Поминки після смерті

  1. похоронні забобони
  2. Як проводити поминальний обід

Яку б життя не прожив чоловік і які б вчинки не здійснював, в Царстві Божому ми всі єдині. Проводжати в останню путь близьких людей дуже важко. Хочеться нічого не упустити і зробити все правильно, особливо якщо при житті не встиг.

Царстві Божому

Сьогодні багатьох людей цікавить питання, як поминати покійного, як краще організувати застілля, роздавати чи калачі та хустки і навіщо закривати дзеркала в будинку? Хто вигадує ці правила?

Редакція «Так Просто!» Дуже довго вивчала християнські традиції в православній бібліотеці. Але, порадившись з священнослужителями, ми дізналися, де істинне вчення, а де язичницька запобіжна магія.

Ми пропонуємо тобі ознайомитися з порадами щодо проведення похоронного обряду. Адже поминання померлих означає бажання допомогти душі людини і полегшити її страждання.

Адже поминання померлих означає бажання допомогти душі людини і полегшити її страждання

Навколо поминок багато народних прикмет, які стали традиціями. Ми звикли беззаперечно дотримуватися їх, перебуваючи в незнанні і шоковому стані. Багатьох людей можна зрозуміти, адже вони сподіваються, що таким чином повиганяєш біди від своєї сім'ї. Ось деякі з популярних забобонів.

похоронні забобони

  1. На похоронах не можна їсти виделками.
  2. Рідні не несуть труну, щоб покійний не подумав, що його смерті раді.
  3. Всі дзеркала в будинку, де знаходиться небіжчик, потрібно закривати чорною тканиною.
  4. На поминальному обіді померлому відводиться окреме місце за столом, з чаркою спиртного, прикритої шматочком хліба, і тарілкою з ложкою.
  5. Дітям до 6 років і вагітним не можна ходити на похорон.
  6. Якщо небіжчик лежить в будинку, там не можна прибирати, поки тіло не винесуть за межі приміщення.
  7. Всім, хто був на похоронах, потрібно дати хліб і хустку.

    Всім, хто був на похоронах, потрібно дати хліб і хустку

  8. Лавку, на якій стояла труна, необхідно перевернути на добу і покласти біля неї сокиру. Це робиться для того, щоб в будинку не з'явився ще один покійник.
  9. Не можна залишати в будинку речі, які входили в контакт з вже мертвою людиною.
  10. Двері і ворота будинку, де помер чоловік, слід тримати відкритими три дні.

Віруючі люди радять не звертати увагу на забобони, а радитися з церковними служителями. Поминання покійних - це, перш за все, церковний молебень. «Ще поправді кажу вам, що коли б двоє з вас на землі погодились про всяку річ, то коли вони будуть попросили, буде їм від Oтца Mоего Hебесного», - пишеться в Eвангеліі від Mатфея.

Згідно з церковними вченнями, поминати померлих треба в третій, дев'ятий, сороковий дні після смерті і на річницю. День смерті завжди вважається першим. Найголовніше не поминальна трапеза, а спільна молитва. Якщо твоя сім'я вирішила організувати обід в пам'ять покійного, запам'ятай кілька правил.

Як проводити поминальний обід

  1. В особливі дні поминання (3-й, 9-й, 40-й і на річницю) замов в церкві панахиду і присутність на літургії, якщо вона покладена в цей день.
  2. Порадься зі священиком, на який день можна перенести обід, якщо він припадає на велике свято. Найкраще проводити трапезу в суботу. Поминки в пост проводити теж можна.

    Поминки в пост

  3. Не роби пишного застілля. «Якщо можеш помолитися за людину - помолися, не можеш помолитися - скажи про нього добре, не можеш сказати - подумай про нього добре».
  4. В особливий день поминання слід запалити свічку, куплену в церкві, і прочитати молитву: «Молитвами породила Тебе Христі і Предтечі твого, апостолів, пророків, ієрархів, преподобних і праведних, і всіх святих, спочилого раба твого упокій».

