Правила поведінки в храмі (як вести себе в храмі)

  1. Правила поведінки в храмі (як вести себе в храмі) ☦ Заходьте в святий храм з духовною радістю. Коли...
  2. На шляху до церкви є звичай читати молитву:

Правила поведінки в храмі (як вести себе в храмі)

☦ Заходьте в святий храм з духовною радістю. Коли входите в храм і бачите святі ікони, думайте про те, що Сам Господь і всі святі дивляться на вас; будьте в цей час особливо благоговійно.

☦ Святість храму вимагає до себе особливо побожного ставлення. У храм слід приходити в пристойній, чистому одязі, не в спортивній (нескромно) або зухвало яскравою. Жінкам потрібно було мати на голові хустку або головний убір. Зберігаючи християнську сором'язливість, свою і ближніх, не слід приходити в храм в нескромно одязі або в брюках. По можливості, треба приходити в храм без сумок і пакетів, щоб не створювати зайвої метушні.

☦ У храм завжди приходите заздалегідь, щоб встигнути до початку богослужіння поставити свічки, замовити поминання, прикластися до ікон. До кінця богослужіння без крайньої необхідності не виходьте із храму.

☦ Перед входом в храм слід зробити поясний уклін з молитвою і хресним знаменням. Увійшовши в храм, потрібно також зробити в сторону вівтаря три поклони з молитвою митаря.

☦ Ставити свічки, прикладатися до ікон і святинь треба до початку богослужіння, а під час служби не слід порушувати загальну молитву ходінням по храму і передачею свічок.

☦ Не можна цілувати святині храму і брати участь в Таїнстві Святого Причастя з нафарбованими губами.

☦ Проходячи навпаки царських врат покладається перехреститися і вклонитися в сторону престолу. Не можна проходити між амвоном і центральним аналоєм, коли перед ним моляться посеред храму священнослужителі. У храмі не положено розмовляти, тим більше сміятися і жартувати. Вітати одне одного прийнято поклоном.

☦ У православному храмі під час богослужіння прийнято стояти. Сісти і відпочити дозволяється у випадках нездоров'я. Втім, добре сказав про неміч тілесної святитель Філарет Московський : «Краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи - про ногах». У разі тілесної слабкості можна присісти на стільчик або лаву.

☦ За традицією чоловікам покладається стояти на правому боці храму, а жінкам на лівій.

☦ Існує традиція підходити до Чаші під час причастя спочатку немовлятам, потім чоловікам, а потім жінкам. Ця ж послідовність повинна бути дотримувані і на Єлеопомазання. На сповіді, йдучи на хресті в кінці літургії, а також у багатьох інших випадках не слід намагатися випередити інших, але треба дотримуватися черговість.

☦ Увійшовши в храм під час особливо урочистих моментів - читання Євангелія, Херувимської, Євхаристійного канону - слід зупинитися при вході, дочекатися закінчення і лише тоді встати на місце молитви. Не можна вважати якесь місце в храмі «своїм», тим більше просити перейти зайняли його. Під час роботи над стояти і молитися на одному місці, не озираючись на всі боки. Під час кадіння храму треба відійти від стіни, даючи прохід священнослужителю, і, повернувшись до нього, вклонитися на кадіння.

☦ В Православної Церкви належить молитися стоячи, тихо і благоговійно, тому недобре як-небудь зовні проявляти свої особливі молитовні почуття: робити під час служби земні поклони (поза часом коли це належить), стояти на колінах головою в підлогу і т.п. Якщо в храмі тісно, ​​то краще не робити земний уклін навіть в покладені моменти літургії (при вигуку «Святеє святим» і при винесенні Св. Дарів), щоб не розштовхувати оточуючих. Не можна зупиняти і вчити, якщо хто-небудь з прихожан через незнання робить щось не так. Якщо ж його дії заважають спільній молитві, то слід смиренно підказати йому.

☦ Під час служби, коли священик благословляє майбутніх рукою або здійснює кадіння моляться з амвона, слід робити уклін без хреста, а коли благословення відбувається хрестом або Чашею, покладається перехреститися, а потім поклонитися. До закінчення служби не слід йти з храму, хіба що по дійсно важливої ​​причини.

☦ Чи не засуджуйте мимовільних помилок службовців або присутніх у храмі - корисніше вникати в власні недоліки і просити Господа про прощення своїх гріхів. Буває, що під час богослужіння хтось на ваших очах заважає парафіянам зосереджено молитися. Не гарячіться, нікого не обсмикуйте (якщо, звичайно, не відбувається явне хуліганство і блюзнірство). Постарайтеся не звертати уваги, а якщо по немочі не впораєтеся зі спокусою (тобто випробуванням), краще відійдіть тихо в інше місце.

☦ Не варто засмучуватися, вислуховуючи повчання бабусь. Смиренно приймаючи їх закиди, самі не намагайтеся «просвіщати» їх. У Церкви для цього є священнослужителі та місіонери.

☦ Не бійтеся потрапити в незручне становище, зробивши щось не так. Люди приходять до церкви не для оцінки ближніх, а для спільної молитви та участі в Таїнствах.

☦ Головне - це взаємна любов прихожан і розуміння змісту служби.

