Поцілунок Іуди | Православ'я і світ

Поцілунок Іуди - в чому його історичний і християнський сенс? Спробуємо розібратися в цій нелегкій питанні в нашій статті.

Спробуємо розібратися в цій нелегкій питанні в нашій статті

Юда був першим з учнів, кому Христос умив ноги на Таємній Вечері. Там же він прийняв від Христа хліб, насичений вином, потім встав, пішов і зрадив Його. Як так могло бути?

Іуду часто зображують на Іконі Страшного Суду. Там він сидить на колінах сатани, як його улюблена дитина. Важко сказати, де даний Иудино місце. За життя він зміг поставити себе поза будь-якого світу. Юда ухитрився повністю втратити відчуття духовного світу. Йому і Христос не Христос, і сатана НЕ сатана. Часто тлумачі пов'язують його омертвіння серця з пристрастю сріблолюбства. Але серце може перетворитися в камінь сотнями інших способів. І всі вони ведуть до втрати живого відчуття близькості Бога і, в фіналі, до зради Христа.

І І   скаріот був притягнутий проповіддю Христа про прийдешнє Божому Царстві скаріот був притягнутий проповіддю Христа про прийдешнє Божому Царстві. Апостоли були з простих колін Ізраїлю. Юда ж був з привілейованого коліна. Попросту кажучи, він був єдиним іудеєм. Чи не яким-небудь галілеянином, а з тейпа освічених, владних, найбільш просунутих нащадків Авраама. Він був елітою. Зрозуміло, йому хотілося, і він вважав належним бути при прийдешньому Месії, як найбільш легітимний спадкоємець влади майбутнього царства.

Весь час перебування поруч з Ісусом Юда напружено приглядався до Вчителя, порівнюючи Його з образом пророка. Справа в тому, що в Ізраїлі була і є школа, або традиція, ретельно і постійно вивчає прикмети майбутнього Месії. Юда, як і більшість іудеїв, був в курсі елементарних правил визначення. А так як йому довірили касу, то, очевидно, він знав рахунок і був найбільш грамотним серед апостолів. Можна легко собі уявити його ставлення до побратимів-рибалкам. Відчуття обраності теж зіграло свою роль в розчаруванні Іскаріота.

Юда дуже скоро переконався, що мова Христа про Небесному Царстві не має нічого спільного зі звільненням від Риму. Постійна фронда Ісуса по відношенню до фарисейської традиції мала ще більше посилити підозри прагматичного учня. Зрештою, Юда вирішив, що Христос самозванець. Або нешкідливий самозванець, на якому можна заробити. Або хтось дивний, що може взяти владу і якого потрібно підштовхнути до цього провокацією. Цей сценарій міг принести місце, прибуткове місце.

Так Юда виключив себе з першого світу традиції історії Бога і людини, не зрозумівши ролі Христа.

Вирішивши піти від Ісуса, Іскаріот повертається в лоно панівної еліти первосвящеників. Однак Юду потряс своєю жорстокістю і несправедливістю суд Каяфи. Він, як людина, яка має відношення до грошей, дуже добре зрозумів, що Христос був відданий на смерть як конкурент на владу, і, як наслідок, через гроші. Іуду також потрясло що Ірод і навіть жорстокий і хижий Пилат виявилися милосердней ізраїльських первосвящеників. Але ж Царство Боже повинен наслідувати саме милосердний і святий народ Божий, але не жорстокий і користлівий. Отже, Юда вийшов з традицією тодішнього ізраїльського народу, побачивши його жорстокість і нелегітимність по суті. Очевидно, Іскаріот не очікував такого обороту свого ґешефту, коли ціною тридцяти срібників стала життя нехай «помиляється», але нешкідливого Людини. Так Юда виключив себе зі світу номер два

З Сіонській світлиці напередодні розп'яття Юда пішов, супроводжуваний важким поглядом апостолів. Христос вголос назвав його зрадником. Він міг попросити вибачення і залишитися, але він пішов, грюкнувши дверима.

З Синедріону Юда пішов, жбурнувши срібники під ноги старійшин.

Йому нікуди стало йти. Він виявився поза світів, і йому здалося, що краще розчинитися в небутті. Ілюзія, яка має всіх самогубців. Негайно після смерті відкриються вже мертві очі, і інша реальність стане навіть більш істотною, ніж наша, земна.

На кожній Літургії Церква нагадує нам про Юду:

Вечері Твоєї таємні днесь, Сину Божий, причастника (причасницею) ма прийми: не бо ворогам Твоїм таємницю повем, ні цілування Ті дам, яко Юда, але яко розбійник визнаю Тебе: Пом'яни мене, Господи, у царстві Твоїм.

Коли воїни пішли заарештовувати Христа, то Юда сказав, що видасть їм Ісуса поцілунком. Христос міг відсторонитися, відвести щоки. Але Він цього не зробив. Господь дав останній шанс - Свій поцілунок. Якщо можна, то уявіть собі і на собі поцілунок Бога.

Насправді, це не важко. На Літургії цей поцілунок нам і викладається. Відчуваємо ми його як реальність? І хіба ми продаємо Христа?

Зрада Христа не означає, що кожному з нас - християн - хтось пропонує тридцять срібняків і просить продати Христа знову. Ісуса з нами тілесно немає. Немає Гефсиманського саду, прокуратора Пилата, Каяфи і Анни з синедріоном і б'ються слугами.

