Подячний акафіст Господу Ісусу Христу "Слава Богу за все"

  1. Про автора акафісту
  2. Перший акафіст, написаний на сучасній російській мові
  3. структура акафісту
  4. Характерні риси тексту
  5. Головні відмінності канону «Слава Богу за все» від інших

Акафіст «Слава Богу за все» - це дивовижний, повний любові до Творця, текст, який був написаний відразу після революції 17 року минулого століття не менш дивовижною людиною, християнином - митрополитом Трифоном (в миру - Борис Туркестаном) Акафіст «Слава Богу за все» - це дивовижний, повний любові до Творця, текст, який був написаний відразу після революції 17 року минулого століття не менш дивовижною людиною, християнином - митрополитом Трифоном (в миру - Борис Туркестаном). Про те, в такі роки був створений цей прекрасний пам'ятник духовного молитовного звернення до Творця і в чому його особливість і сила, читайте далі в статті.

Про автора акафісту


У нас не завжди є можливість дізнатися, хто є творцем того чи іншого духовного твору. Раніше автори усіма силами прагнули приховати своє авторство, в надії, що цей таємний подвиг дозволить їм отримати від Господа особливої ​​нагороди після закінчення земного шляху. Цей настрій абсолютно в дусі християнства. Однак іноді відомості про автора, його життєвий шлях і що дуже важливо, про час і обставини написання молитви допомагають більш повно усвідомити глибину слів і внутрішнього подвигу творця тексту.

На щастя, про автора знаменитого і улюбленого багатьма, причому не тільки християнами, акафісту нам відомо багато. Але згадаємо ми лише деякі ключові моменти. Походив він із знатної родини: матір'ю майбутнього архієпископа була уроджена княжна Наришкіна. Хлопчик з юних років вирішив віддати себе служінню Господу, тим більше що незвичайне заступництво над ним Бог показав ще, коли майбутній угодник Божий був ще немовлям.

Малюк серйозно захворів, стривожена за життя дитини мати ревно молилася   святому мученику Трифону   , Давши обітницю в разі видужання присвятити хлопчика служінню Богу і Церкві, а якщо дитя, подорослішавши, прийме рішення стати ченцем, то умовити його постригтися під ім'ям Трифон Малюк серйозно захворів, стривожена за життя дитини мати ревно молилася святому мученику Трифону , Давши обітницю в разі видужання присвятити хлопчика служінню Богу і Церкві, а якщо дитя, подорослішавши, прийме рішення стати ченцем, то умовити його постригтися під ім'ям Трифон. Коли майбутній помітний діяч Церкви і майбутній автор найкрасивішого православного акафісту Господу Богу видужав, матінка вирушила з ним до чудотворцеві, старця Амвросія, якого ми знаємо під ім'ям святої преподобний Амвросій Оптинський. Той вельми здивував оточуючих, охрестивши немовляти архієреєм.

У 23 році минулого століття монах Трифон був висвячений в сан архієпископа, після чого став, по суті, правою рукою пріснопам'ятного Патріарха Тихона Московського і всієї Русі. Саме на його правління Церквою Христовою припали найкривавіші періоди російської історії.

Перший акафіст, написаний на сучасній російській мові



Цей гімн до Господа архієпископ Трифон склав, будучи вже на схилі років. Свого духовний твір він вклав весь пережитий життєвий і християнський досвід. А випробування на його долю випали дійсно непрості, якщо згадати, що відбувалося з країною і Церквою в 17-30 роках 20 століття.

Акафіст Слава Богу за все, текст його, тривалий час викликав сумніви і суперечки, оскільки владика склав його російською, а не старослов'янською мовою. Однак в підсумку Російська православна церква визнала цей гімн канонічним, хоча до цих пір в різних офіційних виданнях іноді робиться позначка «не рекомендований до загальноцерковного прочитання». Однак це скоріше просто підстраховка головних редакторів-християн.

Багато священиків, багато в чому авторитетні і викликали довіру серед християн, навіть тих, хто не є прихожанами їх храмів, рекомендують все-таки читати цей акафіст Багато священиків, багато в чому авторитетні і викликали довіру серед християн, навіть тих, хто не є прихожанами їх храмів, рекомендують все-таки читати цей акафіст. Він включений також в молитву за угодою, коли люди домовляються в один час на домашній молитві разом закликати ім'я Боже або дякувати Йому. Для цього як не можна до речі підходить цей подячний акафіст Господу Ісусу Христу. - До цієї молитви можна звертатися за будь-яких життєвих обставин. Відзначено, що він відмінно рятує людей в моменти зневіри чи розпачу.

структура акафісту

Зовні це гімнографіческіх твір написано за всіма законами і канонами класичного акафісту: він має 25 строф, з яких 13 - кондаки, а 12 - це ікос.

