Подяка Богу

М еня висвятили недавно - рік тому. За цей час моє життя дуже змінилася і в духовному і навіть просто в побутовому плані. Це не означає, що я став жити краще, моя зарплата журналіста була в 2-3 рази більше, ніж зараз. Це говорить про те, що ставши священиком, я не маю права жити як раніше. Англійський письменник Честертон вірно помітив: «Найсильнішим аргументом проти християнства, є самі християни». Але набагато сильніше ці слова належать до духовенства.

У нотатках під цим грифом, я буду ділитися своїми думками про своєму духовному шляху. Це будуть, перш за все, мої переживання і роздуми, які не носитимуть інформаційного характеру.

* * *

Все частіше на сповіді доводиться чути дієслово «дай» Все частіше на сповіді доводиться чути дієслово «дай». Люди просять у Бога здоров'я, щастя, благополуччя. Начебто в цьому нічого немає поганого. Але з іншого боку є. Споживацьке ставлення до Бога проникло навіть в сповідь. А адже на сповіді потрібно вживати не дієслово «дай», а зовсім інший: «прости» ...

Споживацьке ставлення до Бога стало нормою. Але найцікавіше, що, отримавши просимое, людина часто забуває подякувати. Хоча в цьому немає нічого дивного. Ще в Євангелії ми з вами читали, що Христос зцілює 10 прокажених людей, приречених на смерть, муки і повне відчуження. І якою була їхня вдячність? Лише один повернувся назад, щоб просто сказати «спасибі».

Або інший приклад. Людина народжена інвалідом, 38 років він валяється в бруді біля джерела. Він нікому не потрібний, ніхто не цікавиться, чим він живе. За логікою речей до кінця життя він повинен цілувати ноги Спасителя зцілив його і бути відданим учнем. Але він надходить інакше. Переказ донесло до нас ім'я цього дурня - Иар, який в подяку за зцілення б'є Спасителя по обличчю, коли Той знаходиться під вартою.

Минуло 2000 років. Але люди все так же невдячні. Нещодавно прийшла в храм молода дівчина, зі страшними новоутвореннями на шкірі. Спочатку з'явилися кілька штук. Вона ходила по лікарях, але ніхто не брався сказати, звідки вони з'явилися. Потім їй хтось порадив облитися святою водою. Освіти запеклася і зникли. Ось воно диво. Питаю її, як змінилося твоє життя після такого явного знамення? Стала ти ходити в храм, причащатися, хоча б прийшла в храм, щоб подякувати Богові? Звичайно ж ні. Коли вони з'явилися знову, але в набагато більшій кількості, вона знову згадала Бога і прийшла знову спожити благодать.

А взагалі служити при лікарняному храмі дуже своєрідно. Раніше мені рідко доводилося бувати в лікарні. Тепер я змушений мало не кожен день бачити горе і смерть людей. Днями хрестив вмираючу жінку, розмовляв зі старенькою, у якій немає обох нирок і т. Д. І кожному треба щось сказати, чимось втішити. Спілкування з хворими завжди важке, але благодатне служіння. Це не дає тобі забути, що ти смертний. І священний сан не врятує тебе від хвороби, смерті, не гарантує порятунку.

А взагалі служити при лікарняному храмі дуже своєрідно. Раніше мені рідко доводилося бувати в лікарні. Тепер я змушений мало не кожен день бачити горе і смерть людей. Днями хрестив вмираючу жінку, розмовляв зі старенькою, у якій немає обох нирок і т. Д. І кожному треба щось сказати, чимось втішити. Спілкування з хворими завжди важке, але благодатне служіння. Це не дає тобі забути, що ти смертний. І священний сан не врятує тебе від хвороби, смерті, не гарантує порятунку.

Воцерковленіе.Ру

І якою була їхня вдячність?
Питаю її, як змінилося твоє життя після такого явного знамення?
Стала ти ходити в храм, причащатися, хоча б прийшла в храм, щоб подякувати Богові?