Юда був скарбником Царя Небесного. І всі ми також володіємо деякими скарбами, даними нам при народженні. Слава Тобі, Господи, що Ти ховаєш наші думки від наших ближніх. Якби вони могли їх читати, то ніхто не підійшов би один до одного через смороду. Якби наші ближні знали про всю нашу непридатність і підлості, то ми б боялися один одного гірші за звірів. Як і Юда, ми розтратили довірену казну на свій маленький гешефт. Краса краще відкриває серця ближнього. Люди навчилися торгувати їй. Розум може послужити до організації миру і порядку навколо нас. Люди пустили його на шахрайство. Велике серце може легко стати лукавством і обману. Слава Богу, наші ближні не можуть бачити, на що перетворилося Богом нам дане скарб. Знає Бог. Але соромно нам? Соромимося цього? Та так не дуже.

Юда пішов і покаявся, що добре, і повісився, що погано. Важко сказати, через що каявся Юда. Через те чи що обламався йому пост міністра фінансів в новому уряді? А може бути від того, що стало шкода безневинного Людини, або від того, що сатана відійшов від нього за непотрібністю, і його душа відчула щось велике в образі Христа. Багато з тих, хто приймає поцілунок Христа в таїнствах, навіть не здогадуються про такі переживання. Та й справді, навіщо вішатися, якщо душа і так мертва. Сатані немає сенсу напружуватися з таким шоу, коли мертва душа і так сама по собі, без зусиль йде до нього вірним шляхом.

Втрата реальності існування Бога, метушня біля Христа, вигода, яку видобувають із дружби з Богом - і є Юди гріх. Але головне в цьому гріху - відштовхування від себе любові Небесного Отця.

Для нас, сьогоднішніх учнів Господа, цей гріх цілком актуальний і небезпечний. Тому Церква щодня згадує цього Іуду, попереджаючи нас про небезпеку, перед самим причастям. Цей вигук знову і знову відсилає нас до подій, які розгорнулися в Гефсиманському саду після Таємної Вечері:

- ... ..ні цілування Ті дам, яко Юда ...

Скоро Великдень. В її образі навічно сплелися пам'ять про Юду і воскресіння Христа. Кому Христос, кому Юда. Для нас - це особливий момент максимального наближення до Бога. Велика частина країни на Великдень до храму не прийде. Їм взагалі все одно, хто такий Іуда. Частина Юди підійде ближче: покрутитися у Христа, покурити, пофотографувати в очікуванні перфомансу. Для них Пасха - це російський карнавал з нічними ходами, стоянням у храмі, продовженням дійства на кладовищі і катанням яєць. Кекси, сир, целофан, стрічки, курчата, сердечка, оксамитові яєчка в дерев'яних стаканчиках, наклейки, листівки, на яких зображено поцілунок купець і купчиха похилого віку - їх живильне середовище. В очах таких глядачів Господь є джерело доходу або розваги. Для таких як вони Христос є комерційний проект, зручний медіа-ресурс, шоу, фактор внутрішнього комфорту чи інша вигода і побічний продукт.

Наприклад, Іудиним гріхом підробили дами з ПБЮЛ «Фемен» і ПП «Пусі». Вони, більш ні на що не здатні, підробили на Христі пристойні гроші, вирішили багато матеріальні проблеми і створили собі «солідний» імідж. Будь-яка упорядкована країна нетрадиційної орієнтації з радістю надасть їм громадянство і посібник. Причому, Юда хоч якось покаявся, а ці цілком задоволені результатом. Їм такі складні переживання невідомі. Примітно, що Пусі виконали свій ведмежий і безглуздий танець в день пам'яті пророка Захарії Серповідца, пророкував про віддання Месії за тридцять срібняків. Страсний четвер - «пусін» професійне свято. Де їх зобразить іконописець?

Розгляд образу Іуди має навести нас на думку: а чи немає в мені Іудиної частини? Що для мене Ісус: хобі, партнер або Бог? Ісус і Юда були поруч. Кожен займався своєю справою. Ми теж чимось зайняті в цей тиждень. У Христа Страсний тиждень закінчилася жертвою любові. А чим вона закінчиться у нас? Замилуванням своїх переживань, рольовою грою з хлібом і водою, заламування рук, втім, безплідним, або, навпаки, особливим входженням в роботу Господню. Сенсом нашого християнського життя повинен стати не порожній «Марлезонського балету» на біляцерковних сцені, поза простором Бога, а реальний плід Христової роботи поруч з Ним.

Сумою цих плодів повинен бути наповнений і наш пост і все наше життя

Людина, приходячи в гості, приносить гостинець. Вирушаючи в гості до Бога на Великдень, на весілля теж потрібно принести Господу гостинець. Як завжди, перед гостями ми кидаємося по магазинах у пошуках подарунка. Так і зараз, в дні, що залишилися, треба б кинутися за доброю справою, яку ми принесемо в долоньці Богу.

- Візьми, Улюблений! Ось мій дар на загальний Шлюбний Бенкет. Нехай і від моїх щедрот п'ють і їдять Твої гості і мої брати. Нехай і моє частування стане на загальній трапезі. Адже я подібний до Тебе і в радості, і в жертві. Ми з Тобою, Христос, накриємо разом стіл Пасхи. Я ж теж, разом з Тобою, маленький господар.

Господи, дамо один одному дружнє цілування. Твій світ, Христе, найкращий.

Поцілунок Іуди - в чому його історичний і християнський сенс?
Як так могло бути?
Відчуваємо ми його як реальність?
І хіба ми продаємо Христа?
Але соромно нам?
Соромимося цього?
Через те чи що обламався йому пост міністра фінансів в новому уряді?
Де їх зобразить іконописець?
Розгляд образу Іуди має навести нас на думку: а чи немає в мені Іудиної частини?
Що для мене Ісус: хобі, партнер або Бог?