Повна індульгенція в Свято Милосердя | Милосердя Божа, Матір, Милосердя, Свята Сестра Фаустина, Щоденник, Санктуарії

Його Святість Іван Павло II, який рухається пастирської турботою про душі і натхнений роздумами про милість Отця Милосердя, в прагненні допомогти вірним в осягненні і прийнятті цих доктринальних істин і Божественних постанов призначив другу неділю Пасхи днем ​​особливого спогади згаданих благодатних дарів

Його Святість Іван Павло II, який рухається пастирської турботою про душі і натхнений роздумами про милість Отця Милосердя, в прагненні допомогти вірним в осягненні і прийнятті цих доктринальних істин і Божественних постанов призначив другу неділю Пасхи днем ​​особливого спогади згаданих благодатних дарів. Цей день отримав назву Воскресіння Божого Милосердя (див. Конгрегація Божественного культу і дисципліни таїнств, декрет Misericors et miserator 5 травня 2000 р.)

Тому Його Святість Папа, прагнучи привести християнський народ до найвищого шанування Милосердя Божого заради рясних духовних плодів, якісь це шанування здатне принести, під час Генеральної аудієнції, що відбулася 13 червня 2002 року, нижчепідписаним предстоятелів Апостольської пенітенціарії зволив дати дозвіл на індульгенцію на наступних підставах:

Повне відпущення гріхів (індульгенція) приділяється на звичайних підставах (сповідь, причастя, молитва в намірах Папи Римського) віруючому, який в II Великодню Неділю, тобто у Неділю Божого Милосердя, в будь-якому храмі або каплиці, з серцем, повністю вільним від найменшої прихильності до будь-якого гріха, в тому числі повсякденного, візьме участь в релігійних практиках в честь Божого Милосердя або як мінімум прочитає перед Пресвятими євхаристійного Дарами, виставленими для публічного поклоніння або ж прихованими в дарохранильниці, молитви «Отче наш» і «Вірую», присовокупляя до них молитовні відозви до Господа Ісуса Милосердного (наприклад, «Ісусе Милосердний, уповаю на Тебе»).

Часткове відпущення гріхів приділяється віруючому, який як мінімум з скрушно серцем піднесе до Господа Ісуса Милосердного одне з затверджених церковною владою молитовних відозв.

Крім того, моряки, які виконують свої обов'язки на просторах вод; ті численні брати і сестри у Христі, яких військові лиха, політичні події, важкі умови життя і інші схожі причини змусили покинути рідну землю; хворі і ті, хто здійснює догляд за ними; а також всі люди, які з об'єктивних причин не можуть покинути будинок або ж виконують невідкладні завдання для блага суспільства, можуть отримати повну індульгенцію у Неділю Божого Милосердя, якщо, повністю відрікаючись від будь-якого гріха, як це було сказано вище, з наміром виконати при першій же можливості три звичайні умови індульгенції, прочитають перед святим образом Господа нашого Ісуса Милосердного молитви «Отче наш» і «Вірую», присовокупляя до них молитовне звернення до Господа Ісуса Милосердного (наприклад, «Ісусе Мі осердний, уповаю на Тебе »).

Якщо неможливо виконати навіть перераховані умови, в цей день зможуть отримати повну індульгенцію ті, хто духовно з'єднається з віруючими, які виконують звичайним чином запропоновані практики, щоб отримати відпущення гріхів, і пожертвує Богу Милосердного молитву і разом з нею страждання, викликані хворобою і тяготами життя, приймаючи разом з цим рішення при першій же можливості виконати три запропонованих умови отримання повної індульгенції.

Священики, що здійснює пастирську опіку, і зокрема настоятелі парафій повинні найбільш відповідним чином повідомляти віруючим про це рятівне постанові Церкви, ревно і самовіддано приймати їх сповіді, а у Неділю Божого Милосердя, відслуживши святу Месу або ж після Вечірні, або ж по час молебню в честь Божого Милосердя, керувати - з гідністю, яка личить цього ритуалу - читанням зазначених вище молитов. Крім того, пам'ятаючи, що «блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть» (Мт 5,7), та проголошують вони катехитичні повчання, з любов'ю закликаючи віруючих якомога частіше здійснювати справи любові до ближнього або ж справи милосердя по заповіді Ісуса Христа і по його приклад, згідно з розділом CONCESSIONES, п.2 Спільного вступу декрету Enchiridion Indulgentiarum.

(Фрагмент документа Апостольської пенітенціарії від 29 червня 2002 року, підписаного архієпископом Луїджі де Магістріс і Джанфранко Джиротті OFMConv).

Переклад: с.М.Беата Міхаела Єрмак OPs