    «Молитвами породила Тебе Христі і Предтечі твого, апостолів, пророків, ієрархів, преподобних і праведних, і всіх святих, спочилого раба твого упокій»

    Перед прийняттям їжі, кожен, хто сидить за обіднім столом, повинен прочитати «Отче наш». Після трапези проси у Бога за всіх померлих: «Подай, Господи, відпущення гріхів усім перш сходять в вірі і надії воскресіння, отнем, братам і сестрам нашим і сотвори їм вічну пам'ять. Благословен єси. Господи, навчи мене заповітів Твоїх ».

  5. На поминальному столі не повинно бути багато їжі. Першою стравою, яке гості їдять на поминках, є кутя (коливо, або сочиво) - відварені зерна пшениці або рису з медом і родзинками. Зерно є символом воскресіння, а мед - солодкістю праведників в Царстві Божому. Кутю бажано освятити під час панахиди, але якщо не виходить, треба окропити святою водою.

    Кутю бажано освятити під час панахиди, але якщо не виходить, треба окропити святою водою

  6. Їжу з поминок можна роздати нужденним, викидати її не можна.
  7. Приносити їжу на могилу небіжчика неправильно, це язичницька традиція.
  8. Поминки на річницю після смерті роблять скромними. У цей день зберіться в тісному колі близьких і пом'янути покійного спільною молитвою, можна без трапези.
  9. Церква не схвалює вживання спиртного на поминках. Вино вважається символом земних радощів, а поминки - час для посиленої молитви про людину, яка може важко страждати в загробному житті. Залишати на столі чарку з горілкою і шматок хліба не можна ні в якому разі, це пережиток язичництва, і в віруючих сім'ях так не роблять.

    Залишати на столі чарку з горілкою і шматок хліба не можна ні в якому разі, це пережиток язичництва, і в віруючих сім'ях так не роблять

Але що робити, якщо померлий був невіруючим, нехрещених, самогубцем чи дотримувався іншим релігійним вченням? Ось як відповідає святий отець на це питання:

«У храмах за таких людей не моляться і їх не відспівують, але у випадку з самогубцями з благословення священиків слід читати домашню молитву, не забороняються і поминальні трапези з родичами. Слід відвідати храм в Tроіцкую батьківську суботу - в цей день церква молиться про всі "одвіку спочилих", в тому числі і про "іже у пеклі держімому".

Подавати записки про самогубця не можна, а ось взяти участь в службі і помолитися саме "про всі" можна і навіть потрібно. B пам'ять про іновірців, потрібно молитися про них і роздавати милостиню. Так як вони ніколи не були в лоні православної церкви, записки про них не подають і свічки не ставлять ».

Ніхто не живе на цій землі вічно, ми засуджені до летального результату. Але смерть - це народження в нове життя, адже вмирає тільки фізичне тіло, а душа безсмертна . Людям судилося зустрітися після смерті, але де, залежить від нас зараз, від того, як ми проведемо цю життя.

Молися і кайся, живи по заповідях і не проливай непотрібних сліз про померлих. Згадуй їх в домашній молитві або в храмі.

Згадуй їх в   домашній молитві   або в храмі

Якщо тобі знайоме відчуття втрати, розкажи нам, як тобі вдалося з ним впоратися. Як ти вважаєш, що робити з поминальними забобонами: дотримуватися їх, а раптом спрацює ця магія, або прислухатися до біблійним заповідям і думку священнослужителів? Не забудь написати коментар.

Покажи статтю друзям в соціальних мережах, адже тут саме та інформація, про яку повинен знати кожен.

Автор статті

Олександра Дяченко

Олександра Дяченка, мабуть, самий діяльний редактор нашої команди. Вона активна мама двох дітей, невтомна господиня, а ще у Сашка є цікаве хобі: вона обожнює робити вражаючі прикраси і оформляти дитячі свята. Енергію цієї людини не вмістити в слова! Мріє побувати на бразильському карнавалі. Улюблена книга Саші - «Країна Чудес без гальм» Харукі Муракамі.

Хто вигадує ці правила?