Структура його така:

  • Перший кондак, який відповідає древньому Кукула (початкового песнопению, яке «відкриває» будь-гімнографіческіх духовний твір). Все ікос в акафісті закінчуються рефреном «Слава Тобі, Боже, на віки». Кожен кондак, починаючи з другого, завершуються рефреном «Алилуя».
  • Кожен икос, не рахуючи рефрену так само містить кілька приспівів, які звернені до Триєдиного Бога. Вони починаються з молитовного вигуки «Слава Тобі ...». Зазначені приспіви можна символічно назвати херетізмамі, незважаючи на те, що вони починаються не з «Радуйся ...», як більшість приспівів в акафистах (і як все акафісти, присвячені Пресвятій Богородиці).

Число таких своєрідних херетізмов в Ікос акафісту владики Трифона неоднаково і варіюється від 5 до 7 Число таких своєрідних херетізмов в Ікос акафісту владики Трифона неоднаково і варіюється від 5 до 7. Таким чином, в першому, а також з третього по п'ятий, сьомому і з дев'ятого по дванадцятий Ікос присутній по 7 херетізмов, при цьому в другому і шостому - по шість, а у восьмому Ікос - всього лише 5 херетізмов.

Слід зазначити, що, на противагу класичним акафіст, в яких число херетізмов в кожному окремому Ікос незмінно дорівнює 12 і вони завжди є спареними, в молитві подяки «Богу за все» херетізми не об'єднує в ритмічні логічні або римовані пари.

Характерні риси тексту

Недолік парних херетізмов виключає можливість виконувати цей гімн співуче, як це традиційно прийнято в Російській Церкві. Простіше кажучи, цей акафіст можна співати, а можна тільки читати. Це говорить про те, що цей твір мислилося Високопреосвященнішим автором як молитва, скоріше, особиста, тобто призначена для відокремленого, келійного читання, а не громадського, тобто церковного.

Ще однією характерною рисою цього подячного молебню митрополита Трифона вважається відсутність яскраво вираженого акровірша або так званих в гимнографических текстах акростішних слів, які стали традиційними для класичних російських акафістів, присвячених Пресвятій Богородиці. Тобто автор не обмежує себе умовностями, а вільно виливає свої молитовні славослів'я. Це створює враження абсолютно вільним, не скутою формальностями, бесіди з Богом Отцем. Лише в 13 кондаку автор, керуючись традиціями, починає своє схиляння звернення до Всесвятій Трійці з вигуки «о».

Однак найбільш помітною і, мабуть, найбільш дискусійною характерною особливістю цього подячного молебню є його склад: гімн складений класичним російською мовою Однак найбільш помітною і, мабуть, найбільш дискусійною характерною особливістю цього подячного молебню є його склад: гімн складений класичним російською мовою. Письменник зовсім не прагне стилізувати мова молитви під традиційний церковнослов'янську мову, як це прийнято при складанні нових акафістів. Так він уникає шаблонності, яка б знищила всю щирість автора.

Його бажання зберегти чистоту почуттів перемагає традиції і правила, які в даному випадку виступають не як помічники, а, скоріше, навпаки.

Письменник просто підносить хвалу Спасителю і Творцю і славословить Трійцю на звичайній мові, який звичний йому і його сучасникам. Слов'янізми він практично не використовує, їх він вживає тільки кілька і вжиті вони лише для привнесення в мова височини (єлею, донині, правиця). Зустрічаються вони також і в складі стійких виразів, які часто вживаються в богослужбовій практиці (є свого роду цитатами з Біблії). Тому вони також є лише частиною художнього задуму творця (Слава Тобі за вогненні язики натхнення).

Головні відмінності канону «Слава Богу за все» від інших

Підводячи підсумки і проаналізувавши весь внутрішній і зовнішній лад цього подячного гімну, можна звернути увагу кілька ключових моментів, які відрізняють його від інших молитовно - гимнографических духовних творінь:

Створений в один з найтяжчих моментів життя Церкви і Росії, цей гімн став одним з найбільш радісних і світлих гимнографических пам'яток не тільки того часу, але і всієї церковної духовної літератури. Автор нітрохи не зляканий або пригнічений жахами сучасної йому епохи і брудом бунтує революції навколишнього його світу. Владика повністю віддається молитовному споглядання краси і милості Божої.

Тому дотик кожного християнина (та й будь-якої людини, оскільки твір є свого роду загальнолюдським) до його молитовному досвіду здатне підняти будь-якого молиться словами цього священного тексту. Він народжує в душі тихий захват від причастя до духовного світу Творця. Будь-якому, хто бажає від душі сказати своєму Господу «спасибі» за всі Його справи, за допомогу і участь в своєму житті, обов'язково варто прочитати цей прекрасний і натхненний текст.