На сороковий день відбувається окрему ухвалу долі душі до Загального воскресіння і Страшного суду. Тому особливу молитву про дорогому померлого не залишаємо і після сороковин.
Але якщо Вам важко читати кафізму кожен день, можна читати молитву з Последования по відділенні душі від тіла, яке є в більшості молитвословів.
Також добре ставити свічки під час молитви в храмі і замовляти заупокійні служби - панахиду або літію.
Допоможи Господи.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Привіт, батюшки. Є у мене фігурки ангелів і Христа і стоять у мене в стінці. Чи треба їх освячувати, якщо фігурку Христа я купила не в церкві, а на ринку?

Катерина

Катерина,
в практиці Православної Церкви священні зображення, а не скульптури, і чин освячення існує саме ікон.
Ви можете будинку покропити свяченою водою Ваші скульптурки з молитвою: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа", але молитися перед ними не слід.
Береже вас Господь.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Доброго дня! У мене ось таке питання. Моя добра знайома, колега по роботі раніше їздила до ворожки. Я їй довго пояснювала, що це таке з християнської точки зору, що цього не можна ні в якому разі робити, вона начебто більше до неї не зверталася. Зараз вона знову поїхала до бабки, на цей раз цілительки. Підкажіть, будь ласка, чи потрібно їй знову щось пояснювати, говорити. Ми все начебто обговорили. Але у мене таке відчуття, що вона слухає, але не чує, і робить по своєму. І, якщо чесно, я вже втомилася. Я не знаю, як ще пояснити.

Світлана

Привіт Світлана.
Пояснювати щось Вашої знайомої Вам доведеться тільки в тому випадку, якщо вона сама попросить. Доросла людина сама вирішує, як йому чинити.
Бережи Господь.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Привіт, батюшка! Ми звикли знати, що на все воля Божа. Якщо чоловік жорстоко б'є дружину, педофіли гвалтують дітей, відбуваються вбивства, чи Він не диявол командує цими людьми? Батюшка, все в голові переплуталося, допоможіть розібратися. Дякуємо.

Людмила

Привіт, Людмила. Людина має вільну волю. Хтось слід за Господом Богом, а хтось - за ворогом роду людського. Ми живемо в світі, ушкодженому гріхопадінням Адама і Єви, смак плодів від дерева пізнання добра і зла. Кожним своїм вчинком людина визначає, на чиєму він боці. А щоб не помилитися, керується заповідями Божими. Допоможи Господь.

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Привіт, батюшки! Можна Вас попросити помолитися про примирення рабів Божих Миколи та Марії? Дякуємо.

Світлана Г.

Допоможи Господь Миколі і Марії!

ієрей Сергій Осипов

17 грудня 2012

Я взяла гроші і машину в кредит для сина. Мій колишній живе з іншою жінкою, возить її на моїй машині, не реагує на прохання цього не робити. Сама пішки ходжу, молюся за нього, не для того, щоб повернути, щоб в справах був успіх. Мені радіти за них? Як бути?

Наталя

Доброго здоров'я Наталя! Треба забрати машину, їздити самій і радіти. А за чоловіка молитися, щоб Господь напоумив.

ієрей Володимир Шликов

17 грудня 2012

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, місце в Євангелії, де сказано про те, що шлюбний союз повинен бути скріплений церквою (тобто вінчанням). Заранее большое спасибо за ответ!

Марія

Марія,
Інститут шлюбу встановлено набагато раніше, ніж написано Євангеліє.
Шлюб відрізняється від співжиття тим, що несе з собою благословення яка вступає в нього парі. Але хто ж дасть це благословення - просто чи старший в роду, або представник державної влади?
Про це благословення говориться в першій книзі Біблії:
"І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив, як чоловіка та жінку створив їх. І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею, і пануйте над морською рибою [і над звірами,] і над птахами небесними, [і над усякою худобою, і над усією землею,] і над усякою твариною, що плазує по землі. " (Буття 1, 27-28) .
Керуючись цим, Церква викладає які одружувалися благословення у вінчанні.
Допоможи Вам Господь.

ієрей Сергій Осипов

Чи треба освячувати Біблію, яка куплена в магазині, а не в храмі?
У мене таке питання: Що потрібно робити, щоб життя було праведної і після смерті увійти в царство Боже?
Пам'ятайте бесіду Ісуса Христа з багатим юнаком?
Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне?
Він же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим?
Каже Йому: Які саме?
Питає Його: Які?
Говорить до Нього юнак: Це я виконав все ще змалку; Чого ще бракує мені?
Порадьте мені, будь ласка, що робити?