☦ Перед виходом з храму потрібно зробити три поклони з хресним знаменням і молитвою, подякувавши Бога і випросивши Його благословення. Вийшовши на вулицю, слід обернутися до храму і ще раз вклонитися. Завжди, проходячи повз храм, слід зупинитися і поклонитися в його сторону з хресним знаменням.

Правила церковних відносин.

☦ При зустрічі зі священиком слід взяти в нього благословення і потім вже починати розмову. При наступних зустрічах з ним в цей день брати благословення не потрібно. Також при прощанні зі священиком після тривалого з ним розмови або спільної справи прийнято брати благословення.

☦ При зверненні до священика по телефону починати розмову треба Прохання благословення словами: «Батюшка, благословіть» або «Батько (ім'я), благословіть».

☦ При зустрічі мирян прийнято триразове християнське цілування або взаємний уклін. Звичайне церковне вітання в святкові дні: «Зі святом!» Входячи в будинок: «Мир дому цьому!». Відповідь: «З миром приймаємо». Побажання в шлях, в дорогу: «Ангела хранителя!», «Бережи тебе Господь!», «Бережи тебе Матір Божа!». Прийняте побажання вживати їжу: «Ангела за трапезою!» Відповідь: «Невидимо належить». За послугу, увагу, допомогу, а також за частування прийнято дякувати словами: «Спаси Господи!», На які зазвичай відповідають: «Во славу Божу!»

На шляху до церкви є звичай читати молитву:

Вніду в дім Твій, поклонюся до храму святого Твого в страсе Твоєму. Господи, настави ми правдою Своєю, ворог моїх заради исправи перед Тобою шлях мій, бо нема в устах їх істини, серце їх суєтне, гріб отверст гортань їх, мови своїми льщаху. Суди їм, Боже, так відпадуть від думок своїх, по безліч нечестя їх ізріні я, яко преогорчіша Тебе, Господи. І будуть радіти вси, уповаючи на Тебе, на віки зрадіють, і вселішіся в них, і хвалитися Тобою ті, що люблять ім'я Твоє. Бо Ти поблагословили праведника, Господи, яко зброєю благовоління вінчав єси нас.

Крім цієї молитви, можна читати тропар, кондак та інші піснеспіви служби цього дня, 50-й, 90-й псалми, згадувати священні події, які святкує Церква в даний день.

☦ Входити до церкви належить тихо і благоговійно, як до Божого дому, в таємниче житло Царя Небесного. Шум, розмови, а тим більше сміх, при вступі до церкви і перебування в ній ображають святість храму Божого і велич мешкає в ньому Бога.

☦ Увійшовши в храм, слід зупинитися біля дверей і створити три поклони (земних в прості дні, а в суботи, неділі та свята - поясні) з молитвами:

Боже, будь милостивий до мене, грішного. - Уклін.

Боже, очисти мене грішного, і помилуй мене. - Уклін.

Створюючи мене, Господи, прости мене! - Уклін.

На наступних молитвослів'ях поклони зазвичай покладаються поясні:

Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо.

Достойно єсть яко воістину, славити Тебе, Богородицю ...

Слава, і нині ...

Господи помилуй! (Тричі) Благослови.

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

☦ Після цього, за звичаєм вклонившись на обидві сторони перш увійшов людям і створивши три поясних поклони з молитвою Ісусовою: - Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного - слухай почався Богослужіння з благоговінням і страхом Божим.

☦ Після відпусту служби той же повинно читати, що і при вході до церкви, і з такими ж поклонами і відпустом.

☦ Служба церковна відбувається з багатьма великими і малими поклонами. Свята Церква вимагає здійснювати поклони з внутрішнім благоговінням і зовнішнім злиднів, не поспішаючи, і, по можливості, водночас із іншими людьми, що молилися в храмі. Перед скоєнням поклону потрібно осяяти себе хресним знаменням і потім робити уклін - якщо малий, то потрібно нахилити голову так, щоб рукою можна було дістати до землі, при великому ж потрібно обидва коліна схилити разом і главою досягти землі. Хресне знамення має зображувати на собі правильно, з благоговінням, не поспішаючи, з'єднавши разом три перших перста правої руки в знак того, що Бог є Трійця Єдина і честю, а решта два перста склавши і пригнувши до долоні в ознаменування того, що Ісус Христос є Бог і Людина, що зійшов на землю для нашого спасіння. Складену таким чином правицю (праву руку) слід вважати спочатку на чоло, щоб просвітив Господь розум наш, потім на черево, щоб відвернувся воюючої на дух плоть, а після на праве і ліве плечі - для освячення нашої діяльності. Церковний Статут суворо вимагає, щоб ми робили поклони в храмі Божому не тільки ревно, чинно і все одночасно, але і неквапливо ( «Не борзяся»), і своєчасно, тобто саме тоді, коли це зазначено. Поклони і колінопреклоніння слід здійснювати після закінчення кожного короткого прохання або молитви, а не під час його виконання. Про неблагопристойно здійснюють поклони Статут церковний вимовляє суворий суд (Типікон, понеділок першої седмиці Святого Великого Посту).

Місіонерський листок № 16

схоже