Преображення Господнє

Преображення Господнє - що означає це свято? Які у нього витоки? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете в нижчевикладеній проповіді. Преображення Господнє - що означає це свято

Преображення Господнє

Сьогоднішнє свято, дорогі браття і сестри, дає нам багату поживу для роздумів. Мені хотілося б відзначити ось яку рису воспоминаемого нині євангельської події. На горі Фаворської Христу, який відкрив нам у можливій для нашого земного сприйняття міру Свою небесну славу, з'явилися Мойсей та Або я . Богослужбові тексти розкривають нам один з сенсів цієї зустрічі Бога з двома найбільшими старозавітними пророками: «яко небом пануванням, і землею пануючому, і над пекла влада має, Христе, постали Тобі від землі - апостоли, з неба - Ілля Ілля, Мойсей же - від мертвих, співаючи згідно: людие, прославляйте по всі віки »(канон, пісня 8-я).

Але в предстоянии Христу саме Мойсея та Іллі було ще й щось дуже особисте; на це вказують паремии свята, які читалися вчора на Всенощном недосипанні. У книзі Вихід говориться про те, як кликав Мойсей до Господа: «якщо я знайшов милість в очах Твоїх, то молю: яви мені Самого Тебе розумно, та бачу Тебе; Покажи мені славу Свою ». І відповів Господь до Мойсея: «Особи Мого не можна тобі побачити, тому що людина не може побачити Мене і залишитися в живих». І сказав Господь: «Ось місце при Мені - стань на цій скелі; коли ж буде проходити слава Моя, Я поставлю тебе в щілині скелі, і закрию тебе рукою Своєю, аж поки Я перейду А здійму руку Свою, і ти побачиш Мене ззаду, а обличчя Моє НЕ буде мабуть тобі »(Вихід, гл. 33). А в Третій книзі Царств розповідається про пророка Іллі, Заздрю ​​про Господа, Бога Саваота. І сказав йому Господь: «Вийди і стань на горі перед лицем Господнім, і ось, Господь пройде; і великий і сильний вітер, що зриває гори та скелі ламає перед Господом, але не в вітрі Господь; А по вітрі трус, але не в землетрусі Господь; після землетрусу вогонь, але не в огні Господь А по огні - глас хлада тонка, і там Господь ». Почувши це Ілля, то закрив обличчя своє плащем своїм (3 Царств, гл. 19).

Звичайно, таке прохання, таке бажання Мойсея та Іллі бачити Бога виходили з якихось сутнісних глибин їх духовного життя, тому що не просто так людина говорить Богу: яви мені Себе, покажи мені Себе. З цікавості це прохання звернути до Бога неможливо; вона народжується з серця тільки тоді, коли людина всіма своїми силами хоче перетворити себе і все своє життя так, щоб в ній жив і діяв тільки Бог, і нічого, крім Нього. І те, що Господь на таке прохання відгукнувся, говорить саме про це.

Старий Заповіт свідчить, що ні Мойсеєві, ні Іллі Бог Самого Себе не показав, а лише дав Себе відчути лише якимось краєчком, прикривши їх сприйняття Своєю правицею. Але бажання Мойсея та Іллі проте не залишилося без виконання. Ось уже й Мойсей відійшов в країну мертвих, і Ілля був таємничо узятий з землі, і пройшло багато тисяч років - і їх прагнення бачити Бога в повноті виповнилося. На горі Фаворської Мойсей та Ілля споглядали Бога лицем до лиця - а учні Христові не могли дивитися на це і впали в жаху на землю.

І це велике нам розраду від Бога і для науки. Навіть коли ми просимо щось у Бога від щирого серця, від усього серця, і Господь їх не виконує цього з якихось причин, які нам не відомі - все одно наше благе бажання обов'язково здійсниться, якщо не в цьому житті, то в майбутній . І в цьому - дуже важлива, глибинна суть Євангелія: нічого доброго в людині не пропадає, будь-яке його бажання, звернене до Бога, буде виконано. І на це потрібно завжди з вірою і радістю сподіватися - особливо коли ми знаходимося в тяжких обставинах, наприклад коли людина зазнає якесь тривале внутрішнє спокусу. Буває, що роками ми молимося Богу, а все залишається так само, як ніби Бог нас не чує. І тоді потрібно згадувати Преображення Христове і пророків Мойсея і Іллю, які просили у Бога немислиму, найвищу річ - і отримали просимо від Нього, хоча минуло й дуже багато часу. Але у Бога немає часу - і для християн, долучаються Йому євангельським життям і святими Таїнствами, час ніякого значення не має. Коли вірою ми живемо в Бозі, то Він перетворює наше життя, полегшує нам наші скорботи - і неодмінно виконає всі бажання, які виходять із віруючого серця. Амінь.

Читайте також:

19 серпня Російська Православна Церква святкує Преображення Господнє - одне з найбільш таємничих новозавітних подій 19 серпня Російська Православна Церква святкує Преображення Господнє - одне з найбільш таємничих новозавітних подій. Пропонуємо увазі читачів фільм кінокомпанії «Неофіт» про Преображення Господнього і місцях Святої землі.

Що означає ця розповідь в Євангелії, яке місце цього таємничого явища слави в земному житті, в земному служінні Христа?

Преображення святкується після збирання хлібів (на півночі, а на півдні - раніше) після дозрівання плодів, тобто в кінці праць Преображення святкується після збирання хлібів (на півночі, а на півдні - раніше) після дозрівання плодів, тобто в кінці праць. І до того ж коли все досягає досконалості, зрілості. Особливо на півдні. Це - символ досконалості, повноти майбутнього Царства слави, але після праць хресної нашому житті.

Невипадково апостол Петро на Фаворі говорив Господу про кущах Невипадково апостол Петро на Фаворі говорив Господу про кущах. Кущі - це курені з гілок і зелені, які в стародавньому Ізраїлі за Законом Мойсея належало споруджувати при початку збору плодів в пам'ять про те, що в куренях жили предки ізраїльтян, коли Господь вивів їх з Єгипту, де вони перебували під гнітом фараона.

Хоча апостол Петро і «не знав», що б сказати, але все ж захотів затримати блаженство: «от би так весь час ми все і жили Хоча апостол Петро і «не знав», що б сказати, але все ж захотів затримати блаженство: «от би так весь час ми все і жили!» Про себе і товаришів забув, смиренний ...

Сьогодні ми святкуємо свято Преображення Господнього Сьогодні ми святкуємо свято Преображення Господнього. Преображення ... Приставка «пре» в нашому російською мовою має два значення: зміна, зміна, і вищий ступінь якості. І тут, в на іменуванні сьогоднішнього свята, обидва ці значення засвідчені самою подією.

Іноді ми буваємо на Фаворі, а іноді опиняємося на Голгофі. Іноді присутність Божу настільки відчутно, явно, що нам хотілося б, щоб ці хвилини ніколи не кінчалися, тривали вічно. Але іноді Бог мовби залишає нас, залишає в темряві наодинці з самими собою, з нашими проблемами і гріхами.

У світлий день Преображення
Дух божевільного вражений:
З неволі, з смятенья
Голос Твій почув він.

Незадовго до Своїх хресних страждань Господь Ісус Христос почав говорити Своїм учням, що скоро Йому належить постраждати, бути розп'ятого і в третій день воскреснути Незадовго до Своїх хресних страждань Господь Ісус Христос почав говорити Своїм учням, що скоро Йому належить постраждати, бути розп'ятого і в третій день воскреснути

19 серпня Православна церква святкує Преображення Господа Ісуса Христа. В Євангелії розповідається, що вже в кінці земного шляху, незадовго до Голгофи, Христос узяв трьох своїх учнів Петра, Якова та Івана і привів їх на гору. За переказами, це була гора Фавор. Зараз туди організовано піднімаються групи християнських паломників: за сорок хвилин вони досягають вершини, слідуючи тими ж стежками, якими колись пройшли Христос і Його учні ...

Своїм корінням іконографія Преображення йде в далеку давнину, коли велику роль грали символічні форми подання біблійних сюжетів. Покровський наводить як першого хронологічно певного прикладу мозаїки Св. Аполлінарія в Равенні (St. Apollinare in Classe).

У світлі Христовому світ змінюється, а не скасовується У світлі Христовому світ змінюється, а не скасовується. Фавор не залишає місця похмурому нігілізму всіляких йог. На Фаворської вершині блиснув нетварне, неотмірний світло- і світ не був спалений ім. Одягу Христа стали білими як сніг - але залишилися одягом. Тіло Христа блищало як сонце - але Христос не развоплотілся. Петро бачив Єдиний світ світобудови - але не перетворився на ангела або в Мойсея, залишився Петром, зі своїми реакціями і устремліннями.

Преображення Господнє - що означає це свято?
Які у нього витоки?
Що означає ця розповідь в Євангелії, яке місце цього таємничого явища слави в земному житті, в земному служінні Христа?